×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ваксините безплатни, „зелен коридор“ за възрастните хора след 14:00 часа при лошо време


Ваксините безплатни, „зелен коридор“ за възрастните хора след 14:00 часа при лошо време
Седми сме по смъртност от коронавирус в ЕС, каза министър проф. Костадин Ангелов
12 Ноември 2020, Четвъртък, 10:29 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов

България е на едно от средните места в ЕС по 14-дневната заболеваемост от коронавирус. Вчера бе на 16-то, а по смъртност сме седми. Това каза на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Наясно сме, че предстоят дни с ниски температури и мъгли, включително и заледявания. Ако това се случи, възрастните хора ще могат да пазаруват следобед от 14:00 до 16:00 часа“, добави той.

"В някои по-малки населени места магазините за хранителни стоки се зареждат по-късно, затова и там „зелените коридори” може да бъдат измести след консултация с кметовете", заяви професорът. 

„Наблюдава се трайна тенденция за излекуваните пациенти в страната. Почти наближават 1000 души на денонощие. Заетостта на леглата за неусложнение пациенти е 40%, а на интензивните – 23%“, добави той.

„До момента имаме 22-ма починали медицински специалисти, от които 17 са лекари. Общият брой на медиците, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения. Най-голям процент на използваемост на леглата и заетост се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“, изтъкна министърът.

„Мерките, които взехме вчера, бяха продукт на изключително задълбочен анализ и разговори в Министерството на здравеопазването с всички заинтересовани страни и с експертите. Въвеждаме ограничения, които да доведат до намаляване за заболяваемостта“, заяви Ангелов. 

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение, добави той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък съобщи, че всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост за страната вече достига 518 на 100 000. 

Той призова хората да не се презапасяват с лекарства и да не се самолекуват. Имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, уверява той.

Приемането на дексаметазон в началните фази от заболяването при самолечение може да доведе до смърт, защото това е препарат, който води до понижаване на имунитета, предупреди пък министърът. 

"Достатъчно количества ще има за всички уязвими групи – гражданите над 65 години, хората с хронични заболявания и тези, които са на първа линия в борбата с вируса. Ваксината ще е безплатна за всички българи", подчерта той.

Директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че натискът върху лечебните заведения в последните дни намаля, което позволи да се преразпредели потокът от пациенти.

„Най-хубавото, което се случва в момента, е че няма признаци страната да се затваря. Всички тези мерки, които се споменаха, ще имат нужният ефект“, коментира началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение, т.е. нещо, което да се даде и да им мине, призна той.

„Добре е хората да се успокоят и да спрат с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че Азитромицинът върши някаква работа при болни от COVID-19. Тези хора се нуждаят от обгрижване, което в една препълнена болница е трудно да се осъществява. За предпочитане е хората, които са с коронавирус, възможно най-продължително време да си стоят вкъщи“, изтъкна доцентът. 

„Около 40% от направените тестове са положителни, т.е. всеки трети човек, който се разхожда, може да е с коронавирус. Време е да си отпуснем малко душата и да започнем да действаме по медицински“, добави той.

Здравният министър съобщи, че България е заявила интерес от първите ваксини, които ще бъдат произведени. Той е към три от тях. "Те са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност и високите стандарти за ефективност", добави той.

"Ваксинирането ще става доброволно. Всички, които проявят интерес, могат да го направят", подчерта професорът. 

„В момента се създава организация в Пловдив за превръщането на общинска болница в лечебно заведение за лечение само на коронавирус. Усилията, които полага областният управител Дани Каназирева, са изключителни. Настоявам кметът и Областният съвет да й окажат пълна подкрепа“, каза още той. 


В категории: COVID-19


15
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
15
Коментара по темата
15.
Bse
12.11.2020 20:21:16
1
1
Не знам за какъв зелен, червен или пембян коридор говорим, но днес не от 10, нито от 14 часа, а около 11 и нещо... В Билата в Славейков беше бъкано от пенсионери, на видима възраст 75+.
14.
Толкова много думи, а няма инфо в тях
12.11.2020 16:51:37
1
5
Аз не рабрах в момента има ли зелен коридор или няма. И ако има от гока до кога е той? не може да се пише, ако е лошото времето ще е един кога си, а ако е хубаво времето? И ако в София вали сняг, а в Бургас пече слънце ко прайм? Кой решава? При нас Паздеров ли ще казва? По коя национална медия ще се съобщава? На мен ми звучи странно да се казва, че примерно днес в София заради лошо време зеленият коридор ще е следобяд, а в Бургас ще е сутринта заради това че пече слънце
13.
Охо
12.11.2020 15:26:59
1
6
Хитлер май ще се окаже невинно детенце пред това, което сегашните рептили измислиха. Той поне е прибрал парите и избил само евреите. А тези възнамеряват да приберат парите на почти цялото население на земята и да го изтребят поетапно с ваксина.
12.
Arbeit macht frei
12.11.2020 14:39:15
2
6
Имам силни съмнения, че с тези "зелени коридори" някой се мъчи да групира хората по възрастов признак и след това някое подставено лице (а такива в днешно време се намират лесно) разпръсква корона концентрат и ....следва радост за НОИ!
11.
баси и идиотите
12.11.2020 14:32:45
1
6
Тези ненормалници не можаха ли да определят от 6-8 часа за бабите и дядовците?!
Да ви имам акъла серсемски!
10.
Питам
12.11.2020 13:50:14
1
9
От какво беше болен Борисов и с какво го лекувахте, че бързо, бързо започна срещи и подкара джипката? Четох ,че Ковида уврежда мозъка.Проверен ли е какви усложнения има след Ковида? Да се публикува какво е състоянието му, защото ръководи държавата , а корабът потъва!
9.
при това намалено потребление
12.11.2020 13:49:42
1
12
подобна мярка е абсурдна.Всеки да пазарува когато му е удобно,просто в самите търговски обекти трябва да се спазват СТРОГО противоепидемичните мерки.Сега на много места търговците си затварят очите,когато влизат клиенти без маска.И повярвайте,не са баби и дядовци.
8.
Гарантирано от Хунтата ГЕРБ
12.11.2020 13:28:57
1
9
Каква безплатна ваксина бе герберски Боклук. Кого лъжете бе дебили мръсни. ЕС плати Милиарди от нашите пари на производителите на ваксина за Ковид 19!
7.
Чекмедже войводата
12.11.2020 12:38:54
1
6
отвори кесията
6.
До 5
12.11.2020 11:10:56
4
12
В Чехия и Полша Мангъров ли ги подведе
5.
я
12.11.2020 11:09:11
14
8
Е разбрахме какъв беше проблема на Мангъров Простосе чувстваше много пренебрегнат че и той не се появява по телевизията за да дава напътствия защото е великия инфекционист и затова почна да говори глупости само и само да е в центъра на обектива Като му дадоха официален достъп до брифинги и да работи в ковид отделение запя друга песен Само че нанесе големи щети защото много българи се подведоха по твърденията му че няма такъв вирус
4.
До 2
12.11.2020 10:57:18
1
7
Сега ли разбра че маи некадърните юристи са тези в държавните учреждения кой кадърен юрист ще работи за 800 лв.заплата при положение че в частния сектор ги вземат на ден
3.
advokat
12.11.2020 10:55:52
0
6
Не е тъпо, това е гадно, нагло, дискриминационно и наказуемо. В една нормална държава щяха моментално да ги съсипят от съдебни дела по бързата процедура, а служителите, които са го написали така - уволнени на момента. Не и по тази територия обаче.
2.
morski
12.11.2020 10:53:17
3
17
Изключително тъпо с коридора за пазаруване. В МЗ има достатъчно юристи, за това нещо ли получават заплати? Мислех, че проблемът е в Ананиев, но уви. Повсеместно некадърие.
1.
az
12.11.2020 10:51:04
2
11
Бая се е опънал с ботокс тоз министър.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори