×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първият победител в "Личност на годината" за HelpKarma: Не може да се пренасочват пари, без да се питат дарителите!


11 Ноември 2020, Сряда, 09:33 ч.
Автор: Флагман.БГ

Прочетох официалното изявление на Фондацията. Казват се много неща, но по най-важните обвинения - почти нищо съществено, пише Михаела Стайкова

"Трудно ми е да пиша за този казус, защото лично аз съм ползвала HelpKarma и все още вярвам, че там има добри и безкористни хора. Надявам се да съм права". Така започва емоционалното послание на бургазлийката Михаела Стойкова - първият победител в "Личност на годината", дарител и благодетел. Младата жена публикува дълго писмо, в което засяга отговорът от ръководството на HelpKarma по повод репортажите за това, че от организацията са присвоявали част от дарените средства, за да раздават колосални заплати на служителите си. Ето какво още написа Стайкова:

Извършвам дейност в НПО сектора от 13 години. От септември 2017 съм на пълен работен в този сектор и все още доброволствам на места. За това време съм видяла и научила много. Едно от най-значимите неща, които все още уча е важността на правилата и границите. Те са там, за да осигурят сигурност и безопасност на всички страни, участващи в процеса, както и честност, прозрачност и доверие. 

Доверие. Нещо, което градя 13 години и над което треперя като над новородено. Крехко създание, което иска много грижа и внимание и сериозни принципи и морални устои, чрез които да се отглежда, които не трябва да се прекрачват.

Ралица Енева, ако четеш това - съжалявам, че ти и семейството ти минавате през това. За някои неща, мога да се съглася, но за други много сериозно се разминаваме по правата на морала. Надявам се детето ти да е добре и да получава грижата, която му е необходима. Моето вярване е, че си добър човек, който много е работил Helpkarma да е това, което е днес /за добрата й страна говоря/, но някъде по пътя някой те е заблудил/подлъгал или убедил да направиш компромис с някои неща. Прости ми ако греша. 

Прочетох официалното изявление на Фондацията. Казват се много неща, но по най-важните обвинения - почти нищо съществено. Натъжена съм и разочарована. 

1. Никой не отрича, че Платформата е спасила стотици човешки животи. Дори аз съм я използвала няколко пъти, за да помогна на децата без родители, с които работя в Уганда. Екипът на фондацията ми съдейства с всяка стъпка, бяха бързи и точни и съм им благодарна за добре свършената работа. Каквито пари съм събрала там са стигнали до стотинка при децата в Уганда. 

2. Съгласна съм, че е много трудно да се проследи за злоупотреби при тези кампании и съм сигурна, че екипът ви се е опитал да направи, каквото е могъл и каквото е било по силите му. Затова разбирам и този ексклузивен клуб, защото е много трудно да се проследи един бенефициент, който събира дарения от много места, какви суми от къде е събрал и дали ги ползва по предназначение. 

3. Не разбирам, защо сте отказали на майката, загубила дъщеря си, да дари на дете по неин избор, извън този клуб. Това остави в мен горчив вкус...

4. Не съм съгласна, че пари, дарени за една конкретна кауза, която е още активна, могат с лека ръка да се дарят на друга кауза, без да се питат дарителите. Тези хора са преценили, че даряват за нещо, което е важно за тях. Не може да се пренасочват пари, без да се питат дарителите. 

5. Съгласна съм, че вероятно имате нужда от голям екип, за да следите толкова много кампании. Беше ми даден отговор на този въпрос от бивш служител, на когото вярвам, който потвърди, че е огромен проект, а и са започнали да разширяват Платформата за чужбина /за още 9 други държави/.

6. Съгласна съм, че това, че работиш в НПО сектора не означава, че трябва да работиш безвъзмездно. Нито означава, че трябва да работиш за мизерна заплата. Да, всеки има сметки за плащане и всички трябва да ядем. Но трябва да има и някакъв таван. 

7. В отвореното писмо се казаха много неща, но не се обясни защо заплатата на Славчо е вечно плаваща. Защо? Двата най-важни въпроса за заплатата и за заема бяха неглижирани с лека ръка - като че ли нямат никакво значение. 

8. Основната валута, с която боравим в този сектор е "доверието". Има неща, които не трябва да се правят. Добре! Да кажем, че Славчо е незаменим кадър - създал е платформата и я е оптимизирал до това, което е днес. Аз не разбирам, но на мен, както и на много други хора, трябва да ни се обясни какво точно прави този кадър и защо трудът му струва толкова. Ако наистина е толкова ценен, със сигурност можете да предоставите обяснение за това. 

9. Нямам и обяснение за заема. Благотворителна организация не може да дава заеми на служителите си. Това мигновено срива доверието в целия сектор. Обяснението, което вие сте дали е, че понеже Славчо е създал и развил Платформата и е сърцето на Организацията, затова му е даден заем. Може. Ама не в този сектор. Когато си играете с доверието на хората в този сектор, това не повлиява само на вас, а на целия сектор и всички, зависещи от него хора в нужда. Това, което беше градено с години и което вие съборихте за един ден, ние останалите ще трябва да строим наново с двойно повече труд и усилия. Това решение за даване на заем е меко казано безотговорно. Като се комбинира с високата заплата на господина е просто абсурдно. 

10. Нямаше да е проблем, ако е в друг сектор, но сами знаете, че много хора отделят от залъка на децата си, за да дарят някъде и е безотговорно и цинично така да се борави със средства в НПО. 

11. В самото интервю имаше неща, за които няма как да не знаеш, да се объркаш или да не помниш: колко служителя имате? Давате ли заеми? Славчо получавал ли е еди каква си заплата? Някак си мисля, че ако аз по моя сметка получа 40 000 ще го забележа. Защо се изрекоха лъжи за тези неща и чак след като репортерът ви притисна, тогава се признаха? Ако няма нищо некоректно в тези заплати и заеми, защо не си ги отстоявахте и аргументирахте. Константин каза: "повече няма да правим така" относно заемите, а днес в изявлението му виждаме, че той все още си защитава тезата, че всичко това е ок. Последно, кое от двете е? Повече няма да правите така или е ок да правите така? 

Имам още въпроси и мога много да коментирам, но ще спра дотук. За много неща мога да ви защитя, но има три сериозни казуса, за които ми трябват адекватни обяснения: Защо се лъжеше по време на интервюто? Защо заплата на Славчо е плаваща всеки месец? Защо мислите, че е редно да се дава заем на служител с пари на Организацията, било то пари за административните ви разходи? 

Правилата и границите са там, за да ни пазят - всеки един от нас, част от това общество. Те градят сигурност и доверие. С действията си вие разрушавате тази сигурност и доверие. Годината беше тежка за всички ни и тепърва предстоят по-тежки месеци. Решенията, които сте взели са неразбираеми за мен. Искам аргументирани и детайлни обяснения за важните въпроси! Липсват ми морални правила! Прекрачени са сериозни граници! Разочарована съм. Очаквах истината.

P.S.: Константин, ти си основател на HelpKarma. Да си лидер носи огромни позитиви, но и най-голямата отговорност! Ако всичко това е укриване на данъци, лоши и прибързани решения и мърляво счетоводство, излез и като лидер поеми вината. Защото, ако твоите хора /включитено Славчо и Рали/ са невинни, както ми беше споделено от трето лице, е редно да си честен до болка и да спасиш, ако не Платформата, то поне репутацията на служителите си!”


В категории: Животът


България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори