×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
  • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
  • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
  • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

90 % от възпитаниците на Юридическия факултет на БСУ се реализират още в първата година след завършването си


90 % от възпитаниците на Юридическия факултет на БСУ се реализират още в първата година след завършването си
Проф.д-р Мария Нейкова е горда от постиженията на студентите си
10 Ноември 2020, Вторник, 19:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Качеството на обучение в ЦЮН е на първо място и не правим никакъв компромис

 

Проф. д.н. д-р Мария Нейкова е декан на Центъра по юридически науки (ЦЮН) на Бургаския свободен университет (БСУ). Професор по административно право и процес. Доцент по административно право от БСУ, доктор от Военна академия „Георги Стойков Раковски” със специалност „Национална сигурност в сферата на правните аспекти на управлението на културно-историческото наследство при въоръжен конфликт“ и доктор на науките в сферата на сигурността.

Член е на Съюза на учените в България, Асоциация на завършилите колежа по отбраната на НАТО, Българска асоциация по криминология, Почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Ключов експерт по водещи европейски проекти. Носител на множеството награди, сред които – на министъра на вътрешните работи „Почетен кортик“ за управление при кризи, почетен знак за развитието на регионите в България и най-високото отличие на Община Тунджа – „награда за граждански принос“. Автор на 100 публикации в сферата на местното самоуправление, на административната реформа, национална сигурност и управление при кризи. Издала е и 6 книги, 2 от които са в съавторство.

Декан е на ЦЮН от 2018 година. Преминала е и курс на обучение за държавна администрация LENA в Париж и школата на МВР в Рим.

Проф.д-р Мария Нейкова е бивш областен управител на Стара Загора. Тя е единственият губернатор, който е запазил поста си в два пълни последователни мандата – от 2001 до 2009 година и първата жена областен управител.  След като приключва с държавното управление е поканена да предаде своя опит на студентите от Бургас, връща се тук и до днес не съжалява.

-Проф.д-р Нейков, какво променихте във Факултета, след като поехте ръководство през 2018 година?

- В мандатна програма на деканското ръководство са заложени няколко акцента. Първият – участие по международни програми и проекти, вторият – обмен на студенти и третият – обмен на преподаватели. Смятам, че и в трите посоки направихме много. Студентите ни успешно пътуват по ЕРАЗЪМ, чувстват се много доволни и конкурентни, колегите също имат възможност да изнасят лекции в чужди университети.

-С кои висши учебни заведения си партнирате по програма ЕРАЗЪМ?

-Партнираме си успешно с Московският държавен университет, университетите в Търнава (Словакия), Осло, Вилнюс, Солун, Скопие, Риукоку в Киото (Япония)  поддържаме добри връзки с колеги в Турция – Къркларели и Одрин,  Полша и държавния университет в Санкт Петербург. Смятам, че вървим в правилната посока, защото осигуряваме възможност на нашите студенти и преподаватели да натрупат международен опит.

Проф.Мария Нейкова със студенти от ЦЮН в Европейския парламент

-Доволни ли сте от нивото на образованието в ЦЮН?

- Качеството на обучение във Факултета е на първо място и не правим никакъв компромис. Считам, че подготовката на студентите от ЦЮН е на много високо ниво. Заявявам го най-отговорно, а за това говорят постиженията на нашите възпитаници. Студенти, завършили ЦЮН на БСУ, са административните ръководители на районни, окръжни и апелативни съдилища и прокуратури. Имаме и трима наши възпитаници във Висшия съдебен съвет (ВСС), а също така и министри, депутати, областни управители, председатели на общински съвети. Според мен това красноречиво говори за нивото на образование. Заради това, ние като преподаватели няма как да не сме горди като виждаме как нашите кадри се реализират.

-А какви са магистърските програми към вашия факултет?

-Разбира се най-атрактивно е обучението по „Право“, „Държавна и местна администрация“, „Публична администрация“, „Митническо разузнаване и разследване“, „Администрация и управление на сигурност“, „Защита на личните данни и класифицираната информация“. Друга е   „Национална сигурност“ към която съм особено пристрастна. В момента виждате, че всички кризи са заплаха не само за националната, но и за регионалната и глобална сигурност. Магистърската програма е изключително успешна. Голяма част от ръководителите на служби и полицейски управления са наши възпитаници. Най-новата, но изключително актуална е „Държавна и местна администрация“. Считам, че местните власти има какво да научат, защото са най-близо до хората. За съжаление не всички са наясно що е то местно самоуправление и местна администрация. Лично аз съм застъпник на тезата, че трябва бъдат унифицирани услугите, които се предоставят на гражданите. Много може да се работи, дори в администрациите, които са считани за еталон.

Ще ви дам и един пример – с промените в Административно процесуалния кодекс се наложи принципа на служебно събиране на доказателствата, съгласно което ако един гражданин има нужда от административна услуга от дадена администрация нейно задължение е да си набави всички документи, а не да разхожда гражданите от гише на гише. На малко места обаче го правят.

-Как успявате да се адаптирате в новата среда на висшето образование – има много свободни бройки в държавните ВУЗ-ове, а Вие все пак сте частен, с по-скъпи семестриални такси, но въпреки това имате достатъчно студенти?

-На първо място е преподавателският екип, който привлича студентите. При нас преподават доайените в правните науки и хора с богат практически опит – доказани професионалисти. На второ – имаме прекрасна и много модерна многофункционална сграда. За разлика от много други университети, които не можеха да осигурят големите зали, за да спазят изискванията за дистанция, ние го постигнахме. Освен това бяхме сред малкото висши учебни заведения, които предложиха електронно обучение по няколко канала. В Мудъл платформата бяха качени лекциите и другият канал е Teams, където реално се провежда обучението в онлайн среда.

-Колко процента от студентите ви се реализират, след като завършат образованието си?

-Смело мога да кажа, че близо 90 % от нашите възпитаници се реализират по специалността си още в първата година след завършването си. При нас има изключително добро взаимодействие между бивши и настоящи възпитаници на университета. Към БСУ е създадена асоциация на завършилите, която създава възможност бившите, вече успешно реализирали се възпитаници на университета да помагат на обучават на студентите. Много често ги наемат на стаж, а след това предлагат и трудови договори. Използвам възможността да благодаря на колегите за изключително доброто партньорство.

Проф.д-р Мария Нейкова е любимец на студентите

-Кои действащи юристи преподават във ЦЮН?

-Голяма част от колегите, които преподават са практици. Започвам от зам.-декана на ЦЮН доц.д-р Светла Маргаритова, която е адвокат за защита правата на човека.  Други са проф.д-р Момяна Гунева – светило в наказателно-правната материя, бившият конституционен съдия проф.д-р Тодор Тодоров, проф. д-р Силви Чернев, бивш председател на Арбитражния съд към БТПП, проф.д-р Александър Драгиев, проф.д-р Симеон Тасев, проф.д-р Веселин Цанков, доц.д-р Радостина Иванова, която е почетен консул на Австрия в Бургас, доц.д-р Красимир Коев, , доц.д-р Славка Димитрова, доц. д-р Мила Иванова. Екипът е много силен – симбиоза от по-възрастното поколение и младата вълна като доц.Христо Павлов, д-р Ваня Стаматова, д-р Анна Чолакова. Налагаме практика и хора от съдебната система, с богат опит, да консултират нашите студенти. Изключително успешна е формулата с председателя на Ямболския окръжен съд Васил Петков, който също е наш възпитаник и консултира студентите преди държавните изпити, те са впечатлени от него. И други наши успешно реализирали се кадри подготвят настоящите ни студенти за държавните изпити.

-Изненадахте ли се от наградата, която Ви връчи адм.ръководител на Окръжен съд-Бургас Росица Темелкова навръх 1 ноември – Ден на народните будители?

-Определено се изненадах. Както вече имах възможността да кажа, приемам това отличие като атестат и признание за доброто взаимодействие между институциите и оценка за работата на нашите възпитаници в съдебната система.

-Мандатът ви като декан на ЦЮН изтича в края на 2022 година. Какви цели си поставяте?

-Ще продължим да работим интензивно по международните си контакти и работата по проекти. Разбира се качеството на обучението е на първо място. Ще наблегнем на повече практика и практици.  Ще предложим  и още няколко магистърски програми.

-Какви нови магистърски програми искате да въведете?

-Считам, че в тази ситуация полезна би била програма „Управление при кризи“, защото всички сме потърпевши от действията в настоящата ситуация. Кризисният мениджмънт липсва, а използват компетенциите на професионалистите в тази посока. Има български учени, които са тук и готови да предадат опита на следващите поколения, така и на управляващите, които очевидно имат нужда от това. В момента те са игнорирани, никой не се възползва от академичния им капацитет, за да се разработи най-малкото план за действие при кризи. Да, полагат се усилия, но те изглеждат хаотични и непоследователни.

Ето как бе отразено посещението на бургаските студенти и преподаватели в Санкт Петербург

 


В категории: Просвета


Алекс Петканова гони 70 кила
Алекс Петканова гони 70 кила 16/05/2021, Неделя 16:00 2
България Всички новини
„Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Той твърди, че поднасяне е причинило инцидента Слънце и дъжд в неделя Слънце и дъжд в неделя Прогноза за времето - 16 май, неделя
Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори