×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция и Русия са големи заплахи за България - ключово е САЩ да остане в региона и при Байдън


Турция и Русия са големи заплахи за България - ключово е САЩ да остане в региона и при Байдън
Ако гледаме пандемията, червен картон трябва да получи не Борисов, а ДБ и Слави Трифонов, чийто подход е като на Тръмп, смята Ангел Джамбазки
09 Ноември 2020, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Тръмп вдигна американската икономика на рекордно ниво, но неглижира пандемията и това му изигра лоша шега, казва зам.-председателят на ВМРО

Ангел Джамбазки е на 41 г., зам.-председател на партия ВМРО-БНД. Евродепутат е втори мандат. Потърсихме го за коментар на ситуацията след президентските избори в САЩ.

- Г-н Джамбазки, изборът на Байдън за сметка на Тръмп лоша новина ли е за българските националисти?

- За да отговоря на този въпрос, първо трябва да видим каква ще бъде политиката на Байдън. Моите симпатии, разбира се, бяха по-скоро на страната на Тръмп, но тук не трябва да гледаме през симпатии и през емоции, а през политика. И за нас е важно, който и да е президент на тази държава – без всякаква съмнение сред най-важните, да не кажа най-важната в световен мащаб - е какво ще бъде отношението по принцип към външната политика в региона на Черно море. За нас е изключително важно да поддържаше добри отношения със Съединените американски щати, да използваме техните знания и умения в превъоръжаването на българската армия, в повишаването на нашите бойни способности. Така че нека да видим накъде ще тръгне президентът Байдън. Но ние малко и спекулираме, защото съдът все още не се е произнесъл кой е президент. (В момента нямаме избран президент, имаме двама обявени.) Чух обезпокоителни неща от един човек, който не знам да се занимава с външна политика, но обясняваше как Джо Байдън бил много силно заинтересован от членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това може да стане само и единствено през защита на българския национален интерес. Ако този човек бъде провъзгласен за президент на Щатите и заеме една позиция, която противоречи на нашите интереси в Македония, разбира се, че това е лоша новина.

- Тръмп обаче имаше една политика на неодобрение на Европейския съюз като цялост, той водеше преговори с отделни държави. В този смисъл, не е ли добра новина, че той пада от власт?

- Зависи какво разбираме под Европейски съюз. Защото виждате, че в момента, например, германското правителство изключително разочароващо се опитва да окаже натиск върху България да загърби своите интереси и да приеме една нереформирана, буквално проболшевишка, просръбска, проруска върхушка в Северна Македония, каквато е управляващата върхушка в Скопие. Ние нямаме интерес и тук оставяме историческите факти, които са безспорни. Дори и ако сме толкова непочтени към нашите предци и се съгласим и кажем: „Хайде, няма история, Гоце Делчев не е българин (това е скандално и предателство), братя Миладинови не са българи“ - добре, казваме това, ако сме най-големите глупаци, - но къде е интересът на тези стотици хиляди македонски граждани с българско национално самосъзнание? Нали Европейският съюз трябваше да бъде съюз, който да пази правата и законните интереси на всеки един гражданин? Къде са тези интереси? Защо Европейският съюз в лицето на Германия и в лицето на Европейската комисия, едва ли не, оказват натиск върху България – ние да се направим, че в момента в Македония няма натиск върху българите там? И да се направим, че в Македония не се вихри чудовищен език на омразата в момента спрямо България? Официални и неофициални медии, медии на властта, медии на опозицията – няма разлика! Там единствено публикуват Белград и Москва, Белград и Москва...

- Но нека не се отклоняваме към Македония! Според Вас какви бяха грешките на Тръмп? Защо загуби? Като че ли до последно той изглеждаше некомпетентен да управлява.

- По време на неговото управление не започна нито една война. Това е първият президент от много години, който не започна нито една война. Нека всеки от читателите да прецени дали това е добре, или е лошо. Преди да започне пандемията, той беше вдигнал американската икономика на рекордно ниво. Ако говорим за грешки, може би една от тях беше, че подходи някак си лековато към пандемията и в началото неглижираше тази ситуация и иронизираше мерките за безопасност. Може би това му изигра лоша шега. Този подход в България се изповядва от „Демократична България“ (ДБ), Слави Трифонов, онези тримата герои на Доньо Донев от площада, които са приели за свой нов светец един егоцентричен и изключително самовлюбен човек, който твърди, че няма пандемия, че не трябва да се пазим и т.н. Това може би бе грешката на Тръмп. Според мен това бе една от основните му грешки.

- Можем ли да направим някаква аналогия с българската политическа ситуация и да очакваме ли червен картон към Бойко Борисов, ако примерно го приемем за българския Тръмп?

- Ако гледаме през пандемията, за която говорихме, по-скоро червен картон трябва да получат тези политически сили, които от самото начало спекулираха и твърдяха, че няма пандемия, няма зараза и това е просто грипче и световен заговор, че всъщност „маските са, за да мълчим“ според „Демократична България“, че всичко е конспирация, както твърди Трифонов и неговата партия. А онези „тримата герои на Доньо Донев“ горяха маски и твърдяха, че няма нищо. И сега всички те се загрижиха за здравната система. Е как така правиш протест?!

- Борисов обаче също има доста либерално отношение – налага слаби мерки спрямо пандемията. Това трябва да се признае.

- Ами единствената мярка, която остана, е пълно затваряне на държавата. Но тук логиката на министър-председателя според мен е да не ликвидира тези дребни и средни бизнеси, които все още могат да бъдат спасени. И тук проблемът идва от следното нещо: голяма част от българското население хем иска мерки, хем не иска да ги спазва; хем иска да ходи на кръчми и на дискотеки, хем плаче за здравната система. А то трябва да си избереш едното или другото, не може и двете. Възможно е да има хора, които да гласуват, примерно, срещу Борисов на следващите избори, защото не са доволни от начина, по който се справя с пандемията, но обърнете внимание само на реакциите на същите тези, които сега го критикуват, когато беше първата вълна. Нали помните, че всички тези медии, които се свързват с кръга „Капитал“, всичките соросоиди, всичките те бяха: „ауу, маските са, за да мълчим, какви са тези затваряния, отнемат ни свободата на словото...“. А сега са загрижени.

- „Капитал“, между другото, нямат такива позиции – те са за по-строги мерки, доколкото ги чета.

- Сега са се попроменили, защото в началото беше друго. Като казвам „Капитал“, имам предвид кръга „Капитал“ - „Дневник“... цялата там соросоидната групичка. И аз съм си запазил снимки от техните статии. Така че нека да им напомним тогавашната им позиция и да я сравним с днешната – тя е различна.

- Очаквате ли сериозна промяна във външата политика на САЩ с избора на Байдън?

- Ако бъде потвърден този избор – пак правя тази уговорка, може би ще има някаква сериозна промяна. Надявам се тя да не се изразява в започването на нови военни конфликти. Защото, съгласете се, че при това състояние на икономиките и при това състояние на света... след такива сериозни икономически кризи има два варианта за изход от ситуацията – или теглене на заеми, хиперинфлация и подценяване на валутите, или някакви много тежки световни конфликти. Първата и втората световни войни се случват точно по този начин – след такива големи икономически сътресения. А сега ни предстои комбинирана криза – здравна и икономическа. Ще има огромни напрежения – загуба на работни места, преструктуриране на икономиките по целия свят, ще има голяма промяна и в медиите, която ще засегне до голяма степен и вашата гилдия. Така че се надявам тази промяна да бъде за добро от гледна точка на българския национален интерес. Пак казвам – присъствието на САЩ в черноморския регион е изключително, съдбовно важно, защото тук имаме две големи заплахи. Едната е южният ни съсед Турция, а другата е северният ни съсед Русия. Външната политика и на двете държави напоследък е синхронизирана на базов принцип – общо взето следват своите интереси и работят заедно, и двете провеждат политика, която по някакъв начин може да се окаже застрашаваща българския интерес, суверенитет, териториална цялост и национално единство. Така че присъствието на Съединените американски щати тук е ключово. В тази връзка силно се надявам, ще ми позволите тази малко грубичка шега – Байдън да не е забравил, че сме си платили първите самолети, и да се продължи военното сътрудничество в тази посока на възстановяване на бойните способности на българската авиация, засилено черноморско взаимодействие, съвместни учения, съвместни операции на силите за сигурност. Така че на никой неуравновесен диктатор наоколо да не му хрумва да се изпробва на българска територия. Защото ако погледнете черноморския регион, единствените две държави, които не водят водят военни действия и на чиято територия няма такива конфликти, сме ние и румънците. Навсякъде имате замразени или горещи конфликти – Молдова и Приднестровието, Украйна, Грузия и Абхазия, Армения и Азербайджан, надолу е Иран с тлеещ конфликт, след това са Сирия, Египет, Либия. Т.е. ако поставим един пергел с точка някъде в Стара планина, на 1000 километра около нас единствените, които не воюват, сме ние с румънците. Но и от двете страни имаме заплаха – и от юг, и от север.

- Ако обобщим - разчитате президентът Байдън да води политика, която по някакъв начин да ни защитава от агресивните Русия и Турция?

- Ами обобщавайки... аз определям себе си и нашата организация като български националисти, ние гледаме нашия интерес. Това ни интересува, а регионът ни е взривоопасен и аз ви посочих абсолютно пунктуално - с имената им, заплахите, които виждам в момента.


В категории: Политика


25
Коментара по темата
25.
Турчин
11.11.2020 21:49:42
0
0
Не знам защо но ние Турците сме имали втората по големина армия в НАТО след САЩ .Амин
24.
Симеон
11.11.2020 15:54:31
0
0
Вместо да говорим за Турция и Русия като заплахи, защо не признаем, че в момента най-големите заплахи за България идват от откраднатите пари на Васил Божков и фараон Цветан Василев, които ги инвестират в протести и в партии като уж Демократична България и Има такъв народ!
23.
оченик c '' Adidas''
10.11.2020 16:30:08
0
4
Македония била про српска а някой да удари чумбер на Паспортния Джамбаз
С почти 100% АЛБАНЦИ Македонско правителство съставено от чисти етнически АЛБАНЦИ МЮСИЛМАНИ интерeсно как е про СРЪПСКА Македония явно Джамбазки пие халюциогенен парижки Абсент и му се привиждат яки корави СЪРБИ
22.
Кой разбира знае за какво говоря
10.11.2020 10:36:40
0
6
Съвременната държавата Украйна много си прилича със съвременната държава Северна Македония.
21.
Страхил
10.11.2020 08:57:06
5
0
Смехурко, джуджака открадна парче от Украйна и само долен нагаждач и слуга, като теб може да си помисли , че украинеца след това би приел милостиня!Украйна , пък и цяла Източна Европа, колкото по-далече е от
Русия, толкова ще е по-добре!
20.
Патиланско царство
10.11.2020 01:38:06
7
14
На тоя дечко мога да му дам показателен пример с Украйна, която няколко човека заедно с 2 американски сенатори отдалачиха изкуствено от Русия и как сега в Украйна ядат дървото. Русия им беше обещала 20 млрд $ помощ в евтин газ и други помощи, но те предпочетоха обещаните 3 млрд $ от американските сенатори, които накрая едва им дадоха и 1 млрд $. Само обикновените хора знаят каква зима изкараха тогава там. Единият сенатор вече е във вечните ловни полета и най-вероятно няма да има честа вече да се преражда в човек, заради ей такива изпълнения, с които милиони мизерстваха и измряха. Та такива ми ти работи, драги ми Смехурко
19.
Брцк
09.11.2020 22:55:25
2
7
Кой пише тия дезинформации. Тия от сайта идиоти ли са
18.
Ангеле
09.11.2020 21:44:54
3
20
Ангеле, ходи пийни едно, две и се качвай на колата, не се занимавай с неща дет не разбираш
17.
Стоимен
09.11.2020 21:15:23
13
21
Пълни глупости. Колкото повече България се отдалечава от Русия през годините, толкова по-дебело дърво е гризала.
16.
Тоя като не е служил защо се напъва да ми обяснява
09.11.2020 20:30:52
3
25
Пичове, които са учили 8-10 години, за да се скатаят от военна служба да не ми обясняват за военни тактики и да се правят на вещи във военното дело. Принцовете на Англия може да са кралски особи, но и те служат, за да изпълнят войнският си дълг.
15.
ясно
09.11.2020 20:15:05
1
2
поне, разбрахме защо сме против влизането на сев. М-я в ЕС
14.
Русия+България
09.11.2020 19:42:07
7
25
Скрий се, бе мишок алкохолизиран. Тва чудо да е в европарлемента, и да ми представя държавата. Срам, срам.
13.
Който е с россия,стига до просия.
09.11.2020 19:25:54
25
19
Всеки русофилистик,мрази българщината и прокарва чужди интереси в Родината ни!
12.
Я
09.11.2020 19:15:41
28
10
Този път е прав Русия е дори по опасна от Турция но ракаджийте няма как да го разберат
11.
АЗ
09.11.2020 19:08:08
12
29
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е С РУСИЯ И ТУРЦИЯ.....АКО ОБЪРНЕТЕ АДА С ДЪНОТО НАГОРЕ,НА НЕГО ЩЕ ПИШЕ -MADE IN USA......НИКОГА С МИРИЗЛИВИТЕ КРАВАРИ
10.
_nib_
09.11.2020 19:05:35
6
31
Туй джамбазче голямо мекере излезе.Русия ще стане заплаха за нас,едва когато нашите продажници дадат бази на краварите.Даже обратното-ние ще станем заплаха за тях и ще им станем мишена.
9.
Неблагодарниците
09.11.2020 19:01:29
12
27
Простете братя руси!
8.
Шттт тихо!
09.11.2020 18:59:01
3
39
От алкохолици зад волана акъл не искаме!
7.
Малоумник
09.11.2020 18:48:13
14
11
Тоя малоумен ли е ? Тръмп не е либерал, както и тиквата не е. Либерали са БСПто и СДСто, те прокарваха и прокарват Истонбулската конвенция, стратегията за детето, те са за Байдън, педерастията и многополовите бракове. Те са соросоидите. Ти е спряха южен поток под диктат на американските сенатори. Тиквата е на Меркел човек. Меркел и немците а и много в Европа започнаха завой към Русия и руския газ. За това радев и БСПарите бучат толкова, така им заповядват задокеанските им господари. Саломон Паси на румен радев ментора вече изпълзя от дупката си да ни обяснява колко е прекрасно че Байдън спечели. Шибаните соросоиди са във възторг
6.
По позицията им ще ги познаеш
09.11.2020 18:41:11
3
30
Подкрепящите Байдън искат либералните идеи на Хилъри Клинтэн и на Обама да възтъжествуват за радост на Сорос и всички с обратна ориентация.
5.
Marinero
09.11.2020 18:33:54
5
23
Тръмпанар!
4.
ТОС НАРКОМАН
09.11.2020 18:31:16
5
28
РАБОТИ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ САТАНИСТИ И ЦИОНИСТИ! ДА СЕ ОБЕСИ ПУБЛИЧНО И БЕЗ ТОВА САМО НИ ИЗЛАГА В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА!
3.
Не ме разсмивайте бе
09.11.2020 18:26:47
4
37
Ще ми цитирате думите на тоя. Вие добре ли сте? Случайно попаднал на гребена на вълната плондер, в неговото поведение няма нищо българско. Просто нямам думи да опиша недоумението си от дова недоразумение
2.
Джамбаз
09.11.2020 18:19:47
5
42
Пий 5 водки и не се занимавай с неща които са на светлинни години от теб.
1.
Халил Мюмюн
09.11.2020 18:12:06
5
33
жожето пак акъл ижиктира
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Канарските острови не издържаха, избухна протест срещу свръхтуризма Канарските острови не издържаха, избухна протест срещу свръхтуризма Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което е седем пъти над населението от 2,2 милиона души Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори