×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имаше ли политически дебат за прехода в Несебър, как и къде започна той?


Имаше ли политически дебат за прехода в Несебър, как и къде започна той?
В Несебър се проведоха две кръгли маси - на 17 и 23 февруари 1990 година, исканията на т.нар. опозиция бяха за получаване на клубна база, а не за Демокрация
08 Ноември 2020, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Максим МОМЧИЛОВ

”Опозиционерите”, които все още не бяха легитимни политически субекти,използваха първата открила им се възможност да поставят своите искания

 

В навечерието на 10-ти ноември, Флагман.бг публикува разработка на журналиста Максим Момчилов за политическите процеси в Несебър преди 30 години. Момчилов е живата легенда на журналистиката, автор е на множество разследвания, блестящ публицист и издател. Той пази историята на Несебър, такава, каквато малцина я знаят. 

Приема се,че дистанция във времето за периода е поне три-четири десетилетия. Смята се, че един журналист трябва да се предпазва от злободневните политикански страсти, да може да анализира отделните събития и личности в контекста на обществените процеси, да ползва различни и колкото се може повече източници, да съпоставя действията с техните последици и т.н. и т.н. За всичко това е нужна поне минимална отдалеченост от обекта на изследването. Другото си е своего рода добра или лоша разследваща журналистика, а политолози и социолози могат да останат без работа. Предоставям ви началото на политическия дебат в Несебър, който започна на 23 февруари 1990 г.

Важно е да се уточни, че нямаше стенограма за т.нар. Кръгла масса /КМ/. Липсва и протокол за водения дебат между властимащи и опозиция. Друг е въпросът, дали това, което се случи може да бъде характеризирано като политически дебат. Как тогава може да се направи характеристика и оценка на политическия дебат за прехода в Несебър, при положение, че документалните източници са крайно оскъдни, а една част от участниците в КМ вече не са между живите? Може би нямаше да си задам този въпрос, ако в последно време, събирайки и проучвайки материали за най-новата история на Несебър, не бях се натъкнал на документалната оскъдица за несебърския преход.

Въпреки това дебатът, доколкото се е състоял, може да бъде описан, просто защото без да бъда пряк участник в КМ, бях задължен да я отразявам като журналист и за местната преса и за други медии, на които бях кореспондент.

Диспутът в Несебър не започна с трите въпроса на Националната кръглма маса, а с искането на опозицията за получаване на клубна база за партийни цели. При това то беше отправено ултимативно, ако не може утре, още днес. Без да се има предвид, че претенциите бяха представени от „партийци” зад които нямаше почти никаква партийна членска маса в община Несебър.

Както и на други места в този период, опозицията действаше с идеологически маски. Радикално, с натиск в политическото пространство, целящ свиването и изтласкването на политическия съперник и трансформиране на социалната действителност. Така политическият дебат в Несебър започна с искания на база, впоследствие се стигна до писане на политически програми и пропагандиране на идеологии, без те да отразяват икономическите промени.Те нямаше и как да бъдат отразени,тъй като собствеността не беше променена. Липсваше адекватна социална база, чиито интереси да бъдат отразени,като необходимост от промяна.

30 години по-късно, със сигурност може да се твърди,че политическият дебат за прехода в Несебър започна на 23 февруари 1990. Той стартира със съгласието на властимащите и управляващи Община Несебър на т.н. Кръгла маса /КМ/. По предварително споразумение управляващи и опозиция бяха представени на нея с квоти от по 20 души.

Доколкото за него /дебата/ няма официални исторически документи, за възстановяване ще използваме като източник т.нар. историческа публицистика, която е единственото документално наследство от онова минало,което се отдалечава от нас без да бъде задълбочено анализирано. Вече стана дума,че исторически източници за КМ, белязала началото на политическия дебат за прехода в Несебър, са не само оскъдни, а просто липсват. Липсват и видеоматериали,просто защото по това време нямаше местна телевизия, но за източник използваме страниците на вестник „Слънчев бряг”.

Тогавашният председател на изпълкома на Общинския народен съвет Васил Киров покани на 17 февруари 1990 г. представителите на т.н.демократична опозиция на опознавателна среща, заедно с тези,представляващи БКП и нейните сателити.

Васил Киров, председател на Изпълкома на Общинския народен съвет е събрал около правоъгалната маса т.нар. опозиция

”Опозиционерите”, които все още не бяха легитимни политически субекти,използваха първата открила им се възможност да поставят своите искания.

Кой какво каза на тази сбирка?

-Богослов Василев, учител,представил се за активист на СДС:

“Редно е,клубът в който сме се събрали да се предостави на опозицията.Ние друга база нямаме.Ако и тук ни ограничат,това означава,че няма за успеем да свършим работата си”.

-Вълчо Куртев, представил се за художник-СДС:

“Нека уточним цялата база,с която се разполага и тогава да разговаряме.Ако сме се събрали да делим само тази зала,то ще смятаме,че това е една организирана акция за лишаване на СДС от клуб”.

-Николай Трифонов, първи секретар на Общинския комитет на БКП:

„Ние сме дошли тук с убеждението,че всяка политическа сила в общината има правото да води пълноценен живот.Не трябва една организация да ограничава правото и възможностите на другите за съществуване”.

-Васил Киров-председател на ИК на ОбНС:

“В момента не мога да дам сведения за наличната клубна база в цялата община. Кметовете на селища трябва да се заемат с устройване на различните политически сили.За състоянието в Несебър вече говорихме със СДС преди известно време”. С тези думи завърши предисторията за т.н. КМ,която всъщност си беше правоъгълна.

Палатков офис на председателя на КС на СДС Вълчо Куртев в Стария Несебър-12.05.1990 г.

На практика с КМ в Несебър започна и трансформацията на несебърското политическо пространство. Първият проблем,който предизвика дебат на нея бе за преразпределението на съществуващата база от новосъздадените СДС,БЗНС “Никола Петков”, КТ “Подкрепа” и съществуващите БКП,БЗНС,ОФ и ДКМС.

Предварителната договореностна 17 февруари 1990 при тогавашния председател на ИК на ОбНС Васил Киров между Николай Трифонов-първи секретар на ОбК на БКП и Вълчо Куртев-председа тел на КС на СДС е КМ да започне с дебат на 23 февруари при квоти от 20 души за всяка от страните.

Още по време на първия тур на КМ си проличава, че за разлика от БКП, БЗНС,ОФ и ДКМС, нововъзникналите политически и синдикални формирования нямат адекватна социална база, чиито интереси да отразяват,но се олицетворяват с представителство на новата социално-икономическа диференциация на обществото,която тогава има чисто хипотетичен характер.

Тази хипотетичност е разбираема, защото дори и да се приеме,че за такъв кратък период от време може да се стигне до условно разделение на леви и десни на седящите около КМ,то пускането в обръщение на прозвища-етикети като : “демократи”, ”либерали, ”консерва тори”,”християндемократи” звучеше бутафорно.

Желанието на ново нароилите се реформатори да преструктурират съществуващото политическо пространство и най-вече-да завладеят нещо повече от наличната база беше естествено,но в същото време и гротескно,защото те не отразяваха, и те бяха израз на онази икономическа диференциация в обществото, характерна за обществата на развитите западноевропейски държа ви. Там, първо се осъществяват икономически промени и тогава се стига до създаване на програми и идеологии.

На КМ всеки дърпаше чергата към себе си. Така или иначе, точно с КМ се сложи началото на преструктурирането на политическото пространство в Несебър, онзи период,който днес се характеризира като преход към демокрация.

Партиите от КМ по същество се превърнаха в преразпределителни коалиции в несебърския парламент, в дистрибутори на скоростно прехвърляне на общинското богатство,и много по-малко - в изразители на интереси на налични социални групи. Това в Несебър, както и на други места,би било невъзможно без развихрилата се корупция в местната власт,включително поръчкови убийства и грабежи.

 




25
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
25
Коментара по темата
25.
Ликвидационен съвет
11.11.2020 19:29:39
1
0
Слави Гечев ликвидатора на апк Несебър на приказки през ден ходише в парламента)))
24.
стефан гечев
11.11.2020 12:55:30
1
1
" Гайтанов" - напиши си истинското име , за да те съдя за клевета !
23.
Гайтанов
11.11.2020 11:08:13
1
1
Този Куртев с Гечев начело с помощник Голев изклаха бременни крави в ТКЗС да ликвидират комунизма и за финал най големия демократ Янаки станал кмет с метеж завършил в старейшините на герб???))))Общо взето това са най големите радетели за демокрация!!!)))))
22.
Goshko
10.11.2020 15:25:53
0
4
Flegman - mnogo iztriti komentari neshto? Po leko s zenzurata ne sme 1980 veche !!!!
21.
*********
10.11.2020 00:01:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
абоната е на ~~~~~~~
09.11.2020 12:53:00
1
4
Скачахте вие за Промяна... !
След 30+ години, няма я.
А борба с корупция и кражби ?!
"Айде нЕма нужда" ще ви кажа.
19.
До 17
09.11.2020 09:33:09
0
9
АЗ съм си кореняк бургазлия С наблюдение в продължение на години и инфо от други А може и да си прав/а за дошлите от другаде
18.
До 14
09.11.2020 09:32:22
7
7
Ей червенобуз еркешки овчар ...ние по морето сме си ок.жалко че вие слезохте от балкана и взехте ни са месите в живота!
Аман от селски пости!
17.
До 11
09.11.2020 08:56:59
6
5
Ти си от линията Еркеч - Паницово явно,виж ти за кореняк Несебърлиите не се тревожи,а за тея новите от Оризаре,Ямбол,Карнобат и т.н,чесно ти казвам боли ме ....ц!!!
16.
*********
09.11.2020 08:54:26
0
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
Не завиждайте
09.11.2020 08:49:51
8
7
Колко прости хора.Такива били несебърлий онакива.Само това че се изтъква че дядо му пасял овце а той хотелиер е достатъчно да покаже че си изключително кух.За 3,4 месеца 150 000 бате.Дали мишкуваме.Всички са доволни това лято,цяла зима пак ще е само банкетчета
14.
До 11
09.11.2020 08:36:12
4
14
Какво самочувствие за хора които "работят" 3 месеца в годината а през другото време не излизат от къщите си.Ей сега ги виж.Тази зима ще ядат цървули и обелки.Че както върви и другата .Много е лесно като ти е сипано пред тебе а ти да хапваш.Какво се произвежда в тоя Несебър.Един свестен цех няма в околията.Една държава не произвежда ли продукция е бедна държава.Туризмах е 3-4 месеца а след това .....
13.
Джадженко
09.11.2020 08:01:47
4
4
Каквото и да си говорим Васил Киров си остава един от най-добрите кметове на града. Вечна признателност
12.
Участник
09.11.2020 07:48:49
1
14
Някои от водещите участници в КМ са все още живи и здрави и помнят както тогавашните явни събития така и неизвестните преговори свързани с тях.Похвално е, че Момчилов се е опитал да припомни миналото, но акцентите не бяха тези.Освен това напълно грешна е връзката с участващите тогава и днешните , местни ,, политици,,.Тогава имаше плам, надежда, стремеж към нещо ново и по- добро.Сегашните се интересуват от павилиони, общ.поръчки, местенца и въобще си нямат понятие от идеология, социална база, виждания и работа в полза на обществото.Тогава прохождащите ,, бизнесмени,, станаха после приватизатори, председатели на съвети, съветници.Истината е по- дълбока, но не изгодна да бъде изречена.
11.
До
09.11.2020 04:41:17
0
19
Интересно след толкова години данъци и такси, които са събирани къзе са вложени Несебър трябваше да е един наистина европейски град Нямам такова впечатление Жалко за самочусгвието на несебърлии
10.
*********
09.11.2020 01:39:03
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
*********
09.11.2020 01:28:29
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Някаква си тяхна версия на историята
09.11.2020 01:10:00
2
15
"Той пази историята на Несебър, такава, каквато малцина я знаят"

Явно някаква версия на историята, която я знаят само 2-3 човека
7.
правилен тъпоъгълник
09.11.2020 01:08:45
0
11
Уж журналисти пък пишат "правоъгАлната маса"
6.
Олинуклузив
08.11.2020 23:37:36
1
11
С една дума яко крадене най грозният курорт на Балканите абсолютно деградидирали и отживелици хотелиери произход бкп и това е бай тошо малко ви беше МНОГО добре е знаел какъв народ управлява алчността ви погуби всичко простички и еснафи такива сте...Левски се роди да спаси рода а то най мракобеснически и цигански отрепки дойдоха ...
5.
До 4
08.11.2020 21:31:11
0
17
Не се подвеждайте по статии на продажни "журналисти". Тези, които си поделиха властта в Несебър, бяха или подставени лица на софиянци, или бивши комунисти и техните отрочета, секретарки и роднини. Хората, които оплюват в тази статия или са вече покойници, или не са били никога във властта - с едно изключение от бившето БКП.
4.
"Журналистика" ли?
08.11.2020 21:25:10
2
22
Срам, г-н Момчилов! Толкова пристрастна и тенденциозна статия сте написал - имам чувството, че чета в. "Работническо дело". Ако повечето от хората, които споменавате не бяха покойници, нямаше да имате куража да пишете така подличко и нечистоплътно за тях. Жалко, че превърнахте един някога чудесен вестник като "Слънчев бряг" в платен, верноподаннически парцал на властимащите. Като например покойния г-н Димитър Янков, вашият Крал- Слънце.
3.
Е от такива
08.11.2020 21:24:06
5
16
нещастници произлязоха герберугите и направиха държавата кенеф
2.
Гербаджия
08.11.2020 21:12:26
7
23
Стари комуняги, доносници и подлоги... Това са собствениците на хотели в района... Натегачи, бивши сервитьори ченчаджиии, мошенници, измамници с мерцедеси с поредните номера.... Ревизия и национализация... И обратно в дупките от където са изпълзели... Знаем за кои говорят чичаците... Една тумба селяни със претенции за висше общество... Бля бля дядо му с овцете той хотелиер хахахахаххахахахахахахахахахаххахахахсхсхахсхах
1.
Гербаджия
08.11.2020 21:12:19
7
21
Стари комуняги, доносници и подлоги... Това са собствениците на хотели в района... Натегачи, бивши сервитьори ченчаджиии, мошенници, измамници с мерцедеси с поредните номера.... Ревизия и национализация... И обратно в дупките от където са изпълзели... Знаем за кои говорят чичаците... Една тумба селяни със претенции за висше общество... Бля бля дядо му с овцете той хотелиер хахахахаххахахахахахахахахахаххахахахсхсхахсхах
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори