×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Имаше ли политически дебат за прехода в Несебър, как и къде започна той?


Имаше ли политически дебат за прехода в Несебър, как и къде започна той?
В Несебър се проведоха две кръгли маси - на 17 и 23 февруари 1990 година, исканията на т.нар. опозиция бяха за получаване на клубна база, а не за Демокрация
08 Ноември 2020, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Максим МОМЧИЛОВ

”Опозиционерите”, които все още не бяха легитимни политически субекти,използваха първата открила им се възможност да поставят своите искания

 

В навечерието на 10-ти ноември, Флагман.бг публикува разработка на журналиста Максим Момчилов за политическите процеси в Несебър преди 30 години. Момчилов е живата легенда на журналистиката, автор е на множество разследвания, блестящ публицист и издател. Той пази историята на Несебър, такава, каквато малцина я знаят. 

Приема се,че дистанция във времето за периода е поне три-четири десетилетия. Смята се, че един журналист трябва да се предпазва от злободневните политикански страсти, да може да анализира отделните събития и личности в контекста на обществените процеси, да ползва различни и колкото се може повече източници, да съпоставя действията с техните последици и т.н. и т.н. За всичко това е нужна поне минимална отдалеченост от обекта на изследването. Другото си е своего рода добра или лоша разследваща журналистика, а политолози и социолози могат да останат без работа. Предоставям ви началото на политическия дебат в Несебър, който започна на 23 февруари 1990 г.

Важно е да се уточни, че нямаше стенограма за т.нар. Кръгла масса /КМ/. Липсва и протокол за водения дебат между властимащи и опозиция. Друг е въпросът, дали това, което се случи може да бъде характеризирано като политически дебат. Как тогава може да се направи характеристика и оценка на политическия дебат за прехода в Несебър, при положение, че документалните източници са крайно оскъдни, а една част от участниците в КМ вече не са между живите? Може би нямаше да си задам този въпрос, ако в последно време, събирайки и проучвайки материали за най-новата история на Несебър, не бях се натъкнал на документалната оскъдица за несебърския преход.

Въпреки това дебатът, доколкото се е състоял, може да бъде описан, просто защото без да бъда пряк участник в КМ, бях задължен да я отразявам като журналист и за местната преса и за други медии, на които бях кореспондент.

Диспутът в Несебър не започна с трите въпроса на Националната кръглма маса, а с искането на опозицията за получаване на клубна база за партийни цели. При това то беше отправено ултимативно, ако не може утре, още днес. Без да се има предвид, че претенциите бяха представени от „партийци” зад които нямаше почти никаква партийна членска маса в община Несебър.

Както и на други места в този период, опозицията действаше с идеологически маски. Радикално, с натиск в политическото пространство, целящ свиването и изтласкването на политическия съперник и трансформиране на социалната действителност. Така политическият дебат в Несебър започна с искания на база, впоследствие се стигна до писане на политически програми и пропагандиране на идеологии, без те да отразяват икономическите промени.Те нямаше и как да бъдат отразени,тъй като собствеността не беше променена. Липсваше адекватна социална база, чиито интереси да бъдат отразени,като необходимост от промяна.

30 години по-късно, със сигурност може да се твърди,че политическият дебат за прехода в Несебър започна на 23 февруари 1990. Той стартира със съгласието на властимащите и управляващи Община Несебър на т.н. Кръгла маса /КМ/. По предварително споразумение управляващи и опозиция бяха представени на нея с квоти от по 20 души.

Доколкото за него /дебата/ няма официални исторически документи, за възстановяване ще използваме като източник т.нар. историческа публицистика, която е единственото документално наследство от онова минало,което се отдалечава от нас без да бъде задълбочено анализирано. Вече стана дума,че исторически източници за КМ, белязала началото на политическия дебат за прехода в Несебър, са не само оскъдни, а просто липсват. Липсват и видеоматериали,просто защото по това време нямаше местна телевизия, но за източник използваме страниците на вестник „Слънчев бряг”.

Тогавашният председател на изпълкома на Общинския народен съвет Васил Киров покани на 17 февруари 1990 г. представителите на т.н.демократична опозиция на опознавателна среща, заедно с тези,представляващи БКП и нейните сателити.

Васил Киров, председател на Изпълкома на Общинския народен съвет е събрал около правоъгалната маса т.нар. опозиция

”Опозиционерите”, които все още не бяха легитимни политически субекти,използваха първата открила им се възможност да поставят своите искания.

Кой какво каза на тази сбирка?

-Богослов Василев, учител,представил се за активист на СДС:

“Редно е,клубът в който сме се събрали да се предостави на опозицията.Ние друга база нямаме.Ако и тук ни ограничат,това означава,че няма за успеем да свършим работата си”.

-Вълчо Куртев, представил се за художник-СДС:

“Нека уточним цялата база,с която се разполага и тогава да разговаряме.Ако сме се събрали да делим само тази зала,то ще смятаме,че това е една организирана акция за лишаване на СДС от клуб”.

-Николай Трифонов, първи секретар на Общинския комитет на БКП:

„Ние сме дошли тук с убеждението,че всяка политическа сила в общината има правото да води пълноценен живот.Не трябва една организация да ограничава правото и възможностите на другите за съществуване”.

-Васил Киров-председател на ИК на ОбНС:

“В момента не мога да дам сведения за наличната клубна база в цялата община. Кметовете на селища трябва да се заемат с устройване на различните политически сили.За състоянието в Несебър вече говорихме със СДС преди известно време”. С тези думи завърши предисторията за т.н. КМ,която всъщност си беше правоъгълна.

Палатков офис на председателя на КС на СДС Вълчо Куртев в Стария Несебър-12.05.1990 г.

На практика с КМ в Несебър започна и трансформацията на несебърското политическо пространство. Първият проблем,който предизвика дебат на нея бе за преразпределението на съществуващата база от новосъздадените СДС,БЗНС “Никола Петков”, КТ “Подкрепа” и съществуващите БКП,БЗНС,ОФ и ДКМС.

Предварителната договореностна 17 февруари 1990 при тогавашния председател на ИК на ОбНС Васил Киров между Николай Трифонов-първи секретар на ОбК на БКП и Вълчо Куртев-председа тел на КС на СДС е КМ да започне с дебат на 23 февруари при квоти от 20 души за всяка от страните.

Още по време на първия тур на КМ си проличава, че за разлика от БКП, БЗНС,ОФ и ДКМС, нововъзникналите политически и синдикални формирования нямат адекватна социална база, чиито интереси да отразяват,но се олицетворяват с представителство на новата социално-икономическа диференциация на обществото,която тогава има чисто хипотетичен характер.

Тази хипотетичност е разбираема, защото дори и да се приеме,че за такъв кратък период от време може да се стигне до условно разделение на леви и десни на седящите около КМ,то пускането в обръщение на прозвища-етикети като : “демократи”, ”либерали, ”консерва тори”,”християндемократи” звучеше бутафорно.

Желанието на ново нароилите се реформатори да преструктурират съществуващото политическо пространство и най-вече-да завладеят нещо повече от наличната база беше естествено,но в същото време и гротескно,защото те не отразяваха, и те бяха израз на онази икономическа диференциация в обществото, характерна за обществата на развитите западноевропейски държа ви. Там, първо се осъществяват икономически промени и тогава се стига до създаване на програми и идеологии.

На КМ всеки дърпаше чергата към себе си. Така или иначе, точно с КМ се сложи началото на преструктурирането на политическото пространство в Несебър, онзи период,който днес се характеризира като преход към демокрация.

Партиите от КМ по същество се превърнаха в преразпределителни коалиции в несебърския парламент, в дистрибутори на скоростно прехвърляне на общинското богатство,и много по-малко - в изразители на интереси на налични социални групи. Това в Несебър, както и на други места,би било невъзможно без развихрилата се корупция в местната власт,включително поръчкови убийства и грабежи.

 
25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
Ликвидационен съвет
11.11.2020 19:29:39
1
0
Слави Гечев ликвидатора на апк Несебър на приказки през ден ходише в парламента)))
24.
стефан гечев
11.11.2020 12:55:30
1
1
" Гайтанов" - напиши си истинското име , за да те съдя за клевета !
23.
Гайтанов
11.11.2020 11:08:13
1
1
Този Куртев с Гечев начело с помощник Голев изклаха бременни крави в ТКЗС да ликвидират комунизма и за финал най големия демократ Янаки станал кмет с метеж завършил в старейшините на герб???))))Общо взето това са най големите радетели за демокрация!!!)))))
22.
Goshko
10.11.2020 15:25:53
0
4
Flegman - mnogo iztriti komentari neshto? Po leko s zenzurata ne sme 1980 veche !!!!
21.
*********
10.11.2020 00:01:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
абоната е на ~~~~~~~
09.11.2020 12:53:00
1
4
Скачахте вие за Промяна... !
След 30+ години, няма я.
А борба с корупция и кражби ?!
"Айде нЕма нужда" ще ви кажа.
19.
До 17
09.11.2020 09:33:09
0
9
АЗ съм си кореняк бургазлия С наблюдение в продължение на години и инфо от други А може и да си прав/а за дошлите от другаде
18.
До 14
09.11.2020 09:32:22
7
7
Ей червенобуз еркешки овчар ...ние по морето сме си ок.жалко че вие слезохте от балкана и взехте ни са месите в живота!
Аман от селски пости!
17.
До 11
09.11.2020 08:56:59
6
5
Ти си от линията Еркеч - Паницово явно,виж ти за кореняк Несебърлиите не се тревожи,а за тея новите от Оризаре,Ямбол,Карнобат и т.н,чесно ти казвам боли ме ....ц!!!
16.
*********
09.11.2020 08:54:26
0
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
Не завиждайте
09.11.2020 08:49:51
8
7
Колко прости хора.Такива били несебърлий онакива.Само това че се изтъква че дядо му пасял овце а той хотелиер е достатъчно да покаже че си изключително кух.За 3,4 месеца 150 000 бате.Дали мишкуваме.Всички са доволни това лято,цяла зима пак ще е само банкетчета
14.
До 11
09.11.2020 08:36:12
4
14
Какво самочувствие за хора които "работят" 3 месеца в годината а през другото време не излизат от къщите си.Ей сега ги виж.Тази зима ще ядат цървули и обелки.Че както върви и другата .Много е лесно като ти е сипано пред тебе а ти да хапваш.Какво се произвежда в тоя Несебър.Един свестен цех няма в околията.Една държава не произвежда ли продукция е бедна държава.Туризмах е 3-4 месеца а след това .....
13.
Джадженко
09.11.2020 08:01:47
4
4
Каквото и да си говорим Васил Киров си остава един от най-добрите кметове на града. Вечна признателност
12.
Участник
09.11.2020 07:48:49
1
14
Някои от водещите участници в КМ са все още живи и здрави и помнят както тогавашните явни събития така и неизвестните преговори свързани с тях.Похвално е, че Момчилов се е опитал да припомни миналото, но акцентите не бяха тези.Освен това напълно грешна е връзката с участващите тогава и днешните , местни ,, политици,,.Тогава имаше плам, надежда, стремеж към нещо ново и по- добро.Сегашните се интересуват от павилиони, общ.поръчки, местенца и въобще си нямат понятие от идеология, социална база, виждания и работа в полза на обществото.Тогава прохождащите ,, бизнесмени,, станаха после приватизатори, председатели на съвети, съветници.Истината е по- дълбока, но не изгодна да бъде изречена.
11.
До
09.11.2020 04:41:17
0
19
Интересно след толкова години данъци и такси, които са събирани къзе са вложени Несебър трябваше да е един наистина европейски град Нямам такова впечатление Жалко за самочусгвието на несебърлии
10.
*********
09.11.2020 01:39:03
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
*********
09.11.2020 01:28:29
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Някаква си тяхна версия на историята
09.11.2020 01:10:00
2
15
"Той пази историята на Несебър, такава, каквато малцина я знаят"

Явно някаква версия на историята, която я знаят само 2-3 човека
7.
правилен тъпоъгълник
09.11.2020 01:08:45
0
11
Уж журналисти пък пишат "правоъгАлната маса"
6.
Олинуклузив
08.11.2020 23:37:36
1
11
С една дума яко крадене най грозният курорт на Балканите абсолютно деградидирали и отживелици хотелиери произход бкп и това е бай тошо малко ви беше МНОГО добре е знаел какъв народ управлява алчността ви погуби всичко простички и еснафи такива сте...Левски се роди да спаси рода а то най мракобеснически и цигански отрепки дойдоха ...
5.
До 4
08.11.2020 21:31:11
0
17
Не се подвеждайте по статии на продажни "журналисти". Тези, които си поделиха властта в Несебър, бяха или подставени лица на софиянци, или бивши комунисти и техните отрочета, секретарки и роднини. Хората, които оплюват в тази статия или са вече покойници, или не са били никога във властта - с едно изключение от бившето БКП.
4.
"Журналистика" ли?
08.11.2020 21:25:10
2
21
Срам, г-н Момчилов! Толкова пристрастна и тенденциозна статия сте написал - имам чувството, че чета в. "Работническо дело". Ако повечето от хората, които споменавате не бяха покойници, нямаше да имате куража да пишете така подличко и нечистоплътно за тях. Жалко, че превърнахте един някога чудесен вестник като "Слънчев бряг" в платен, верноподаннически парцал на властимащите. Като например покойния г-н Димитър Янков, вашият Крал- Слънце.
3.
Е от такива
08.11.2020 21:24:06
5
16
нещастници произлязоха герберугите и направиха държавата кенеф
2.
Гербаджия
08.11.2020 21:12:26
7
23
Стари комуняги, доносници и подлоги... Това са собствениците на хотели в района... Натегачи, бивши сервитьори ченчаджиии, мошенници, измамници с мерцедеси с поредните номера.... Ревизия и национализация... И обратно в дупките от където са изпълзели... Знаем за кои говорят чичаците... Една тумба селяни със претенции за висше общество... Бля бля дядо му с овцете той хотелиер хахахахаххахахахахахахахахахаххахахахсхсхахсхах
1.
Гербаджия
08.11.2020 21:12:19
7
21
Стари комуняги, доносници и подлоги... Това са собствениците на хотели в района... Натегачи, бивши сервитьори ченчаджиии, мошенници, измамници с мерцедеси с поредните номера.... Ревизия и национализация... И обратно в дупките от където са изпълзели... Знаем за кои говорят чичаците... Една тумба селяни със претенции за висше общество... Бля бля дядо му с овцете той хотелиер хахахахаххахахахахахахахахахаххахахахсхсхахсхах
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борим пандемията с националния план, доц. Кунчев очаква отпор срещу ваксините Борим пандемията с националния план, доц. Кунчев очаква отпор срещу ваксините

Министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи министър Костадин Ангелов

ГЕРБ, ОП, ДПС и Марешки спасяват Борисов от обяснение за водната криза в Бургас ГЕРБ, ОП, ДПС и Марешки спасяват Борисов от обяснение за водната криза в Бургас

Не подкрепиха искане на БСП за изслушване на министър-председателя в парламента

Плато на новите заразени, математик очаква голям спад след няколко дни Плато на новите заразени, математик очаква голям спад след няколко дни

Хората в рискови групи не се пазят, каза Лъчезар Томов

Абсурд! Искат бездомници от Русе пари за PCR тест, за да бъдат подслонени Абсурд! Искат бездомници от Русе пари за PCR тест, за да бъдат подслонени

Те обаче не могат да си го платят и са обречени да останат на улицата

Кампания по кръводаряване за плазма стартира в Бургас, хирург е сред първите дарители Кампания по кръводаряване за плазма стартира в Бургас, хирург е сред първите дарители

 Надявам се до две седмици да имаме достатъчно количество плазма от всички кръвни групи, каза д-р Людмила Желязкова

Първият щам на COVID-19 изчезва, антителата пазят от ново заразяване около една година Първият щам на COVID-19 изчезва, антителата пазят от ново заразяване около една година

 От СЗО изтъкнаха, че грипният сезон протичал по-леко в сравнение с предходните години, каза проф. Радостина Александрова 

3475 са новите с коронавирус, 318 заразени в Бургас 3475 са новите с коронавирус, 318 заразени в Бургас

 Починали са 153 болни през денонощието

Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус

Возилото било паркирано в двора на новострояща се сграда край бл. 91 в бургаския жк „Меден рудник”

Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден

Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра

Стана ясно кой е евродепутатът, спипан в гей бардак Стана ясно кой е евродепутатът, спипан в гей бардак

Сайер бе считан за най-разпознаваемият унгарски евродепутат и до този момент поддържаше твърди консервативни позиции

 

Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават

Затварят на острова магазините, които не продават стоки от първа необходимост и в градовете, където досега те работеха

Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци

Алкохолната проба на шофьора е положителна, не е терорист

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността

C Мaрaдoнa cтaнaхмe близки. И двaмaтa cмe изрacнaли нa улицaтa, в прeдгрaдиятa, категоричен е режисьорът

 

Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин? Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта, твърди историкът Соловей

Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19 Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19

За това информира единият от адвокатите му

 

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори