×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата отказва да строи обходен път на Ахтопол - депутат обвинява АПИ в безхаберие


Държавата отказва да строи обходен път на Ахтопол - депутат обвинява АПИ в безхаберие
Петър Кънев (вляво) не е доволен от отговора на Георги Терзийски до гражданите на Ахтопол
07 Ноември 2020, Събота, 13:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Районът е в защитени зони и трудно може да се получи разрешение за нова отсечка, твърдят от Агенцията

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поля със „студен душ“ граждани от Ахтопол. Те са поискали ускоряване на процедурата за изграждане на обходен път. Такъв път обаче изобщо не се планира, става ясно от отговор на Агенцията, който е разпратен като копие и до депутати и няколко институции.

„Безхаберието в отговора на АПИ е като безхаберието в държавата“, коментира пред „Флагман“ бургаският депутат от „БСП за България“ Петър Кънев.

Гражданите от Ахтопол са изпратили писмо до народните представители от региона относно „Искане за разрешаване на проблема с трафика и тежкото движение през град Ахтопол и центъра на курортното селище“. То е подписано от един от инициаторите на име Владимир Райчев и е заведено в деловодството на парламента на 19 октомври, като е придружено с парафите на 103-ма жители на градчето. Оттам е препратено на АПИ.

„Целият трафик по път I-9 към границата с Република Турция, по протежението на второкласния II-99 и третокласния републикански път III-9901 до Резово, минава през сърцето на град Ахтопол, който, няма нужда да Ви припомняме, е туристически и курортен център. Вие си давате сметка какво представлява туризмът за региона, а повечето от вас сигурно знаят, че Ахтопол, заедно със село Варвара, са единствените населени места на Южното (а може би и на цялото) Черноморие, за които няма обходен път“, пишат гражданите в писмото, с което „Флагман“ разполага.

Според тях Ахтопол през годините е избиран и предпочитан от летовниците именно заради южното му разположение и спокойствието. То обаче било трайно нарушено през последните години не само от лекия, но и от тежкия трафик, който минавал по протежението на целия град и през центъра на селището.

„Тирове, тежки камиони с дървесина (която се товари целогодишно), автобуси на туристически компании, мотористи, рокери и трактори от ранни зори до късна вечер нарушават спокойствието и комфорта на жителите и гостите на Ахтопол. Непрекъснатият трафик вече предизвиква и трудности за бизнеса, като буквално гони туристите от района. Притеснителната тенденция с годините се задълбочава.

Целият този трафик създава също така предпоставки за инциденти и пътно-транспортни произшествия, примери за които имаме ежедневно. Много от преминаващите автомобили не спазват ограниченията на скоростния режим“, жалват се гражданите. Те изразяват опасения, че „тежък инцидент, може би дори с летален изход, е само въпрос на време“.

В искането им са посочени и някои конкретни примери с водачи на ТИР-ове, „които спират насред улиците и без даже да изключват двигателя, отиват да си напазаруват в някой магазин“.

„Запознати сме с планове и проекти, които през годините са предвиждали трафикът да бъде изнесен извън населеното място и по околовръстно шосе. По неизвестни за нас причини обаче тези проекти никога не са били реализирани“, твърдят жителите на Ахтопол.

Затова те търсят спешен отговор на въпроса – какъв е последният вариант на трасето на обиколния маршрут, като са поискали и копие от плана му.

Защо извеждането на трафика се отлага с десетилетия и кога проблемът ще бъде решен, питат още гражданите.

Инициативният комитет предупреждава и че е „в готовност да организира протест на всички представители на местния и туристическия бизнес от Ахтопол и Варвара“.

От АПИ са изпратили отговор на 3 ноември до Владимир Райчев с копие до няколко депутати и институции.

Той е подписан от шефа на Агенцията Георги Терзийски, който посочва следното: „Част от трасето на републиканския път III-9901 Царево – Варвара – Ахтопол – Синеморец – Резово преминава през гр. Ахтопол, като движението не преминава през центъра на града“.

Освен това пътят не осъществявал връзка с граничния пункт към Турция, а бил с туристическо значение и през летния сезон се използвал основно от пътуващите за и от с. Синеморец и с. Резово. Експлоатационното му състояние било добро.

„Трасето, преминаващо през гр. Ахтопол, засяга две защитени зони от мрежата на Натура 2000 – защитена зона „Странджа“ с код BG0001007 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона „Странджа” с код BG0002040 за опазване на дивите птици“.

В момента в екоминистерството се готвела забрана на промяната на предназначението на определени горски територии в първата горецитирана зона.

„Дългогодишната праткика при проектирането и изграждането на нови пътни обекти категорично е доказала, че строителството през защитени зони е допустимо и приемливо в границите на буфера на зоната, което е невъзможно да бъде реализирано чрез предлагания от Вас обходен път. Дори да бъде вложен голям финансов и експертен ресурс, необходим за провеждане на такъв тип сложни процедури по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка на съвместимост с Натура зони, вероятността за допускане на подобно инвестиционно предложение от компетентния орган е малка.

Във връзка с гореизложеното Ви информираме, че на този етап и предвид сезонното повишаване на транспортния трафик в границите на локалното обслужване, Агенция „Пътна инфраструктура“ няма инвестиционни намерения за изграждане на обход на Ахтопол“, пише Терзийски на Райчев, като в заключение отбелязва: „Относно контрола по спазване на правилата за движение по пътищата следва да уточним, че той се осъществява от съответната ОД на МВР“.

Депутатът Петър Кънев коментира пред „Флагман“ писмото на АПИ така: „Безхаберието в отговора е като безхаберието в държавата. Не съм и очаквал нещо по-различно от това, което получих от АПИ - все пак водя битка вече пет години със същата тази агенция и същото това министерство на тема пътя „Царево – Малко Търново“. Пет регионални министри един след друг обещаваха и лъжеха. Сега поне за обхода на Ахтопол тези юнаци от Агенцията не ни излъгаха, а просто ни казаха, че няма да стане.“

След въпрос как ще коментира аргументите на АПИ, Петър Кънев се изсмя: „Аргументът е, че било в Странджа. А то Странджа е да заобиколиш покрай гробищата и да извадиш пътя на 300 метра по-надолу.“

Кънев каза още: „И като пътят не минава през центъра на Ахтопол, хората да мрат ли? Ами центърът е пешеходна зона и камионите не могат да минат оттам. От АПИ даже това не са си направили труда да проверят – че не може да се мине през центъра.“

Освен това част от проблемния път всъщност пресичал „сърцето“ на града, както се твърди и в писмото на гражданите.

„И това са всички тежки камиони, които се занимават със строителство и дърводобив. Което напомня и за друг голям проблем като цяло за Бургаска област - претоварванията на камионите“, коментира Петър Кънев.

„Инспекцията трябва да си върши сериозно работата. Никой не проверява дали товарните автомобили са в нормата. Обикновено те не са, затова трошат пътищата, а и убиват хора, както се случи наскоро в Айтос, с което драмата става пълна“, добави бургаският народен представител.


В категории: Царево


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
6
Коментара по темата
6.
ЗА
07.11.2020 23:22:14
1
4
Аз съм за обходен път, не мога да гледам мангалите, докато минавам през циганската махала. Избива ме на агресия да режа мангали надлъжно с 20 цолов диск и си развалям почивката!
5.
ежко
07.11.2020 18:12:45
2
5
УжасТ!!!
103-ма души направли подписка да правят обходен път, ама не казват откъде. Пак прз техните "ниви" ми се струва, че го виждат. Или тунел под морето?!?! А като урбанизирахте периториите на запад от пътя, що не правихте подписка бе?!?! Га ядохте кифтетата ни ривахти!
4.
бивш симпатизант на нфсб
07.11.2020 15:31:43
30
6
така ще е докато не изхвърлим Герб от властта положението ще става все по трагично за 10 годишно управление Герб резултатите са трагични
3.
Пешо Пешев
07.11.2020 14:40:51
6
6
Ако безобразното застрояване продължава със същите темпове след още някоя година "сърцето" ще се окаже на евентуалния нов обход и отново ще трябва да се прави друг по западен обход. Спомням си Ахтопол по времето на бай ви Тошо. Летувахме там и пробвах с автомобила си да видя докъде ще може да се стигне по пътя за Синеморец без специални документи. Трябваше да се излезе от града и да се завие на юг. Пътят беше тесен , но асфалтов и в сравнително добро състояние. Беше си обходен и изобщо не влизаше в Ахтопол. Непосредствено след отбивката имаше табела за
гранична зона и изискване на открит лист, но все още нямаше бариера. Продължихме, но малко след табелата ни чакаше пост с две граничарчета и вече бариера. Така опита за пътуване до Синеморец свърши в края на Ахтопол. Имахме удоволствието да посетим селото и неговите плажове едва след като сатрапията беше пометена от хората на източна Европа.
2.
Абе Кънев
07.11.2020 13:32:55
6
30
Твойта БСП беше на власт 100 пъти, защо не направихте един път?
А не сега с "чужда пита помен" да правиш. Този си беше разбит още навремето преди 40 години. За последните 10 години се направиха много пътища, но не може всичко да стане сега и веднага. БСП всеки път граби и фалира държавата, а като са опозиция са много хрисими и диброжелателни. Айде стига лицемерни пиар акции!
1.
Местен странджалия
07.11.2020 13:21:35
9
36
Ами норнално е червения боклук Кънеф да мрънка за пътя. Нали има къща в Резово.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори