×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Мария Белколева е назначена за заместник-министър на туризма
  • Дерматохирургът д-р Иван Литов отново ще преглежда в МБАЛ Бургасмед, вижте как да запазите час
  • Регата “Черноморец Бургас 2021“ ще изпълни с платна Бургаския залив този уикенд
  • Заместник-министър Мария Павлова ще открие нов обучителен център в Пазарджишкия затвор
  • До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас, 43% от населението са имали среща с COVID-19
  • Смениха домашния арест на Десислава Иванчева с гаранция от 10 хил. лв.
  • Неуспешните преговори с Иран продължават да оскъпяват петрола
  • Вероятно вариантът „Делта" на COVID-19 ще доминира през есента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата отказва да строи обходен път на Ахтопол - депутат обвинява АПИ в безхаберие


Държавата отказва да строи обходен път на Ахтопол - депутат обвинява АПИ в безхаберие
Петър Кънев (вляво) не е доволен от отговора на Георги Терзийски до гражданите на Ахтопол
07 Ноември 2020, Събота, 13:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Районът е в защитени зони и трудно може да се получи разрешение за нова отсечка, твърдят от Агенцията

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поля със „студен душ“ граждани от Ахтопол. Те са поискали ускоряване на процедурата за изграждане на обходен път. Такъв път обаче изобщо не се планира, става ясно от отговор на Агенцията, който е разпратен като копие и до депутати и няколко институции.

„Безхаберието в отговора на АПИ е като безхаберието в държавата“, коментира пред „Флагман“ бургаският депутат от „БСП за България“ Петър Кънев.

Гражданите от Ахтопол са изпратили писмо до народните представители от региона относно „Искане за разрешаване на проблема с трафика и тежкото движение през град Ахтопол и центъра на курортното селище“. То е подписано от един от инициаторите на име Владимир Райчев и е заведено в деловодството на парламента на 19 октомври, като е придружено с парафите на 103-ма жители на градчето. Оттам е препратено на АПИ.

„Целият трафик по път I-9 към границата с Република Турция, по протежението на второкласния II-99 и третокласния републикански път III-9901 до Резово, минава през сърцето на град Ахтопол, който, няма нужда да Ви припомняме, е туристически и курортен център. Вие си давате сметка какво представлява туризмът за региона, а повечето от вас сигурно знаят, че Ахтопол, заедно със село Варвара, са единствените населени места на Южното (а може би и на цялото) Черноморие, за които няма обходен път“, пишат гражданите в писмото, с което „Флагман“ разполага.

Според тях Ахтопол през годините е избиран и предпочитан от летовниците именно заради южното му разположение и спокойствието. То обаче било трайно нарушено през последните години не само от лекия, но и от тежкия трафик, който минавал по протежението на целия град и през центъра на селището.

„Тирове, тежки камиони с дървесина (която се товари целогодишно), автобуси на туристически компании, мотористи, рокери и трактори от ранни зори до късна вечер нарушават спокойствието и комфорта на жителите и гостите на Ахтопол. Непрекъснатият трафик вече предизвиква и трудности за бизнеса, като буквално гони туристите от района. Притеснителната тенденция с годините се задълбочава.

Целият този трафик създава също така предпоставки за инциденти и пътно-транспортни произшествия, примери за които имаме ежедневно. Много от преминаващите автомобили не спазват ограниченията на скоростния режим“, жалват се гражданите. Те изразяват опасения, че „тежък инцидент, може би дори с летален изход, е само въпрос на време“.

В искането им са посочени и някои конкретни примери с водачи на ТИР-ове, „които спират насред улиците и без даже да изключват двигателя, отиват да си напазаруват в някой магазин“.

„Запознати сме с планове и проекти, които през годините са предвиждали трафикът да бъде изнесен извън населеното място и по околовръстно шосе. По неизвестни за нас причини обаче тези проекти никога не са били реализирани“, твърдят жителите на Ахтопол.

Затова те търсят спешен отговор на въпроса – какъв е последният вариант на трасето на обиколния маршрут, като са поискали и копие от плана му.

Защо извеждането на трафика се отлага с десетилетия и кога проблемът ще бъде решен, питат още гражданите.

Инициативният комитет предупреждава и че е „в готовност да организира протест на всички представители на местния и туристическия бизнес от Ахтопол и Варвара“.

От АПИ са изпратили отговор на 3 ноември до Владимир Райчев с копие до няколко депутати и институции.

Той е подписан от шефа на Агенцията Георги Терзийски, който посочва следното: „Част от трасето на републиканския път III-9901 Царево – Варвара – Ахтопол – Синеморец – Резово преминава през гр. Ахтопол, като движението не преминава през центъра на града“.

Освен това пътят не осъществявал връзка с граничния пункт към Турция, а бил с туристическо значение и през летния сезон се използвал основно от пътуващите за и от с. Синеморец и с. Резово. Експлоатационното му състояние било добро.

„Трасето, преминаващо през гр. Ахтопол, засяга две защитени зони от мрежата на Натура 2000 – защитена зона „Странджа“ с код BG0001007 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона „Странджа” с код BG0002040 за опазване на дивите птици“.

В момента в екоминистерството се готвела забрана на промяната на предназначението на определени горски територии в първата горецитирана зона.

„Дългогодишната праткика при проектирането и изграждането на нови пътни обекти категорично е доказала, че строителството през защитени зони е допустимо и приемливо в границите на буфера на зоната, което е невъзможно да бъде реализирано чрез предлагания от Вас обходен път. Дори да бъде вложен голям финансов и експертен ресурс, необходим за провеждане на такъв тип сложни процедури по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка на съвместимост с Натура зони, вероятността за допускане на подобно инвестиционно предложение от компетентния орган е малка.

Във връзка с гореизложеното Ви информираме, че на този етап и предвид сезонното повишаване на транспортния трафик в границите на локалното обслужване, Агенция „Пътна инфраструктура“ няма инвестиционни намерения за изграждане на обход на Ахтопол“, пише Терзийски на Райчев, като в заключение отбелязва: „Относно контрола по спазване на правилата за движение по пътищата следва да уточним, че той се осъществява от съответната ОД на МВР“.

Депутатът Петър Кънев коментира пред „Флагман“ писмото на АПИ така: „Безхаберието в отговора е като безхаберието в държавата. Не съм и очаквал нещо по-различно от това, което получих от АПИ - все пак водя битка вече пет години със същата тази агенция и същото това министерство на тема пътя „Царево – Малко Търново“. Пет регионални министри един след друг обещаваха и лъжеха. Сега поне за обхода на Ахтопол тези юнаци от Агенцията не ни излъгаха, а просто ни казаха, че няма да стане.“

След въпрос как ще коментира аргументите на АПИ, Петър Кънев се изсмя: „Аргументът е, че било в Странджа. А то Странджа е да заобиколиш покрай гробищата и да извадиш пътя на 300 метра по-надолу.“

Кънев каза още: „И като пътят не минава през центъра на Ахтопол, хората да мрат ли? Ами центърът е пешеходна зона и камионите не могат да минат оттам. От АПИ даже това не са си направили труда да проверят – че не може да се мине през центъра.“

Освен това част от проблемния път всъщност пресичал „сърцето“ на града, както се твърди и в писмото на гражданите.

„И това са всички тежки камиони, които се занимават със строителство и дърводобив. Което напомня и за друг голям проблем като цяло за Бургаска област - претоварванията на камионите“, коментира Петър Кънев.

„Инспекцията трябва да си върши сериозно работата. Никой не проверява дали товарните автомобили са в нормата. Обикновено те не са, затова трошат пътищата, а и убиват хора, както се случи наскоро в Айтос, с което драмата става пълна“, добави бургаският народен представител.


В категории: Царево


6
Коментара по темата
6.
ЗА
07.11.2020 23:22:14
1
4
Аз съм за обходен път, не мога да гледам мангалите, докато минавам през циганската махала. Избива ме на агресия да режа мангали надлъжно с 20 цолов диск и си развалям почивката!
5.
ежко
07.11.2020 18:12:45
2
5
УжасТ!!!
103-ма души направли подписка да правят обходен път, ама не казват откъде. Пак прз техните "ниви" ми се струва, че го виждат. Или тунел под морето?!?! А като урбанизирахте периториите на запад от пътя, що не правихте подписка бе?!?! Га ядохте кифтетата ни ривахти!
4.
бивш симпатизант на нфсб
07.11.2020 15:31:43
30
6
така ще е докато не изхвърлим Герб от властта положението ще става все по трагично за 10 годишно управление Герб резултатите са трагични
3.
Пешо Пешев
07.11.2020 14:40:51
6
6
Ако безобразното застрояване продължава със същите темпове след още някоя година "сърцето" ще се окаже на евентуалния нов обход и отново ще трябва да се прави друг по западен обход. Спомням си Ахтопол по времето на бай ви Тошо. Летувахме там и пробвах с автомобила си да видя докъде ще може да се стигне по пътя за Синеморец без специални документи. Трябваше да се излезе от града и да се завие на юг. Пътят беше тесен , но асфалтов и в сравнително добро състояние. Беше си обходен и изобщо не влизаше в Ахтопол. Непосредствено след отбивката имаше табела за
гранична зона и изискване на открит лист, но все още нямаше бариера. Продължихме, но малко след табелата ни чакаше пост с две граничарчета и вече бариера. Така опита за пътуване до Синеморец свърши в края на Ахтопол. Имахме удоволствието да посетим селото и неговите плажове едва след като сатрапията беше пометена от хората на източна Европа.
2.
Абе Кънев
07.11.2020 13:32:55
6
30
Твойта БСП беше на власт 100 пъти, защо не направихте един път?
А не сега с "чужда пита помен" да правиш. Този си беше разбит още навремето преди 40 години. За последните 10 години се направиха много пътища, но не може всичко да стане сега и веднага. БСП всеки път граби и фалира държавата, а като са опозиция са много хрисими и диброжелателни. Айде стига лицемерни пиар акции!
1.
Местен странджалия
07.11.2020 13:21:35
9
36
Ами норнално е червения боклук Кънеф да мрънка за пътя. Нали има къща в Резово.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МОН иска забрана на политиката в училище МОН иска забрана на политиката в училище За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, каза служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков Велосипедист катастрофира върху възрастна двойка в подлеза на СУ, прати ги в болница Велосипедист катастрофира върху възрастна двойка в подлеза на СУ, прати ги в болница Не били пострадали сериозно Димитър Бойчев: Готви ли служебният кабинет край на санирането с промяна в програмата Димитър Бойчев: Готви ли служебният кабинет край на санирането с промяна в програмата Този хаос, тази дезинформация е липса на отговорно отношение към хората, категоричен е областният лидер на ГЕРБ   Щракнаха белезниците на Тодор Пъчков, спипаха го пиян като кирка зад волана в жк. "Меден рудник" Щракнаха белезниците на Тодор Пъчков, спипаха го пиян като кирка зад волана в жк. "Меден рудник" Дрегерът на 23-годишния бургазлия е показал 3,30 промила алкохол Разследват случай с прострелян в главата граничен полицай на столичното летище Разследват случай с прострелян в главата граничен полицай на столичното летище На място веднага са повикани спешна медицинска помощ, дежурен следовател и група за оглед към СДВР за извършване на процесуални следствени действия Служебното правителство отстрани директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, връщат ексшефа Таня Манолова Служебното правителство отстрани директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, връщат ексшефа Таня Манолова Манолова бе начело на екоинспекцията и през 2014 година   Близки на възрастен мъж се съмняват за насилие над него, докато е бил в неизвестност Близки на възрастен мъж се съмняват за насилие над него, докато е бил в неизвестност Изчезнал е на 16 юни, а след 3 денонощия е намерен на десетки километри от дома си в съседна област в безпомощно състояние Протест пред ЦИК поиска ограничение на секциите и задължително машинно гласуване в Турция Протест пред ЦИК поиска ограничение на секциите и задължително машинно гласуване в Турция Изселническите организации там са зависими от Ердоган, обяви Данчо Хаджиев от НФСБ Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират МЗ ще бори митовете в общността с информационна кампания Здравните власти с мерки за ваксинация на ромското население Здравните власти с мерки за ваксинация на ромското население Целта - да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред това население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията
Турция маха полицейския час от 1 юли Турция маха полицейския час от 1 юли Държавните и публичните институции ще преминат в нормален режим на работа Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози Извънземните се превърнали в роботи? Извънземните се превърнали в роботи? Търсенето на същества, подобни на нас, на другите планети било безсмислено  Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра То е стигнало от Род Айлънд до Азорските острови Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Той е издъхнал снощи   Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 В съобщение на Европейската академия по неврология (EAN) се посочва, че са установени съществени поведенчески и когнитивни проблеми, които се проявявали няколко месеца след като пациентите са оздравели   Китай затвори "фермите" за биткойни Китай затвори "фермите" за биткойни В краткосрочен план се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната   Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Извършителят е избягал и в момента се укрива Прочети още на: ttps://www.dnes.bg/eu/2021/06/21/strelba-v-centyra-na-berlin-trima-dushi-sa-raneni.494397 Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Инцидентът е станал в Китай, на мястото са пристигнали над 400 спасители След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна
Десислава ИВАНЧЕВА Десислава ИВАНЧЕВА Първо ще отида на протест Виц на деня Виц на деня В автосервиза: - Искам да се оплача и да говоря с шефа ви! - Сега точно, не може! - Защо? - В момента го бие друг недоволен клиент!

Виц на деня Виц на деня - Помня как веднъж шефът ме попита кой от нас е дебил? Той или аз? - И ти? - Ми, казах, че всички знаят, че той на работа дебили не взема!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Избори с повече от един кандидат са страшна бъркотия" – Ким Чен Ун.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори