×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Мария Белколева е назначена за заместник-министър на туризма
  • Дерматохирургът д-р Иван Литов отново ще преглежда в МБАЛ Бургасмед, вижте как да запазите час
  • Регата “Черноморец Бургас 2021“ ще изпълни с платна Бургаския залив този уикенд
  • Заместник-министър Мария Павлова ще открие нов обучителен център в Пазарджишкия затвор
  • До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас, 43% от населението са имали среща с COVID-19
  • Смениха домашния арест на Десислава Иванчева с гаранция от 10 хил. лв.
  • Неуспешните преговори с Иран продължават да оскъпяват петрола
  • Вероятно вариантът „Делта" на COVID-19 ще доминира през есента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конспирация за над 1 млрд. евро в ЕС


Конспирация за над 1 млрд. евро в ЕС
Директорът на Университетската болница във Франция проф. Дидие Раут говори как и защо ремдесивир лекува или не лекува COVID-19
31 Октомври 2020, Събота, 09:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Никому непознати в научния свят хора, изфабрикуваха данни от неясни източници, че се очаква смъртност от 10% при лечението на болни от COVID-19 с хидроксихлорохин, казва  проф. Дидие Раут

Всичко за лечението с хидроксихлорохин и защо богатите страни приеха, че ремдесивир е чудото в битката с коронавируса, разказва в интервю проф. Дидие Раут, директор на Университетската болница IHU Mediterranee Infection в Марсилия, Франция.

- Как продължава борбата с COVID-19, проф. Раут?

- Още в началото на пандемията богатите страни мислеха, че ремдесивир ще бъде лечението чудо срещу COVID-19. Оказа се, че не работи. Ремдесивир води до бъбречна недостатъчност. От публикуваните изследвания през последните 8 месеца трябва да си дадем ясна сметка, че не работи. Имаше очевидно политическо застъпване за ремдесивир – това скъпо ново лечение, и машиналното отхвърляне на алтернативата – лечение с хидроксихлорохин (HCQ). Това беше позицията на богатите страни (в Европа) като цяло, където обаче виждаме, че равносметката при смъртните случаи е по-тежка, отколкото другаде. С времето се появиха и проучвания, в това число и огромният научен скандал, наречен The Lancet Gate. Никому непознати в научния свят хора, които изфабрикуваха данни от неясни източници, се опитаха да обяснят, че се очаква смъртност от 10% при лечението на болни от COVID-19 с хидроксихлорохин. Никой не си направи труда да помисли. Френското министерство на здравеопазването веднага изостави HCQ. СЗО прекрати всички клинични изпитвания за HCQ и това наложи спирането и на две френски проучвания, касаещи препарата. Тези забрани не бяха вдигнати, въпреки че впоследствие статията в The Lancet беше разобличена и оттегледнеа и бе установено, че твърденията, че HCQ е токсичен, са неверни.

- Е, какво следва?

- Логично стигаме до един много важен въпрос. Добре, медикаментът очевидно не е токсичен – защо ситуацията през 2020 г. да е по-различна от тази през 2019 г., когато HCQ можеше да бъде купуван във Франция без рецепта? Какво се случи? Естествено, могат да бъдат задавани въпроси за това доколко медикаментът е ефикасен, да не би само г-н Раут да твърди това? Вече разполагаме с метаанализи (Meta-analysis on chloroquine derivatives and COVID-19 mortality), които ясно показват какъв е общият ефект върху смъртността и върху общото подобряване – те са винаги в полза на HCQ в сравнение с неупотребата на HCQ. Напомням също за най-голямото наблюдателно проучване (Hydroxychloroquine with or without azithromycin and in-hospital mortality or discharge in patients hospitalized for COVID-19 infection) върху близо 5000 души, което беше публикувано в Париж. След хармонизация на данните единственият научно значим резултат е, че HCQ няма вредни ефекти, не се наблюдава токсичност, а същевременно скъсява периода на хоспитализация. Резултатите показват: въпреки че пациентите, които са приемали HCQ и азитромицин, са били в по-тежко състояние, т.е. са вкарвани в реанимация веднага или в рамките на по-малко от ден, докато лекарството започне да действа, смъртността е била значително по-ниска в сравнение с пациентите без лечение (виж таблицата). Т.е. на практика е видно, подчертавам, че пациентите, лекувани с HCQ и азитромицин, са били в по-тежко състояние и въпреки това смъртността при тях е по-малка, а болничният им престой – по-кратък в сравнение с останалите. Този извод впоследствие беше потвърден и от дългоочакваното проучване на СЗО (WHO SOLIDARITY), показващо, че ремдесивир не работи, а привидно HCQ няма ефект, но в този труд липсваше нещо много важно , а именно – токсичността. Защото, докато HCQ не е токсичен, то при ремдесивир има висока бъбречна токсичност, която ни е добре известна.

- Но вие продължавате лечението с HCQ, нали?

- На този фон ние, естествено, спазваме правилата, т.е. извън обхвата на разрешението за употреба, както всички специалисти, поемаме лична отговорност за лечението по съвест. Проведохме разговори с широк кръг колеги и поискахме от министерството разширение на обхвата на разрешението за употреба. След доста седмици получихме отказ, защото липсвала информация. По никакъв начин не можем да приемем този отговор като разумна научна позиция, като се има предвид, че никъде в литературата не се отчита повишена токсичност при HCQ, за сметка на редицата научни статии, които докладват за ефективността му. Т.е. тази позиция е може би политическа, може би лична, но със сигурност не отразява научния консенсус по темата. Между впрочем от институциите не се допитаха до нас, затова само успяхме да им изпратим писмено всички данни.

- Значи нищо друго засега?

- А, има и още. Каква изненада – едновременно с отказа получихме писмо от Генералната здравна дирекция към МЗ в Париж, което ни съобщава, че ще можем безплатно да използваме ремдесивир – който не служи за нищо, токсичен е и предизвиква бъбречна недостатъчност. Почти веднага след това дойде и писмо от Gilead – фирмата производител на ремдесивир. С него те ни казват, че Европейският съюз е закупил количества за 1 млрд. евро, затова могат да ни снабдят безплатно с лекарството и само трябва да заявим желаните количества. Това е актуалната ситуация! Ние, казвам го искрено, докато можем, ще продължим да лекуваме хората с HCQ спокойно и да постигаме добрите резултати, които имаме – изключително ниска смъртност и без да сме имали нито един инцидент с HCQ. В момента проблемът е друг – от Sanofi, и аз стигнах до най-високите нива, ни казват, че Министерството на здравеопазването поставя пречки пред дистрибуцията на HCQ, включително срещу поръчките от нашия институт. Ако това е истина, това означава, че те ни пречат да лекуваме с терапията, която смятаме за възможно най-добрата Зададохме официално въпроса на министерството и се надявам, че много скоро ще получим тяхното уверение, че те не се противопоставят по никакъв начин на доставките на HCQ за нашата болница, които смятаме за много необходими. Към днешна дата (26 октомври - бел. ред.) не можем да лекуваме всички пациенти, които пристигат при нас, така че ще трябва да започнем да правим подбор – като при реанимациите, – за да се погрижим първо за най-спешните случаи. Но ние трябва да имаме възможност да лекуваме така, както смятаме за оптимално, тъй като подобни мерки и техните последици засягат здравето на хората, които са ни поверени.

Източник: 24 часа


В категории: Здраве


11
Коментара по темата
11.
д-р Халачева
02.11.2020 10:55:43
0
0
А знаете ли, че 5-дневен курс на лечение с Ремдесивир струва 2000 - 3000 долара? Естествено, че много хора нямат интерес населението да се лекува с несравнимо по-евтино лекарство.....
10.
Смешко и 8-те смърфа
02.11.2020 00:01:52
0
2
А България за колко милиона пазарува Ремдесивир? И още за колко милиона чакаме доставка? И всичко това въпреки констатациите на СЗО, че Ремдесивир не върши работа при Ковид и е по-скоро вреден! А Мутафчийски, Кантарджиев и здравният министър... как му беше името... се надпреварват да се хвалят по ТВ, че имаме най-модерното и ефикасно лекарство против Ковид
9.
ДО ХИТЪР ПЕТЪР
01.11.2020 09:34:35
1
0
ХАХА ИМАЛ БОРНО СЪРЦЕ –––––АМИ ОЩЕ ПО ЗЛЕ ЗА ЛЕКУВАЩИТЕ ГО В ""ПИРОГОВ""ТРЯБВАЛО Е ДА ЗНАЯТ ЧЕ ПРЕПАРАТА ""УСМЪРТЯВА""ХОРА СБОЛНИ СЪРЦА ХАХА!!!!!!!!!!!А КОЛКО ХОРА ИМАТ БОЛНИ СЪРЦА БЕЗ ДОРИ ДАГО ПОДОЗИРАТ ТЕ И ЛЕКАРИТЕ???????????НА ПРАКТИКА СА ПОТЕНЦИАЛНИ МЪРТЪВЦИ !!!!!!!!!!И ОТ КАКВА ПОЗИЦИЯ //къв си бе ИДИОТ////ОСПОРВАШ РЕШЕНИЯТА ТА НАЙ ВИСШИЯ ОРГАН ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ????????????ТАМ ИМА НУЖНАТА ТИ СТАТИСТИКА НА БАЗАТА НА КОЯТО СА УСТАНОВИЛИ ЧЕ ХЛОРОХИНА Е ВРЕДЕН!!!!!!!!!РАЗБРА ЛИ БЕ АДМИНИСТРАТОРЕ ??????????????
8.
Петър
01.11.2020 07:52:08
0
1
6-ти,
Човечецът е имал болно сърце, и причина за спирането му няма как да е HCQ!
Факта, че някой прилага самосиндикално за щяло и нещяло въпросния препарат не го прави неефективен!
Би ли споделил тези много случаи статисте?
7.
ХАХА АДМИНИСТРАТОРА
31.10.2020 16:15:56
1
2
НАДУШВАМ ТЕ ТИ СИ МАЯ №4 //хаха трябва да оправдаете ПОРЪЧКАТА/
6.
до 4 Мая Маринова ли си идиот ли си!!!!!!!!!!!!!!!
31.10.2020 16:12:06
1
1
От каква позиция ги БЪЛВАШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ!!!!!!!!ЩОТО ВЪВ ""ВЕСЕЛАТА БОЛНИЦА ИМА И ""ДОКТОРИ""!!!!!!!!!ТВОЕТО МНЕНИЕ Е НА ИДИОТ КОЙТО ОСПОРВА МНЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА !!!!!!!!!ОСПОРВАШ ФАКТА ЧЕ В ""ПИРОГОВ ПОЧИНА 40 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ//от сърдечен арест СЛЕД прилагане на хлорохинов препарат///И МНОГОТО СЛУЧАИ ОТ ПРАКТИКАТА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ЗА """"САМОЛЕКУВАЛИ СЕ ИДИОТИ !!!И ТИ НИКОЯ ОТ НИКАДЕ ЩОТО ИМАШ ИЗГОДА ДА ГО ПРОДАВАШ ПУСКАШ ""ПУХИ НА ГРАЖДАНИТЕ !!!!!!!!!ХАХА МИ ТЯ И СТАТИЯТА Е С ЦЕЛ НЯКОЙ ДА ПРАВИ КИНТИ ОТ ТОЗИ ИЗХВЪРЛЕН ОТ УПОТРЕБА ПРЕПАРАТ!!!!!!!!!
5.
ЦТ
31.10.2020 13:42:30
0
2
Като го има вече на БГ пазара, защо не го ползват?!
4.
Мая Маринова
31.10.2020 13:30:25
2
5
Много изследвания вече доказаха, че хидроксихлорохинът е безопасен, с далеч по-малко странични ефекти. Прав е професорът! А в ЕС явно икономическите интереси са по-важни от здравето на хората, щом но задръстват с ремдесивир... :(
3.
Pidal
31.10.2020 12:55:08
0
5
Ами нещо за PCR - тестовете? Купуват ги за и под 20лв с ддс а се плащат 100-120лв.Какви пари се точат от хората
2.
Интересно
31.10.2020 12:51:13
0
4
Защо ли никой нищо не споменава за изказването на италиански специалисти стигнали до извода след направени аутопсии на болни,,че сред вземащите аспирин за сърце няма тежко заболели и смъртни случаи въпреки,че имат странични заболявания! И в в СЗО имало доклад за това.
1.
ХАХА ФЛАГМАН """КОЙ""&quo
31.10.2020 10:03:27
6
4
ВИ ""ПРЕПОРЪЧА""" ТАЗИ СТАТИЯ С ЯВНО ""ТЪРГОВСКА ""ЦЕЛ ??????????????ХАХА НА ""КОЙ""МУ ЗАЛЕЖА ХИДРОХЛОРИНА ???????????МИ ДА Е МИСЛЕЛ НЕ САМО ЗА КИНТИТЕ КОИТО ЩЕ СПЕЧЕЛИ АМИ И ЗА ПРИЗИВИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА!!!!!!! ТЕ ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО ОТХВЪРЛИХА ХЛОРОХИНОВИТЕ ПРЕПАРАТИ КАТО ВРЕДНИ И С НИКАКЪВ ДОКАЗАН ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ !!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МОН иска забрана на политиката в училище МОН иска забрана на политиката в училище За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, каза служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков Велосипедист катастрофира върху възрастна двойка в подлеза на СУ, прати ги в болница Велосипедист катастрофира върху възрастна двойка в подлеза на СУ, прати ги в болница Не били пострадали сериозно Димитър Бойчев: Готви ли служебният кабинет край на санирането с промяна в програмата Димитър Бойчев: Готви ли служебният кабинет край на санирането с промяна в програмата Този хаос, тази дезинформация е липса на отговорно отношение към хората, категоричен е областният лидер на ГЕРБ   Щракнаха белезниците на Тодор Пъчков, спипаха го пиян като кирка зад волана в жк. "Меден рудник" Щракнаха белезниците на Тодор Пъчков, спипаха го пиян като кирка зад волана в жк. "Меден рудник" Дрегерът на 23-годишния бургазлия е показал 3,30 промила алкохол Разследват случай с прострелян в главата граничен полицай на столичното летище Разследват случай с прострелян в главата граничен полицай на столичното летище На място веднага са повикани спешна медицинска помощ, дежурен следовател и група за оглед към СДВР за извършване на процесуални следствени действия Служебното правителство отстрани директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, връщат ексшефа Таня Манолова Служебното правителство отстрани директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, връщат ексшефа Таня Манолова Манолова бе начело на екоинспекцията и през 2014 година   Близки на възрастен мъж се съмняват за насилие над него, докато е бил в неизвестност Близки на възрастен мъж се съмняват за насилие над него, докато е бил в неизвестност Изчезнал е на 16 юни, а след 3 денонощия е намерен на десетки километри от дома си в съседна област в безпомощно състояние Протест пред ЦИК поиска ограничение на секциите и задължително машинно гласуване в Турция Протест пред ЦИК поиска ограничение на секциите и задължително машинно гласуване в Турция Изселническите организации там са зависими от Ердоган, обяви Данчо Хаджиев от НФСБ Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират МЗ ще бори митовете в общността с информационна кампания Здравните власти с мерки за ваксинация на ромското население Здравните власти с мерки за ваксинация на ромското население Целта - да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред това население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията
Турция маха полицейския час от 1 юли Турция маха полицейския час от 1 юли Държавните и публичните институции ще преминат в нормален режим на работа Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози Извънземните се превърнали в роботи? Извънземните се превърнали в роботи? Търсенето на същества, подобни на нас, на другите планети било безсмислено  Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра То е стигнало от Род Айлънд до Азорските острови Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Той е издъхнал снощи   Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 В съобщение на Европейската академия по неврология (EAN) се посочва, че са установени съществени поведенчески и когнитивни проблеми, които се проявявали няколко месеца след като пациентите са оздравели   Китай затвори "фермите" за биткойни Китай затвори "фермите" за биткойни В краткосрочен план се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната   Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Извършителят е избягал и в момента се укрива Прочети още на: ttps://www.dnes.bg/eu/2021/06/21/strelba-v-centyra-na-berlin-trima-dushi-sa-raneni.494397 Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Жилищна сграда рухна, най-малко петима са загинали Инцидентът е станал в Китай, на мястото са пристигнали над 400 спасители След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна
Десислава ИВАНЧЕВА Десислава ИВАНЧЕВА Първо ще отида на протест Виц на деня Виц на деня В автосервиза: - Искам да се оплача и да говоря с шефа ви! - Сега точно, не може! - Защо? - В момента го бие друг недоволен клиент!

Виц на деня Виц на деня - Помня как веднъж шефът ме попита кой от нас е дебил? Той или аз? - И ти? - Ми, казах, че всички знаят, че той на работа дебили не взема!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Избори с повече от един кандидат са страшна бъркотия" – Ким Чен Ун.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори