×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как да няма повече "Клеър Дейли" в България


Как да няма повече "Клеър Дейли" в България
Решени сме като бранш да не допуснем ситуации като тази в Поморие, обявиха на пресконференция представители на строителите на ваканционни комплекси
27 Октомври 2020, Вторник, 18:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Строителите на ваканционни комплекси обявиха решителност да не допускат вече подобни международни скандали, като апелират държавата да изчисти правния хаос

Случаят „Клеър Дейли“ все пак може и да има положителен ефект въпреки недоволството от страна на управляващите у нас. Ирландската евродепутатка успя да вкара текст в критичната Резолюция за България този месец, с която Европейският парламент (ЕП) освен всичко друго „изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в „Сънсет ризорт“ в Поморие“.

Оказва се, че държавата се е активирала и готви законови промени, касаещи съответните ваканционни комплекси за сезонно ползване.

Във вторник няколко браншови организации дадоха пресконференция в БТА-София, за да призоват за спешно разрешаване на проблема с правната регламентация. В момента тя поражда хаос, залага бомби и ще настане „страхотна бъркотия“, предупредиха представители на инвеститорите, най-вече по морето.

Политолог за Клеър Дейли, Поморие и резолюцията: Случайно същество търгува с влияние, а реагира само кметът

„Просто трябва да се сложи ред“, призова Георги Димитров – председател на Управителния съвет (УС) на Българска инвестиционно-строителна асоциация „За красива България“ (БИСА).

„Апелът на тази пресконференция е, че сме решени като бранш да не допуснем ситуации, както се случи в Поморие – да идва евродепутат и да казва „ми оправете си закона, бе, аз представлявам ирландци или въобще европейци и казвам, че тези хора не ви дължат такса обслужване“. И ние казваме „това е невъзможно, така не може да ни функционират комплексите“. Това е международен скандал, но и международно представяне на нашата държава. Не искаме да допуснем това някой да казва „ами оправете си законите - ако ние спазваме законите, не сме длъжни да плащаме“. Това се получи там и то се получава на много места. Просто искаме срочно и бързо решаване на законова рамка, по която да се ръководят нашите комплекси. Това е начинът да съхраним добрия облик на България. Това е начинът да съхраним правата на клиентите ни. Защото имайте предвид, че един инвеститор, какъвто съм аз в собствения си комплекс, е приятел с 90% от купилите имоти вътре“, добави Георги Димитров.

Георги Димитров призова бързо да се сложи ред в правната рамка

Всяка година обаче имало все по-големи проблеми със събирането на таксите от страна на инвеститорите, които отговарят и за поддръжката на комплексите.

Димитров предупреди, че те може да напуснат този бизнес, но в един момент щяло да се стигне дори до сриване на сградите.

Репортер на „Флагман“ зададе въпрос - само в България ли има такъв проблем и каква е международната практика. Както и – добре ли е, че такъв казус влезе в Резолюцията на ЕП за България.

„Има, разбира се, много практика в международното пространство със сигурност“, отговори Борислав Тотевски от Камата на строителите в България, член и на Националната асоциация на строителните предприемачи, както и на БИСА.

„В цяла Европа има много такива комплекси, които се управляват безспорно безпроблемно и всичко това се дължи на добре уточнена законова база. Нито във Франция, нито в Италия, нито в Испания, нито дори в Гърция има такива проблеми. Там има такси, определени по някакъв начин, хората си ги плащат и няма трагедии от такъв мащаб, както се случи в Поморие – буквално с международен отзвук.

Със сигурност е добре, че го има като поставен въпрос във въпросната резолюция, защото поставя въпроси. Ние от дълги години като бранш създаваме този продукт, управляваме го, преминавайки през огромни трудности...“, коментира г-н Тотевски.

Борислав Тотевски смята, че е добре, че казусът в Поморие е влязъл в Резолюцията на ЕП за България

Всеки от бранша можел да разкаже за много случаи, които изцяло се дължали на неточности в законовата рамка.

„Дори като говорим за това колко хора плащат или не плащат такса поддръжка, мога да кажа, че повече от 90% от собствениците, които са купили, дори да имат затруднения, намират начини, нямат притеснения и си плащат таксата поддръжка – дори в тази година, в която е водеща пандемията и на всички е трудно. Дори повечето от чужденците не дойдоха в България това лято. Въпреки всичко, повече от 90% има събираемост, но проблемът е в много голямата недобросъвестност, която произхожда от неточностите в закона“, добави Борислав Тотевски.

От бранша обясниха, че някои собственици на имоти, подучени от адвокати, използвали дупките в законите.

Те се регистрирали като управители на етажна собственост по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Паралелно обаче действали и договорите за поддръжка с инвеститорите. Някои от тези договори вече изтичали, имало отказ за подновяване. Това от своя страна пораждало други проблеми с поддръжката на затворените комплекси, които често са мащабни, с басейни, детски площадки и т.н.

В крайна сметка се появил и сив сектор и нелоялна коконкуренция, което води до падане на качеството на ваканционните комплекси - това нанася все по-големи имиджови щети върху България като туристическа дестинация, алармираха инвеститорите.

„Направете едно интервю с прокурора на Несебър! Направете едно интервю и попитайте колко такива дела... какво прави там прокуратурата. Неотдавна имах среща от позицията на председател на УС на асоциацията с шефа на Районното в Слънчев бряг. Ами тези хора направо са се видяли в чудо. Те присъстват на такива импровизирани общи събрания, които на практика са нереални – присъстват няколко човека, които уж представляват 200, 300 или 500. Съответно там стават скандали. Полицията не знае как да реагира. Точно това алармираме пред обществеността. Ние като инвеститори и управляващи тези обекти най-добре ги познаваме. Следователно трябва да получим партньорство от органите, да турим ред в тази система“, призова Георги Димитров.

Собствениците на апартаменти в тези комплекси често са от няколко различни държави и не живеят у нас. Това създавало допълнителни трудности.

Според бранша, проблемът наистина е сложен за решаване и би следвало да доведе до промени в няколко закона – за етажната собственост, за собствеността и т.н.

Процесът съответно засягал няколко министерства. Затова инвеститорите призоваха ресорния вицепремиер Марияна Николова, която от скоро е и министър на туризма, да започне координацията.

От бранша обявиха, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече работят по изработване на законови промени. Предстояла и среща с представители на ведомството. От там дори се ангажирали до края на ноември да има подготвени текстове.

Марина Мутафян от „Хелиос Бийч Апартмънтс – Поморие“ пък подчерта, че дори в Русия са намерили решение на проблема със сезонните ваканционни комплекси. Само в България имало подобни правни неуредици.


В категории: Бизнес


Малкото коте вече е брюнетка
Малкото коте вече е брюнетка 26/11/2020, Четвъртък 20:00 5
18
Коментара по темата
18.
Зевзека
30.10.2020 15:43:41
0
0
Да се махат тези мизерници. Дано българите си излупим пак морето.
17.
Поморие
28.10.2020 21:48:09
3
2
Тази Ирландска селянка докде да дава акъл. Да видим ако някой не си плаща в Ирламдия тока, данъците и таксите какво се случва.
16.
Иван Сот
28.10.2020 21:37:40
1
2
Аз работя в такъв комплекс в Слънчев бряг като подръжка. Жена ми е чостачка. Дано да нямаме проблеми. За сега сме наред.
15.
Сдс
28.10.2020 21:22:09
3
2
Като събраха пенсионерите на Европа и Русия какво да очакват. Те няма как да искат да си плащат таксите ако може. А ние сме супер прости ако не защитаваме това някой да плаща за подръжка в България. Все едно е да ги освободим от данъци. Имам имот в Сащ в Кондо. Там ако не си плащаш. Аз плащам 540 долара на месец на фирмата, нлизо толкова е и данъка. Ако не си много бързо вън. В този аспект не е много демократично. Ако не си го продаваш.
14.
антимафия
28.10.2020 18:20:07
1
3
То ако не бяха Макгахан и Позитано още щяхме да сме с фесове. Сега пак трябва да се надяваме чужденците да ни спасяват от мафията. Аз не мога да разбера защо някой ще ме рекетира да плащам такса поддръжка на собствения си имот. Това са частноправни отношения въпрос на договаряне с оглед на условията, които се променят. Няма да мине номера тарикатите да си поръчат закон с който да извият ръцете на чужденците. Целият свят ще разбере какво означава обслужване Балкантурист (терорист).
13.
Вирус
28.10.2020 17:42:03
4
1
Уникална простотия. Да си купиш втори луксозен дом и да не желаеш да плащаш 700 евро годишна такса. А тези горките чак сега ли се сетиха. Трябваше да настане пандемия. Или до сега са си кротували послушно.
12.
Де е Киро на Кирия
28.10.2020 13:10:30
3
3
ТУРИЗЪМ такъв какъвто го знаехме вече НЯМА да има .
Над 250 МИЛИОНА души заети в Туризма и ресторантьорството остават БЕЗ работа,трайно безработни ,хиледи хотели в ТОП дестинации като Пукет ,Малдиви,Канарски о-ви ,Мексико,Испания остават ПРАЗНИ ПУСТИ помещения
Десетки круизни лукс кораби стоят на малко пристанище край Измир и чакат ръждясали да бъдат НАРЯЗАНИ за СКРАП
ХИЛЕДИ САМОЛЕТИ на най-големите авиокомпании като Катар еъруейс ,Емираейтс които движеха потока туристи за цяла Азия ,Близък и Далечен изток,Австралия са ПАРКИРАНИ зачохлени и приземени на топло в АВСТРАЛИЙСКИЯ буш
НЯМА да има САМОЛЕТИ с които туристи от далечни точка А да отидат на МОРЕ в точка Б а ако са си купили апартамент в далечна страна ЩЕ трябва да пътуват като едно време или с кораб с платна(яхта) или три-четири дни с собствен автомобили каравана което си живо безумие
За ирландци ируснаци НАЙ-добре е да ПРОДАВАТ на загуба и да си прибират на влажно и мрачно на СЕВЕР
11.
А ТАКЪВ
28.10.2020 06:42:37
0
13
Вие какво си мислите бе,боклуци....???
Че ще се ебавате с хората които са си купили апартаменти ,да им съдирате кожите с тези завишени такси и данъци по тяхната поддръжка ли а.......??? Или си мислите,че тъпите ви чалъми ,ще минат пред чужденците (ирландците) както пред изстрадалия български труженик и данъкоплатец....а.....?????
Да.....ама...НЕ......
Госпожата евродепутат ви разказа играта и ви навря цялата измислена система и далавери в задниците.......
После .....що чужденците имали негативно отношение към България и българите.....
Ми е заради такива измекяри като вас затова,че корупцията и измамата са издигнати едва ли не в държавна политика.
страдаме всички......
А ТАКЪВ ВИ СЕ ПАДА.......
Намерихте си майстора.....Жалко,че имиджа на България се срива пред целия свят....ЖАЛКО.......
10.
Собственик
28.10.2020 01:49:12
1
12
Да инвеститорите ревът на умрело защото в един комлекс те сами определят таксата подръжка един вид рекет например 10-12 евро на квадрат. Много често инвеститорите имат свои 10-15 апартамента в комплекса които отдават под наем и не плащат такса такса поддръжка изобщо . Нека един инвеститор да покаже пред собствениците на апартаменти които му плащат такса поддръжка отчет каде харчат парите за таксата подръжка , няма как да стане . Инвеститорите са алчни освен печалбата която са направили от продажбата на апартаменти искат да заробят собствениците доживот с такса поддръжка нереално висока . Само ще им кажа да го духат !!!
9.
Rincewind
27.10.2020 23:03:20
3
10
Проблемът е ясен - червендалести дебеловрати селяндури си помислиха, че са хванали златната кокошка и като продадоха апартаменти в затворени коптори подведоха инвеститорите да подпишат договори за разоряващи такси за поддръжка. Заради такива уроди вече никой с всичкия си няма да инвестира в територията на Мутрата и Гешев. Дори и непретенциозните орки на путин.
8.
наблюдателен
27.10.2020 22:22:48
1
8
Интересно защо не присъстват най-големите строители и инвеститори братя Диневи, които нямат тези проблеми. Проблемът в някои комплексите дойде, когато инвеститорите които не само продаваха на завишени цени, но и събираха неоправдано високи такси за поддръжка, а не правиха нищо насреща за събраните пари. Изключение правят комплексите на братя диневи и няколко други които са с изряздна поддръжка на общите части, зелените площи и басейни и комплексите изглеждат като нови и след 15 години . Някои инвеститори като тези в Сънсет ризорт, собствениците на комплекса дори нямат индивидуални партиди за ток и вода, и по този начин се злоупотребяват с висока такси и ако не плащаш тази такса ти спират тока и водата. В други компекси не правят нищо по инфраструктурата, а събират само такси от порядъка на 1000 и повече лева годишно. Затова се създадоха етажна собственост и хората сами решават колко пари да събират за поддръжка на инфраструктурата в комплексите по черноморието. Колкото до законодателството е съобразено с европейското и законът си е доста добър.
7.
*********
27.10.2020 20:55:38
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
От небесата
27.10.2020 18:58:50
4
24
Клеър Дейли се бърка в действията на БГ мафия дето печели от високите цени за подръжка на имотите и скоро някой недоказано е е платен с БГ валута ще я гръмне. Ами кажете колко собствениците на апартамент 60 м2 се иска да плати годишно и колко средно струва месечно да се вземе такъв апартамент под наем.
5.
От село
27.10.2020 18:52:42
7
28
Абе дерете им кожите на чужденците докато не се усетят. Подръжката на бъкингамския дворец е по-малка от тази в Поморие за един двустаен апартамент.
4.
Лост
27.10.2020 18:33:33
1
14
То защото навремето не се правеха така събрания на приватизирани предприятия, приватизационни фондове, земеделски кооперации и др. После си вдигаха капитала и станаха чести собственици бизнесмени.
3.
ИЗКАРА
27.10.2020 18:28:01
2
32
Ви кирливите ризи на цялата система Клеър Дейли......
Сега ревете като ощипани моми.....
Еми....навремето,оня чех художника,беше ни изрисувал (БГ) като к***ф.........И с право......
Няма какво да се сърдите......
2.
кофти матрял
27.10.2020 18:16:37
6
44
Хубаво ви бръкна в г*** тази Клеър Дейли. Нагла, не съобразява с голямата мафия и малките местни и браншови мафийки, а?
1.
Да живее България
27.10.2020 18:12:02
8
49
Аз пък държа да има все повече Клеър Дейли в България. Това е начина срещу всякакви уроди.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 типа жени, от които мъжете бягат като дявол от тамян 7 типа жени, от които мъжете бягат като дявол от тамян

Вижте ги

Съседи от бургаския ж. к. "Възраждане" зоват КАТ: Проверете кой и в какво състояние е карал последно изгорелия Мерцедес Съседи от бургаския ж. к. "Възраждане" зоват КАТ: Проверете кой и в какво състояние е карал последно изгорелия Мерцедес

Преди около час го видяхме да сваля регистрационния номер, останал само в задната част на колата. Защо го прави, крие ли нещо, питат хората от района

Това са дрехите, които ниските момичета никога не бива да носят Това са дрехите, които ниските момичета никога не бива да носят

Дрeхитe c ниcкa тaлия cъздaвaт впeчaтлeниe, чe жeнaтa имa къcи крaкa - тoвa изoбщo нe e нeoбхoдимo зa ниcкa жeнa

4-те зодии, с които бракът е най-щастлив 4-те зодии, с които бракът е най-щастлив

Ето кои са те 

Мини бананова палачинкова торта с крем малина Мини бананова палачинкова торта с крем малина

Необходими са ви само 5 съставки

От партията на Марешки наели голяма адвокатска кантора да ги консултира за Конституцията От партията на Марешки наели голяма адвокатска кантора да ги консултира за Конституцията

Юристите им обяснили, че за "хубавите" промени, които искат гражданите, няма нужда от Велико Народно събрание

Йоана от "Игри на волята" за бургазлията Тодор Желязков: Няма да си мълча за хейта му Йоана от "Игри на волята" за бургазлията Тодор Желязков: Няма да си мълча за хейта му

"Не може човек, който е на 30 годин, и със семейство и кариера да ръси открит хейт срещу момиче с десет години по-малко от него", коментира сестра й

 

Пиян заби кола в дърво, един от спътниците му почина Пиян заби кола в дърво, един от спътниците му почина

В колата били шестима

Малкото коте вече е брюнетка Малкото коте вече е брюнетка

Красавицата се похвали с нова снимка в социалните мрежи

Ще има ли специализирани К-19 легла в Приморско и може ли общината да се запаси с лекарства Ще има ли специализирани К-19 легла в Приморско и може ли общината да се запаси с лекарства

Въпросите бяха разискани на редовната сесия на Общинския съвет, провела се днес присъствено

Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Заради трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти

Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер

Тя получава разкошни подаръци от приятели на президента на Русия Владимир Путин, а дъщеря й има невероятна прилика с държавния глава

 

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол

 

Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19 Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19

Вaкcинитe ce oчaквaт нa някoлкo прaтки oт дeкeмври дo фeвруaри

 

Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин

Обявяването на присъда срещу Флин беше отложено неколкократно

Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна

От петък трафикът ще се засили

 

Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му

Ясни последните думи на легендарния аржентинец

 

Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество

Той трябваше да стане счетоводител, който да издържа семейството си, но съдбата бе решила друго 

 

В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона

Той е със статут на божество за футболния свят

 

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня В денонощния магазин.
– Колко много водки! Коя ще ми препоръчате?
– Ето тази – „Машина на времето”!
– Хубава ли е?
– Прави чудеса! Пийнеш – и вече е утре!
Виц на деня Виц на деня Телефонът звъни в дома на наскоро оженил се лекар. Негови колеги го канят за игра на карти. След разговора той казва на младата си съпруга:
- Спешен случай!
- Сериозно ли е?
- Много! Трима лекари вече са там!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-после разбрах защо всяка Коледа даваха “Сам в къщи”... Подготвяли са ни
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори