Есента ухае приятно: Как да приготвим най-вкусния ябълков пай
Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето
Есента ухае доста приятно, особено ако във фурната печете някой сладкиш с ябълки. Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето. Освен кекс, баница или щрудел, може да си направите и страхотен пай.
Ябълковият пай е доста по-различен от нашите тестени десерти. Най-често се приготвя с маслено тесто и не изисква кой знае какви умения в кухнята. Затова днес ви предлагаме една рецепта за него, която да опитате у дома.
Ето и какви продукти са ви необходими:
За тестото
- 300 г. брашно;
- 100 г. захар;
- 1 яйце;
- 200 г. студено масло
- щипка сол;
- пудра захар за поръсване.
За плънката
- 750-800 г. ябълки;
- 4 с. л. захар;
- 1/2 ч. л. сух джинджифил;
- 1 ч. л. екстракт от ванилия;
- 2 с. л. ром;
- половин шепа златни стафиди;
- щипка канела;
- сока от половин лимон + малко настъргана кора.
Как да приготвите вкусен ябълков пай?
Тази рецепта за пай е малко по-различна. Вместо сурови, се използват леко сварени ябълки. За целта се измиват, почистват се добре и се нарязват на средни парченца. След което се слагат да поврят на котлона заедно със захарта, ванилията, рома, стафидите, канелата и лимоновия сок. После настъргвате малко от кората на цитруса. Разбъркват се и след 1-2 минути се отстраняват, за да не уврат напълно.
Както може би се досещате, прави се маслено тесто. Изсипвате брашното, захарта и щипката сол в купата и ги разбърквате хубаво. После с предварително изваденото от хладилника масло започвате да мачкате с пръсти, докато се получи мека топка. Накрая добавяте яйцето и доомесвате. В случай, че тестото е по-лепкаво, може да добавите съвсем малко брашно.
Завивате тестото в стреч фолио и го оставяте в хладилника за около 30 минути, за да стегне добре.
След като горепосоченото време изтече, взимате тестото и го разделяте на две части. Едната е малко по-голяма, за основата на тавата (преценете според размерите на вашата), а другата за покриване отгоре, след като сте разстлали плънката. Трябва да разточите първата кора с дебелина около 5 мм. Намазвате тавичката с малко масло и я поставяте отгоре. После изсипвате плънката с ябълките и я разпределяте хубаво.
Идва време на поставянето на горната част на пая. Докато някои правят нещо като решетка от тесто, така че плънката да се вижда, вие просто си разточете малко по-голям лист и сложете отгоре, като подпъхнете краищата му вътре. Естествено, ако знаете как се прави борд, съединявате двете парчета тесто по този начин. Единственото, което трябва да направите преди поставянето във фурната, е да надупчите кората с вилица или малък нож, за да излиза парата.
Ябълковият пай се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 40 минути, когато започне да пожълтява, е готов за изваждане.
След като паят изстине, може да го поръсите с пудра захар и да го похапнете с удоволствие.
Източник: Tialoto.bg
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина"
"Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари
След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година
България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа
Изискана рецепта с яйца и хайвер
Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия
Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи
Светлините на Коледен Бургас събират фотографи и модели на празничния пл. "Тройката"
