Витамин D при настинки и коронавирус
90% от необходимото количество витамин D се набавя в резултат на излагане на слънчева светлина
Слънчевият витамин, както наричат витамин D, е изключително важен. Той e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3.
90% от необходимото количество витамин D се набавя в резултат на излагане на слънчева светлина.
Храните, които съдържат витамин D са мазните риби - сьомга, риба тон, скумрия, сардини, дроб от риба треска, жълтъците, някои обогатени с витамин D храни като зърнени закуски, млечни продукти и продукти за мазане - краве масло, сирене, прясно и кисело мляко. Хранителният прием е от особено значение през зимните месеци.
Доказано е, че ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува около 5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции като грип или настинка.
В последно време все по-често се препоръчва за превенция при COVID-19. Все още няма достатъчно сериозни научни доказателства, че витамин D може да намали риска от тежко боледуване от коронавирус, но определено това е един от витамините, които имат антивъзпалително действие.
Основната му функция е свързана със здравината на костите. Витамин D подпомага работата на имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата, диабет и други заболявания.
Измерването на нивата на витамин D става с обикновено кръвно изследване. Тъй като е мастноразтворим витамин, той се натрупва в организма и завишените му стойности могат да предизвикат различни неразположения като гадене, повръщане, отпадналост.
РИМ-Бургас показва изложбата „От свети Никола до дядо Коледа“
Юбилейната „Елха на доброто“ в Бургас ще се открие с музикална програма
Орбан пътува за Москва, за да осигури енергийните доставки на Унгария
Ето коя държава изпреварва България по поскъпване на имотите
Столична община стартира програма за близо 38 000 деца на възраст от 3 до 7 години
Коледният фестивал в Царево 2025 дава начало на празничния сезон
Освобождават Благомир Коцев
