×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Десет въпроса за коронавируса и техните актуални отговори


Десет въпроса за коронавируса и техните актуални отговори
Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре
22 Октомври 2020, Четвъртък, 09:48 ч.
Автор: Флагман.БГ

Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса

Седем месеца след началото на извънредното положение в България заради пандемията от коронавирус обощаваме актуалните в момента отговори на най-често задаваните въпроси по темата.

Статията ще бъде допълвана, тъй като постоянно настъпват промени както в информацията за вируса, така и в правилата в България, определяни от здравните власти. Още детайли има на държавния информационен портал.

1. Какви са симптомите?

Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни:

висока температура
умора
суха кашлица

Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. Често срещан симптом е нарушението или пълната загуба на обоняние и вкус. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип.

Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души се разболява сериозно, развива пневмония и има тежки затруднения с дишането. Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет, са по-склонни да развият усложнения заради ниския си имунитет.

2. Как протича болестта?

Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.

Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.

COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.

Средното време от появата на симптомите до възстановяване е:

- при леки случаи: приблизително 2 седмици
- при тежки случаи: 3-6 седмици

3. Как да се предпазя?

Вирусът SARS-CoV-2 навлиза в тялото през носа, устата и очите. Затова най-важното е да се избягва докосването на лицето, особено с немити ръце. Препоръчва се при кихане или кашляне устата и носът да се покриват с лакът или кърпичка, която незабавно да се изхвърля.

Дезинфекция: Критично важно е ръцете да са чисти - те трябва да се мият с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка. Това важи особено при пипане на врати или дръжки в градския транспорт, докосване до други повърхности извън дома, тъй като в общия случай заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата си. Как ефективно се мият ръцете - тук, обяснение за децата - тук)

Дистанция: Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване. Препоръчително е да се стои на поне метър и половина разстояние от хора, които проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да се намали рискът от контакт с издишани от тях респираторни капчици. При работа в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте максимално често.

4. Да нося ли маска?

Покриването на носа и устата е задължително на всички обществени места на закрито в България, включително в градския транспорт, търговските центрове, магазини, театрални и киносалони, зали за спортни събития, църкви. Изключения са заведенията за хранене, където може да се седи без маска. Маската трябва да се поставя на лицето така, че да покрива изцяло носа и устата.

В училищата предпазни средства трябва да се носят в общите части, като коридорите и помещенията за хранене и почивка.

Носенето на маска в офисите не е изрично упоменато в заповедта на здравния министър за ограничението, поради което не навсякъде се прилага. Работодателите са длъжни да осигурят лични предпазни средства на служителите си, но използването им е лична отговорност на всеки (още по темата - тук). Глобата при отказ да се носи маска или неправилното й поставяне е от 300 до 1000 лв.

5. Какво да правя при симптоми?

Според утвърдения от здравните власти алгоритъм първото трябва да се обадите по телефона на личния си лекар. На базата на симптомите той преценява дали да останете вкъщи за домашно лечение и наблюдение, или да отидете на преглед при него.

Ако при прегледа се усъмни за COVID-19 лекарят дава инструкции как да се действа нататък, а от началото на ноември ще може направо да напише направление за PCR тест, който в този случай се плаща от държавата. При положителен резултат от теста отново личният лекар решава как да продължи лечението - в домашна обстановка и с поддържане на връзка него през няколко дни, или в болница. Ако нямате личен лекар, трябва да позвъните в местната регионална здравна инспекция. Няма специфично лечение на инфекцията, при лечение вкъщи медиците изписват лекарства, които да повлияят на симптомите.

6. Да си направя ли тест?

Тест може да се направи и без лекарско предписание, когато човек има симптоми на грип и/или се окаже контактен на заболял. В този случай изследването се прави само в частна лаборатория и се плаща от пациента. Тестовете са няколко вида

PCR: смятат се за най-достоверни, поради което са единствените, чиито резултати се признават от властите и на базата на които се предприемат действия. Материалът за тях е гърлен ли носен секрет. Изследването отнема между няколко часа и денонощие. Значително по-скъпи от останалите - около 100 лв., и резултатите излизат най-често на следващия ден.

Бързи: резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" PCR тест. Взима се проба от кръв. Значително по-евтини - между 20 и 30 лв.

Комбинирани: все още не се прилагат, но по информация на властите се очаква съвсем скоро да влязат в употреба. Изследват едновременно за SARS-CoV-2 и сезонен грип. Взема се носогърлен секрет, а резултатът излиза за 20 минути. Предвижда се да могат да се назначават от личните лекари или от специалисти - инфекционисти, педиатри, пулмолози и уши-нос-гърло специалисти, като в тези случаи ще са безплатни за пациентите.

Десет въпроса за коронавируса и техните актуални отговори© Надежда Чипева, Капитал

7. Какви значи да съм под карантина?

При положителен резултат от PCR тест лабораторията трябва да се свърже незабавно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за да докладва за нов случай. Инспекторите, от своя страна, трябва да се се свържат със заразения и да го уведомят, че е поставен под карантина.

Във времето на изолация не трябва да излизате от дома си по никаква причина, както и да общувате с външни хора. Препоръчва се в дома си заразеният да бъде отделен максимално от близките си - да стои в самостоятелна стая, а при напускането й да носи маска, да се храни отделно от останалите обитатели на дома, да ползва отделни прибори, съдове, кърпи. Добре е също често да се дезинфекцират повърхностите, до които се е допирал (врати и прозорци, кранчета, дръжки на шкафове, плотове и др.).

На изолация подлежат и хората, определени като близки контактни на заразен или болен от COVID-19. Преценката кой е близък контактен е на инспекторите от РЗИ, които връчват предписания. Карантината се контролира по телефона и на място от служители на РЗИ и МВР, а глобата са нарушаването й е 5 хил. лв.

8. Колко продължава карантината?

Засега карантината в домашни условия приключва след 14 дни, които започват да текат от датата на положителния PCR тест. В последните дни властите дадоха заявка за съкращаване на срока от 14 на 10 дни, но все още няма публикувана заповед на здравния министър за това. От средата на октомври вече не е необходимо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в последните седем месеца. Това означава, че след изтичането на двете седмици изолация човек е свободен да напуска дома си без ограничения.

Лекуващите се в болница се изписват по преценка на лекуващия лекар. Ако могат след това да продължат лечението си в домашна карантина, те ще напускат болничните заведения без да е необходим отрицателен PCR тест. Ако нямат такава възможност (включително заради съжителство с хора от рисковите групи) ще важи изискването да бъдат изписвани след най-малко 10 дни от първите симптоми и допълнително поне три дни без оплаквания.

9. А ако детето е под карантина?

Учениците и децата, посещаващи ясли и детски градини, се поставят под карантина, само ако са заразени или са били контактни, което се преценява от инспекторите на РЗИ. За тях важат общите ограничения за напускане на дома и за поведение вътре в него. Ангажиментът да уведомят личния лекар е на здравните власти.

При доказано заразено дете цялото домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина след проучване на РЗИ. Родителите на деца, поставени под карантина като контактни, могат да ходят на работа. Могат да изберат и да останат вкъщи, като получат болничен лист.

В училищата: паралелка, в която има инфектирано дете, преминава на обучение в електронна среда, но ако не са изрично поставени под карантина, децата са свободни да излизат и да се движат без ограничения в извънучебно време.

При установен случай в група в детска градина или ясла: децата, които не са поставени под карантина, могат да продължат да посещават заниманията.

10. Кога ще свърши всичко това?

За момента няма категоричен отговор на този въпрос. Имунолозите смятат, че е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. От друга страна, по света вече са регистрирани случаи (макар и малобройни засега) на повторно заразяване, дори и на смърт след второ боледуване от COVID-19.

Ваксина, която да е достъпна за широко прилагане (след като мине ваксинирането на здравния персонал и най-уязвимите хора), се очаква да има през 2021 г. Още обаче стоят много въпросителни около трайността й и дали ще е необходимо да се поставя всяка година. Дори след като това се изясни, специалистите предупреждават, че животът няма да се завърне към предишното си състояние скоро и е по-вероятно нормализация да настъпи през пролетта на 2022 г., когато вероятно повечето хора ще бъдат ваксинирани.

Източник: "Дневник"


В категории: COVID-19


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
8
22.10.2020 10:01:10
1
3
https://www.facebook.com/104895457804189/videos/348691299571532
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц.Ангел Кунчев: Ако британският щам плъзне в България, преживяното през ноември ще ни се стори приказка Доц.Ангел Кунчев: Ако британският щам плъзне в България, преживяното през ноември ще ни се стори приказка

На Острова умират по 1600 души на ден, правителството построило 4 подвижни морги

 

Слагай край на тормоза на големите вериги върху производителите Слагай край на тормоза на големите вериги върху производителите

Забраняват им да искат такса бонус и промоция на доставчиците

 

Бившият пиар на Иванчева - на съд за нападението над пенсионерка Бившият пиар на Иванчева - на съд за нападението над пенсионерка

37-годишният мъж е подведен под наказателна отговорност за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Обвинен е по чл.325

 

Новият щам служи като оправдание за въвеждане на рестрикции, мерките са безсмислени Новият щам служи като оправдание за въвеждане на рестрикции, мерките са безсмислени

Ваксините със сигурност изграждат антитела, но не се знае дали предпазват от това имунизираният да е носител на вируса, коментира инфекционистът доц. Атанас Мангъров

Издъхна и 19-годишният шофьор от катастрофата между БМВ и Лада Издъхна и 19-годишният шофьор от катастрофата между БМВ и Лада

При ПТП-о на място загина 75-годишен мъж от Велико Търново

35 пенсионери от Камено получиха хранителни пакети по повод Бабинден 35 пенсионери от Камено получиха хранителни пакети по повод Бабинден

Кампанията се осъществява съвместно между Общината и БЧК

Локдаунът прати дискотеките в девета глуха, затвориха първи, ще отворят последни Локдаунът прати дискотеките в девета глуха, затвориха първи, ще отворят последни

Започна цялостно преструктуриране на сектора

 

Община Бургас реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор Община Бургас реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

Предвижда се да бъде демонтирана и реставрирана и автентичната дървена ламперия, която е част от интериора на църквата от нейното построяване в далечната 1886 година

 

49 оздравели от Ковид-19 в Бургас за последното денонощие 49 оздравели от Ковид-19 в Бургас за последното денонощие

Драстично спада броят на хоспитализираните пациенти

 

Няма ли кой да оправи тази шахта в ж.к.“Братя Миладинови“ Няма ли кой да оправи тази шахта в ж.к.“Братя Миладинови“

Съседите от ул.“Струма“ 38 сами са обезопасили опасния капак, подали са сигнал в Общината

 

Какво направи Джо Байдън в първия си ден в Белия дом Какво направи Джо Байдън в първия си ден в Белия дом

Върна САЩ в климатичното споразумение, спря строежа на стената и отмени забраната за влизане на граждани от 13 мюсюлмански държави

 

Отменят Олимпийските игри в Токио и през 2021 година? Отменят Олимпийските игри в Токио и през 2021 година?

Япония е слабо засегната, но правителството се притеснява от новия щам на ковид-19

 

Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Българин загинал при взрива в Мадрид Българин загинал при взрива в Мадрид

Трима са починали и един в неизвестност след екпслозията

Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико

Новият американски президент подписа 15 указа

Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон

Заедно с него беше и Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ

Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ

Много от тях са невинни хора, съдени по политически причини от съдии-демократи

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване

ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня На касата в супермаркет добре облечена възрастна дама плаща. Касиерът:
- В брой ли ще платите?
- Е, да! Вече съм стара за в натура...
Виц на деня Виц на деня Свири млад пианист. На първият ред в публиката седи стар джебчия и си мисли:
- Какъв талант, какви пръсти... а се занимава с глупости!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Фантазията, лишена от разум, създава чудовища
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори