×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Covid в България: 10 пъти по-заразен за учителите, отколкото за учениците


Covid в България: 10 пъти по-заразен за учителите, отколкото за учениците
„Не предвиждаме цялостно затваряне на училища в системата"
20 Октомври 2020, Вторник, 14:17 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Няма да има коронавирусна ваканция въпреки бума на инфектираните у нас през последните дни

Процентът на заразените от коронавируса Covid-19 учители у нас е около 10 пъти по-голям от този на учениците. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти, преди да влезе за участие в конференция в София.

На въпрос знае ли колко са заразените учители и ученици, той отговори: „289 учители от началото на годината – с натрупване, и 286 деца и ученици в училищата и детските градини. Както виждате, процентът при учителите е 10 пъти по-висок, отколкото при учениците. Учениците и децата в детските градини са общо 920 хиляди, учителите са 90 хиляди, но броят на заразените е сходен, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи го карат безсимптомно.“

Въпреки бума на Covid-19 у нас през последните дни, засега не се планира прекъсване на учебните занятия или преминаване в изцяло електронна среда.

„Не предвиждаме цялостно затваряне на училища в системата. Както и досега, отделни паралелки ще се карантинират. Там, където се достигат праговите стойности, там, където областта е в червено, ще предложим локални мерки. Локални мерки означава затваряне на повече класове или на едно училище. В някои случаи може да се наложи затваряне на няколко училища. Следим ситуацията в цялата страна. Там, където имаме клъстери, е най-обезпокоително“, обясни министърът.

Към днешна дата, в училище „Свети Седмочисленици“ в Търговище ситуацията изглеждала най-тревожна. Там министърът одобрил 5-и и 12-и клас да се обучават в електронна среда.

Няколко области били на прага на червените стойности.

„Но като цяло няма да се предприемат по-рестриктивни мерки. Трябва да се спазват сегашните“, обяви Красимир Вълчев.

Заради починал от коронавирус учител в Търговище настанала психоза при преподавателите и част от родителите там.

Като цяло обаче в училищата у нас засега нямало клъстери, а само единични случаи на заразени.

"Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в системата, т.е. 99,2% от системата учи присъствено. Увеличават се стойностите. От началото на годината до миналата седмица бяха средно по 4 на 1000. Така че очакваме увеличаване на стойностите, но дори да се увеличат до 2-3%, това означава, че 97-98% от системата ще продължи да учи присъствено", коментира Красимир Вълчев. 

Той подчерта, обаче, че ситуацията е непредвидима и се следи от Министерството на образованието и науката. 

Родителските и други срещи ще станат неприсъствени за "червените" области. За останалите райони това ще е само препоръчително. 

 

 


В категории: Просвета , COVID-19


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Преживял
20.10.2020 16:58:08
1
4
Нищо не се споменава за чистачките в училищата. Те във пъти са по застрашени .Извършват непрекъснато дезинфекции, което увеличава работата им и риска за здравето им. Но това това не се отразява на заплащането им( за разлика от заплатите на учителите).
6.
Преживял
20.10.2020 16:58:04
1
3
Нищо не се споменава за чистачките в училищата. Те във пъти са по застрашени .Извършват непрекъснато дезинфекции, което увеличава работата им и риска за здравето им. Но това това не се отразява на заплащането им( за разлика от заплатите на учителите).
5.
TYW3542
20.10.2020 16:50:40
0
3
Стана видело , ама съвсем ще се смрачни. Това управление, не маски на открито,ами и маски на закрито( в училищните стаи) не може да въведе ти се плашиш че децата пак ще учат дистанционно от домовете си и няма да се излежаваш спокойно на миндера. Правителството го е страх от всеки които му изшътка от някъде-веднага бърка в дисагите и вади пари да му запуши устата. Не мой да се пуашиш - ще те оставят сам да се спасяваш ( без маски, без мерки, без лекари и без учители), а заедно с тебе и всички така наречения електорат.
4.
очаквано
20.10.2020 15:19:26
0
1
Пе. алчетата им плюят по бюрата и в дезинфектанта. Поне за строителната гимназия знам за такива случаи, сигурно е така навсякъде..
3.
На чужд гръб и 100 тояги са малко
20.10.2020 14:45:55
0
10
Не трябва ли да се вземат мерки ПРЕДИ да се появят клъстери и да се увеличи броят на заразените учители и деца? Защо в България всичко се прави след дъжд качулка - язовирите се "спасяват" след като почти пресъхнат, горите първо се изсичат и след това се говори за обезлесяване, говорим от май за ваксиниране против грип и няма ваксини? Чакаме проблемите да станат много сериозни и едва тогава тръгваме да ги решаваме с безумно закъснение. И с превенцията на заразите и болестите е същото.
2.
Стана видело
20.10.2020 14:43:02
0
9
Да го видим какво ще направи министърът на образованието след като министърът на здравеопазването подкрепи носенето на маски на открито. Ако трябва да се въвеждат задължително маски на открито, значи трябва да се носят и на закрито... При това положенвие няма вариант да продължат редовните занятия в училищата и се върви към дистанционна форма на обучение. А само до преди няколко дни говореха, че няма да се преминава на дистанционно обучение. От започването на учебната година се говори, че управляващите се канят да ни затвоярт обратно по домовете. Досега отричаха, но вече е ясно че са ни лъгали
1.
ха ха
20.10.2020 14:42:24
9
3
Ковид идиоти - хора които, вярват на лъжата. С парите, които трябва да бъдат раздадени на на хората, се плаща на медиите за статии поддържащи лъжата. Няма безплатна статия, страхувайте се от грипа, който преди година беше обикновен грип и повечето хора го изкараха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори