×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Султанът на Бруней или как живее монарх, който печели по $104 в секунда


Султанът на Бруней или как живее монарх, който печели по $104 в секунда
Заедно със семейството си владетелят живее в дворец, който по площ съперничи на Ватикана
19 Октомври 2020, Понеделник, 22:11 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Резиденцията му има 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, пет басейна, климатизирани конюшни за 200 коня и джамия за 1500 вярващи

Състоянието на султана Бруней - Хасанал Болкиа - се оценява на 27,7 милиарда долара. Абсолютният монарх заема трона вече 53 години. За това време той трайно се настанява в списъка на най-богатите хора на планетата, а също така се оказва в центъра на грандиозен скандал със своя млад брат, който преди години харчеше над половин милион долар на ден.

Заедно със семейството си владетелят живее в дворец, който по площ съперничи на Ватикана, поръчва си световни звезди за празниците и прекарва много време с наложниците от своя харем.

Спазвайки законите, брунейците не смеят да критикуват монарха и семейството му, за когото се говорят легенди.

През 2017 г. британският престолонаследник принц Чарлз гостувал на султана, с когото отишли да играят поло. Изведнъж азиатският лидер се почувства неудобно - обувките, които избрал за играта, му стягали.

Тогава владетелят изпратил хеликоптер да му донесе нови обувки, макар че игрището било съвсем  близо до двореца.

Султанът на Бруней с принц Чарлз и принц Уилям

Близки до монарха разказват, че той ходи при любимия си бръснар със самолет. Къде се намира коафьорът не е известно, но само за прическата получава от монарха 21 хиляди долара. Треньорът му по бадминтон печели 1,42 милиона долара годишно. Приблизително толкова  султанът харчи за акупунктура и релаксиращи масажи.

Лидерът на Бруней обича сватбите. Самият той се е женил три пъти и е харчил милиони долари за всяка от церемониите. Не по-малко пищно монархът празнува сватбите на децата си, като понякога празникът не спира цяла седмица. Общо монархът има 12 деца, пет от които вече са женени.

Владетелят обича да празнува с огромна пищност и юбилеите си. Поданиците му дълго ще помнят тържествата по случай 50-годишнината на монарха. За празника той построи цял увеселителен парк и стадион в столицата, където срещу скромен хонорар от 17 милиона долара пя самият Майкъл Джексън. На празничния банкет за три хиляди гости бяха поднесени само изискани ястия. Един от деликатесите беше хайвер от белуга. В края на празника на всички бяха връчени медали от чисто  злато.

На сватбата на една от султанските дъщери пее Уитни Хюстън, а на друга той подарява Airbus A340 за 100 милиона долара.

Когато престолонаследникът Ал-Мухтади Бил Болкиа се жени, 17-годишната му булка носи обувки с токчета от злато и диаманти

Впоследствие на султана му стана навик да кани световни звезди за семейните си партита. Семейството и приятелите му бяха забавлявани от Елтън Джон, Даяна Рос, Стиви Уондър, Бон Джоуви и Тина Търнър.

Болкия става престолонаследник на 15-годишна възраст и след пет години оглавява държавата. Баща му решава доброволно да абдикира от трона, затова младият султан трябва да прекъсне обучението си в британската военна академия „Сандхърст“ и да се върне у дома. Преди това бъдещият владетел успява да получи добро образование - освен в Европа, той учи и в Куала Лумпур.

Отначало поданиците вярват, че при новия владетел ще имат повече свободи, но преди 13 години държавният глава пренаписа конституцията, обявявайки се за безпогрешен. Сега никакви решения на султана и членовете на семейството му, независимо дали са държавни или лични, не могат да бъдат критикувани. В противен случай можете да отидете в затвора.

Болкия концентрира в ръцете си цялата власт, заемайки много постове едновременно. Той оглавява държавата, работи като министър-председател, министър на отбраната, министър на финансите, върховен религиозен лидер, главнокомандващ на въоръжените сили на страната и дори ректор на главния университет.

В свободното си време 29-ият султан на Бруней обича да играе бадминтон или скуош, както и да лети с хеликоптер. Самият монарх има два хеликоптера, два Boeing 747-400 и шест малки самолета. Неговият Boeing разполага с дневни, спални и бани със златни мивки.

Автопаркът му включва около девет хиляди суперавтомобили Mercedes, Ferrari, Bentley, Koenigsegg, Lamborghini, Aston Martin, Jaguar и BMW на обща стойност 6,5 милиарда долара. Най-луксозната му кола е лимузината Silver Spur Limo, украсена със злато, която се използва за церемонии. Султанът има специална любов към Ролс-Ройс.
В средата на 90-те половината доходи на Rolls-Royce идваха от производство на автомобили за султана и неговия брат.

Впрочем султанът почти няма къде да кара тези коли за милиони долари, тъй като повечето пътища на Бруней не са асфалтирани, а дължината на асфалтовите не надвишава повече от няколко километра.

Семейството на султана притежава веригата луксозни хотели Dorchester и още 150 къщи в 12 държави. В Лондон султанът е собственик на комплекс St John’s Lodge, състоящ се от три огромни имения. Освен това семейството има имоти в Австралия и САЩ (Лос Анджелис и Лас Вегас).

Най-луксозната от четирите резиденции в Бруней е дворецът Нурул-Иман (Дворецът на вярата и светлината). Той попадна в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият на планетата. Там монархът живее с голямото си семейство.

Светът научи за тази резиденция преди 16 години, когато се състоя сватбата на престолонаследника. Повече от две хиляди души се събраха в Голямата банкетна зала, но въпреки това тя изглеждаше полупразна. Като цяло там могат да се поберат спокойно пет хиляди души.

Дворецът с обща площ над 200 хиляди квадратни метра (за сравнение, площта на целия Ватикан е 490 хиляди кв. м.) и на стойност над 1,3 милиарда долара се намира на три километра от столицата, на високия бряг на река Бруней. Заобиколен е от буйни тропически градини и паркове. Резиденцията разполага със 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, пет басейна, климатизирани конюшни за 200 коня, джамия за 1500 вярващи и подземен гараж.

Куполите на двореца са покрити с 22-каратово злато. Материали за изграждането на сградата са донесени от 30 страни по света. Гражданите могат да разгледат това великолепие само три дни в годината. В края на Рамадан султанът, заедно със своите роднини, посреща и гощава до 60 хиляди души.

Хасанал Болкиах, който не се отличава с голяма религиозност, неочаквано започна да укрепва ислямските ценности в султаната. Той забрани на християните да празнуват публично религиозните си празници. Това предизвика недоумение в целия свят, тъй като самият султан постоянно нарушава изискванията на исляма. Преди девет години Vanity Fair нарече султана и по-малкия му брат Джефри „вечни ловци на удоволствия“.

Светът научи за това как султанът на Бруней и брат му живеят и се забавляват от историите на Мис САЩ 1992 Шанън Маркетик. Според нея агенцията по заетостта й предлага да участва в официални събития в Бруней с плащане от три хиляди долара на ден. Вместо това обаче тя е принудена да танцува в частна дискотека от 22:00 до 03:00 часа, дрогирана и третирана като проститутка.

Мис САЩ 1992 Шанън Маркетик

През 1997 г. тя завежда срещу братята съдебно дело за 90 милиона долара,  като ги обвинявайки, че са я държали в сексуално робство. Тя твърди, че за харема си султанът харчи до 100 милиона долара годишно.

Други подробности за живота на братята разказа моделът Джилиън Лорън. Преди десет години тя публикува книгата „Момичета: Моят живот в харема“, която бе преведена на 18 езика и екранизирана. В книгата си тя описва три години от живота си в Бруней. Със самия султан тя прекара само една нощ, а през останалото време е била в харема на принц Джефри. Тя пристигнала там на 18-годишна възраст и веднага след кацането паспортът й бил отнет.

Според нея наложниците на султана са били предимно непълнолетни тайландки и филипинки. В харема момичетата са наблюдавани денем и нощем, от тях се изисква пълно подчинение и са принудени да пазят строга диета.
За една седмица в харема момичетата получават две хиляди долара. Обикновено те се наемат за няколко седмици, но понякога договорът се удължава за няколко години. Наложниците са длъжни да изпълняват всяко желание на братята.
Нощите, според Лорън, минавали „в някаква лудост“: скъп алкохол се леел като река, момичетата танцували върху масите за принца и приятелите му в двореца или на 46-метровата яхта, наречена „Цици“. Всяка от тях се надявала през нощта принцът да избере нея - сама или в компания с други момичета. Това означавало шанс да се превърне в една от фаворитките, обсипани с пари и бижута. Понякога принц Джефри си поръчвал момиче за офиса си точно в средата на работния ден, за да се облекчи.

По-малкият брат Джефри обикновено харчел между 500 000 и 700 000 долара на ден

Джефри беше наречен „главният плейбой на планетата“ заради любовта и екстравагантността си. Когато стана известно, че поради хобитата си по-малкият брат е изпразнил хазната наполовина, султанът го отстранява от управлението на Министерството на финансите и инвестиционния фонд на Бруней. По-малкият брат също трябва да върне имуществото, придобито за 10 години забавен живот. Според различни оценки средно той харчел между 500 и 700 хиляди долара на ден.
За да върне парите в хазната, Джефри излага личните си вещи и имущество на търг. Журналистите нарекоха това събитие без преувеличение продажбата на века. На търга бяха представени около 10 хиляди партиди, за които бяха необходими над 20 склада.

Партидите включваха 200 позлатени шедьовъра от викторианската епоха, стотици италиански полилеи, хиляди позлатени дивани и фотьойли, направени в стил Луи XIV, както и 8,5 хиляди плочи от най-добрия италиански мрамор, предназначени за изграждането на двореца Асур.
Дори аксесоарите за баня, включително кофите за боклук и тоалетните четки, бяха облицовани със злато.

Само нощното килимче, украсено със скъпоценни камъни и избродирано със златни конци, бе продадено на търг за 12 милиона долара. Екранът, също бродиран с бижута, бе изтъргуван за двойно повече. Освен това бяха продадени над три хиляди комплекта, произведени от известната бижутерска компания Asprey, официален доставчик на Бъкингамския дворец.

Въпреки огромните суми от продажбите, търгът помогна на по-малкия брат на султана да върне само нищожна част от дълга и монархът трябваше да се обърне към съда.

Съдебният процес се проведе в Лондон и продължи около 10 години, като  се превърна в един от най-дългите и най-скъпите в историята на юриспруденцията. В резултат на това съдът нареди на Джефри да върне в Хасанал именията и предметите на изкуството, останали при него в различни градове по света. Но дори и след това братята не можеха да се помирят.

Джефри зле съсипва хазната: заради брат си султанът обедня. Преди това всяка секунда състоянието на монарха се увеличаваше със $ 104 поради високите цени на петрола. Султанът беше най-богатият човек в света и неговите поданици имаха втория доход на глава от населението след японците. Сега обаче цената на енергийните ресурси е поевтиняла наполовина, което удари силно портфейлите на гражданите. Това обаче не се отрази особено на самия султан - той има още 27,7 милиарда долара в сметките си.

Автор: Ксения Архипова, Лента.ру

Превод: Флагман.Бг

 

 


В категории: Лайфстайл


Автор
11
Коментара
Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 0
11
Коментара по темата
11.
Иван
20.10.2020 16:12:09
0
0
До 10 Грешиш както краля така и местните живеят с ресурсите на държавата, а "робите" обслужващия персонал са малайзиици. Това е държава с 0% държавен дълг, големината на държавата и броя на мсетното население са колото бургаска област. Всички улици са асвалтирани и държавата е осеяна с модерни палати, модерни болници, дори модерни ветеринарни клиники.
10.
az
20.10.2020 13:30:34
1
4
Аз едно недоумявам. Този крал живее с ресурсите на държавата и поданиците в нея. 1700 стаи, златни тоалетни, 9000 автомобила, разгул, златни дрехи накити, роби, робини...Ясно ни е. Как живее останалото население на Бруней не ни е ясно. Разбираме, че нямат асфалтирани пътища, предполагам нямат и елементарни удобства за качествен живот. задавм си въпроса, кой и коя държава закриля самозабраватанад това кралско семейство, което освен за лични и ненужно високи и луксозни излишества не мисли за народа си. И понеже живеем в общество, което УЖ е насочено към демократичните ценности и политиката на толератност се питам къде са тези "идеолози" в случая ? Предполагам че също използват благата на Бруней инак на тези главиците им отдавна да са отделени от крехките телца.
9.
Реалист
20.10.2020 08:30:31
8
5
Преди малко по bтв Масларова каза, че в България 120 000 човека работели за над 6000лв месечна заплата!!!
Помисли си №2 защо ти работиш за 600!?!
8.
Хахаха
20.10.2020 07:09:10
0
11
Баси ташака, някаде живота толкова дал че чак се забраввил
7.
Ха ха
20.10.2020 06:56:45
0
18
Мангали с пари...някой да е очаквал нещо друго...не знам как света търпи тази пародия....
6.
Пурко
20.10.2020 01:17:36
2
20
Такъв е животът. На някои дал, дал, дал, а на други само го подал.
5.
До 2
20.10.2020 00:22:36
12
16
Ами ако продължаваш все така да фърляш киреч по строежите, а вечер да изпиваш сичко няма как да ти стигнат тези 600 лв. Има една приказка. "Който, за квото е учил". С изречението "Дай вар", толкова г-н Мързеливецо!
4.
!!!
19.10.2020 23:34:15
0
20
И за какво са ти 1700 стаи :)))) някои хора просто нямат чувство на достатъчност...
3.
юберашунгмахен
19.10.2020 23:01:18
0
21
нищо ЧУДНО няма когато държава която е 5 хил кв км(бургаска област е 7 хил кв.км) и е с население 400 хил души е на 40 място по добив на петрол в света, холандия, испания ,турция ГЕРМАНИЯ имат по малък добив от тази лилипутска държавичка или по скоро област, така че няма нищо очудващо че имат пари , просто късмет че са се оказали на правилното място
Преди да започнат да започнат да добиват нефт са бягали из горите с листо на срамните части , тоест същото като ОАЕ,
няма какво да се впечатлявате
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
19.10.2020 22:46:40
31
25
Кажете ми как живее българин в България с 300лв пенсия или 600лв заплата, когато управляващите го в парламента и общинските дерибеи богатеят на негов гръб, повече от султана на Бруней ?
1.
Славчо Жеков Ярето
19.10.2020 22:32:56
5
9
ibahgi i ciganite shiim iba maikata cherna shi im skasam dupencata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Решението за частна детска болница разбуни политическите духове Решението за частна детска болница разбуни политическите духове В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст
Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори