×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България на 62-о място по смъртност от COVID-19, под средното ниво за света сме


България на 62-о място по смъртност от COVID-19, под средното ниво за света сме
За 2 седмици у нас активните случаи са се удвоили, но статистиката с починалите не се повишава драстично и още върви в сравнително линейна прогресия
19 Октомври 2020, Понеделник, 20:17 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Тенденцията от последните седмици за много положителни проби без драстично завишение на смъртните случаи се наблюдава и в държави като Франция, Испания и... Швеция

Смъртността от новия коронавирус в България, отчитано на 1 млн. население е по-ниска от средното ниво за света, сочи официалната статистика на worldometers.info. Страната ни се нарежда на 62-о място по най-негативния показател, а преди нас са някои от съседите ни на Балканския полуостров – Румъния (30-о място с 306 смъртни случая на милион), Северна Македония (20-о място с 400 смъртни случая на милион), Албания (55-о място със 157 смъртни случая на милион), Черна гора (23-о място с 376 смъртни случая на милион) и т.н.

По общ брой регистрирани случаи от началото на пандемията пък страната ни се нарежда на 82-ро място; на 53-о място сме по брой активни случаи; и на 54-о място в света по брой активни в интензивните отделения. 

Броят на положителните проби на PCR тестове в последните няколко седмици расте, но пък в същото време броят на смъртните случаи остава на сравнително едно и също ниво спрямо дори ранните месеци на пандмията. От тогава насам тази черна статистика на дневна база се движи в сравнително линеарна прогресия. Тъй като инкубационният период на SARS-CoV-2 обаче е между 3 и 14 дни е прибързано да се правят заключения за това дали има положителна взаимовръзка между високия брой положителни проби и запазващия се сякаш на едно ниво дневен брой смъртни случаи. 

За последните 2 седмици – от 5 октомври до днешния празник на лекарите – броят на активните случаи в страната се е завишил двойно от около 5800 до около 11 500. В същото време обаче, за разлика от предходния показател, броят на смъртните случаи не се движи експоненциално нагоре, а запазва линейност. Според експерти това може би означава, че или вирусът, циркулирайки вече повече от половин година сред обществото, е започнал да отслабва, или бройката на положителни, но безсимптомни, е драстично по-голяма от тази, която към момента наблюдаваме. Това пък от своя страна значи, че реалната смъртност от вируса е с драстично по-ниска от обявената към момента на база положителни проби/смъртни случаи такава от около 3%.

Припомняме на тази тема, че все още няма и постигнат консенсус за това каква точно е смъртността от новото заболяване, причинено от вируса SARS-CoV-2. По последни проучвания този коефициент се изчислява на стойности между 0.04% (стандартната смъртност при грипни епидемии) и 0.3% (тежка грипна епидемия).

Причината в най-малко десетократната разлика между първоначалните данни и излизащите такива в последните месеци е по-големия обем от информация, провеждането на множество изследвания, както и самата циркулация на вируса в обществото, което допълнително го отслабва. 

Факт е, че случващото се в България с голям брой положителни проби на ден се случва и в голяма част от западните държави. Във Франция например броят на новите положителни проби на PCR тест през последните месеци от август насам е стигнал от около 90 хил. до колосалните близо 900 хил. случая. В същото време броят на смъртните случаи на дневна база съвсем леко се е повишила. Сходна е и ситуацията в Испания, а в Швеция, където рестриктивни мерки не бяха въвеждани, въпреки лекото завишение на дневните положителни проби, смъртните случаи сякаш остават константа.
 


В категории: COVID-19


5
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
5
Коментара по темата
5.
Ауууу
19.10.2020 23:53:55
3
2
Кой сега ще разчиства улиците от камарите трупове,измрели от ковид-19?Да питам това коя вълна на “страшната зараза” е,че ако не го кажат в хор всички платени мисирки от медиите нещо не се забелязва?
4.
Еха
19.10.2020 22:54:07
1
10
То направо да благодарим и да празнуваме!
3.
до 1
19.10.2020 22:41:08
9
1
като не ти се диша кислород а въглероден диоксид слагай маската
2.
doktor F
19.10.2020 22:08:37
14
2
Мръсни фашизоидно-ковидистки изроди ! Защо тероризирате учениците ? Защо им вменявате вина, а уроди сатанистки ? Подготвяте терен за масово и насилствено тестване , а ??? Знае ли публиката колко е грамадна ДД (Диференциалната Диагноза) на така протеклото заболяване и смърт на учителката ??? За два дни и рязко влошаване , с летален ижод , е абсолютно НЕХАРАКТЕРНО за вирусна пневпония !!! Изброявам за лаиците, възможни и по-вероятни диагнози 1-Белодробна емболия с последваща остра пневмония на секвестъра ! 2-Онкологично заболяване на Белите Дробове с рязко обостряне ( т.н. карциномни пневмонии) 3-Бактериална пневмония ! ( на която са "пришили" Писиар положителен , за да изкривят диагнозата) 4-Сърдечен инцидент с остра десностранна слабост, която имитира белодробен проблем 5-Сепсис с друг произход и предоминатно засягане на белите дробове... и т.н. и т.н. ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ , бе гадове ковидистки ? Защо съсипвате живота на децата и на близките им ? Защо се гаврите с медицината, уроди невежи ? Правен ли е на учителката Скенер , с контраст евентуално ? Пускани ли са : - ЦРП , де димери, тропонин , коагулограма, БНП , йонограма , посявки от бронхиален секрет , хемокултура , прокалцитонин... ??? Отговпрете бе тъпири !! Публикувайте ВСИЧКИ медицински данни и факти за покойната учителка ! Убедете всеки специалист че не може да бъде никаква друга причина за смъртта й , а ковид 19 и само ковид 19 !!! А аутопсия направихте ли , а ?
1.
Till Eulenspiegel
19.10.2020 20:37:45
15
24
Абе не знам къде е, ама вече в училищата става страшно. След като управляващите са абдикирали от всякакви мерки, няма ли поне да въведат елементарната-задължително носене на маските и в часовете. И моля без лиготии в отрицателните мнения.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори