×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Китай съобщи за 14 нови случая на COVID-19
  • Удължават срока на изтичащите до 31 януари лични карти
  • Японско изследване показва, че маските блокират коронавируса, но не напълно
  • 35 души от в Дома за стари хора в село Баня, община Нова Загора са с коронавирус
  • Депутатите ще предложат членове на ЦИК в 5-дневен срок
  • В Япония започнаха клинични изпитания на терапия срещу рак със стволови клетки
  • Археолози възстановиха част от най-старата каменна отбранителна стена в Европа
  • ЕП призова за връщане на визите за граждани на САЩ
НА ЖИВО

Остеопорозата е "тих крадец", протича безсимптомно и вече прераства в епидемия


Остеопорозата е "тих крадец", протича безсимптомно и вече прераства в епидемия
Специалистът ревматолог д-р Румяна Христова работи с нов клас денситометър DEXXUM T за най-надеждно и безопасно измерване на костната минерална плътност
16 Октомври 2020, Петък, 10:35 ч.
Автор: Флагман.бг

Обикновено разбираме за тази болест късно, диагностицирането е първа крачка към успешно лечение и ограничаването й

През последните години се развива епидемия от Остеопороза и свързаните с нея фрактури. Инцидентите от бедрени счупвания нарастват в глобален мащаб най-вече заради застоелия начин на живот. Счита се, че 40% от жените и 13% от мъжете от населението на земята ще бъдат засегнати от това заболяване, включено в Международната класификация на болестите през 1994 г.

През 1996 г. 20 октомври е обявен за Световен ден за борба с Остеопорозата, под егидата на СЗО и Международната Фондация по Остеопороза.

Какво трябва да знаем и защо е важно да се лекуваме навреме разяснява д-р Румяна Христова, специалист ревматолог.

Д-р Христова работи в отделение по Ревматология в УМБАЛ Бургас, преглежда амбулаторно пациенти в МЦ „Николай Чудотворец“, завежда кабинет за изследване и лечение на Остеопороза в МЦ „Зорница“, бл.58, ет.2, кабинет 19-Б. Кабинетът разполага с нов клас денситометър DEXXUM T, който извършва надеждно и безопасно измерване  на костна минерална плътност, с двойноенергийна рентгенова абсорциометрия (ДХА).

Д-р Румяна Христова дава консултации и провежда лечение на пациенти с Остеопороза. Телефон за контакт: 0878521109.

- Д-р Христова какво представлява Остеопорозата?

- Костната тъкан е изградена от органична част, съдържаща предимно белтъчни вещества, както и от неорганична, съставена главно от калциеви соли. На белтъчната част костта дължи своята еластичност и здравина, а на калциевите соли – своята твърдост.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което е намалена костната маса и са налице структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост, има реален риск от счупвания. До появата на фрактура, протичането на Остеопорозата най-често е безсимптомно, поради което я наричат „Тихия крадец“ или „Тихата епидемия на ХХ век“.

- Бихте ли се аргументирали за необходимостта от превантивни изследвания?

- Остеопорозата е голям обществен и здравен проблем. До една трета от прешленните фрактури са клинично значими и водят до намаление в ръста, кифоза, белодробни заболявания, повишена смъртност. Повечето бедрени фрактури, 90% при жените и 80% при мъжете, са свързани с остеопороза. При вече налична остеопоротична фрактура се увеличава от 2 до 4 пъти риска за поява на нови фрактури. 

- Как се поставя диагнозата Остеопороза?

- Има няколко метода за изследване, единият от които е количествена компютърна томография (QCT) -  той е с относително ниска прецизност и по-голяма доза радиация, в сравнение с ДХА.

Други методи са фотонната абсорбциометрия, количественият ултразвук (QUS) – също с ниска прецизност. Стандартното рентгеново изследване е ненадежден метод за оценка на костна маса, или за предсказване на фрактурен риск. Трябва да се използва само за оценка на наличието или липсата на прешленни деформитети при болни с известна Остеопороза.

Двойноенергийна рентгенова абсорциометрия (ДХА) е златен стандарт за измерване на костната маса и има значителни предимства пред другите методи. Ограничение в прилагането на този метод могат да бъдат хипертрофични дегенеративни промени по гръбначния стълб, които изкуствено могат да повишат   костната минерална плътност на гръбнака. Това може да се избегне, като се направи измерване на бедрена шийка. Предимства – по-голяма прецизност, ниска доза за радиация, кратко време за скениране. При диагностицирането могат да се ползват още:Биохимични маркери на  костния метаболизъм – полезна е тяхната оценка в динамика. Допълнителни лабораторни тестове – позволяват да се уточнят евентуални вторични причини за костна загуба. Костна биопсия – редки показания.

- Кой трябва да се изследва за Остеопороза, има ли рискови групи по пол и възраст?

- Според международното дружество по клинична денситометрия, показани за измерване на костна минерална плътност са: Жени на възраст над 65 г. Жени в менопауза под 65 г. с рискови фактори. Мъже на възраст над 70 г. Възрастни лица с фрактури. Възрастни лица, страдащи от болести или състояния свързани с намалена костна маса или повишена костна загуба. Възрастни лица, приемащи лекарства, свързани с намалена костна маса или повишена костна загуба. Всички жени, които смятат да провеждат фармакологично лечение. Всички жени, които провеждат фармакологично лечение, с цел мониториране на терапевтичния ефект За удобство в клиничната практика е създаден кратък въпросник за предварителен подбор на пациенти с висок риск от Остеопороза.  Включва въпроси относно възраст, пол, телесно тегло, ранна менопауза, наличие на предшестващи фрактури, консумация на кафе, тютюнопушене, прием на кортикостероиди.

- Какво трябва да знаем преди да се подложим на измерване костна минерална плътност?

- Преди изследването не е необходима специална предварителна подготовка. Желателно е да се носят широки и удобни дрехи и да се избягва облекло с метални ципове, колани или копчета. Преди сканирането трябва да се оставят  настрани ключовете, мобилните телефони и портфейли. Ако са извършвани рентгенови изследвания с контрастно вещество, необходимо е да са минали поне 10-14 дни от изследването.

- Как се извършва изследването?

- При провеждане на  DХА изследването, пациентът лежи неподвижно по гръб на специална кушетка. Обикновено не се налага да се свалят дрехите. Най-надеждното измерване на костната плътност е едновременното изследване поне на две различни кости (най-добре гръбначния стълб и тазобедрената става) по едно и също време.

- Има ли рискове при изследването?

- При измерване на прешлени или бедрена шийка се използва много ниска доза рентгенови лъчи — около 1/30 от радиацията от стандартната рентгенова снимка.

- Кога не се препоръчва измерване на костна плътност чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (ДХА)?

- Когато пациентът не може да стои в правилно положение по време на провеждане на изследването или при пациенти с високостепенно затлъстяване. Други причини – при бременност, 10 дни след проведено  рентгеново изследване с контрастна материя, при наличие на имплантанти в гръбначния стълб или тазобедрената става – в тези случаи измерването ще се извърши в друга зона.


В категории: Здраве


Русата Златка забегна за Гърция
Русата Златка забегна за Гърция 22/10/2020, Четвъртък 11:40 2
„Инстаграм“ се срина
„Инстаграм“ се срина 22/10/2020, Четвъртък 10:40 0
Как да избегнем фишинг имейлите
Как да избегнем фишинг имейлите 22/10/2020, Четвъртък 09:47 0
България Всички новини
Ще има ли допълнителни противоепидемични мерки в Бургас, ето мнението на областния управител Ще има ли допълнителни противоепидемични мерки в Бургас, ето мнението на областния управител

Бургас в последните дни регистрира ръст на заболелите, но положението далеч не е толкова притеснително, колкото е например в Благоевград, Ловеч или Пловдив

 

Заради коронавируса: Властта удължава служебно валидността на над 400 хиляди документа за самоличност Заради коронавируса: Властта удължава служебно валидността на над 400 хиляди документа за самоличност

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внасят проект за промяна на Закона за извънредното положение

97 с COVID-19 приети в болници в областта, здравният министър зове лекари за помощ 97 с COVID-19 приети в болници в областта, здравният министър зове лекари за помощ

Решението с недостигът на лекари го виждаме в активното участие на медиците от доболничната помощ, каза проф. Ангелов

НА ЖИВО: Щабът и министърът на здравеопазването с последни данни за COVID-19 НА ЖИВО: Щабът и министърът на здравеопазването с последни данни за COVID-19

Имаме нужда от помощ, лекарите изнемогват, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Престъпление ли е болниците да връщат пациенти? Експерт по медицинско право от Айтос с ценни съвети Престъпление ли е болниците да връщат пациенти? Експерт по медицинско право от Айтос с ценни съвети

Тестовете за коронавирус трябва да са безплатни, каза д-р Мария Петрова, която е член на експертния Медицински съвет

Ще ни управлява ли Отечествен фронт след протестите? Ще ни управлява ли Отечествен фронт след протестите?

Омразата към ГЕРБ можеше да събере червени и сини с хората на Слави Трифонов, но нещата зациклиха, каза социологът Първан Симеонов

49-годишна жена от Пловдив почина след отказ да я лекуват в пет болници 49-годишна жена от Пловдив почина след отказ да я лекуват в пет болници

В шестото лечебно заведение я приели с 34 градуса температура и накрая си отишла от този свят, но не от коронавирус

Майка в шок, взеха й 5 лева тоалетна такса в пицария Майка в шок, взеха й 5 лева тоалетна такса в пицария

 Парите са й поискани за малко дете

Протести на полицаи в Русе, Кърджали и Бургас Протести на полицаи в Русе, Кърджали и Бургас

Служителите на реда настояват за по-високи заплати

Безплатни PCR тестове в Благоевград от днес Безплатни PCR тестове в Благоевград от днес

Много хора трябваше да платят изследванията сами

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Пълна карантина в Ирландия заради COVID-19 Пълна карантина в Ирландия заради COVID-19

Вечерен час въведоха в Словения, всички публични и религиозни прояви са забранени

Експериментално заразяват здрави хора с коронавирус Експериментално заразяват здрави хора с коронавирус

Този подход е рисков, но според защитниците му може да даде резултати доста по-бързо от стандартните изследвания

Кубрат Пулев Кубрат Пулев Подкрепям хората, които не са глупаци, не са се примирили и вярват, че могат да живеят по-добре Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори