×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Гешев отчита пред парламента 156 осъдени за корупция, 122 дела за злоупотреби с евросредства


10 Октомври 2020, Събота, 17:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

2948 души са окончателно осъдени по дела с висок обществен интерес

 

156 души са били осъдени по дела за корупция за първите 8 месеца на годината. Оправдани са 22 души. Това отчита главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента, който му беше поискан през юли по инициатива на БСП.

Докладът на главния прокурор за дейността на прокуратурата през първите 8 месеца на годината е внесен в Народното събрание и предстои Гешев да бъде изслушан от депутатите. Отчетът събира на 63 страници графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури, пише Епицентър.

Отделено е специално място на делата с висок обществен интерес, както и на разследваните случаи за корупция, организирана престъпност, пране на пари, злоупотреби с европейско финансиране, данъчни престъпления, трафик на хора и наркотици и други. Изчислена е средната натовареност на прокурорите по места като са предоставени и обобщени данни за натовареността на прокуратурите по райони и области за първите 8 месеца на годината.

През първите 8 месеца на годината главният прокурор Иван Гешев отчита, че 48,9% от наблюдаваните дела с висок обществен интерес са решени. Съдът е върнал на прокуратурата 3,4% от всички внесени обвинителни актове по наказателни дела. Осъдени с влязла в сила присъда са 2948 души. Оправдани са 2.4% от всички с окончателни присъди.

В отчета се посочва, че по разследвания на дела с висок обществен интерес са работили най-много в Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратута - общо 5650, което е 28.6% от всички обществено значими дела в цялата страна. Решени са 2769 досъдебни производства, което е 28.7% от общо решените. Прокурорите от СГП и СРП са внесли в съда 400 прокурорски акта по дела с висок обществен интерес.

През 8-месечния период прокурорите са наблюдавали общо 701 дела за организирана престъпност, като 122 от тях са нови. На съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства срещу организирани престъпни групи са прекратени.

Съдът е върнал на прокуратурата за доразследване или корекции в обвинителния акт 10 дела, което е 10.9% от общо внесените прокурорски актове по дела за организирана престъпност.

Осъдени за участие в организирани престъпни групи с окончателно влезли в сила присъди са 92 души. 12 са оправдани. Очаквано най-много дела срещу организираната престъпност са водили в специализираната прокуратура - 683 досъдебни производства.

Любопитен е отчетът по делата за корупция предвид критиките от последия евродоклад. От държавното обвинение отчитат, че в цялата страна са водени общо 2282 разследвания за корупция, като 525 са делата, които са образувани през първите 8 месеца на годината. За корупция са предадени на съд общо 283 души, но има и върнати дела - 30, което е 13,3% от всички внесени в съда. Окончателно осъдени за корупционни престъпления са 156 души, а 22-ма са оправдани.

С отчета на прокуратурата главният прокурор Иван Гешев напомни, че следователите имат ограничени правомощия за разследване и отново припомни предложението да бъде разшитен кръгът на компетентността им, както и на възможността да им се възлагат повече дела за разследване.

"При представяне на данните за броя на разследваните дела от следователите, следва се има предвид законово ограничената им компетентност, както и фактът, че от прокуратурата многократно са правени предложения за обсъждане и приемане на законодателни решения с цел разширяване на материалната им компетентност - напр. разширяване кръга на делата по чл. 396 НПК, предвиждане на възможност за разследване на дела, подсъдни на Специализирания наказателен съд (допълнение в чл. 411в НПК) чрез възлагане по реда на чл. 194, ал. 2, изр. 2 от НПК, както и възможност за извършване на отделни действия по разследването по реда на чл. 218, ал. 1 НПК от следователите от следствените отдели при окръжните прокуратури, по дела, разследвани от следователите от НслС", се посочва в доклада.

Средният брой на разследвани досъдебни производства от един следовател в следствените отдели при окръжните прокуратури през осеммесечния период е 22.2. Най-много са отчетени в София и най-малко във Видин.

На практика в отчета попадат първите месеци от мандата на главния прокурор Иван Гешев, който встъпи в длъжност в края на декември 2019 г. В документа се припомня, че Гешев създаде експертен съвет, който да подпомага работата му, както и се посочва, че главният прокурор вече е имал един случай, в който е упражнил правомощията си и е изпратил искане за тълкуване до Конституционния съд.

"През периода стартира и продължава процесът на анализ на прокурорската практика за извеждане на относимите, най-съществени дефицити в материалното и процесуалното законодателство, методическото и организационно обезпечаване. В тази насока се съчетава опитът на магистрати чрез формирани работни групи и високата квалификация на експертите към Експертния съвет", пише още в доклада, който ще бъде представен пред депутатите.

В доклада за дейността на прокуратурата Гешев обръща особено внимание на факта, че върху работата на обвинението се е отразила и пандемията от коронавируса.

"От една страна е предизвикателството, свързано с необходимостта да се запази високата ефективност в работата на прокуратурата при условията на ограничения, произтичащи от специфичните противоепидемични и други свързани мерки, въведени със Закона за мерките и действията в условията на извънредното положение. От друга страна, пандемията е фактор, който пряко се отрази на непосредствената насоченост в дейността на прокуратурата, генерирайки множество случаи, които изискват както наказателноправна защита в съкратени срокове и при рискови условия", посочват от държавното обвинение.

От месец март до края на август са образувани 3009 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки в условията на пандемията, отчитат от прокуратурата.

 


В категории: Темида


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Смях
10.10.2020 18:36:21
0
1
Някой от мисирките дори се опита да сравни Каскета с Лаура Кьовеши по едно време:)
1.
пандизчия
10.10.2020 18:14:14
0
6
99% са кокошкари.Поне един министър или виден политик да има за цвят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те 
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори