×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекар от Бургас продава наградата си заради неизпълнено обещание за борбата срещу COVID-19


Лекар от Бургас продава наградата си заради неизпълнено обещание за борбата срещу COVID-19
Д-р Димитър Кехайов разкри, че в Бургас лекарите получават по-високи заплати от колегите си в столицата. Не получаваме обещаните по 1000 лева за борбата срещу COVID-19, сподели той
09 Октомври 2020, Петък, 10:45 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Д-р Димитър Кехайов разкри, че две медицински сестри са получили допълнителна заплата, но не и лекарите и попита кой е прегледал пациентите

Медик от Бургас продава наградата си за лекар на годината заради неизпълнено обещание на премиера Бойко Борисов за допълнително възнаграждение на хората, които са на първа линия в битката срещу COVID-19. 

„Продавам я за 635, 98 лева. Стотинките са символично поставени, за да се види, че 98% от лекарите нямаме къщи на Бахамите и си броим стотинките“, заяви д-р Димитър Кехайов в „Тази сутрин“ по бТВ. Той влезе в студиото в работно облекло като сподели, че е нямал време да се преоблече след нощната смяна. 

Веднага след края на интервюто пък лекарят отиде на работа в друга болница. Той изтъкна, че му се налага да работи на три места заради ниските заплати. 

Лекарят от Бургас твърди, че работи на първа линия в борбата с COVID-19, а получава като възнаграждение под 900 лева. 

„Да няма нито един пропуснат от лекарите, работили на първа линия в борбата срещу този коронавирус! Всеки от тях трябва да вземе допълнително по 1000 лева“, каза преди няколко месеца премиера Бойко Борисов. 

За съжаление доброто предложение на премиера не можа да се сбъдне като масово явление, коментира д-р Кехайов. 

„Извинявам се за облеклото си, но идвам от нощна смяна, а след предаването ще си доработя дневния график в частна болница. Работя на три места. През следващия месец се надявам да са на две“, сподели той. 

„Бях неприятно изненадан от ниските заплати в София. Имах предложения по 1000 лева, които с лека насмешка ги отхвърлих, защото в Бургас колегите получават по-прилични трудови възнаграждения. Оказа се, че това са били много щедри предложения за столицата“, заяви лекарят. 

„Смятам, че работя на първа линия, защото съществува заповед на Министерството на здравеопазването от началото на юни. В нея се казва кой пациент от потока, с който работи даден лекар, трябва да се третира като заразен с коронавирус. Посочено е, че е достатъчно да има само един от тези критерии - симптоми (б.а. задух, затруднено дишане, промяна във вкуса, обонянието), за да се приеме за валиден“, обясни той.

След като водещият Антон Хекимян попита дали трябва да се докаже, че пациентът е болен от COVID-19, за да получи лекарят 1000 лева допълнително, д-р Кехайов каза, че ако приемем тази постановка за вярна, по същата логика е нужно да се плаща на пожарникарите за брой загасени пожари. Това е странно като разсъждение, коментира той.

На въпроса защо е решил да продадете наградата си, бургазлията отговори с „защото имам дупка в месечния си бюджет заради ниската заплата“. „От една страна не се заплащат тези 1000 лева, на които имаме право, а от друга – заплатата е повече от хомеопатична“, добави той.

Д-р Кехайов обясни, че наградата му бе дадена за участието му при потушаване на последствията от атентата в Сарафово. 

„Пристигнахме за около 4 минути. Намерихме поток от кръв. Имаше пищящи хора, бременни жени, малки деца“, спомня си той.

„В Пета градска болница искаха да подпишем декларация за заплатата, но поради неразбирателство със счетоводството не можах да направя това и не съм обвързан със спазване на тайна. Там получавам по 830 лева, а с нощният труд става 860 лева“, уточни лекарят. 

„Той не е получил допълнителните 1000 лева, тъй като не работи в отделение за лечение на COVID-19. В договорът, който сме подписали с Министерството на здравеопазването, съвсем ясно е записано кой може да получава допълнителното възнаграждение. Това е медицински и немедецински персонал, който е участвал в наблюдението, диагностиката и лечението на пациенти с PCR положителен тест“, обясни Директорът на Пета МБАЛ – София д-р Борил Петров.

„В приемния кабинет на Пета МБАЛ в София работим петима лекари и четири медицински сестри. От тези колежки две са получили по 1000 лева, а другите две – не са. Те сами ли са работили? Те ли са прегледали пациента? С кой лекар са работили? Къде са били лекарите? Под леглото в кабинета ли?“, попита д-р Кехайов. 

„Тези сестри са извършили манипулации, които не е било необходимо да се извършват от лекари“, отговори шефът на болницата. 

По усмотрение на ръководството ли се дават тези 1000 лева, попита водещият.

„Не. Стриктно и точно се спазва договорът, сключен с министерството“, заяви д-р Петров.

„Една медицинска сестра не може да работи самостоятелно без надзора на лекар. Това е забранено в Закона за народното здраве“, каза още д-р Кехайов. 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
6
Коментара по темата
6.
*********
03.04.2023 04:51:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
111
09.10.2020 14:18:24
1
6
Този пък смешник , къде е тръгнал. В Бургас обиколи всички болници и на всякъде го изгониха защото е пълен некадърник. Сега обикаля болниците в София.
4.
123
09.10.2020 13:54:20
1
5
бтв кани само такива които ще кажат нещо против Борисов и правителството Този доктор нямам нищо против него като специалист ама говори неверни неща По кодекса на труда можеш да работиш на едно редовно място и на 4 часа допълнително Как пък не можа да се преоблече Има норматив колко часа да работиш в ковид отделение за да вземеш 1000 лева И да не лъже че заплатата му е 900 лева я да каже и другите пари по 30 лева взема за ехограф и да каже колко данъци плаща я не му се връзвайте на глупостите
3.
Арменчето
09.10.2020 13:01:48
0
1
До "от Сарафово" : аз пък първия път го напрайх на ху.... Като го видях викам си туй пор... О сайт :-))))))))
Муахахахахха
Ма то само бастунджии у флегмано...
2.
До 1
09.10.2020 11:15:34
1
2
За Adblock не си ли чувал?
1.
от сарафово
09.10.2020 11:02:53
1
16
аве флагман кеи са тия реклами на папиломи пъпки кви ли още не гнусотии на сайта ви да ви еба майката циганска нвмате пари лй че приемате такива работодатели
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори