×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турбуленция в българския парламент след критичната резолюция на европейския


Турбуленция в българския парламент след критичната резолюция на европейския
Трите декларации в Народното събрание предизвикаха много емоции
09 Октомври 2020, Петък, 10:17 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

ОП, БСП и ГЕРБ излязоха с емоционални декларации по темата

Критичната резолюция на Европейския парламент (ЕП), която бе гласувана вчера и бе с основен акцент корупцията у нас, предизвика „буря“ в българското Народно събрание.

Първо „Обединени патриоти“ в самия старт на пленарния ден излязоха с остра декларация, изчетена от Александър Сиди, срещу резолюцията. Веднага след това на трибуната се качи Драгомир Стойнев. Той пък изнесе декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“. Социалистите акцентираха, че резолюцията не е срещу българския народ, а срещу управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Последва реакция и от най-голямата партия. Тома Биков изнесе декларация срещу БСП и „Демократична България“, като разкритикува и ДПС по повод резолюцията на ЕП. Според него тази резолюция е била продукт на антибългарско дело от страна на наши евродепутати.

От „Обединени патриоти“ (ОП) неглижираха основните проблеми, свързани с корупцията, проблемите със свободата на словото, липсата на разделение на властите, като видяха друг акцент в резолюцията.
„Скандалната резолюция на Европейския парламент беше приета, макар и с поправки, и лъсна лицемерието на нашата опозиция. В нея, макар и смекчени, основните проблемни текстове останаха и бяха приети с гласовете на БСП и „Демократична България“. Депутатите от БСП, изпратени в Европарламента, гласуваха „за“ критиките към Конституционния съд, „за“ натиск за приемане на Истанбулската конвенция, „за“ повече права на ЛГБТИ, „за“ незаконните цигански катуни, „за“ сепаратиските искания на забранени македонски организации. И това е фрапиращ пример за лицемерието на българската левица! За съжаление можем да отбележим, че потомците на тези, които насилствено македонизираха населението в Пиринска Македония в края на 40-те години на ХХ век, днес продължават тяхното дело. Срам и позор, колеги вляво! До тях в това национално предателство се наредиха и „Демократична България“. Демократична - само на думи, а иначе - розови либерали, които чудесно са намерили съглашение със социалистите. Социалисти и демократи заедно. Потомците на мъчителите и потомците на лагеристите в Белене. Потомците на убийците от народния съд с потомците на жертвите. Това е отвратително. В името на няколко гласа повече. В името на малко власт. И всичко това под благовидния претекст за борба с корупцията. Борба, която безспорно трябва да се води. Но да се води тук, в България, а не в Брюксел. Защото за либералната идеология там нямат значение нашите вътрешни проблеми. Те искат нова Европа…“, обяви Александър Сиди и предизвика аплодисменти от дясната част на залата и възмущение отляво.

След него излезе Драгомир Стойнев, който отвърна в характерния за него емоционален стил.

В декларацията от името на „БСП за България“ той упрекна управляващите: „Очакванията за днешния ден е да протече по един смирен начин, защото от вчера отношението на Европа към България не е същото. В продължение на 10 дни имаше 2 начина, 2 механизма да се покаже корупцията и липсата на върховенство на закона в България. Първо беше докладът от страна на Европейската комисия. Мониторингов доклад, който показа, че в България съществува корупция, в България няма свобода на медиите, липсва върховенство на закона. Най-учудващо ГЕРБ и „Обединени патриоти“ казаха, че това е един позитивен доклад. От вчера има резолюция на Европейския парламент, който ясно посочва виновника за тази корупция. Виновникът за корупцията, липсата на върховенство на закона, за липсата на свобода на медиите, за отклоняването на европейските средства се намира в дясната част от залата. От вчера Европа с пръст посочи кои са виновниците – виновниците за това състояние са от политическа партия ГЕРБ и от ОП.“

По думите на Стойнев, досега нито веднъж Европа не си е позволявала да посочва България с пръст.

„От вчера погледът на Европа е съвсем различен. Трябва да го признаем и  да намерим правилното решение. Нека обаче видим какво се случи вчера в ЕП. Гласували „за“ – 358 европейски депутати. Против - 277. Въздържали се – 58. От българските евродепутати – всички социалисти гласуват „за“. ГЕРБ са „против“. Джамбазки и Слабаков - „против“. 3-ма депутати от ДПС са „въздържали се“.  В подкрепа на резолюцията са и групата на социалистите, групата „Обнови Европа“, където са представителите на френския президент Еманюел Макрон, групата на зелените, групата на крайната левица, както и 22 независими евродепутати. Прави впечатление какво се случва в ЕНП – 29 евродепутати са се отклонили от партийната линия. 6 са гласували „за“, включително Радан Кънев, 23 са гласували „въздържали се““, каза Стойнев.

Споменаването на гласувалите „за“ резолюцията български евродепутати и специално на Радан Кънев предизвика дюдюкания откъм дясната част на залата.

Драгомир Стойнев продължи, като подчерта, че близо 10 процента от представителите на ЕНП са се отцепили от партийната линия.

„Сред тях са представители на Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия. Така ЕНП остава в малцинство в парламента. Забележете с кого – с представители на европейски консерватори и реформисти, доминирани от полската партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински и крайната десница, която изповядва тези, които са заплаха за европейските ценности и за европейската демокрация. Там членуват 73-ма депутати от 9 страни, като мнозинството са от италианската партия „Лига Салвини“, френският национален фронт „Льо Пен“ и „Алтернатива за Германия“. Кой подкрепя Борисов в Европа – Качински, Орбан, Салвини, Льо Пен. Това е подкрепата, на която разчитате и забележете, уважаеми демократи, кой ръкопляска в залата – всички, които имат притеснителни, крайнодесни тези относно върховенството на закона, относно свободата на медиите, относно правосъдието ръкопляскат и се радват“, каза Стойнев по повод аплодисменти от редиците на ОП.

По думите му, това се превръща от проблем в диагноза, защото нашата демокрация е болна.

Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) се докарали дотам, че от Европа се притеснявали, че от партията на Бойко Борисов не могат да защитават европейските ценности.

„Неслучайно България е в дъното на всички класации - било то по свобода на словото, било то по върховенство на закона. Неслучайно няма и инвестиции в страната, защото, за да дойде инвеститор, той трябва да чувства сигурност, а не когато се показва с документи, че близки до управляващото правителство заграбват европейските фондове. Тук вече говорим за проблем с публичните финанси. Нужен е нов механизъм, който да бъде изработен, за да върнем отново доверието в българските институции. Доверие, което благодарение на десетгодишното ви управление, вие загубихте“, каза Стойнев и добави в заключение: „Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции, българските граждани не вярват на това правителство, те нямат доверие в този парламент. Единственият лек е незабавна оставка на парламент и правителството и нови избори. И в Европа считат, че България все още има шанс. Това ще се случи чрез незабавни избори. Българските граждани все още имат шанс да живеят и сбъдват мечтите си в България, но не с подобно правителство като вашето.“

Последва импровизирана декларация и от ГЕРБ в лицето на Тома Биков, която имаше невиждан националистически оттенък от страна на най-голямата партия.

Ние оставаме българи, дали социалистите ще продължат бъдат такива, е техен въпрос, каза Биков. По думите му е имало случаи в историята, в които са показвали, че те са повече социалисти, отколкото българи.
Той посочи, че достойните политици обичат държавата и народа си, а не обвиняват народа, че живее в най-корумпираната държава.

“Ние се противопоставяме на подобно отношение към страната. Това отношение не е в подкрепа на народа“, каза още Биков и отчете, че наличието на протести е доказателство, че страната ни е демократична.
„Поздравяваме БСП и ДПС с този голям успех за тях. Поздравяваме ви за това, че през последните няколко седмици успяхте да организирате социалистическите и либералните, и зелените депутати в ЕП, които никога последните години не са печелили избори никъде, да се организират и да хвърлят върху петно върху България благодарение на български евродепутати. Докато има социалисти и либерали в България на нас не ни трябват пазачи около казана в ада. Вие показахте, че вашата идеологическа идентичност е много по-силна от националната ви идентичност. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи, защото няма истински българин, който да изпитва подобно удоволствие от такъв тип действия на своето представителство“, каза още Биков, цитиран от „Фокус“.
Депутатът от ГЕРБ заяви, че управляващите ще продължат да отстояват българския национален интерес, да отстояват виждането си, че Европа трябва да се управлява по демократичен път, а именно чрез тези, които печелят изборите, а не чрез тези, които ги губят, защото загубата в политиката не е ценност. Вие имате подкрепата на загубилата Европа, ние имаме подкрепата на спечелилата Европа. Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват, защото хората не ги искат. Вие имате подкрепата на хората, които са се откъснали от света – на хайверената левица и на Радан Кънев. Това са онези смели хора“, каза още Тома Биков.
„Това, което се случи в ЕП беше политическо противопоставяне между социалисти и десница. Това не е мнението на Европа. Това е мнението на европейските социалисти, на зелените, на либералите. Мнението на мнозинството от хората в Европа е съвсем различно“, допълни още народният представител от ГЕРБ.
„Ние няма да приемем България да бъде черната овца на Европа, защото тя не е такава. Няма да допуснем в Европа да функционира двоен стандарт, защото подобна резолюция не е била приемана дори за Северна Корея, както каза един от нашите евродепутати. Ние не сме по-зле от Северна Корея, нито от други европейски държави, които през последните години фалираха“, изтъкна още той.
„За разлика от други страни България не допусна мигрантската криза да я превземе и може би това е един от проблемите на европейската левица, защото много добре знаем позицията на европейската левица и по този въпрос и може би в следващата резолюция ще вкарат и този проблем с нея наред с Истанбулската конвенция. Поздравявам г-жа Нинова за нейната апозиция по Истанбулската конвенция, но вашите евродепутати са на съвсем друго мнение, защото членуват в група, чиято основна кауза е тази конвенция да бъде приета. Няма да говорим за ОМО „Илинден“ и за признаване на хипотетичното македонско малцинство. Огромна грешка на ЕП е, че подкрепя една лъжа, защото е абсолютна лъжа, че в България съществуват македонци. Във всички партии има представители от Благоевградска област и съм убеден, че са потресени от тази глупост, която е написана в тази резолюция и която беше подкрепена от Радан Кънев. Ние няма да отстъпим по тези въпроси“, допълни още Биков.


 


В категории: Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
18
Коментара по темата
18.
Marinero
09.10.2020 13:09:01
3
3
ГЕРБ сами започнаха да си го мерят със Северна Корея.
В интерес на истината, там май не целуват ръцете на Любимия вожд.
17.
Отвратителното трио и Гадев
09.10.2020 12:37:23
3
8
Организаторите на протеста обявиха гласуването на резолюцията на Европарламента като шамар за Борисов.

Шамар имаше за протеста - София не се вдигна и след резолюцията. Борисов няма да подаде оставка пред няколкостотин протестиращи.

Резолюции няма да свалят Борисов - колкото санкциите детронираха Путин, толкова и той ще подаде оставка след гласуване в Европарламента.
16.
Marinero
09.10.2020 11:29:30
8
4
Гербаляците, след като сте се ос**ли като герански бикове, поне си мълчете!!! Видяха ви се видимите резултати, смърдят та се не трае
15.
До джендъра с големите букви
09.10.2020 11:10:37
1
4
Аз мога да те измъндрадисам, няма проблем. Само да ти кажа че ми е 25 санта. От теб вазелина, от мен ПАЛАМАРКАТА.
Има ли сделка?
14.
я
09.10.2020 11:10:08
2
9
кой им каза на тия идиоти от ЕП че българския народ е на площада те виждали ли са колко са хората там и това насилие над протестиращи грозно и лъжливо поведение на Елена и Радан като имаше протести в техните страни нашата да не би да ги заклейми в ЕП Орбан много хубаво ги насмете язък за парите дето им плащаме някакви европейски измекяри ще ни казват да приемем гей браковете македонското малцинство и други простотии жалко е че това стана по предложение на двама наши евродепутати които явно показват че работят против България и бсп твърдо ги подкрепя като ни теглят с това много очевидно към Русия всеки да си направи изводите сам за себе си
13.
ХАХА ЛЕСНО Е ЗА РАЗБИРАНЕ!!!!!!!!!!!!!!
09.10.2020 11:07:44
23
0
ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ НА КОИТО НЯМА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ ТИ СИ ГИ ПИСАЛ!!!!!!ХАХА
12.
ХАХАЛИСИЦОВ КОГА СВАРИ?????????????????
09.10.2020 11:04:22
25
0
ДА НАПИШЕШ КОМЕНТАР №4 И ТА ГО ЗАВРЕШ ТАМ ///пак та хванах да пишеш коментари !!!//ХАХА
11.
ХАХА ЛИСИЦОВ
09.10.2020 10:59:38
26
0
КОМЕНТАР №8 Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО В ТВОЙ СТИЛ ХАХА ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ТИ ДА СИТО ПИСАЛААААААААААААААА????????????????????????ХАХА
10.
*********
09.10.2020 10:57:56
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
*********
09.10.2020 10:56:33
24
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
8.
Rakovski
09.10.2020 10:52:11
2
10
Нищо против евреи и руснаци. Радан е на половина евреин, а Елена наполовина рускиня. Полукръвни представители на България в Европа. Притурете и топ-прооагандаторите, Бабикян, Хекимян, Кеворкян, Берберян, и ето ви днешна България. Каляна и водена от чужденци, озлобени и надупени за пари.
7.
ЩЕ ТИ ПОМОГНА БЕ ЛИСИЦОВ!!!!!!!!!!!!!
09.10.2020 10:50:17
25
0
С ЕДНА ЖАЛБА ДА ПРОКУРАТУРАТА !!!!!!!!!!!!!ТИ СИ ЗНАЕШ ДА КОЙ СЛУЧАЙ СТАВА ВЪПРОС !!!!!!!!!!!!!ПРИГОТВИ СИ ОБЕСНЕНИЯТА ИМАШ ВРЕМЕ ТАМ НЕ БЪРЗАТ МНОГО
6.
ДО 2 """ИМА ТАКЪВ НАРОД""
09.10.2020 10:46:41
28
0
САМО ТЕ НЕ СА ОСРАНИ ДО УШИТЕ !!!!!!!!!ВЪН ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИИ БСПЕТА СЕДСЕТА ПАТРЕОТИ ПРОДАЖНИЦИ МАГАРЕШКИ И ТЕМ ПОДОБНА СГАН ДРАПАЩА ЗА ""КОКЪЛА""
5.
ПОМОГНЕТЕ МИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.10.2020 10:45:12
1
5
""ХОРА ОБЪРНАХ РЕЗБАТА""!!!!!!!!!!!И СИ ТЪРСЯ ТЪПКАЧИ ДА МИ ПОРЯТ ЦВАЙТЕРА!!!!!!!!!!"" ПИШЕТЕ МИ!!!!!!!МОЛЯ ВИ""МНОГО МЕ СЪРБИ ХАЛКАТА!!!!!!!
4.
*******
09.10.2020 10:42:17
0
9
Приемайте закони в полза на народа ве, майната им на шибаните ви декларации. Работете ве ей м...ши.
3.
Лъснаха им насраните гъзове!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
09.10.2020 10:40:07
30
3
На управлямащата клика !EUROAKTIV """" ЕП удари оглушителен шамар на Борисов за корупцията и полицейското насилие"""""""""
2.
механизатор
09.10.2020 10:38:19
2
9
Със зъби и нокти/ окраската да, но нрава не/ това е резолюция срещу цялата политическа клика и тяхното единоборство не за благоденствието на диаспора,а за 'кокала' с основен лайтмотив 'стани да седна'.Бог да пази държавата от самите нас ! ! ! !
1.
НАЙ ТОЧНО
09.10.2020 10:34:08
31
4
СИТУАЦИЯТА Е ОТРАЗЕНА В СТАТИЯТА """ЕНП гори на клада в името на балкански криминален вожд""""""""""""""""""
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори