×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Представят в Бургас известния в САЩ и Канада безконтактен метод за откриване на заболявания и травми


Представят в Бургас известния в САЩ и Канада безконтактен метод за откриване на заболявания и травми
Д-р Васил Маргаритов се убеждава в предимствата и полезността на термографията в Канада, където живее и практикува няколко години
05 Октомври 2020, Понеделник, 11:53 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Вече се записват часове за преглед в първия изнесен кабинет за Термовизуална диагностика в морския град

Експертът д-р Васил Маргаритов ще има изнесен кабинет в Бургас, където ще провежда изследвания чрез метода Термовизуална диагностика от 5-ти до 9-ти октомври. Кабинетът се намира в Бизнес Инкубатор - Бургас на ул. "Княз Александър Батенберг" № 28. Телефон за записвания: 0888 272 888.

Д-р Васил Маргаритов е с над 35-годишен стаж. Завършил е Медицински Университет – Пловдив, работил е  като коремен хирург и уролог, има ценен опит като университетски преподавател и като директор на болница в чужбина, занимавал се е и с екологични проекти. Към настоящия момент д-р Маргаритов работи активно за популяризирането на термографията в България. 

Термовизуалната диагностика, известна и като “термография“, е неинвазивен метод за изследвания и диагностика на редица заболявания. Тя е съвременен метод за профилактика и превенция на здравето.

Пред Флагман.бг д-р Васил Маргаритов разясни спецификите на този  развиващ се и  все още непознат за България метод за диагностика и профилактика на здравето.

- Какво представлява термографията и как решихте да  разработвате тази диагностика в България?

- За първи път имах възможността да се убедя в предимствата и полезността на термографията в Канада, където живях и практикувах няколко години. Там методът е широко разпространен, както и в САЩ. Когато се прибрах в България, започнах да работя за внедряването й в нашето здравеопазване.

Самият метод е напълно безвреден и може да се прилага многократно. Термографията работи с топлината на нашето тяло - това са инфрачрвените вълни, които излъчваме през кожата си. Те са невидими за нашето око и  могат да бъдат „уловени“ с чувствителна инфрачервена камера, след което  посредством специализиран софтуер се превръщат в изображения, наречени термограми.

Ценността на метода се състои в това, че той е не само образен, а и функционален! Различните физиологични системи в човешкия организъм не са в състояние да работят автономно, нарушенията в една област задължително се отразяват в други физиологични направления и много често в температурни разлики, съпроводени с атипично кръвоснабдяване. Дисфункцията в някой от анатомичните органи предшества хроничните заболявания и в редица случаи термографията успява да улови именно тези ранни симптоми.

Термографското заснемане на тялото се извършва с инфрачервена камера от последно поколение. Изображенията се разчитат от сертифициран медицински специалист.

- Какви са ползите от този тип изследване?

- В условията на корона вирус този метод се оказа незаменим, защото е напълно безконтактен, дори при цялостен скрининг на тялото. И това е логично, защото с метода бързо и точно се замерва телесна температура в различни анатомични области и точки. Известни са и другите предимства на термографията: тя е абсолютно неинвазивна, няма облъчване, няма радиация и може да се прилага многократно почти без ограничения. Лекарят не докосва пациента, апаратурата също не влиза в контакт с тялото на изследвания, като разстоянието от камерата до тялото е повече от 1,5 метра и това се оказва незаменимо предимство в условията на разпространение на SARS-Cov-2.

- За кого е подходящо това изследване?

- Технологията на безконтактна термография е подходяща както за жени, така и за мъже. Няма възрастови ограничения. Приложима е при патология на млечните жлези, особено при жени с гръдни импланти, които задължително трябва да си правят годишен профилактичен преглед.  Известно е, че мамографията не винаги е приложима невъзможен, дори опасен за тях метод. Термографията се прилага и при съдови заболявания, скелетно-мускулни разтройства, съдови болести, , заболявания на щитовидната жлеза, нео-пластични процеси (тумори), възпалителни процеси и други.

- Едно от най-разпространените приложения на метода е профилактика на заболяванията на млечните жлези, какви са другите му приложения?

- В голям процент термографията в Канада и САЩ се използва за диагностициране на рак на млечната жлеза, но методът добива все по-голяма популярност и разпространение – прилагат в ортопедията, в стоматологията, спортната медицина, дори ветеринарите отвъд океана го използват за скрининг на състезателните коне. Термографията се разви изключително много заради софтуера, който създадоха за нея с елементи на изкуствен интелект.

Към момента на някои места в Европа методът се използва дори по време на някои видове хирургични операции, а също така и  в неонатологията, за да се следи температурата на новородените, защото  от разликата от един-два градуса може да зависи оцеляването им.

Така че термографията се явява съпътстващ метод за диагностициране и проследяване на над 70 вида болести и състояния. Тя е уникален способ за наблюдаване на динамичните физиологични промени в човешкото тяло.

- Как точно се диагностицира, ако има даден проблем?

- Изследването преди всичко е функционално, то не може да измери например колко милиметра е една киста, но може да види нарушения във функциите на различните системи в тялото, понякога преди още пациентът да знае, че съответният медицински риск съществува за него.

- Има ли състояния, които не може да види Термографията?

- Да, при този метод има зони в тялото, които трудно се „виждат“.  Например скрининг на мозъка не може да се направи, както и на шийката на матката или простата при мъжете - тези зони са защитени от костен „пръстен“. Костта е силен термичен щит и променя излъчването.

- Как протича един преглед?

- Прегледът трае около 30-40 минути, но се отделя по един час за всеки пациент, защото има подготовка, а след това и разяснения. За всеки отделен човек, чрез сървърите в Америка, се създава персонален файл. В него се записват всички данни, които регистрира софтуерът по време на скрининга и след изследването те се разясняват от мен на клиента. Това е по-бързият вариант. Ако пациентът иска и друго мнение, данните се изпращат в Америка и там колегите от 5 до 10 дни изпращат разчитане на английски, но за това има по-специална подготовка и се доплаща известна сума по курса на щатския долар.

- Какъв тип хора идват да се преглеждат с този метод, който е напълно безвреден и подходящ ли е за деца?

- Методът  е напълно безвреден за хора от всякакви възрасти, дори за бременни. При децата също може да се прилага, стига детето да е достатъчно голямо, за да стои неподвижно.  При спортистите термографията също все повече се използва. В Австрия я използват за проследяването на долните крайници при скиори, особено в юношеска възраст.

- Какво трябва да знаят хората, които искат да се изследват чрез този метод? Има ли някакви специфики или ситуации, в които не е възможно провеждането?

- Термографията не може да се прилага при хора с паркинсон или такива с наличие на тремор, както и при такива с травми, които им пречат да стоят самостоятелно изправени или седнали. При хора в следоперативен стадий, в зависимост от вида на хирургичната интервенция, трябва да изминат определен брои дни, понякога до три месеца.  Ограничения има и за пациенти, които провеждат химиотерапия.

- Колко често е добре да правим такъв тип профилактика?

- В системата са заложени 4 периода – три, шест, девет или дванадесет месеца. Когато е открито заболяване с висок риск, е добре да се прави на три месеца, а ако има нужда – и по-често. Налагало ни се да извършваме термография на пациент в три последователни седмици, при неясни температурни състояния например. В чужбина термовизията се използва и от кинезитерапевти преди и непосредствено след процедури, па също и при акупунктура, мускулни травми. наместване на изкълчвания и т. н.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Йовелина Стоянова е спряна на сирени от служебен полицейски автомобил Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Жена, която не чувства удоволствие от секса, е фригидна 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата Жена с хобита и интереси Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Възможни са дори градушки, предупреждават синоптици Според зодията - как се саботирате сами Според зодията - как се саботирате сами Някои не слушат инстинкта си Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара Харесва ви да бъдете в компанията на по-възрастни от вас Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите "Малки деца бяха, сигурно са пушели цигари", разказа пред Флагман.бг. мъжът, подал сигнал на тел. 112 Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Той не само изглежда впечатляващо, но е и впечатляващо лесен за приготвяне Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Автомобил се е преобърнал по таван на км 235 в посока София 6 начина как да почистим лицето си 6 начина как да почистим лицето си Събрахме някои от най-здравословните начини да защитите кожата си, като използвате ежедневни продукти
Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Вродената имунна система се активизира, след като открие външен враг   Уловиха крокодил, изял 80 човека Уловиха крокодил, изял 80 човека По незнайни причини местните хора са кръстили влечугото с името Осама   Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Повечето от засегнатите са се възстановили бързо Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Президентската двойка е на първо посещение в чужбина Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Монахинята, обявена за светица, предупредила, че всички, които са забогатели незаконно, ще загинат  Започва Евро 2020 Започва Евро 2020 Най-вълнуващото футболно събитие това лято стартира тази вечер
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Санкциите по ”Магнитски” са, за да изсушат корупционните мрежи
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван": - Какво е брак? Отговор на радиото: - Единственото дълготрайно наказание, срокът на което може да се намали с лошо поведение . . . Виц на деня Виц на деня Дърпам конците в една голяма фирма! - Реджеп, шивач в Nike. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е твърде кратък, за да се изучи една професия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори