×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Представят в Бургас известния в САЩ и Канада безконтактен метод за откриване на заболявания и травми


Представят в Бургас известния в САЩ и Канада безконтактен метод за откриване на заболявания и травми
Д-р Васил Маргаритов се убеждава в предимствата и полезността на термографията в Канада, където живее и практикува няколко години
05 Октомври 2020, Понеделник, 11:53 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Вече се записват часове за преглед в първия изнесен кабинет за Термовизуална диагностика в морския град

Експертът д-р Васил Маргаритов ще има изнесен кабинет в Бургас, където ще провежда изследвания чрез метода Термовизуална диагностика от 5-ти до 9-ти октомври. Кабинетът се намира в Бизнес Инкубатор - Бургас на ул. "Княз Александър Батенберг" № 28. Телефон за записвания: 0888 272 888.

Д-р Васил Маргаритов е с над 35-годишен стаж. Завършил е Медицински Университет – Пловдив, работил е  като коремен хирург и уролог, има ценен опит като университетски преподавател и като директор на болница в чужбина, занимавал се е и с екологични проекти. Към настоящия момент д-р Маргаритов работи активно за популяризирането на термографията в България. 

Термовизуалната диагностика, известна и като “термография“, е неинвазивен метод за изследвания и диагностика на редица заболявания. Тя е съвременен метод за профилактика и превенция на здравето.

Пред Флагман.бг д-р Васил Маргаритов разясни спецификите на този  развиващ се и  все още непознат за България метод за диагностика и профилактика на здравето.

- Какво представлява термографията и как решихте да  разработвате тази диагностика в България?

- За първи път имах възможността да се убедя в предимствата и полезността на термографията в Канада, където живях и практикувах няколко години. Там методът е широко разпространен, както и в САЩ. Когато се прибрах в България, започнах да работя за внедряването й в нашето здравеопазване.

Самият метод е напълно безвреден и може да се прилага многократно. Термографията работи с топлината на нашето тяло - това са инфрачрвените вълни, които излъчваме през кожата си. Те са невидими за нашето око и  могат да бъдат „уловени“ с чувствителна инфрачервена камера, след което  посредством специализиран софтуер се превръщат в изображения, наречени термограми.

Ценността на метода се състои в това, че той е не само образен, а и функционален! Различните физиологични системи в човешкия организъм не са в състояние да работят автономно, нарушенията в една област задължително се отразяват в други физиологични направления и много често в температурни разлики, съпроводени с атипично кръвоснабдяване. Дисфункцията в някой от анатомичните органи предшества хроничните заболявания и в редица случаи термографията успява да улови именно тези ранни симптоми.

Термографското заснемане на тялото се извършва с инфрачервена камера от последно поколение. Изображенията се разчитат от сертифициран медицински специалист.

- Какви са ползите от този тип изследване?

- В условията на корона вирус този метод се оказа незаменим, защото е напълно безконтактен, дори при цялостен скрининг на тялото. И това е логично, защото с метода бързо и точно се замерва телесна температура в различни анатомични области и точки. Известни са и другите предимства на термографията: тя е абсолютно неинвазивна, няма облъчване, няма радиация и може да се прилага многократно почти без ограничения. Лекарят не докосва пациента, апаратурата също не влиза в контакт с тялото на изследвания, като разстоянието от камерата до тялото е повече от 1,5 метра и това се оказва незаменимо предимство в условията на разпространение на SARS-Cov-2.

- За кого е подходящо това изследване?

- Технологията на безконтактна термография е подходяща както за жени, така и за мъже. Няма възрастови ограничения. Приложима е при патология на млечните жлези, особено при жени с гръдни импланти, които задължително трябва да си правят годишен профилактичен преглед.  Известно е, че мамографията не винаги е приложима невъзможен, дори опасен за тях метод. Термографията се прилага и при съдови заболявания, скелетно-мускулни разтройства, съдови болести, , заболявания на щитовидната жлеза, нео-пластични процеси (тумори), възпалителни процеси и други.

- Едно от най-разпространените приложения на метода е профилактика на заболяванията на млечните жлези, какви са другите му приложения?

- В голям процент термографията в Канада и САЩ се използва за диагностициране на рак на млечната жлеза, но методът добива все по-голяма популярност и разпространение – прилагат в ортопедията, в стоматологията, спортната медицина, дори ветеринарите отвъд океана го използват за скрининг на състезателните коне. Термографията се разви изключително много заради софтуера, който създадоха за нея с елементи на изкуствен интелект.

Към момента на някои места в Европа методът се използва дори по време на някои видове хирургични операции, а също така и  в неонатологията, за да се следи температурата на новородените, защото  от разликата от един-два градуса може да зависи оцеляването им.

Така че термографията се явява съпътстващ метод за диагностициране и проследяване на над 70 вида болести и състояния. Тя е уникален способ за наблюдаване на динамичните физиологични промени в човешкото тяло.

- Как точно се диагностицира, ако има даден проблем?

- Изследването преди всичко е функционално, то не може да измери например колко милиметра е една киста, но може да види нарушения във функциите на различните системи в тялото, понякога преди още пациентът да знае, че съответният медицински риск съществува за него.

- Има ли състояния, които не може да види Термографията?

- Да, при този метод има зони в тялото, които трудно се „виждат“.  Например скрининг на мозъка не може да се направи, както и на шийката на матката или простата при мъжете - тези зони са защитени от костен „пръстен“. Костта е силен термичен щит и променя излъчването.

- Как протича един преглед?

- Прегледът трае около 30-40 минути, но се отделя по един час за всеки пациент, защото има подготовка, а след това и разяснения. За всеки отделен човек, чрез сървърите в Америка, се създава персонален файл. В него се записват всички данни, които регистрира софтуерът по време на скрининга и след изследването те се разясняват от мен на клиента. Това е по-бързият вариант. Ако пациентът иска и друго мнение, данните се изпращат в Америка и там колегите от 5 до 10 дни изпращат разчитане на английски, но за това има по-специална подготовка и се доплаща известна сума по курса на щатския долар.

- Какъв тип хора идват да се преглеждат с този метод, който е напълно безвреден и подходящ ли е за деца?

- Методът  е напълно безвреден за хора от всякакви възрасти, дори за бременни. При децата също може да се прилага, стига детето да е достатъчно голямо, за да стои неподвижно.  При спортистите термографията също все повече се използва. В Австрия я използват за проследяването на долните крайници при скиори, особено в юношеска възраст.

- Какво трябва да знаят хората, които искат да се изследват чрез този метод? Има ли някакви специфики или ситуации, в които не е възможно провеждането?

- Термографията не може да се прилага при хора с паркинсон или такива с наличие на тремор, както и при такива с травми, които им пречат да стоят самостоятелно изправени или седнали. При хора в следоперативен стадий, в зависимост от вида на хирургичната интервенция, трябва да изминат определен брои дни, понякога до три месеца.  Ограничения има и за пациенти, които провеждат химиотерапия.

- Колко често е добре да правим такъв тип профилактика?

- В системата са заложени 4 периода – три, шест, девет или дванадесет месеца. Когато е открито заболяване с висок риск, е добре да се прави на три месеца, а ако има нужда – и по-често. Налагало ни се да извършваме термография на пациент в три последователни седмици, при неясни температурни състояния например. В чужбина термовизията се използва и от кинезитерапевти преди и непосредствено след процедури, па също и при акупунктура, мускулни травми. наместване на изкълчвания и т. н.


В категории: Здраве , Бургас


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
България Всички новини
Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори