×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът обсъжда на конференция в Несебър как строителният сектор да се дигитализира и подготви за глобалните промени


Бизнесът обсъжда на конференция в Несебър как строителният сектор да се дигитализира и подготви за глобалните промени
Проф.д-р инж.Николай Михайлов откри днешната конференция и посочи защо организационният комитет е избрал за основна тема "Дигитализацията"
01 Октомври 2020, Четвъртък, 17:20 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Това е една от ключовите теми на 13-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие

 

13-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие започна този следобед в Несебър, предава репортер на Флагман.бг. На двудневния форум ще бъдат представени 30 впечатляващи доклада, касаещи виртуални решения и дигитализацията в строителството, инвестиции в устойчив транспорт, зелената сделка и подобряване на пътната безопасност.

Официални гости са проф.Иван Марков, ректор на УАСГ, инж.Иван Досев, член на УС на АПИ, Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Анжелина Тотева, зам.-председател на ДА „Безопасност на движение“ и доц.д-р инж.геолог Ивайло Иванов, декан на факултета по „Транспортно строителство“.

Пред около 250 души, при спазването на строги противоепидемични мерки, конференцията откри проф.д-р.ик.н.инж.Николай Михайлов, председател на организационния комитет, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и собственик на една от най-големите български строителни фирми – „Трейс груп холд“ АД.

„В този труден и вълнуващ за оцеляване момент, науката и редакцията на редица научни постулати влияе на развитието на обществените процеси, както и на еталоните за стратегическо мислене. Необходимо е да се концентрираме не върху краткосрочните трансформации, а върху осъзнаването на епохалните промени. Водени от това, ние членовете на организационния комитет и екипът на Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ при УАСГ, избрахме водеща тема на научния форум да бъде дигитализацията в строителството с визия за следващите 15 години. През 2035 г. автономните методи ще засегнат всички области на строителството - от проектирането до доставката. Строителните обекти ще бъдат свързани. Върху автономна и дигитализирана конструкция, компаниите ще развиват своята дейност и ще разполагат с висококвалифицирана работна сила. За да сме в крак с времето, да се случи всичко това и в България, е необходимо държавата със своите институции, браншовите организации и бизнесът да работят заедно в изготвянето на стандарти и планиране на бъдещето”, каза в проф.инж.Николай Михайлов. Той призна, че досега не е изпитвал толкова голямо вълнение от провеждането на конференцията, защото годината е изключително необичайна и постоянно ни дава нови и нови уроци.

 

Инж.Иван Досев, член на УС на АП, съобщи че Агенцията в момента реализира иновативен за страната ни проект, свързан с внедряването на интелигентна транспортна система на АМ „Тракия“ при тунел „Троянови врата“. Инвестицията е за 7 млн.лева, а срокът за изпълнение – до 2022 година.
  
Основните елементи на системата включват монтиране на подвижни бариери, които при пътен инцидент без човешка намеса да пренасочат движението в едната или другата тръба на тунела с цел избягване на други инциденти и реагиране в кратко време. Също така ще бъдат монтирани 20 интелигентни табели, които да предоставят информация на водачите за възникнали пътно-транспортни произшествия по трасето на АМ „Тракия” или други необичайни ситуации на пътя с навременна информация за обходни маршрути.

Официалните гости, които откриха конференцията от деловия президиум - Анжелина Тотева, проф.д-р инж.Николай Михайлов, доц.Ивайло Иванов и инж.Иван Досев(вдясно)


Предстои да бъдат монтирани и сензори за тежестта на автомобилите, за да се идентифицират своевременно претоварените моторно-превозни средства. Интелигентни транспортни системи ще бъдат монтирани на АМ „Струма” и АМ „Европа”, както и на другите автомагистрали, отчете инж.Досев.

Предвижда се монтирането на подобни интелигентни системи за повишаване на пътната безопасност и управление на трафика да бъдат монтирани и на новите участъци на магистралите „Струма“ и „Европа“. В момента се търсят и начини на финансиране, като в плановете е инсталирането на умни системи и на старите магистрални участъци, допълни членът на УС на АПИ.

Повишаване на безопасността на пътя е друг важен акцент от Конхеренцията, подчерта Анжелина Тотева, зам.-председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата“. От началото на годината 600 000 са нарушенията за превишена скорост по родните пътища, уточни тя.

Над 250 специалисти, представители на водещи фирми в сферата на строителството присъстваха на конференцията

Анжела Тотева изтъкна, че гладкият асфалт сам по себе си не означава безопасно трасе, като изследвания показват, че само шумоизолиращите огради намаляват риска от пътни инциденти с 40 на сто. Тотева посочи важността на мантинелите и сцеплението на пътя. През последните години 5000 са катастрофите, които са без друг участник на пътя, а превозното средство е самокатастрофирало, съобщи Тотева.

Конференцията продължава утре, а модератор на първата сесия ще е Хатем Шахбани, специалист по транспортна в световната банка.

 


В категории: Бизнес


България Всички новини
Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Стайков направил пълни самопризнания и завел разследващите до веществени доказателства, които имат пряко отношение към палежа Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите одобряват служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% - не
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори