×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Потребителите на ел. енергия на свободния пазар постигат по-добри условия от тези на регулирания


Потребителите на ел. енергия на свободния пазар постигат по-добри условия от тези на регулирания
Предприятията, които не излязат на свободния пазар на ел. енергия, ще плащат по-скъпо, категоричен е Жечо Станков
30 Септември 2020, Сряда, 17:29 ч.
Автор: Георги Русчев, снимка: facebook.com/realZhechoStankov

Азбучно правило е, че конкуренцията между доставчиците гарантира най-добри условия, казва зам.-министърът на енергетиката

По изискване на Европейския съюз малките предприятия в България излизат на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври 2020 г. Министерството на енергетиката провежда информационна кампания по темата, включително с видеоклипче в YouTube. Зам.-министърът Жечо Станков пък обяви готовност да отговаря на допълнителни въпроси. „Флагман“ зададе няколко:

- Какво трябва да направят фирмите във връзка с либерализацията на пазара на ток за тях от 1 октомври?

- Либерализацията на пазара на електроенергия за малките стопански субекти е поредната много важна стъпка от процеса на пълно освобождаване на пазара за всички потребители. Либерализацията на пазара означава пълна свобода при определяне на доставчика ни, което води до повече конкуренция между търговците, повече възможности за избор и по-добри условия за потребителите. От свободния пазар ще могат да се възползват както малки фирми, така и общини, училища, болници, читалища и други. До 1 октомври те трябва да изберат своя нов доставчик за свободния пазар. С цел максимално улесняване на потребителите, законът бе променен така, че от тях се изисква единствено да се свържат с избрания от тях търговец. След това всички административни действия по преминаването от регулиран към свободен пазар се извършват от избрания търговец, без клиентът да се ангажира допълнително и да губи време за документално прехвърляне. Тук трябва да отбележим, че списъкът с лицензираните доставчици е публикуван на сайта на КЕВР - https://www.dker.bg/spisk-na-litsenzirani-trgovtsi-na-elektricheska-energiya-na-svobodniya-pazar. Оттам всеки може да се информира и да открие най-подходящите за него условия. Министерството на енергетиката също провежда информационна кампания, която ще продължи, за да подпомогне потребителите в техния избор.

Важно е да отбележим, че, ако не сте избрали своя нов доставчик до 1 октомври, има гратисен период до края на юни 2021 г., в който може да ви снабдява досегашният ви доставчик. За целта трябва да сключите с него типов договор – документът е утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране и може да бъде намерен на сайта на регулатора - https://www.dker.bg/news/532/65/kevr-utvrdi-obrazets-na-tipov-dogovor-za-prodazhba-na-elektricheska-energiya-na-nebitovi-potrebiteli.html. Моят личен съвет към потребителите е да се информират добре, да изберат своя доставчик съобразно конкретните си потребности и да сключат индивидуален договор с него. Така могат да постигнат още по-добри условия в сравнение с типовия договор.

- Какво ще стане, ако фирмите не направят нищо?

- Както вече стана ясно, до 30 юни 2021 г. малките стопански субекти разполагат с достатъчно време, за да изберат своя нов доставчик на електроенергия. Предвидено е до края на годината да заработи и платформа, на която ще могат да бъдат сравнявани предлаганите цени на всички търговци. Това допълнително ще улесни потребителите при техния избор. Самите доставчици също са задължени да публикуват своите условия на сайтовете си. Целта е процедурата да бъде максимално улеснена и щадяща за потребителите и същевременно – те да бъдат максимално добре информирани, така че да направят най-подходящия за тях избор.

Ако след 1 юли 2021 г. все пак някой от задължените по закон лица все още не е избрал своя доставчик, той няма да остане без електричество, а ще бъде снабдяван от досегашния си снабдител, но в качеството му на доставчик от последна инстанция. Дебело искам да подчертая, че това не е желана перспектива за никого и ние по никакъв начин не я препоръчваме на потребителите, защото там цената е по-висока от пазарната. Причината за по-високата цена е липсата на възможност за договаряне на конкретни профили на потребление, което увеличава риска за доставчика. Снабдяването от доставчик от последна инстанция е нещо като „спешна помощ“ за онези, които не са направили нищо, за да излязат на свободния пазар, но все пак трябва да продължат да получават електроенергия. Считам, че времето между октомври и юни следващата година е достатъчно, за да може всеки да се ориентира, да проучи пазара и да избере доставчика си спрямо своите конкретни интереси.

- По телевизиите напоследък се появиха доста реклами във връзка с либерализацията - за посредници ли става въпрос?

- Фирмите доставчици на електроенергия са много активни в този процес и това е естествено. Все пак, те се стараят да привлекат повече клиенти и от това зависи бизнесът им. В този смисъл бих казал, че държавата и тези фирми работим в една посока, а това гарантира успешното преминаване към либерализиран пазар на малките стопански субекти. В по-дългосрочен план процесът ще продължи и с битовите потребители. Тук не става въпрос за посредници. Това са лицензираните търговци на електроенергия, които са одобрени от КЕВР за тази дейност. Техният списък е публичен, може да се види на сайта на регулатора и оттам всеки може да черпи информация - https://www.dker.bg/spisk-na-litsenzirani-trgovtsi-na-elektricheska-energiya-na-svobodniya-pazar.

- Ще падне ли цената на ел. енергията за фирмите с влизането на либерализацията?

- Моите наблюдения дотук сочат, че потребителите, излезли на свободния пазар, постигат по-добри условия от тези на регулирания. Пазарът затова е пазар, защото всеки потребител има право да избере своя доставчик и да договори с него най-добрите условия. Ако не е доволен, той е в правото си да го смени. Конкуренцията между доставчиците гарантира най-добри условия за потребителите – това е азбучно правило. На свободния пазар цените се променят, но от активността на конкретния субект зависи да открие онези условия, които най-пълно съответстват на неговия профил на потребление.

 


В категории: Бизнес


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
baihui
01.10.2020 20:26:31
0
2
-Ало, ВИК ли е?!
-Не, Енергото.
- И на вас съм ви ебал майката!
17.
baihui
01.10.2020 20:18:58
0
2
Много маймуни на клона.........
16.
baihui
01.10.2020 19:59:42
1
2
Мошеници!
15.
Всичко е фарс
01.10.2020 09:00:26
1
10
Ддд е прав
Имаме три енерго дружества, които не са конкуренти помежду си, а държат средно по 1/3 от пазара на териториален принцип, т.е те са регионални монополи. Сега ще има по още едни лещепери на веригата, които също ще искат да смучат. В началото може и да изглеждат по-ниски цените, но скоро ще се получи както при мобилните оператори. Ще има сигурно договори за по 1-2 години и разни измислени промоции с обяснения с дребен шрифт и т.н. Така енерго дружествата ще се освободят от едни главоболия и ще си гледат рахата, като даже и пари ще спестят. А въпросните дружества, които ще застанат по веригата ще са със занижен контрол и възможност да фалират и да се изнесат от пазара за една вечер, защото нямат активи, а няколко човека персонал и една стаичка за офис.
14.
Ддд
01.10.2020 08:12:17
2
12
Какъв свободен пазар бе?Има три енерго дружества..ся ще ми се навъдят още 30 прекупвачи седящи зад бюро. Същата работа какво със топлинните счетоводители! Как една енергия ще е по евтина като ще има още едно звено на клона дето ще яде ми обяснете?Едно време ползвахме нон стоп пуснато парно и ходихме по фланелки и плащахме на общо разпределение и беше по евтино!Сега сме на студено и плащаме дебело!Същото ще е и с тия псевдо доставчици!Ще храним още една ниша от нагласени фирмички,!
13.
Съученик
30.09.2020 21:29:48
17
3
Браво Жечо, само така!
Много ги е страх от знаещи, можещи, трудолюбиви и честни хора като теб!
12.
Съученик
30.09.2020 21:29:44
12
1
Браво Жечо, само така!
Много ги е страх от знаещи, можещи, трудолюбиви и честни хора като теб!
11.
Бургазлия
30.09.2020 20:41:37
6
16
Всички знаят баща му - бивш борец, впоследствие бизнесмен, както всички борци през 90-те. Първо му удари сериозно рамо за общински съветник, а след това и за парламента.
Свободен пазар в България - по-скоро джунгла, ще видим.
10.
oIo
30.09.2020 20:26:51
1
9
Ала-бала-портокала е цялата работа
Ще има сговор както е при мобилните оператори в момента.
Няма да се учудя всички фирми, които ще се пръкнат покрай цялата тая чудесия сега да са на няколко човека свързани помежду си
9.
До 8
30.09.2020 19:23:20
2
11
Крия се факт е, все пак в чия държава живеем, постоянно се случват разни неща на неудобни хора. А ти явно не си бил достатъчно близък, но всеки има право на мнение разбира се.
8.
До Тромсо
30.09.2020 19:13:10
12
3
Това, че сипеш обвинения по негов адрес и се криеш зад псевдоним, говори само лошо за теб, не за него. Аз също съм бил доста близък до него в даден период от живота си и мога да кажа само добри неща за него.
7.
5
30.09.2020 18:53:31
1
18
Няма да забравя една реплика на баща му, когато го направи заместник министър : 'сега ще текнат милиони' , казана в екстаз, сигурно изпита оргазма на живота си човека.
6.
До 5
30.09.2020 18:31:31
1
12
Познавам го по добре и от Вас, повярвайте ми, в даден период от живота си бях много близък до него човек. Но няма смисъл, тя рибата е вмирисана откъм главата и файда никаква. #Бъдете здрав.
5.
do 4
30.09.2020 18:23:00
17
3
От коментарът Ви се разбира само едно - не познавате Станков, а само сте чувал за него. Това обаче е поправимо.
4.
До 3
30.09.2020 18:19:30
2
22
Какво читаво е направил откакто е зам. министър за хората и какво за семейните си фирми? Как стана общински съветник и как (срещу колко) зам министър? Сподели ако искаш $
3.
do 2
30.09.2020 18:12:52
18
9
Всъщност Жечквата е единствения читав от кашата ГЕРБ.
2.
Tromso
30.09.2020 17:49:30
3
21
Жечката е една от видните калинки на герб и спирам дотук, че коментара ми макар и подплатен с 1000 факти, няма да види бял свят.
1.
ха ха
30.09.2020 17:43:29
2
29
Голяма простотия, лъжат хората. Разни прекупвачи на ток, които ще плащат за персонал, офиси, коли и т.н., ще дават по-ниски цени и ще трябва и да печелят, и всичко това разбито на всевъзможни пера, кое от кое по неразбираемо. Сметката е проста, не лъжете хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Витанов: Втора вълна на COVID-19 през ноември. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме Проф. Витанов: Втора вълна на COVID-19 през ноември. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме Защо правилата за 10-дневна карантина не важат за президента и премиера? Защо правилата за 10-дневна карантина не важат за президента и премиера?

Румен Радев и Бойко Борисов вършат крайно необходима за обществото работа, изтъква директорът на РЗИ София

 

По нова бланка налагат глоба с фиш по Закона за движение по пътищата По нова бланка налагат глоба с фиш по Закона за движение по пътищата

Информацията е и на английски език

Защо Светлана Гущерова крие, че е бременна Защо Светлана Гущерова крие, че е бременна

Бившата плеймейтка  не говори за предстоящото раждане от страх

Добра новина: COVID-19 е опасен, но вече не е толкова смъртоносен Добра новина: COVID-19 е опасен, но вече не е толкова смъртоносен

Не бързайте да се заразявате с коронавирус, зове проф. Александрова от БАН

Бившата база на „Комфорт” стана гнездо на проститутки и несретници Бившата база на „Комфорт” стана гнездо на проститутки и несретници

Жриците от Старата поща явно са се прехвърлили на нов адрес

3 недостатъка, от които не трябва да се срамувате 3 недостатъка, от които не трябва да се срамувате

Никога не забравайте, че никой на този свят не е напълно съвършен

Николета Маданска и Венелин Петков заживяха заедно Николета Маданска и Венелин Петков заживяха заедно

Журналистите свиха гнездо в луксозен палат в полите на Витоша

 

Сорен Хайрабедян: Ето как коронавирусът попада в организма ни Сорен Хайрабедян: Ето как коронавирусът попада в организма ни

Професорът коментира още, че не винаги ПСР тестът може да хване вируса

Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20% Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%

Около 200 хил. жени могат да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ

Медузите влизат в менюто на бъдещето Медузите влизат в менюто на бъдещето

Те ще заместят обичайните морски дарове

Китайско чудо: Автомобилът им достига 508 км/ч Китайско чудо: Автомобилът им достига 508 км/ч

SSC Tuatara, с цена от $1,9 млн., постави нов световен рекорд

Обама: Тръмп се провали тотално в COVID кризата Обама: Тръмп се провали тотално в COVID кризата

Осем месеца след началото на пандемията новите случаи чупят още рекорди, заяви екс президентът на предизборен митинг в подкрепа на Байдън

Извънредното положение във Франция до 16 февруари Извънредното положение във Франция до 16 февруари

Страната отчете рекорден брой на новите случаи на коронавирус

Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус

Предупреждението е било отправено в четвъртък от органа на компартията "Родон синмун"

И кметът на Истанбул с положителен тест за коронавирус И кметът на Истанбул с положителен тест за коронавирус

Екрем Имамоглу е приет в болница и е започнало лечението му

Световен шампион ограбен вкъщи от трима с пистолети Световен шампион ограбен вкъщи от трима с пистолети

Лука Тони преживя кошмарни мигове между 19,30 и 21,20 ч. в четвъртък вечерта

Със съвест срещу Ковид-19: В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят Със съвест срещу Ковид-19: В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят

Разказ от първо лице на сънародничката ни Юлияна Антонова – Мурата как Япония "озаптява" коронакризата

10-те семейства, които управляват света и животите ни 10-те семейства, които управляват света и животите ни

Всички те си приличат по едно нещо - социалният им статус и позицията им в обществото са обгърнати в мистерия

Недостижима: Гърция пак води в туристическа класация за Европа Недостижима: Гърция пак води в туристическа класация за Европа

Курортите от южната ни съседка са водещи на континента

Живко Табаков Живко Табаков Математици откриха ново уравнение:
Не + 50€ = Да
Виц на деня Виц на деня Пиян звъни на входната врата. От домофона се обажда женски глас: - Кой е? Пияният: - Извинете, мъжът ви вкъщи ли е? Жената: - Не. Пияният: - А може ли да слезете да видите дали съм аз?

Виц на деня Виц на деня Лежат в леглото мъж и жена. Телефонът звъни. Вдига жената: - Да, скъпи. Добре, разбира се, не се притеснявай! - и затваря. Мъжът в леглото: - Кой беше? - Съпругът ми. Каза, че ще закъснее. Играе карти... с теб!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори