×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Млад депутат-протестър е с предупреждение за наказание заради обиди към властта в декларация


Млад депутат-протестър е с предупреждение за наказание заради обиди към властта в декларация
Явор Божанков участваше и в екопротестите през юни
23 Септември 2020, Сряда, 19:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Валери Симеонов се закани, че следващия път ще наложи "забележка" на Явор Божанков

30-годишният депутат Явор Божанков получи предупреждание за наказание заради твърде остра парламентарна декларация. Той поиска да я изчете от името на „БСП за България“. Председателстващият Валери Симеонов обаче се усъмни, че Божанков има това право и попита дали е получил „пълномощно от ръководството на партията“. След уверение, че такова право му е делегирано, думата все пак бе дадена на младежа от БСП.

Той обаче вбеси колегите си, стоящи в дясната част на залата, заради няколко особено обидни пасажи в декларацията срещу властта.

„Уважаеми колеги, уважаеми съграждани, ден след като отбелязахме Независимостта, се състоя нов масов протест. Мнозина отново поискаха независимост. Този път от собственото си управление. Недоволството не стихва. Протестите не намаляват. Оставайки слепи и глухи за исканията на гражданите, задълбочавате още повече политическата криза“, започна Явор Божанков, който е сред редовните участници в демонстрациите срещу властта.

Той продължи: „Госпожи и господа управляващи, според действащата Конституция, която толкова ви пречи, основополагащи принципи за обществото ни са: социална и правова държава, в която другите закони не могат да противоречат на Конституцията. Съжалявам, че има нужда да напомняме това. Проектът ви за конституция показа отношението ви към държавата и волята ви да се задържите на власт с цената на конституционния ред и два плажа.

Този опит беше осъден и обезсмислен от гражданското общество и опозицията в наше лице. Затова вторият ви опит да спечелите служебно избори намери място в проект за изборен кодекс. Той е еманация на управлението ви. В преходни и заключителни разпоредби между две четения предложихте Конституцията да се отменя чрез референдум. Така поставяте под въпрос базови човешки права или дори териториалната цялост на България.

Докато рушите основите на правовата държава, пътьом задължавате идното поколение с 5 млрд. лв. Докато раздавате 50 лв. на българските пенсионери от внуците им, си делите онези 700 милиона, които липсват от нашите данъци.“

Според Божанков, така управляващите се превърнали в заплаха за националната сигурност.

„За 10 години създадохте корупционен облик на страната ни. Авторитетни медии и неправителствени организации определят България като страна със системен проблем с корупцията, която не отбелязва никакъв напредък според индексите и заема твърдо първото място като най-корумпирана страна в ЕС, с нива на корупцията много над средните за Съюза; и като най-бедната държава с увеличаващи се разлики с останалите страни членки.

За над 70 дни протести показахте колко безчовечни можете да бъдете. Въпреки заявката на Борисов, че види ли кръв, подава оставка – видяхме кръв, боксове, газ, бой на студенти, арести на журналисти и граждани – а за всичко това няма поета отговорност. Няма извинение. Няма оставка.

Не намериха отговор записите, потвърдени от международни лаборатории като автентични. Снимките, къщите в Барселона. Това управление се превърна в машина за усвояване на заеми, европейски средства и обществен ресурс по некадърен и престъпен начин.

Популистко-мутренското ви управление показа анти-европейската си същност и ерозира някои от базовите европейски ценности като:

*Лични свободи – изразяване на мнение...“

Тук депутати от властта започнаха да блъскат по банките и да викат „ууу“. Председателстващият Валери Симеонов пък отправи предупреждение към Явор Божанков: „Зачитайте авторитета и уважавайте останалите народни представители – изискване на член 155-и“.

Божанков обаче продължи невъзмутимо: „У нас властта отговаря с репресия на всеки, изразил различно мнение или подкрепа към протестите. Заглушаването на критично мнение е белег на тоталитарните режими. Критиците на властта попадат под незаконосъобразните удари на прокуратурата, която е готова да овъргаля в лична кореспонденция всеки неудобен. Никой не е неуязвим от подобна атака, доказа безпрецедентното нахлуване в президентската институция на въоръжени мъже.

*Върховенството на закона.

Въпреки Конституцията, въпреки законите, изслушването на премиера Борисов и главния прокурор Гешев се оказва трудна задача за българския и дори за европейския парламент. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (LIBE) предизвика изслушване във връзка с шкафчетата с пари и къщата в Барселона. Както и за разследването или липсата на разследване от страна на главния прокурор Гешев. В отговор, прокуратурата опита да манипулира обществото с лъжа, че сама е предизвикала изслушването, а изпълнителната власт открито излъга за съдържанието на разговорите, като ги интерпретира в своя полза. Всичко това бе изобличено от представители на ЕП с цената на авторитета на България в Европа.

*Демокрация.

Един от основните принципи на демокрацията е разделението на властите. У нас, макар Цвета Караянчева да е формално „началник“ (както се изразява премиера) ставаме свидетели на унизително, дивашко отношение от страна на изпълнителната към законодателната власт. С мълчанието си г-жа Караянчева превърна стола на председателя от най-авторитетното работно място в службица в угода на премиера.“

„Напомням Ви да спазвате уважение към председателя“, намеси се отново Валери Симеонов. А депутатите от управляващото мнозинство пак се разшумяха недоволно от банките.

Явор Божанков продължи:

„*Зачитане на човешкото достойнство.

Не от къде да е, а директно от Брюксел Борисов обяви, че дядото на бития студент Евгени Марчев не ни е дал да учим в чужбина. Протестиращите бяха наричани от властта маймуни, утайка и платени метежници. В стила на това управление, което нарече деца с увреждания "уж болни деца"“, заяви Божанков, което предизвика усмивката на Валери Симеонов.

Депутатът от БСП каза още: „Млади образовани хора бяха обругани от власт, която не просто не говори чужди езици, а не говори на един език със своите граждани. БСП има основна роля в приемането на България в Европейския съюз. Затова не можем да приемем, че правителството на Борисов ни отдалечи от съседните ни държави, а пропастта става все по-голяма във всяко отношение.

В следващия програмен период Европа обвърза средствата по кохезионните фондове с върховенството на закона и зелената икономика. По отношение на върховенството на закона, не виждаме смисъл да привеждаме примери – вие сте рецидивисти в потъпкването му. По отношение на екологията сте екологични пиромани.“

„Г-н Божанков, ще Ви наложа забележка“, пак се намеси Валери Симеонов.

Депутатът от БСП обаче продължи и завърши така: „С вноса на боклук, бетонираното Черноморие и хотелите - подпорни стени, най-мръсния въздух и очертаващото се безводие, вие не давате европейска перспектива на страната ни. Нито опитите да купите хората, нито опитите да ги сплашите, нито смяната на едни министри с други, нито обвиненията към авторитетни европейски медии, че са взели пари, за да ви критикуват, ще ви спечелят време и легитимност. Няма да заглушите критиката, няма да ни направите трето качество хора. Защото всички проучвания показват, че мнозинството българи подкрепят протестите, искат предсрочни избори и оставка на правителството. Включително българите в чужбина. За първи път Борисов успява да обедини всички срещу себе си.

Преди избухването на протестите, въпреки всичко, не вярвахме че европейски граждани за развитие на България ще бъдат основната пречка пред европейското развитие на страната. Че именно вие ще се превърнете в най-голямата заплаха за европейския облик на страната ни. Ще останете в историята с позорния си край и упорития отказ да го приемете достойно. Въпросът, който стои пред нас, е каква цена ще плати България и колко време ще ни е необходимо да поправим стореното от вас.

България се събужда ужасно бавно, но Слънцето е вече изгряло. Ще се става!“

След края на декларацията Валери Симеонов се обърна към депутата от БСП: „Г-н Божанков, Вашето изказване извън обсъждания дневен ред нищо нямаше да изгуби, ако бяхте спестили тези обидни думички, с които гарнирахте изложението си. Следващия път ще Ви бъде наложена дисциплинарна мярка. Забележка. Това казва правилникът.“

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
10
Коментара по темата
10.
;)
24.09.2020 08:20:58
2
3
haha maldiq deputat mojr da si sloji mlad v ibr a t or o t z a d
9.
TWICER
24.09.2020 00:03:20
1
6
Троловете поради определена финансова зависимост дължаща се на 'отклонените от държавата ресурси' манипулират собствената си достойнство с прозаична гледна точка от времето на 'соцреализма' където 'всяка успоредна линия на априлската линия е права линия' ,а съдържанието е без аналог. Бог да пази България от 'шмент и капели' ! ! ! !
8.
Явор Божанков
23.09.2020 23:58:34
2
7
Млaдият нaрoдeн прeдcтaвитeл oт "БCП зa Бългaрия" - Явoр Бoжaнкoв, възмути чacт oт oбщecтвeнocттa c пoлeмичнa cнимкa нa cъпругaтa cи. Нa кaдърa, cпoдeлeн в coциaлнaтa мрeжa Fасеbооk жeнa му Cимoнa Бoжaнкoвa пoкaзвa cрeдeн пръcт, a тoй я e cпoдeлил гoрдo, изрaзявaйки любoвтa cи.
7.
Децата на ЦК на БКП!
23.09.2020 20:46:16
19
15
"Великото народно въстание"III не успя да събори Бойко Борисов от власт - дори президентът не очаква оставка и вместо да поздрави въстаниците беше на приятелска трапеза в Пловдив.
6.
малко по малко
23.09.2020 20:31:22
4
14
така се почва - популизъм, забрана на критиката, горене на книги и т.н.
5.
До Златка
23.09.2020 20:30:31
14
15
Нямате представа, колко сте права Госпожо! А нагледният пример за простотията и цинизма е директно под вашият коментар. Злобен и необразован възрастен човечец, който трудно преглъща истината и напада с цинизми, което е и отличителната черта на управляващата партия и поддръжниците и. И точно това тяхно възприемане ще им изиграе много лоша шега. Както виждате има млади, умни и начетени хора, господин Дечо, независимо от коя партия са. Те са бъдещето и дано имат късмета и харизмата да отърват държавата ни от такива елементарни циници като Вас и тези на които ръкопляскате!! Хубава вечер
4.
*********
23.09.2020 20:28:05
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Златка
23.09.2020 20:11:10
17
30
Браво!!! Може и нищо да не зависи от него, но момчето има дар слово и се надявам да може да се развие избутвайки старите муцуни, за разлика от нивото в ГЕРБ, където се говори за кърджалийска п*тка, *бал съм ги всичките, кажете ми едно БРАВО и прочие просташки изрази на вожда слънце.
2.
Бай Дечо
23.09.2020 20:00:45
26
19
Младо джендър комуне. Бъдещето на столетницата. Адмирации за партията.
1.
Явор Божанков
23.09.2020 19:42:20
22
13
е голямо острие! Всяка партия би го глътнала ако реши да сменя БСП.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори