×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Млад депутат-протестър е с предупреждение за наказание заради обиди към властта в декларация


Млад депутат-протестър е с предупреждение за наказание заради обиди към властта в декларация
Явор Божанков участваше и в екопротестите през юни
23 Септември 2020, Сряда, 19:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Валери Симеонов се закани, че следващия път ще наложи "забележка" на Явор Божанков

30-годишният депутат Явор Божанков получи предупреждание за наказание заради твърде остра парламентарна декларация. Той поиска да я изчете от името на „БСП за България“. Председателстващият Валери Симеонов обаче се усъмни, че Божанков има това право и попита дали е получил „пълномощно от ръководството на партията“. След уверение, че такова право му е делегирано, думата все пак бе дадена на младежа от БСП.

Той обаче вбеси колегите си, стоящи в дясната част на залата, заради няколко особено обидни пасажи в декларацията срещу властта.

„Уважаеми колеги, уважаеми съграждани, ден след като отбелязахме Независимостта, се състоя нов масов протест. Мнозина отново поискаха независимост. Този път от собственото си управление. Недоволството не стихва. Протестите не намаляват. Оставайки слепи и глухи за исканията на гражданите, задълбочавате още повече политическата криза“, започна Явор Божанков, който е сред редовните участници в демонстрациите срещу властта.

Той продължи: „Госпожи и господа управляващи, според действащата Конституция, която толкова ви пречи, основополагащи принципи за обществото ни са: социална и правова държава, в която другите закони не могат да противоречат на Конституцията. Съжалявам, че има нужда да напомняме това. Проектът ви за конституция показа отношението ви към държавата и волята ви да се задържите на власт с цената на конституционния ред и два плажа.

Този опит беше осъден и обезсмислен от гражданското общество и опозицията в наше лице. Затова вторият ви опит да спечелите служебно избори намери място в проект за изборен кодекс. Той е еманация на управлението ви. В преходни и заключителни разпоредби между две четения предложихте Конституцията да се отменя чрез референдум. Така поставяте под въпрос базови човешки права или дори териториалната цялост на България.

Докато рушите основите на правовата държава, пътьом задължавате идното поколение с 5 млрд. лв. Докато раздавате 50 лв. на българските пенсионери от внуците им, си делите онези 700 милиона, които липсват от нашите данъци.“

Според Божанков, така управляващите се превърнали в заплаха за националната сигурност.

„За 10 години създадохте корупционен облик на страната ни. Авторитетни медии и неправителствени организации определят България като страна със системен проблем с корупцията, която не отбелязва никакъв напредък според индексите и заема твърдо първото място като най-корумпирана страна в ЕС, с нива на корупцията много над средните за Съюза; и като най-бедната държава с увеличаващи се разлики с останалите страни членки.

За над 70 дни протести показахте колко безчовечни можете да бъдете. Въпреки заявката на Борисов, че види ли кръв, подава оставка – видяхме кръв, боксове, газ, бой на студенти, арести на журналисти и граждани – а за всичко това няма поета отговорност. Няма извинение. Няма оставка.

Не намериха отговор записите, потвърдени от международни лаборатории като автентични. Снимките, къщите в Барселона. Това управление се превърна в машина за усвояване на заеми, европейски средства и обществен ресурс по некадърен и престъпен начин.

Популистко-мутренското ви управление показа анти-европейската си същност и ерозира някои от базовите европейски ценности като:

*Лични свободи – изразяване на мнение...“

Тук депутати от властта започнаха да блъскат по банките и да викат „ууу“. Председателстващият Валери Симеонов пък отправи предупреждение към Явор Божанков: „Зачитайте авторитета и уважавайте останалите народни представители – изискване на член 155-и“.

Божанков обаче продължи невъзмутимо: „У нас властта отговаря с репресия на всеки, изразил различно мнение или подкрепа към протестите. Заглушаването на критично мнение е белег на тоталитарните режими. Критиците на властта попадат под незаконосъобразните удари на прокуратурата, която е готова да овъргаля в лична кореспонденция всеки неудобен. Никой не е неуязвим от подобна атака, доказа безпрецедентното нахлуване в президентската институция на въоръжени мъже.

*Върховенството на закона.

Въпреки Конституцията, въпреки законите, изслушването на премиера Борисов и главния прокурор Гешев се оказва трудна задача за българския и дори за европейския парламент. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (LIBE) предизвика изслушване във връзка с шкафчетата с пари и къщата в Барселона. Както и за разследването или липсата на разследване от страна на главния прокурор Гешев. В отговор, прокуратурата опита да манипулира обществото с лъжа, че сама е предизвикала изслушването, а изпълнителната власт открито излъга за съдържанието на разговорите, като ги интерпретира в своя полза. Всичко това бе изобличено от представители на ЕП с цената на авторитета на България в Европа.

*Демокрация.

Един от основните принципи на демокрацията е разделението на властите. У нас, макар Цвета Караянчева да е формално „началник“ (както се изразява премиера) ставаме свидетели на унизително, дивашко отношение от страна на изпълнителната към законодателната власт. С мълчанието си г-жа Караянчева превърна стола на председателя от най-авторитетното работно място в службица в угода на премиера.“

„Напомням Ви да спазвате уважение към председателя“, намеси се отново Валери Симеонов. А депутатите от управляващото мнозинство пак се разшумяха недоволно от банките.

Явор Божанков продължи:

„*Зачитане на човешкото достойнство.

Не от къде да е, а директно от Брюксел Борисов обяви, че дядото на бития студент Евгени Марчев не ни е дал да учим в чужбина. Протестиращите бяха наричани от властта маймуни, утайка и платени метежници. В стила на това управление, което нарече деца с увреждания "уж болни деца"“, заяви Божанков, което предизвика усмивката на Валери Симеонов.

Депутатът от БСП каза още: „Млади образовани хора бяха обругани от власт, която не просто не говори чужди езици, а не говори на един език със своите граждани. БСП има основна роля в приемането на България в Европейския съюз. Затова не можем да приемем, че правителството на Борисов ни отдалечи от съседните ни държави, а пропастта става все по-голяма във всяко отношение.

В следващия програмен период Европа обвърза средствата по кохезионните фондове с върховенството на закона и зелената икономика. По отношение на върховенството на закона, не виждаме смисъл да привеждаме примери – вие сте рецидивисти в потъпкването му. По отношение на екологията сте екологични пиромани.“

„Г-н Божанков, ще Ви наложа забележка“, пак се намеси Валери Симеонов.

Депутатът от БСП обаче продължи и завърши така: „С вноса на боклук, бетонираното Черноморие и хотелите - подпорни стени, най-мръсния въздух и очертаващото се безводие, вие не давате европейска перспектива на страната ни. Нито опитите да купите хората, нито опитите да ги сплашите, нито смяната на едни министри с други, нито обвиненията към авторитетни европейски медии, че са взели пари, за да ви критикуват, ще ви спечелят време и легитимност. Няма да заглушите критиката, няма да ни направите трето качество хора. Защото всички проучвания показват, че мнозинството българи подкрепят протестите, искат предсрочни избори и оставка на правителството. Включително българите в чужбина. За първи път Борисов успява да обедини всички срещу себе си.

Преди избухването на протестите, въпреки всичко, не вярвахме че европейски граждани за развитие на България ще бъдат основната пречка пред европейското развитие на страната. Че именно вие ще се превърнете в най-голямата заплаха за европейския облик на страната ни. Ще останете в историята с позорния си край и упорития отказ да го приемете достойно. Въпросът, който стои пред нас, е каква цена ще плати България и колко време ще ни е необходимо да поправим стореното от вас.

България се събужда ужасно бавно, но Слънцето е вече изгряло. Ще се става!“

След края на декларацията Валери Симеонов се обърна към депутата от БСП: „Г-н Божанков, Вашето изказване извън обсъждания дневен ред нищо нямаше да изгуби, ако бяхте спестили тези обидни думички, с които гарнирахте изложението си. Следващия път ще Ви бъде наложена дисциплинарна мярка. Забележка. Това казва правилникът.“

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
;)
24.09.2020 08:20:58
2
3
haha maldiq deputat mojr da si sloji mlad v ibr a t or o t z a d
9.
TWICER
24.09.2020 00:03:20
1
6
Троловете поради определена финансова зависимост дължаща се на 'отклонените от държавата ресурси' манипулират собствената си достойнство с прозаична гледна точка от времето на 'соцреализма' където 'всяка успоредна линия на априлската линия е права линия' ,а съдържанието е без аналог. Бог да пази България от 'шмент и капели' ! ! ! !
8.
Явор Божанков
23.09.2020 23:58:34
2
7
Млaдият нaрoдeн прeдcтaвитeл oт "БCП зa Бългaрия" - Явoр Бoжaнкoв, възмути чacт oт oбщecтвeнocттa c пoлeмичнa cнимкa нa cъпругaтa cи. Нa кaдърa, cпoдeлeн в coциaлнaтa мрeжa Fасеbооk жeнa му Cимoнa Бoжaнкoвa пoкaзвa cрeдeн пръcт, a тoй я e cпoдeлил гoрдo, изрaзявaйки любoвтa cи.
7.
Децата на ЦК на БКП!
23.09.2020 20:46:16
19
15
"Великото народно въстание"III не успя да събори Бойко Борисов от власт - дори президентът не очаква оставка и вместо да поздрави въстаниците беше на приятелска трапеза в Пловдив.
6.
малко по малко
23.09.2020 20:31:22
4
14
така се почва - популизъм, забрана на критиката, горене на книги и т.н.
5.
До Златка
23.09.2020 20:30:31
14
15
Нямате представа, колко сте права Госпожо! А нагледният пример за простотията и цинизма е директно под вашият коментар. Злобен и необразован възрастен човечец, който трудно преглъща истината и напада с цинизми, което е и отличителната черта на управляващата партия и поддръжниците и. И точно това тяхно възприемане ще им изиграе много лоша шега. Както виждате има млади, умни и начетени хора, господин Дечо, независимо от коя партия са. Те са бъдещето и дано имат късмета и харизмата да отърват държавата ни от такива елементарни циници като Вас и тези на които ръкопляскате!! Хубава вечер
4.
*********
23.09.2020 20:28:05
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Златка
23.09.2020 20:11:10
17
30
Браво!!! Може и нищо да не зависи от него, но момчето има дар слово и се надявам да може да се развие избутвайки старите муцуни, за разлика от нивото в ГЕРБ, където се говори за кърджалийска п*тка, *бал съм ги всичките, кажете ми едно БРАВО и прочие просташки изрази на вожда слънце.
2.
Бай Дечо
23.09.2020 20:00:45
26
19
Младо джендър комуне. Бъдещето на столетницата. Адмирации за партията.
1.
Явор Божанков
23.09.2020 19:42:20
22
13
е голямо острие! Всяка партия би го глътнала ако реши да сменя БСП.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето кой е дрогираният шофьор, спипан в ж.к.“Славейков“ Ето кой е дрогираният шофьор, спипан в ж.к.“Славейков“

37-годишният Живко К. бе арестуван, след като ченгета го спипаха друсан зад волана

 

Георги Базотев поиска конната база в парк "Езеро", прилага най-добрия европейски опит Георги Базотев поиска конната база в парк "Езеро", прилага най-добрия европейски опит

Той е посетил развиващи конни бази и видял изключително добри практики, които смята да въведе в Бургас, ако получи концесията

 

Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо

Овчаров разказва за новото си постижение в интервю

С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито? С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?

Въпреки изричното предупреждение на премиера Борисов за това заповедта за маските да е ясна и точна тя не е... отново

Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас

Община Бургас заделя най-много средства от бюджета си за образованието и науката

Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус

Имaм cимптoми, нo cъcтoяниeтo ми e дoбpo. Πpизoвaвaм cвилeнгpaдчaни дa cпaзвaт мepĸитe, каза Карчев

 

Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава

Много пъти съм участвал на избори, но никъде не съм забелязал някой да контролира вота, казва първият „независим“ депутат в 44-ото НС

Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария

Общността ни там получавала по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от нас

Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България

Ако искаме да останем отворени, трябва да научим и клиентите да спазват мерките, каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов

Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето? Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето?

Близо 7 000 привърженици на Доган от цялата страна дойдоха и напълниха именно този участък от частния път към сарая

Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя

Белобрадият старец е написал дълго послание на малчуганите

В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19 В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19

В относителни стойности прирастът от два дни насам се задържа на ниво 1,1 процента, според данни на щаба

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Проф. Тодор Кантарджиев Проф. Тодор Кантарджиев Само луд човек може да работи с такива вируси без да носи маска! Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори