Майстор Рашко с най-добрата рецепта за апетитни сръбски гозби
Сърбия е една от страните, популярни в цял свят със своята изкусителна кухня и изобилие от деликатеси
Майстор Рашко представя най-апетитните рецепти за апетитни сръбски ястия. Сърбия е една от страните, популярни в цял свят със своята изкусителна кухня и изобилие от деликатеси. Най-характерните продукти, които нашите съседи използват в кулинарията, са каймата от истинско месо, лукът и щедрото изобилие на подправки. Макар да има много общи черти между техните традиционни ястия и нашите, сърбите са измислили нов прочит и на типично нашенски ястия, като мусака и пълнени чушки, пише вестник Ретро.
Тавче гравче
ПРОДУКТИ: 350 г бял боб, 80 мл олио, 3 глави лук, 2 сушени люти чушки, 2 с. л. червен пипер, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за 1 нощ. След това се отцежда и отново се залива с вода. Когато кипне, се отцежда и се залива с вода. Вари се заедно с 1 разполовена люта чушка и наситнена глава лук, докато омекне добре. След това се отцежда, а водата се запазва. Останалият лук се реже на кубчета и се запържва в олиото на умерен огън, докато омекне. Сипва се брашното, разбърква се и се запържва за кратко. Добавят се доматеният концентрат и червеният пипер и се разбърква. Веднага се наливат около 600 мл от водата на боба, прибавя се и разполовената люта чушка. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер и се смесва с боба в керамичен съд. Ястието се запича без капак за 30-40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Пълнени плескавици
ПРОДУКТИ: 1 кг телешка кайма, 300 г бекон, 300 г кашкавал, 1 с. л. вегета, черен и лют пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Беконът и кашкавалът се нарязват на малки кубчета. Каймата се омесва с вегета, черен и лют пипер на вкус. Разстила се кръг от кайма с дебелина 1-2 см, поставя се плънка и се оформя голямо кюфте. Плескавицата се изпича на скара от двете страни.
Ущипци
ПРОДУКТИ: 400 г кайма (60% телешко месо и 40% свинско), 40 г пушен бекон, 40 г пушен кашкавал, 1 червена чушка, 1 ч. л. сладък червен пипер, 1/2 ч. л. лют червен пипер, 1/2 ч. л. сух чесън, 1 с. л. универсална подправка.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушката се почиства и се нарязва на ситно. Кашкавалът и беконът се нарязват на дребни кубчета. Прибяват се към каймата заедно с подправките. Омесва се с ръце до хомогенизиране. Каймата се оставя да престои в хладилник поне 30 минути. От сместа се щипва с ръце, смачква се с пръсти и месото се слага на скарата. Пече се до зачервяване. Поднася се с гарнитура от печени зеленчуци.
Мусака
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешки дробчета, 1 глава лук, 2 моркова, 2 чушки, 200 г гъби, олио, чубрица, сол и черен пипер на вкус. За заливката: 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 3 с. л. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарязваме лука на шайби и го слагаме на дъното на тава. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Върху лука поставяме пилешките дробчета и отново овкусяваме с подправките. Добавяме морковите и чушките, нарязани на кубчета, а гъбите – на филийки. Сипваме олио и разбъркваме.Печем на 200 градуса, до загар. Прибавяме заливката и печем на същата температура, до зачервяване.
Стефановден и ангелското число 27: Ден на знаци, които променят живота на четири зодии
Преяждането по празниците натоварва черния дроб и мозъка и може да доведе до болница
Ад на магистрала в Япония: Жена загина, над 50 коли в сблъсък и пламъци
Зимни условия и временни забрани: Актуална пътна обстановка в страната
Стефановден - последният голям празник за годината
Комикът Ръсел Бранд обвинен в изнасилване и сексуално насилие по нови две дела
Българската роза влезе във висшата парфюмерия
Забраняват сандалите в Община Пловдив, без боси пръсти вече
Шеф на завод раздаде 6-цифрени бонуси на 540 служители
Германия обмисля забрана на социалните мрежи за децата
Три пъти мъж остава без книжка заради фалшиво положителен тест за наркотици
Полицаи задържаха палестинец, облечен като Дядо Коледа
