Икономистът Асен Василев: Най-вероятно ще спрат потоците от европрограмите
Изпълнението на бюджета към момента е 48-49% в приходната част, коментира той
”Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите, или поне според мен има подготовка за такъв евентуален сценарий”. Това заяви Асен Василев, бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков.
Може би се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира, допълни той пред bTV.
COVID-19 напълно промени финансовата и икономическата картина не само по света, но и у нас. И макар в началото на кризата правителството да уверяваше, че страната ни е стабилна и може да не се стигне до теглена на крупни суми като външни заеми, очевидно ситуацията вече е различна. И точно както на много места по света, управляващите прибягват до тази стъпка, каза още бившият министър.
Той коментира и какво стои зад идеята да изтеглим наведнъж 5 млрд. лева: "Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID-19 и много тежка икономическа рецесия и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира. Изпълнението на бюджета към момента е 48-49% в приходната част", коментира той.
Мерц разкри: План за украински териториални отстъпки е изпратен на Тръмп за обсъждане
Коледна добрина: Деца и възрастни в Бургас получиха подаръци от кампанията „Подари от сърце“
НОИ изключва старите електронни услуги и преминава към единен портал
Рая Назарян с най-голям шанс да оглави служебния кабинет, смятат анализатори
Какво да подарим тази година за Коледа
2026 г. носи невероятен успех на тези 5 зодии
Емоционално интелигентните партньори правят това – без дори да осъзнават
Жените, родени през тези 3 месеца, са благословени с естествен чар
Емрах Стораро призна: Баща ми не ми е купил книжката, скъсаха ме 5 пъти на листовките
Нови правила за профилактика на вътреболничните инфекции
Николета Лозанова остана без рожден ден, заради критичното състояние на Боби Михайлов
Автентична 140-годишна рецепта за селски хляб с божествено хрупкава коричка
