×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Народът е суверен – следва той да реши дали да сме монархия, президентска или парламентарна република


Народът е суверен – следва той да реши дали да сме монархия, президентска или парламентарна република
Даже Тодор Живков е провел референдум за конституцията си, припомня Даниела Божинова
17 Септември 2020, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Не приветствам обаче промяната в закона за референдумите – направена е на парче, за да обслужи ВМРО, смята гражданската активистка

Днес парламентът изненадващо прие предложението на ВМРО гражданите да могат да гласуват на референдум и по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание (ВНС). Потърсихме за мнение по темата Даниела Божинова, която от години се бори за референдумна демокрация. Тя е председател на Националната гражданска инициатива „Участие, не участ“, която е за промяна на законодателството за пряко участие на гражданите в управлението. Божинова е лидер и на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Член е на Изпълнителния съвет на партия „Зелено движение“ от коалиция „Демократична България“.

- Г-жо Божинова, парламентът днес изненадващо прие законова промяна, според която отпада забраната за референдуми по въпроси от компетентността на ВНС. Това добре ли е?

- В момента имаме два начина за промяна на Конституцията – чрез ВНС или чрез Обикновено Народно събрание (ОНС) по определена процедура - чрез квалифицирано мнозинство и т.н. Има изрично изключени въпроси, които гражданите не могат да решават, но има и въпроси на ВНС, които са предмет на дискусия и на решаване от ОНС. Значи те могат да ги решават.

- Т.е. и досега гражданите можеха да променят конституционните текстове, ако те са от компетентността на ОНС?

- Да. Иначе, моята позиция е „за“ конституционен референдум. Всички промени в Конституцията трябва да минават на референдум – т.е. те да влизат в сила само след като получат съгласието на мнозинството. По отношение на приетите днес поправки в закона, предполагам, че някой ще сезира Конституционния съд (КС). Всичко е много ситуационно и вероятно е обвързано с политически инициативи на ВМРО. Защото нас ни питат за това, което е дневен ред на самите политически партии и политици, а не което е дневен ред на гражданите. И с оглед на това да улесним тази процедура на политиците, сега са приели и тази законодателна промяна. Това не ме учудва. Законът за референдумите винаги се променя ситуационно според конкретния политически контекст - заради това той трябва да има конституционна гаранция. В смисъл, някои от нещата, които обуславят параметри на прякото участие, в бъдеще трябва да влязат в българската Конституция, когато дойде време да я поправяме сериозно.

- Дали все пак не е опасно гражданите да решават, примерно, за формата на държавно управление - да станем президентска република, монархия и т.н.?

- Това е въпрос на гражданите, разбира се, но това е и въпрос на Велико Народно събрание – засяга държавното устройство. Това не може да бъде решено от ОНС.

- Но ето, че вече може да бъде решено от гражданите с референдум!

- Би следвало да могат да решават този въпрос. Ако гражданите са суверенът, ако повярваме на постановката, че цялата власт произтича от суверена, а това е българският народ, тогава би следвало той да решава дали да бъдем монархия, президентска република, парламентарна република и т.н. Даже социалистическата революция го е спазила това, като ни е питала - република или монархия. Даже и Тодор Живков е провел референдум за неговата си конституция. Ние от 30 години се управляваме от правила и Конституция, която не е получила съгласието на българите на референдум.

- Т.е. Вие приветствате тази промяна в закона за референдумите?

- Не я приветствам, защото тя е промяна на парче и тя решава конкретна процедура, която предстои и която устройва политическото статукво. Това не е фундаментална промяна. И е уязвима – тя може да бъде оборена с оспорване в КС.


В категории: Политика


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
18
Коментара по темата
18.
До 15
20.09.2020 23:28:10
1
2
Кой е казал, че ДБ са десни. Десни там са само останалите заблудени Костов исти, Партията на Христо Иванов, Да България са си класически ляволиберална формация, барабар с педалите и лесбийките. А Золените са по-фалшиви и от комунизите.
17.
хх
19.09.2020 14:51:57
0
0
Референдумите пречат на ес демокрацията.
Всеки холандски политик ще ви го каже, а белгийските ще го подкрепят.
16.
Асен
19.09.2020 09:43:27
1
2
Зелено движение = Зелена мафия! Друго няма какво да се коментира.
15.
Радев
18.09.2020 11:25:25
0
4
Някой може ли да ми обясни как въпросната госпожа хем е член на лявата партия „Зелено движение“, хем е и от уж дясната коалиция „Демократична България“?!? По цял свят "Зелените" са лява партия с изцяло леви искания, само у нас участват в уж дясна коалиция... това не е ли смущаващо?
14.
Bingo
18.09.2020 07:24:20
3
4
И от къде ще си вземем монарх, или пак от чужбина ще ни пратят. Единствения достоен цар на тази изпростяла нация търпяща 10 години простака Борисов е цар Киро. Ще инициирам референдум и с помоща на всички цигани ще го изберем.
13.
Цола Драгойчева
17.09.2020 23:21:23
4
6
Разбира се че трябва да сме монархия. Като имаш висше образование не значи че си образован. Те на конвейрн вече висшисти с купени дипломи дс речем елитния свободен университет хахахахахах куцо кьораво сакато завършва нали плаща!
12.
klm3562
17.09.2020 21:54:54
2
15
Абе къде ги намирате тия патки бе. Народа бил суверен. Наляво и надясно разправят че щял да получи блокаж на мозъка ако му се наложи да гласува с машини, а сега му се дава право ( на цялата чалгаджийска паплач) да приема и отхвърля закони по които и много юристи не се считат за достатъчно компетентни за да дават мнение.
11.
Мишарето
17.09.2020 21:04:59
2
16
Нямаш 8 клас а гласуваш ,това правилно ли е.
Нямаш висше образование а си кмет или депутат , това правилно ли е.
Ние няма да сме част от Европа а танганайци аборигени.
10.
kkk
17.09.2020 21:01:47
1
9
Това беше върха на тъпотията. Утре и аз ще си напиша закон на хартия А4, който също толкова ще може да променя Контитуцията, колкото и тези промени с референдум. Без ВНС това не може да стане. Но щом някой някъде го е казал и написал, значи ше е така, нали?
9.
Джок Полфрийман
17.09.2020 20:01:58
3
15
"Народът е суверен – следва той да реши дали да сме монархия, президентска или парламентарна република"

Народът може да е "суверен" единствено когато се състои от БУДНИ граждани, каквито са били нашите прадядовци, които са дарявали имот за построяване на училище или читалище, или черешите си за черешови топчета.
След първата ОКУПАЦИЯ от проклета (според Г. Раковски) Русия - окупация, която тя представя зя "освобождение" - (смятали са да заемат мястото на турците) - този народ от БУДНИ граждани е превърнат в безлична маса, която мисли само за корема си. Нежелаещите да се пречупят са избити от българските комунисти по заръка от (проклета) Русия!
За какъв "суверен" за какви "пет лева" говорят от шайката на Боко Тиквата?
8.
Джок Полфрийман
17.09.2020 20:01:56
4
14
"Народът е суверен – следва той да реши дали да сме монархия, президентска или парламентарна република"

Народът може да е "суверен" единствено когато се състои от БУДНИ граждани, каквито са били нашите прадядовци, които са дарявали имот за построяване на училище или читалище, или черешите си за черешови топчета.
След първата ОКУПАЦИЯ от проклета (според Г. Раковски) Русия - окупация, която тя представя зя "освобождение" - (смятали са да заемат мястото на турците) - този народ от БУДНИ граждани е превърнат в безлична маса, която мисли само за корема си. Нежелаещите да се пречупят са избити от българските комунисти по заръка от (проклета) Русия!
За какъв "суверен" за какви "пет лева" говорят от шайката на Боко Тиквата?
7.
Дарт Мол
17.09.2020 19:56:03
7
21
Какъв капацитет само, видната общественичка от Партията на зелените. Тези, които усвояват милиони за ред жизненоважни дейности - броене на рибите в морето и броене на мухите в небето. От всички партии тези са най-фалшиви и двулични. А и тук зелените си87d ги знаем, госпожата и семейството и съставляват цялата партийна структура в Бургас.
6.
Ама Кифло
17.09.2020 19:54:13
7
19
Коя си ти и от къде изпълзя? Марш в канала!
5.
Щом
17.09.2020 19:39:46
2
10
Е суеверен да ми ядеш хуя
4.
До 1
17.09.2020 19:34:56
1
21
Абсолютно си прав - на 1 мислещ човек се падат поне по 10 простаци със самочувствие. И да ни дава тази госпожа за пример "референдума" на Тодор Живков с 99,9 % "за", знаем защо!!!
3.
оффф...
17.09.2020 19:32:01
1
11
Проблемът не е кой за какво гласува, а това каква сила има резултатът.

Който иска да си избира Бареков, Слави, Валери, всеки трябва да е свободен да има мнение.

ПРОБЛЕМЪТ е когато този избор се налага, контролира, унижава тези, които не са го избирали!

За това властта им трябва да е ОГРАНИЧЕНА, а решенията - ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНИ
2.
бре
17.09.2020 19:31:27
3
13
Някой да разбра какво казва тази леля?
1.
Ужас
17.09.2020 19:05:14
5
31
Ако решава народа само “хубави” неща ни чакат , този народ дето си избра Бареков ,този дето ще си избере и Слави прост народ няма право да избира .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори