×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Осъдиха двама служители на БАБХ-Пловдив за подкуп
  • Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков
  • Испански фирми искат да правят жп линията България - Северна Македония
  • Бойко Борисов определи комисар Владимир Димитров за национален координатор по киберсигурността
  • Земетресение разлюля гръцкия остров Нисирос, усетиха го и в Турция
НА ЖИВО

Д-р Пропокова: Бездимните продукти могат да намалят заболеваемостта от атеросклероза и тромбоза


Д-р Пропокова: Бездимните продукти могат да намалят заболеваемостта от атеросклероза и тромбоза
Д-р Борислав Георгиев от Националната Кардиологична болница и д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиологията в УМБАЛ „Света Анна“
16 Септември 2020, Сряда, 10:00 ч.

До 95 % от токсичните вещества в цигарения дим изчезват при нагреваемите продукти

Тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови заболявания през последните 27 години, но също така е труден отказът от цигарите и затова трябва да се насърчава употребата на по-малко вредни бездимни алтернативи. Около тази теза се обединиха водещи лекари от България и чужбина на медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе на 10-ти септември в НДК, гр. София.

Медийната среща събра на живо и онлайн 100 участника от повече от 20 държави от 4 континента. Тя бе организирана от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст – приоритети на съвременното здравеопазване”.

Лекарите са категорични - трябва да се борим с тютюнопушенето по всякакъв начин и най-добрият вариант е пълен отказ от смъртоносния навик.  Въпреки риска обаче, спирането на цигарите се оказва трудна задача, като 64% от хората диагностицирани с рак на белия дроб продължават да пушат.

Затова на заклетите пушачи, които не могат да се откажат, трябва да се предложи по-малко вредна алтернатива, която да намали заболеваемостта и смъртността.

„Няма лекар, който години наред не е обяснявал на пациенти, че техните цигари са в основата на заболяванията им. За заклетите пушачи, които не могат да се откажат, алтернатива са бездимните устройства. Това са продукти с намален риск и с потенциал да намалят риска от развития на заболявания, свързани с пушенето, в сравнение с продължителното пушене“ , обясни водещият кардиолог д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“.

В своята практика д-р Пропокова вече наблюдава как бездимните продукти веднага оказват влияние върху състоянието на пациенти с ХОББ, които пушат, но не могат да откажат цигарите въпреки белодробното заболяване.

"Навлизането на устройствата с нагряване на тютюн и намаленото излагане при тях на токсични вещества може да промени картината с развитието на атеросклероза и тромбоза, допълни още д-р Прокопова.

Концентрациите на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия са намалени с 95% в сравнение с цигарения дим Концентрациите на 12 вещества в аерозола, пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания, са намалени с 93%. Това би трябвало да промени картината на сърдечно-съдовите заболявания поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото по отношение на хипертонията и на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, ендотелната дисфункция или темпът на атеросклероза намалява, оксидативният стрес – също. Имаме достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества  в тези изделия поне способстваме да намалим част от тези вредности, които въздействат на сърдечно-съдовата система, ако пушим“, обясни специалистът.

Как да намалим вредата от пушенето?

„Иновациите като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари може да са по-малко вредна алтернатива на пушенето. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене“, това заяви на срещата международно признатият онколог проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето и член на борда на Американското дружество по клинична онкология.

Рискът, свързан с пушенето на цигари е 1, но спада до 0.01 при употребата на електронни цигари и до 0.02 при IQOS, заяви международно признатият онколог проф. Давид Хаят

По думите му рисковото поведение на хората  трябва да се промени, за да се намали и вредата. „Ако шофираш бързо, увеличаваш риска от катастрофа. И затова сме измислили предпазните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е вредно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме създали и статините, тромбоцитните антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни продукти. При секса, за да се избегне HPV рак, ползваме кондоми и прилагаме ваксинации. Защо не правим това и по отношение на тютюна, при условие, че знаем, че спирането на цигарите е трудна задача за много от пушачите. 64% от хората не спират цигарите, дори когато чуят диагнозата рак на белия дроб“, каза още проф. Хаят.

Пасивното пушене вреди на близките ни

Според д-р Прокопова  най-голямата полза от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно. „Защото пасивното пушене е с почти същия риск като активното. То е свързано и с по-чести аборти при бременни жени. Ако има пушач в семейството, той трябва да сведе до минимум риска за близките си. При децата това е голям проблем –  превръщате децата си в астматици, които ще имат системни проблеми с белите дробове, ако пушите до тях, повишава се честотата на респираторни инфекции, повишен е рискът от синдрома на внезапна сърдечна смърт. Докато при използването на нагреваемите изделия на закрито се намалява драстично концентрацията на вредните частици във въздуха в сравнение с пушенето на цигари“, подчерта д-р Рада Прокопова.

Горенето на тютюна-основният проблем

Именно горенето е основният процес, при който се отделят повечето токсични вещества при пушенето.  

Подходът за намаляване на вредата представлява това да се доставя никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така избягваме високите температури, които нарастват с всяка дръпка на цигарата, тъй като през едно огънче прекарваме кислород от атмосферния въздух.  За разлика от това системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса. И при всяко дръпване, вкарваме студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл. Това е несъпоставимо с горенето“, обясни още председателя на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той цитира проучвания при пациенти по отношение на белодробната и сърдечно-съдовата функция. „Маркерите се променят в посока, в която се променят, тогава, когато сме спрели цигарите. И е важно, че тези данни са потвърдени от независими изследвания, които не са спонсорирани от индустрията“, подчерта проф.Момеков.

Няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите

„Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат – между 6 и 30. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ“, заяви медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. По думите му програмите за намаляване на вредата може да помогнат да се спаси животът на заклетите пушачи. Той допълни, че има надежда бездимните продукти да повлияят при картината на сърдечно-съдовите заболявания и усложненията при бременност. „Що се отнася до заболеваемостта от рак – за там трябва време, за да се наблюдава промяна и резултат“, коментира той.

 

Изводите на българските и световните кардиолози и онколози идват 2 месеца след като един от най-авторитетните регулатори – Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA), заяви в решението си, че системата за нагряване на тютюн IQOS е подходяща за промотиране на общественото здраве и заяви, че употребата води до намалено излагане на вредни вещества в сравнение с конвенционалните цигари.

  

 


В категории: Лайфстайл


България Всички новини
КОЦ-Бургас с мисия "Бяла лястовица", опитни онколози обясниха защо е нужна профилактиката КОЦ-Бургас с мисия "Бяла лястовица", опитни онколози обясниха защо е нужна профилактиката

Преванцията може да спаси вас или ваш близък, не я пренебрегвайте, съветват специалисти

 

Държавата апортира 150 декара нива за нова индустриална зона на Бургас при Девети километър Държавата апортира 150 декара нива за нова индустриална зона на Бургас при Девети километър

Имотът в местността „Синджирли герен“ се прехвърля от Министерството на земеделието

Първо във Флагман: Бащата на Тита се върна като шеф на НОИ-Силистра Първо във Флагман: Бащата на Тита се върна като шеф на НОИ-Силистра

Спецпрокуратурата със свое постановление отмени всички взети мерки, спрямо Милен Пенчев

Петър Кънев: Не е нормално законодателната активност на депутатите да расте за сметка на МС Петър Кънев: Не е нормално законодателната активност на депутатите да расте за сметка на МС

Икономическата комисия одобри контролът върху производството на оръжията да се прехвърли от МВР на МИ

Бизнесът обсъжда на конференция в Несебър как строителният сектор да се дигитализира и подготви за глобалните промени Бизнесът обсъжда на конференция в Несебър как строителният сектор да се дигитализира и подготви за глобалните промени

Това е една от ключовите теми на 13-аата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие

 

Уникална подводна находка доказа: Още през 17 век регионът около Бургас е бил търговски Уникална подводна находка доказа: Още през 17 век регионът около Бургас е бил търговски

Кметът Димитър Николов обяви нов общински фонд, ск ойто намерени от водолази и рибари части от колекцията ще бъдат откупувани

Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков

Случаят се води особено тежък

Кметове от Югоизточна България се събраха на стратегическа среща в Бургас Кметове от Югоизточна България се събраха на стратегическа среща в Бургас

В новия програмен период ще се финансират проекти на регионален принцип, Бургас вече има подготвен проект - за четирилентовите пътища до общините

 

Изненада: 24 май да е Ден на българската, а не на славянската писменост, одобри парламентът Изненада: 24 май да е Ден на българската, а не на славянската писменост, одобри парламентът

ГЕРБ си промениха позицията в пленарна зала

След отцепването си от БСП: Димитър Стоянов загуби постовете си в ключови парламентарни комисии След отцепването си от БСП: Димитър Стоянов загуби постовете си в ключови парламентарни комисии

Извадиха и "забравения" Александър Паунов от тази по енергетика

Земетресение разлюля гръцки остров, усетиха го и в Турция Земетресение разлюля гръцки остров, усетиха го и в Турция

Епицентърът на земетресението се намира в морската зона на 32 км северозападно от остров Нисирос, а дълбочината му е 150 км

Неприятни новини за Меган Маркъл Неприятни новини за Меган Маркъл

Вижте какво й се случи

4 мита за силен имунитет, развенчани от лекарите 4 мита за силен имунитет, развенчани от лекарите

Всеки търси ефикасни лекове преди грипния сезон

Атина стяга режима за гражданство Атина стяга режима за гражданство

Чужденците трябва да докажат добър гръцки писмено

Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души

Причината е ниската посещаемост на тематичните паркове заради пандемията

Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция

Кръщенето се е случило този уикенд с помпозно парти в бяло и синьо

Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО) Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО)

Рибари я видели да се носи по вълните до крайбрежието на Колумбия

Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката

Президентът атакува опонента си в телевизионни дебат заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус

Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания

Следващата съперничка на българката е Серина Уилямс

 

Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно

Броят на жертвите наближава 100, сред убитите има 11 цивилни

 

Валери СИМЕОНОВ Валери СИМЕОНОВ Протестиращите са червени кхмери и хвърлят яйца, защото нямат калашници Виц на деня Виц на деня Новина на деня:
- Първият български космически турист се завърна с три шишенца шампоан и хавлия с надпис NASA.
Виц на деня Виц на деня Ако разрешат рекламата на кока по телевизията, предполагам ще започва така:
- Преди използвах обикновен прах...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В леглото бил като жребец. Хърка, цвили, пърди, смърди и рита...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори