×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бен Крос завещал част от 30 млн.щ.д. на България


12 Септември 2020, Събота, 11:43 ч.
Автор: Флагман.бг

Бъдете горди, че сте българи, каза звездата на сънародниците ни

Популярният британ-ски актьор Бен Крос, който се предаде на рака на белия дроб след тежка битка на 18 август, не е забравил в своето завещание последната си любов - България. Солидна част от наследството на звездата от "Огнените колесници", което се оценява на около 30 млн. долара, ще остане в родината ни, която беше дом на актьора в последните му години, съобщи Lupa.bg, като се позова на свои източници. Медията уточнява, че не става въпрос за парите, които Бен оставя на третата си съпруга Деяна Бонева и на децата си от други бракове, пише Стандарт.

Крос е предвидил значителна сума за основаването на музей на сънародника си Джеймс Баучер - ирландският журналист и пламенен застъпник за българската национална кауза. Както е известно, актьорът се превъплъти в образа на кореспондента на вестник "Таймс" на Балканите в спектакъла на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо".
Тогава той облече костюм, какъвто са носили селяните в Шопско. Изборът на тоалета е

повлиян от картината "Ръченица" на художника Иван Мърквичка
на която е изобразен Баучер.
Бен е споделял, че също като Джеймс Баучер е посланик на нашата страна. Ирландският журналист и кореспондент на "Таймс" у нас след Балканската война е посветил близо 30 години от живота си на българската кауза и е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.
"Знаех за Джеумс Баучер, но не знаех подробности за него и за историята на България през 19-и век. Има много общи неща между нас двамата. Джеймс Баучер е ирландец. Аз съм от Ирландия. Джеймс Баучер е бил в България много години и аз останах тук повече, отколкото очаквах. И съм много, много щастлив. Също като Джеймс Баучер много обичам музиката и тя е една от моите страсти", е казвал Бен. А ролята е била предложение, което не могъл да откаже.
"Бен казваше, че иска като Джеймс Баучер да умре в България. Неговият завет беше, ако е възможно, да бъде до него на Рилския манастир, където е гробът му. Неговото желание е да бъде кремиран и прахът му да е разпръснат точно там, където е Джеймс Баучер. Двама ирландци, които са направили толкова много за България", каза ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров пред БТВ. "Той

искаше да бъде българин, да бъде войвода
Да вземе български паспорт и да целуне знамето", добави Димитров, който е сценарист, режисьор и хореограф на постановката "Осмото чудо", а двамата с Крос бяха много добри приятели.
Няколко лично избрани от Бен Крос родопски села също ще получат щедри дарения от имането на звездата, пише още lupa.bg. Приживе

актьорът е разговарял с техните кметове и им е обещал помощ за строежа на училища
и детски градини. Общата сума, която е предвидена за това в завещанието на Крос, също е седемцифрена.

Самият ансамбъл "Българе" също не е пропуснат в последната воля на Крос. "Откакто съм дошъл в България, наистина много се ядосвах на себе си, че не мога да разбера всички ритми, които чувам. Покрай ролята при Христо научих магията на вашите ритми. За което съм много благодарен. В Ирландия фолклорната традиция е жива, но не толкова, колкото в България. Обичам вашата музика и това беше една възможност да науча в по-голяма дълбочина за културното наследство на страната ви. В името на традициите и богатството на фолклора ви съм готов да помогна с каквото мога", споделя Бен в свои интервюта.
В наследството му са споменати и фестивалът в Жеравна, и "Аполония" и още половин дузина културни прояви.

Иначе голямата част от състоянието на актьора очаквано ще си поделят Деяна и децата му от предишни бракове Тиодор и Лорийн.

"Английският актьор с българско сърце", както го наричаха медиите у нас, е роден като Хари Бърнард Крос в католическо работническо семейство в Лондон през 1947 г. Завършва Кралската академия за драматично изкуство. След това се насочва към големия екран, където още през 70-те години си партнира с имена като сър Шон Конъри и Майкъл Кейн.
Крос стана световна звезда на киното през 1981 г. с филма "Огнените колесници", който печели четири награди "Оскар". Други популярни филми с него са "Първият рицар", "Стар трек", сериалът "Капитан Немо".
Свързан е с България от началото на новия век. За първи път идва у нас през 2000 г., когато снима филма "Поръчката" с Жан-Клод Ван Дам.
През 2004 г. Крос подписва договор с телевизионната компания Holmark в България. Остава да живее у нас и започва да изучава български език, за който казва, че му е труден.
На 18 август 2018 г. се врича на дългогодишната си приятелка Деяна Бонева по стар български обичай в Жеравна, а ансамбъл "Българе" представя автентична българска сватба от едно време.
Споделял е, че откакто е започнал да посещава България, бил запленен от уникалните ритми, "които са основата на вашата народна музика". Не можел да ги разбере, защото са

много сложни "за ухото на човек, който идва от Запад"
По време на снимките на "Осмото чудо" обаче му се е наложило да ги научи, за да може да пресъздаде ролята.

"Бен Крос се влюби в България и българския фолклор. Актьорът е избрал да живее в страната ни и за него тя е нещо като втора родина. Това е оценка за нашата страна от един човек, който в живота си е видял почти всичко. А хора, които живеят в България и нищо не са видели, не могат да оценят колко е хубава нашата страна", казва Христо Димитров.
"В света, в който живеем днес, е много лесно да забравим културната си история и да търсим удовлетворението в това, което аз наричам моментно задоволство", казва в прочутата си реч на български Бен Крос след премиерата на "Осмото чудо" през 2016 г. "Изключително съм радостен, че както Ансамбъл "Българе", много други са се борили през годините да запазят вашата култура и история жива. Сега се радват на популярност и на възраждане на народната музика. Вярвам, че ако ние не съхраняваме пламъка на нашите традиции и история, ще загубим връзка със себе си. А когато загубим връзката със себе си, нашата национална идентичност е изгубена.
Българите трябва с гордост да пазят този пламък и да го поддържат жив, защото той е толкова красив. Толкова вълнуващ и толкова уникален. Българите също са толкова красиви, вълнуващи и уникални. Никога не забравяйте това. Бъдете горди, че сте българи, защото тази страна има много, за което да се гордее", каза Бен Крос и разплака хилядите наши сънародници, които бурно го аплодираха в НДК.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Бързо
12.09.2020 16:27:41
4
2
Бързо ще му се изпарят завещаните пари за България. Тук обичат да гепят. Щом е пара изчезва, ако беше завещал на България книги няма да ги вземат. А Деяна ще може вече свободно да си начеше к*терицата. Омъжи се заради парите му. Кой ще се омъжи за 70 годишен без пари?
2.
Кака Радка
12.09.2020 15:30:26
5
0
Не знам кво е завщал обаче до мен и 1 стинка не е стигнала.
1.
ПОКЛОН
12.09.2020 13:56:55
0
12
ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори