×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът разпитва публично главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за протестите


Президентът разпитва публично главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за протестите
Румен Радев пита за "проявите на насилие по време на гражданските протести"
04 Септември 2020, Петък, 15:13 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Румен Радев пита защо са позволени провокации на демонстрациите на 2 септември

Президентът привика главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Срещата, която започна от 15.00 часа на "Дондуков" 2, е във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести, информираха от пресцентъра на държавния глава.

Събитието се предава на живо пред медиите. 

Румен Радев зададе ред въпроси на началниците на службите. Един от тях бе защо е позволено на провокатори с бомбички да вилнеят редом с протестиращите. 

Главният секретар Ивайло Иванов направи уговорка, че не може да каже подробности пред медиите, тъй като би била разкрита класифицирана информация. Нямало и разрешение от прокуратурата да говори по досъдебни производства. 

Иванов дръпна дълга тирада за пострадалите редови полицаи и за обидите, които те понасят. Той дори обясни, че видял ранените тестиси на полицай и ако служителят се съгласял, и други можели да отидат и да ги видят. 

На срещата пристигна и старши комисар Георги Хаджиев - шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи. Той също даде обяснение пред държавния глава за събитията. Хаджиев увери, че ще бъдат положени максимални усилия да бъдат установени и наказани полицаи, които евентуално са използвали неправомерно сила спрямо протестиращи. 

Димитър Георгиев се солидаризира с началниците от МВР. Той обясни, че ако в ДАНС са имали предварителна информация, свързана с провокациите и която е можело да ги предотврати, са щели да я подадат. 

Според президента в случая е имало специална организация от страна на провокаторите. Радев очаквал ДАНС да предоставя подобна информация към органите на реда. 

 


В категории: Политика


70
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
70
Коментара по темата
70.
до 69
05.09.2020 15:19:44
0
0
Това не е част от униформата, а лична украса. Самите изрази не са дискриминиращи или насилствени.
Намерих първата в алиекспрес, изцяло декоративно масивно производство е, не е няма заложено значение. Далеч по интересни неща има по колите на хората, октолкото по дрехите им. От мухата слон, както се вика.
69.
До 64
05.09.2020 13:43:00
0
2
"Какво има по тях точно?" Снимки от униформи на СПС. Нашивка: Един изстрел една смърт. Без извинение. Аз решавам - на английски. Друга нашивка: Обичам оръжия и цици - пак на английски. Нямат място и двете на полицейска униформа.
68.
ина
05.09.2020 10:35:26
2
2
президента искаше да покаже колко е умен и как мисли за народа и извика и медиите та стана за резил пред всички браво на гл комисар постави така наречения президент на място само трябваше да му каже че това е вследствие на неговите действия и всички пострадали да му поискат сметка
67.
Истината не може да се купи!
05.09.2020 02:06:00
2
4
Вътрешен министър рапортува в парламента как са се справили с хулиганите нощес, депутати му ръкопляскат. Телевизии го предават директно, да облъчат населението как всичко е под контрол.
Премиер министър го показват в новитите като Ким Чен Ун, от неизвестно място, как ръководи правителството в конферентна връзка. И вече близо 2 месеца не ходи на работа.
Отвън улицата бушува от протестиращи, световните медии предават какво става в България, премиерът пише статуси за газов терминал и се показва по фланелка с къс ръкав как нарежда на министрите от лаптопа. И дава консеция на плаж на Марешки, който пък му дава нужните подписи да си внесе менте-конституцията.
Докъде ще доведе тази наглост? И докога медиите ще се правят, че не забелязват и ще участват в такава дива пропаганда? Сякаш сме Китай.
Правителство, оглавено от мафиот, който се страхува да падне от власт.
Колкото и да е кротък нашенецът, такава наглост може да го изкара от овчедушието му.
66.
ДО ШОФИЙОРА НА ДРОНА
05.09.2020 01:48:13
3
2
БРАВО НА ПОЛИЦИЯТА !!!ПОВЕЧКО БОЙ Н БИЙ ТРЯБВА ПО НАРКОМАНИТЕ,
65.
ДО ШОФИЙОРА НА ДРОНА
05.09.2020 01:48:09
3
1
БРАВО НА ПОЛИЦИЯТА !!!ПОВЕЧКО БОЙ Н БИЙ ТРЯБВА ПО НАРКОМАНИТЕ,
64.
до 62
05.09.2020 00:36:45
4
1
"Недопустимо е по полицейска униформа да има знаци/нашивки, приканващи към дискриминация или насилие. " Какво има по тях точно? И е недопустима да се очаква 12+ часа протестиращи да се кротнат още от сутринта трябваше да ги разпръстнат като се видя хвърлянето на предмети. Прав е секретата, че им даде шанс на обед да се кротнат, и не го взеха. И че уж неплатените трябваше да си тръгнат като видяха агресията на "платените" им съмишленици. Обаче не го направиха защото са едни и същи. И беше прав че журналист в професионален капацитет не са задържали или били и пдообни. Когато се държиш неадекватно една картонена прес карта няма да те оправдае. В други държави подобни действия следват загуба натази карта и какъвто и да е достъп за известно време ако журналиста не е наказан или изключен.
63.
Бг пародия, Пародия Бг
04.09.2020 23:56:16
2
1
Значи много хора от коментиращите тук явно не са гледали срещата на ръководителите на Мвр и Данс свикана от президента Р.Радев или им е необходимо да я изгледат няколко пъти!
Позор!Ивайло телевизия не гледал човека!!! Срам! Това показва заинтересоваността и шуробаджанащината в Мвр, която цари в момента!
Шефа на ДАНС не знаел нищо, нямал никаква изпреварваща информация! Позор!!! Ама за какво сте там тогава!
Не се интересувал от политика! Ама Вие сте политически назначени,човек на Младен Маринов, както и цялото ръководство в момента, той от къде е тръгнал!?Както и Хаджиев също, те са си кадри на Герб. Какво друго да кажат?Нещо като министър на МВР Г-жа Румяна Бъчварова... Едно от гениалните назначения на Боко.
62.
Мнение
04.09.2020 21:53:09
12
7
За някои аспекти Радев има право. Недопустимо е униформени, губейки самообладание, да превишават правомощията си, използвайки прекомерна сила, помощни средства или нерегламентирани средства срещу невинни, беззащитни граждани. Недопустимо е по полицейска униформа да има знаци/нашивки, приканващи към дискриминация или насилие. Вярвам, че в Системата има много читави служители, които съвестно изпълняват задълженията си, наистина достойни за адмирации. Но така също има и други, които прекрачат ли границата, следва да понесат отговорност за действията си, а не да остават безнаказани. За по-добра комуникация и сътрудничество между отделните служби също подкрепям. С цел превенция и реакция преди възникване на ситуацията, а не при свършен факт след това.
61.
Моряка
04.09.2020 20:48:07
4
6
Ти какво пишеш бе дъно ,или копаеш още............ама на къде?!
60.
Дъното в тук
04.09.2020 20:41:29
2
6
Един и същ пише едно и също и се радва на плюсове и минуси,това не е ли болестно състояние или за това му плащат?
59.
Бинго милиони
04.09.2020 20:29:40
5
6
Скоро Божан хазарта от екскурзията до Дубай ще спре транзитните плащания и ще лапате говна тогава
58.
Моряка
04.09.2020 20:25:45
7
14
До 53–ти. Аз не съм трол а достоен българин мършо такава! Вие ,които сте зад Кауна сте руски агенти мамка ви................предатели комунисти!
57.
Виктор Димчев
04.09.2020 20:20:40
4
11
След срещата с ДАНС и МВР за протестите стана ясно, че президентът има обикновена, но за сметка на това доста празна чутура.

Нагледал съм се некадърни управляващи и хора без нужните качества, но този гражданин спешно трябва да прочете нещо повече от учебник за управление на самолет.

Когато стигнеш дотам полицейски началник да ти чете лекция колко много не знаеш за държавата, е добре да си вземеш куфара, да отскочиш до гарата и да си ходиш където са те наковали.
56.
Виктор Димчев
04.09.2020 20:20:25
3
4
След срещата с ДАНС и МВР за протестите стана ясно, че президентът има обикновена, но за сметка на това доста празна чутура.

Нагледал съм се некадърни управляващи и хора без нужните качества, но този гражданин спешно трябва да прочете нещо повече от учебник за управление на самолет.

Когато стигнеш дотам полицейски началник да ти чете лекция колко много не знаеш за държавата, е добре да си вземеш куфара, да отскочиш до гарата и да си ходиш където са те наковали.
55.
иван
04.09.2020 19:26:45
4
13
абе каун и теб те дават по света с вдигнатия юмрук и пишат по чуждестранната преса че си протеже на русия и олигарси и кои инвеститоре ще дойдат после в държавата какво каза в народното събрание не те ли е срам сега да обвиняваш всички други ама ти какъв си президент предател
54.
сх
04.09.2020 18:59:30
6
16
боже боже тоя президент малоумен ли е кой подбуди към тия протести кой излезе с вдигнат юмрук елена йончева да дойде да си прибере тоя тъпоъгълник а не да ходи да се оплаква в ЕС от насилието в България по протестиращите защото в брюксел сигурно е виждала протест и как бият там
53.
До моряка
04.09.2020 18:45:23
11
7
Ти не разбра ли, че тук дремете 3-4 насрани тролчета бе, пъпеш?!! С камъни щял да гони!!
52.
Жоро
04.09.2020 18:40:14
11
21
Този Радев ли му беше името, знае ли защо взема заплата? Знае ли какво работи? Май не е разбрал. Не е за тази длъжност.
51.
Жоро
04.09.2020 18:40:06
7
13
Този Радев ли му беше името, знае ли защо взема заплата? Знае ли какво работи? Май не е разбрал. Не е за тази длъжност.
50.
Моряка
04.09.2020 18:38:16
9
18
Да изгоним Кауна от президентството с камъни българи!
49.
До всички
04.09.2020 18:27:10
9
21
До всичко българи да организираме протест срещу продажника Радев докато е време . Този продажник не е достоен да се нарича президент .
48.
Тъп, по-тъп, най-тъп
04.09.2020 18:12:48
8
32
Абсолютно комунистически демагог. Главата на моя у_й е по-умна от тази с която фатмака резидент мисли. Мелето беше предизвикано от неговите помагачи от криминалния контингент. Него го поддържат само червените олигархични престъпници, червените отрепки от БСП и най-долните криминални отрепки, лежали многократно по затворите. Това му е електората.
47.
Бай Дечо
04.09.2020 18:07:00
8
28
За кой ли път ще кажа ! Срамувам се от това недоразумение на природата наречено президент !!!!!! Руменчо , ти не си в селската кръчма Да дрънкаш едно и също !!!! За мен ти си човек с биполярно разтройство , който се мисли за великия вожд на народа ! НЕ !!!! НЕ СИ !!!!!! ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ !!!!! МАХАЙ СЕ !!!!
46.
Бай Дечо до 35
04.09.2020 17:46:17
8
4
А ти специално, вундеркинд, провери и как се пише мерудия!!
45.
До 39
04.09.2020 17:43:43
2
0
Браво ДЕБИЛ, кратко и ясно!!
44.
Браво браво Ивайло Иванов
04.09.2020 17:43:22
12
22
Браво Ивайло Иванов набута му го с двеста на Радев( предателя ) . До полицията бой бой и пак бой по тъпите предатели . Отровното трио в затвора .9
43.
Браво
04.09.2020 17:37:15
7
23
Браво на главния секретар и на другите мъже , че сложиха тая руска подлога на мястото си . Браво на българската полиция с вас ме и скоро ще ви го докажем .
42.
Браво
04.09.2020 17:35:18
5
28
Браво на главния секретар и на другите мъже , че сложиха тая руска подлога на мястото си . Браво на българската полиция с вас ме и скоро ще ви го докажем .
41.
Да даааа
04.09.2020 17:35:08
20
7
гейберясалия кенеф,дрищи в несвяст простоии-кръв сере и газ пикае...
Стискай бе ,стискай ,да отвори бат ти Боко Кратуня хъб-а,та да го пълниш малоумнико!
Гейберясалата патреотарска измет е вече минало забравено!
40.
Флагман
04.09.2020 17:32:05
1
12
Този дето пише с големите букви не е наред, трийте му коментариите. Човека има нужда от психиатър.
39.
С КАКВО ПРАВО ПРЕЗИДЕНТЪТ ГИ ПРИВИКВА
04.09.2020 17:30:38
10
20
КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВОМОЩИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ

ПРАВОМОЩИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА

Президентът на републиката се избира пряко от народа за срок от пет години и съгласно Конституцията на Република България символизира единството на нацията и представлява държавата в международните отношения.
Президентът е самостоятелна институция в системата на държавните органи. Неговите правомощия са посочени в основния закон на страната.
Държавният глава не принадлежи към нито една от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, но взаимодейства с всяка от тях.
Държавният глава има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание. Чрез тях той изразява позиция като обединител на нацията.
Президентът информира обществеността и Народното събрание по основни въпроси на осъществяването на държавната власт в кръга на своите правомощия.
Взаимоотношения на държавния глава с Народното събрание
Президентът насрочва избори за народни представители, които се произвеждат до два месеца след изтичане на четиригодишния мандат на Народното събрание. Държавният глава свиква на първо заседание новоизбраното Народно събрание до един месец след произвеждане на парламентарните избори.
На президента принадлежи правомощието при необходимост да свика Народното събрание, ако то не заседава.
Освен избори за народни представители, държавният глава насрочва и изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за органи на местното самоуправление при условията и реда на Изборния кодекс.
Президентът определя и датата, на която да се произведе национален референдум, когато парламентът е взел решение. Той може да направи предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум при условията и по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Президентът има право на законодателна инициатива за промени в Конституцията.
Участва в законодателния процес, като обнародва законите. Държавният глава може в 15-дневен срок от приемането на закон от Народното събрание мотивирано да го върне за повторно обсъждане в парламента, което не може да му бъде отказано (отлагателно вето). Чрез ветото президентът търси нова възможност за обсъждане на спорни пунктове от приет закон – съответствие с Конституцията, с международното право, с европейското право, с действащото законодателство, или по целесъобразност. Ветото може да бъде преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. В този случай държавният глава е длъжен в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник”.
Държавният глава и правителството
Държавният глава участва в процедурата за съставяне на правителството. Той провежда консултации с парламентарните групи и възлага проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата по численост парламентарна група. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър- председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага мандат на втората по големина парламентарна група. Ако и в този случай опитът е неуспешен, държавният глава възлага проучвателния мандат на следваща парламентарна група. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере министър-председател, който от своя страна предлага състава на Министерския съвет.
Конституцията предвижда, че при невъзможност за съставяне на парламентарно подкрепено правителство, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори за народни представители и назначава служебно правителство. Служебното правителство осъществява вътрешната и външната политика на страната и е отговорно пред държавния глава. То води текущите дела в държавата до избиране на правителство от новоизбраното Народно събрание.
Споделена компетентност на държавния глава и правителството
Президентът може да сключва международни договори от името на държавата, съгласно Закона за международните договори на Република България, след съгласуване с Министерския съвет.
Държавният глава утвърждава промени на границите и на центровете на административно-териториалните единици по предложение на правителството, при условията и реда на Закона за административно-териториалното устройство на Република България.
Конституцията възлага на президента да назначава и освобождава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на държавата в международните организации по предложение на Министерския съвет по реда на Закона за дипломатическата служба.
Държавният глава приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в нашата страна. Това правомощие е в изключителната компетентност на президента.
Основният закон възлага на президента и награждаването с ордени и медали. Условията и редът за награждаване с държавни награди – ордени и медали на български и чужди граждани, са разписани в Закона за ордените и медалите на Република България. Ордените, с които президентът награждава български и чужди граждани, са: „Стара планина”, „Св. св. Кирил и Методий”, „За гражданска заслуга”, „За военна заслуга”, „Мадарски конник” и „За храброст”. Президентът награждава български граждани с медал „За заслуга”. Предложения за награждаване с ордени и медали се правят с решение на Народното събрание или на Министерския съвет, въз основа на мотивирано предложение от съответните министри, от Българската академия на науките, от висшите училища, от Българския Червен кръст, от творчески съюзи, сдружения и други организации с нестопанска цел, както и от инициативни комитети на граждани.
Конституцията предоставя на президента правомощие да опрощава несъбираеми държавни вземания. Съгласно действащото законодателство, държавни вземания са онези парични задължения, които гражданите и юридическите лица са длъжни да внесат в полза на държавния бюджет. Опрощаването се прилага за длъжници, които по някакви причини са в положение на невъзможност да ги изплатят, не притежават имущество над предвидения в закона несеквестируем минимум, техните доходи са под социалния минимум, влошено здравословно състояние и други. При осъществяване на това свое правомощие президентът се подпомага от специализирана комисия.
Държавният глава наименува обекти с национално значение, включително извън географските граници на Република България, и населени места.
Отбрана и националната сигурност
Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България в мирно и във военно време. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.
Главнокомандващият по предложение на Министерския съвет и при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: утвърждава стратегическите планове за действие на въоръжените сили; привежда въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност; обявява обща или частична мобилизация; назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява офицери с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Президентът на републиката има право да изисква от министъра на отбраната, от началника на отбраната и от други държавни органи необходимата и пълна информация за осъществяване на функциите му като върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
При военен конфликт или война президентът на републиката има конкретни правомощия, чрез които се гарантират националната сигурност и териториалната цялост на държавата. Той обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, при военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи парламентът се свиква незабавно на заседание, за да се произнесе по решението. Държавният глава координира външнополитическите усилия за участие в международните организации и структури за сигурност, с цел прекратяване на военен конфликт или на война. Той ръководи Върховното главно командване, издава актове за подготовката на страната и въоръжените сили за война и за водене на военни действия; привежда в изпълнение военновременните планове по предложение на Министерския съвет; въвежда ограничителен режим върху информацията, свързана с отбраната на страната, внася предложение в Народното събрание за сключване на мир.
Съгласно Конституцията, президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон. Съставът на Съвета се определя при условията и по реда на Закона за Консултативен съвет за национална сигурност. Съветът е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност и обсъжда въпроси, свързани с външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност; гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани и действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност. Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност.
Взаимодействие на президента със съдебната власт и с Конституционния съд
Конституцията на страната предвижда съдиите, прокурорите и следователите да се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от Висшия съдебен съвет. Изключение е предвидено за „тримата първи в съдебната власт“. Президентът на републиката назначава и освобождава председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор, по предложение на Висшия съдебен съвет.
Президентът участва във формирането на Конституционния съд, като назначава четирима от неговите членове. Държавният глава може да отправи искане до Конституционния съд – за даване на задължителни тълкувания на Конституцията; за произнасяне по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание; за решаване на спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; за произнасяне за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна; за произнасяне по спорове за конституционността на политическите партии и сдружения и по спорове за законността на избора на народен представител.
Участие в конституиране на публични органи
Конституцията предвижда президентът на републиката да участва в конституирането на публични органи, когато това е предвидено в закон. Съгласно действащото законодателство той назначава един от членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество; двама членове на Съвета за електронни медии; представител в Съвета по наркотичните вещества; трима членове на Управителния съвет на Българската народна банка; четирима членове на Комисията за защита от дискриминация; един член на Комисията за регулиране на съобщенията; председателя на Държавна агенция ”Национална сигурност”, директора на Националната разузнавателна служба, началника на Националната служба за охрана и главния секретар на Министерство на вътрешните работи по предложение на Министерския съвет.
В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.
Указите, чрез които той осъществява правомощия при споделена компетентност с правителството, се приподписват от министър-председателя или от съответния министър. Актовете на държавния глава, с които той: назначава служебно правителство; възлага проучвателен мандат за образуване на правителство; разпуска Народното събрание; връща закон, гласуван от Народното събрание, за повторно обсъждане; определя организацията и реда на дейност на службите към президентството и назначава персонала; насрочва избори и референдум; обнародва законите, посочени неизчерпателно в чл. 102, ал. 3 от Конституцията, не подлежат на приподписване.
В своята дейност президентът се подпомага от вицепрезидент.
Вицепрезидентът се избира пряко от народа в една листа с президента и може да изпълнява ограничен кръг конституционни правомощия по изрично възлагане от страна на президента с указ (чл. 104 от Конституцията). Правомощията, които могат да бъдат възложени на вицепрезидента, са тези по чл. 98, т. т. 7, 9, 10 и 11 от Конституцията (назначаване и освобождаване от длъжност на държавни служители, определени със закон; даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него; предоставяне на убежище; упражняване право на помилване).
С Указ № 43 от 23 януари 2017 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев възложи на вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл.98, т.9, т.10 и т.11 от Конституцията:
• дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него
• предоставя убежищe
• упражнява право на помилване
Заедно с това възложи на вицепрезидента да упражнява правомощията на президента по чл. 98, т. 7 от Конституцията по Закона за българите, живеещи извън Република България.
Вицепрезидентът дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Процедурите, условията и редът, при които се осъществява това правомощие, са подробно уредени в Закона за българското гражданство. Дейността на вицепрезидента се подпомага от специализирана комисия със съвещателни функции.
Президентът е възложил на вицепрезидента да упражнява и право на помилване. С акта на помилване може да се опрости изцяло или отчасти наложеното наказание, а смъртното наказание, доживотният затвор без замяна и доживотният затвор - да се опрости или замени (чл. 74 от Наказателния кодекс). При помилване правните последици водят до освобождаване изцяло или отчасти от изтърпяване на наложено наказание от лицето, без да се заличава престъпният характер на извършеното деяние. Помилването се упражнява по хуманни подбуди и в случай на изключителност.
Вицепрезидентът може да предоставя убежище. При условията и реда на Закона за убежището и бежанците се предоставя особена закрила на чужденци, които се намират на територията на Република България и са преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.

ЯВНО СЕ ВЖИВЯВА НА ПРЕМИЕР И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС
38.
До Радев предателя
04.09.2020 17:27:38
9
26
Радев долна подлого ти мръснико,надъхваш народа един срещу друг и питаш защо имало насилие . Мръснико долен педал си ти и тебе ще те изметем като мръсен комунист от държавата . Радев помни който гроб копае другико сам папада в него . Теб те чака истински протестиращи не платени и тогава ще разбереш кой кой е .
37.
гражданин
04.09.2020 17:26:47
6
23
Радев да вземе да извика "отровното трио", така както извика днес шефовете на полицията. Цяла България вижда, че той подстрекава метежниците. Всички в един глас "Радев вън".
36.
Ха ха ха УЖАС
04.09.2020 17:25:58
17
3
Чета коментарите и стигам до извода ,че гейпарадската ,пърдон демократската идиотизирана измет се е събрала на съвещание...
Кенефи ,дерзайте!
35.
някой си
04.09.2020 17:20:59
6
8
Абе, бай Дечо ти си на всяка манджа меродия. Я се скрий някъде, стига си философствал.
34.
Бай Дечо
04.09.2020 17:20:09
6
27
За кой ли път ще кажа ! Срамувам се от това недоразумение на природата наречено президент !!!!!! Руменчо , ти не си в селската кръчма Да дрънкаш едно и също !!!! За мен ти си човек с биполярно разтройство , който се мисли за великия вожд на народа ! НЕ !!!! НЕ СИ !!!!!! ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ !!!!! МАХАЙ СЕ !!!!
33.
Тъп, по-тъп, най-тъп
04.09.2020 17:18:52
5
26
Абсолютно комунистически демагог. Главата на моя у_й е по-умна от тази с която фатмака резидент мисли. Мелето беше предизвикано от неговите помагачи от криминалния контингент. Него го поддържат само червените олигархични престъпници, червените отрепки от БСП и най-долните криминални отрепки, лежали многократно по затворите. Това му е електората.
32.
Бай Дечо
04.09.2020 17:16:32
17
7
Не се напъвайте дебилчета, никой не ви брои за живи!!! И проверете в тълковния речник какво означава думичката "преврат"!!!
31.
До Радко фъшкията!
04.09.2020 17:16:14
5
28
Само на недуразумението Р.Р. не му е станало ясно, че катуна беше превърнат в барутен погреб и много от безделниците там са пияндурници, наркомани и с криминални регистрации. Всичко беше предварително подготвено за Великото Народно Въстание. Колко революции са правени от мирни граждани с мирни средства бе, пръч червен? Въпросите не са към МВР и ДАНС, а към Божков, Решетников и ония тримата отровители...
30.
Кух е кат гадулка
04.09.2020 17:12:15
7
31
Първо надъхва протестиращите, после ходи при полицията и пита защо било допуснато да има провокации. Това двойно мислене го имат само 2 форми на живот: жената и комуниста(по модерному левак/социалист). И двете форми на живот когато дойдат на власт водят до упадък на села, градове, столици, държави, федерации, империи и т.н
29.
Лъжец си ти РадеФ
04.09.2020 17:11:23
7
28
Баси наглеца, все едно не е участвал в преврата, а се прави на незнаещ. Ами да пита хората, които го управляват и които му казаха да излезе сутрината на 2 септември и които му дадоха тениските с надписа за мутрите - неговите хора се координират с хората на черепа за всички е ясно.
28.
Какъв е Радев
04.09.2020 17:02:06
12
41
че ще иска обяснение от хора, подчинени на Премиера!
А бе този много се вживя на вожд!
Импийчмънт за фатмака Радев!
27.
Проф. Вергиев
04.09.2020 16:56:03
5
28
Те военните са с долни леви убеждения, доказано че са дебили.
26.
01 септември 2020 г.
04.09.2020 16:49:19
6
42
Радкоо, на тъп ли се правиш или по рождение си такъв?

Днес е последният мирен протест", обявиха от "Отровното трио". В протестния лагер цял ден във вторник усърдно се правеше подготовка за утрешното "голямо народно въстание". "Днес ще бъде последният ден на мирен протест. ... Ние ще бъдем освободителите", прочете Арман Бабикян от "Отровното трио", цитирайки съмишленика си проф. Велислав Минеков. --- 02.09.2020 Радев призовава за преврат. --- 03.09.2020 Радев и отровното трио коментират - не бяхме ние , те другите са виновни.

p.s
На фатмака работата стана "Кой ми сра в гащите". Няма по невменяем човек от него в държавата. Незабавен и безусловен ИМПИЙЧМЪНТ!
25.
До 8
04.09.2020 16:40:20
3
5
Да се видим да ти покажа колко съм прост,малоумен дебил,какво ще кажеш?
24.
хаха Аглавния комисар
04.09.2020 16:38:52
11
4
Огледал ли е хубаво тестисите на полицая???????????????За един приятел питам
23.
ФЛАГМАН СТИГНАХТЕ ДЪНОТО!!!!!!!!!
04.09.2020 16:35:01
20
7
РЕГИСТРИРАМ ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ НА 16 И ООООО ИЗНЕНАДА РЕГИСТРИРА СЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН
22.
Babilon
04.09.2020 16:33:51
6
3
Komunisticheskite lettsi, sled ww2, navsqkade qdoha boi. Po tseliq svjat, ot vsicki. Ne struvat.
21.
ИСКАМ И АЗ
04.09.2020 16:28:32
11
6
да видя тестисите, моля. Няма само главния секретар. Не е честно.
20.
петър
04.09.2020 16:25:38
16
48
президента да си свали юмрука и да не застава всеки ден по телевизията да гони тоя и оня щото няма такива права ей не се научи тоя човек и баба мара от нашия вход ги научи нещата тоя с толкова висши не му увира главата даже и в чужбина разбраха на кой е човек и накъде води държавата
19.
до 1
04.09.2020 16:13:21
16
38
за да са в затвора трябва да ги вкарат съдиите а агитките дойдоха късно някъде към 10 часа до тогава всичко беше спокойно и президента да не се прави на улав защото неговите хора носеха тениски с надписи мутри вън всеки ден разпалва огъня пък после що биели ами та тия наркомани пребиха кордоните то накрая бяха само изтрещели лумпени всички нормални си бяха отишли и си заслужаваха боя даже им беше малко и да не ми говори за народ щото две трети бяха платени гледах на живо
18.
ДО 17 ЗАЩО ЛИ МЪЛЧАТ ????????????
04.09.2020 16:11:55
32
11
ВЕРОЯТНО АНТИВИРУСНИТЕ ИМ МАСКИ СА ОТ 500 ЕВРА ОТ ""ЧЕКМЕДЖЕТО""!
17.
ФЛАГМАН
04.09.2020 16:08:32
40
16
СТИГА С ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИИ В ПОЛЗА НА ГРОБ
16.
+
04.09.2020 16:08:22
20
50
Президента иска властта! Въобще не го интересува, че българските полицаи, които представляват държавната власт, са бити, обиждани, унижавани, заплашвани, дори ранявани. Тези момчета и момичета бяха обстрелвани като гергьовски агнета цял час. Този президент няма сърце.
15.
Marinero
04.09.2020 16:07:40
34
23
Флагман, защо така удобно мълчите по повод масираната проверка на органите на изпълнителната власт в магазини Хиполенд, заради отвореното писмо на собственика, който подкрепя протестите и чийто син сериозно пострада от "безобидния спрей" на милиционерите?
Гербиджите размаааха бухалката на властта.
14.
гражданин
04.09.2020 16:06:02
21
47
Радев наглецо ,всичко е провокирано от теб и твоята партия. Какво мислиш и какво очакваш вече няма никакво значение
13.
ЩО БЛОКИРАШ ВОТА
04.09.2020 16:05:37
7
6
АААААААААААААА???????????????
12.
Торашко
04.09.2020 16:04:23
18
44
Тоя Фигурант може ли да е толкова нагъл. Той призовава за протести , показва юмруци, а сега се прави на защитник на нацията. Защо не привика тия лумпени , които провокираха да ги пита , кой стои зад тях?
Оставка на Фигуранта, резединител на нацията .
11.
ДО ПРОздИЯ ТРОЛ
04.09.2020 16:02:35
20
9
Динко –Моряка !!!!!!!!!!Казах ти бе идиот никой не ползва изтърканата """комунистическа""ОПОРКА !!!!Ама нали главата ти е чугунена ///ни приемаш ни предаваш///
10.
Един нормален
04.09.2020 16:02:24
57
22
Мачкай, г-н Президент!
Мачкай, тая мафиотизирана сган, която вместо да защитава обикновените хора, служи на бандити като Борисов и Доган!
9.
Гошко
04.09.2020 15:57:43
51
29
А къде е голият дебел чичко, който спи върху пачки с евро?? Татко каза, че се е насрал!! Много се смях....
8.
до 5 МОРЯКА ДИНКО ЛИ??????????????
04.09.2020 15:57:15
16
7
ТИ Е ИМЕТО БЕ ПРОзД ТРОЛ
7.
maverik
04.09.2020 15:56:48
10
13
za nikv chep ne stava toz
6.
С.с
04.09.2020 15:54:15
35
19
Защо проверяваха тогава протестиращите, а случайно тези 200-300 лица от агитките не са били проверени при положение, че преди да се отиде на площада са се правили щателни проверки? Защо всъщност бомбичките били складирани до дърво в близост, а се твърди, че са се намира в палатките? Защо при положение, че има множество камери точно там, всички агресори не са били арестувани, а са арестувани и брутално бити хора, които не са проявявали насилие? Защо има множество клипчета на бити хора, на които се вижда, че не са проявили агресия? Защо?
5.
Динко
04.09.2020 15:53:02
28
52
Ми те са си ваши хора бе комуняга долна.Няма такъв смешен президент.Палячо.Оставка уруд.
4.
тиквата ке падне
04.09.2020 15:52:10
39
22
Всяко забавяне води до окървавяване на нацията
3.
TWICER
04.09.2020 15:49:22
1
28
Случайни неща няма, даже и в класифицираната информация. Бог да пази България от паралелната реалност ! ! ! !
2.
Бай Дечо
04.09.2020 15:48:45
73
27
Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОСТОЕН МЪЖ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА В БЪЛГАРИЯ!!!!! Запомнете го добре полуидиотчета, дебилчета и пълни идиотчета дето подскачате тук!! ЕДИНСТВЕНИЯТ!!!!!
1.
Сисо
04.09.2020 15:48:30
49
17
Мвр каза че 50 процента от задържаните били с криминални регистрации питам що са навън и що са допуснати гешев джуджета невидях в затвора
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори