×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нечовешки воден режим мъчи сунгурларското село Велислав! Чака ли ни това и в Бургас?


Нечовешки воден режим мъчи сунгурларското село Велислав! Чака ли ни това и в Бургас?
90-годишни старци от с. Велислав казват, че Луда Камчия пресъхва за първи път
01 Септември 2020, Вторник, 16:21 ч.
Автор: Флагман.Бг

За цяла седмица имахме вода само половин час, пише ни местен жител

Жестока водна криза измъчва 23 от общо 28 села в Община Сунгурларе. Сред най-засегнатите са жителите на с. Велислав, където проблемът е от години. Тук живеят около 150 човека, сред които има англичани, шотландци, руснаци и руски евреи. Селото е китно, има отличен потенциал да се развива, но няма вода.

„В момента ситуацията е катастрофална. Водата се пуска веднъж седмично за няколко часа по неизвестен график и без предварително уведомяване на жителите. Например, днес, неделя, 30.08.2020 г., е имало вода от 6:40 до 07:10 часа. Предишният път, когато я пуснаха, беше миналата неделя - 23.08.2020, тогава имахме вода от 06:10 до 09:50 ч. В тези условия е невъзможно да се води нормален и пълноценен живот.
В контекста на пандемията COVID 19 липсата на вода излага селяните на смъртна опасност поради невъзможността да се поддържа хигиена. Във всеки момент селото може да се превърне в ново огнище на инфекция COVID 19. Молим спешно да се намесите, за да разрешим проблема, преди хората да пострадат. Доведени са до отчаяние“, пише на редакционната поща местният жител Марин Бинев.

Според кмета на с. Велислав Тодор Раданчев, проблемът с водата е от 9 години, когато тук по европейски проект „Понстройинженеринг“, обявена в несъстоятелност, е започнала изграждане на нова ВиК мрежа, но го е зарязала по средата. Селото има собствен водоизточник в планината, който осигурява 12 куб. м. на денонощие, а през лятото селото харчи около 90 куб. м. През февруари т.г. правят помпена станция и започват да черпят допълнително вода от Луда Камчия, но преди 2 седмици реката е тотално пресъхнала. Това, което ще ни спаси е да завали дъжд и Камчия да потече отново, казва кметът.

В момента се обмисля търсенето на подпочвени води от кладенци, но този вариант е в много начална и неясна фаза. „Водили сме разговори, имаме обещания, общинският кмет Георги Кенов каза, че ще помогне, но кога ще стане това, не мога да кажа, бе откровен Тодор Раданчев.

Специалисти по ВиК изчисляват, че направата на кладенец, който да осигурява нужната вода на селото, е напълно реалистичен вариант и няма да струва скъпо – между 25 и 40 000 лева. При 150 жители и норма 150/л дневно на човек, на с. Велислав  са нужни около 22,5 куб. на ден. Това означава, че той трябва да има дебит от 0,5 л/сек, което никак не е много.

Засега не се вижда бързо решение на водната криза, която мъчи хората. Кметът казва, че дори най-възрастните хора не помнят някога Камчия да е пресъхвала. Не искам да кажа голяма дума, но проблемът, че 150 човека в с. Велислав нямат вода е нищожен в сравнение с големия проблем – ако без вода останат Варна, Бургас и много курортни градове по Черноморието. Това ще е бедствие са стотици хиляди жители и туристи, допълва той, очертавайки огромната опасност от безводие, надвиснала над нас.
Какво още каза кметът Раданчев – четете тук.


В категории: Сунгурларе


2
Коментара по темата
2.
Нека сечта да продължава
01.09.2020 19:21:38
0
14
След пожарите залесява ли се всичко? Сечта в Странджа, сечта по останалите гори? Цели села се препитават само от сеч и то незаконна сеч. Природата си го връща. Ползваме ресурсите безразборно и сега си сърбаме попарата.
1.
Не е
01.09.2020 18:42:05
2
8
само това село, повечето села в община Сунгурларе нямат вода. Това чака и Бургас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори