×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Позицията на ДПС против свикването на Велико Народно събрание е тактически ход – възможен е обрат


Позицията на ДПС против свикването на Велико Народно събрание е тактически ход – възможен е обрат
В момента сме много далеч от възможност за електорални прогнози кой ще спечели от мажоритарен избор, казва доц. Антоний Гълъбов
31 Август 2020, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: leaderstoday.eu

Нормалната реакция на един политик е да се опита да наложи своето разбиране за нова конституция, а не да казва „не“, смята политологът

ДПС днес обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова конституция, както и че няма да гласуват за свикване на Велико Народно събрание. Дали това обезсмисля предложението на ГЕРБ за нов основен закон? Потърсихме мнението на политолога доц. Антоний Гълъбов.

- Доц. Гълъбов, изненадва ли Ви решението на ДПС да не подкрепят свикването на Велико Народно събрание (ВНС)?

- Първоначалният сигнал на ДПС беше по-скоро по посока неразбиране на необходимостта от промяна в Конституцията. Така че решението им да не подкрепят проекта на ГЕРБ, не означава, че биха били против свикване на ВНС.

- Те обаче казаха освен че няма да подпишат проекта, но и че няма да гласуват за свикване на ВНС.

- Това е техен избор. Според мен по-скоро това засега не блокира възможността да се започне едната процедура (за внасяне на проект на нова конституция – б.а.). За да се започне процедурата, са необходими 120 народни представители. Аз смятам, че мнозинството може да събере 120 гласа.

- Но има ли смисъл да се събират, при положение че 160 гласа за свикване на ВНС не могат да бъдат събрани – БСП са против и ДПС са против?

- Аз смятам, че решението на ДПС в момента е просто част от тактика за водене на преговори след това.

- Т.е. според Вас е възможен и обрат в тази позиция?

- Да, смятам, че е възможен обрат.

- И смятате, че има смисъл ГЕРБ да продължат да работят по тази линия?

- Според мен, да. Аз съм дълбоко убеден, че има нужда от нова конституция и не съм убеден, че в сегашния момент, при тези високи равнища на конфронтация, ще успеем да постигнем смислен дебат за това в каква посока трябва да се промени основният закон. Но аз почти от 30 години повтарям, че този основен закон има нужда от промяна.

- А как гледате на аргумента на ДПС, че нова конституция трябва да се разглежда в спокойна обстановка?

- Да, това има смисъл, тъй като тази изострена конфронтация няма да позволи да бъдат поставени основните въпроси, които трябва да бъдат решени от една нова конституция. Мога да кажа кои са те: имаме нужда от ново административно-териториално деление; имаме нужда от нов баланс между законодателна и изпълнителна власт; имаме нужда от решения, които да позволят в регионален и в местен план България да започне да се развива много по-бързо. Това са много сериозни реформи, които изискват много експертен и много сериозен политически разговор.

- В този смисъл проектът, който ГЕРБ представиха, не е ли доста... проформа?

- Така е, но той е само начало на този разговор. Никой не е казал, че това ще бъде бъдещата конституция. Седмото Велико Народно събрание дебатираше върху 7-8 проекта за конституция. Въпросът е, че ако излезем на хоризонта на ВНС, само то ще може да реши какво ще се случи като конституция. Това ВНС може да обяви България за президентска република, може да обяви България за монархия. Няма никакво значение. Великото Народно събрание не е ангажирано с мандата, който му дава Обикновеното Народно събрание. Обикновеното Народно събрание може да му възложи мандат за съставяне на нова конституция, но не може да го задължи как да изглежда тази конституция.

- А да се изберат 200 депутата мажоритарно - предполагам в един тур, не е ли доста неудачна идея според Вас?

- Ами така го направихме и за Седмото ВНС и резултатът всъщност беше, че това бяха единствените независими депутати, които влязоха във всичките 30 години. Когато някой ми говори за мажоритарни избори, трябва да ми отговори колко независими депутати са били избрани в състав на Обикновено Народно събрание. Нашите независими депутати стават независими, когато бъдат изключени от парламентарните си групи. Това, че хората искали да избират личности, не се доказа. Ако искаха да избират личности, досега да са избрали. Няма такова нещо. Но във Великото Народно събрание един Йордан Радичков, един Валери Петров, един Тодор Колев бяха личности, които наистина бяха разпознати и оценени като личности, а не като партийни кандидати.

- Дали е такава идеята на ГЕРБ в момента обаче? Дали искат да се изберат личности или по-скоро – да спечелят служебно мнозинство?

- Не е ясно кой ще спечели. В момента сме много далеч от възможност за електорални прогнози кой ще спечели. Въпросът е, че ГЕРБ отваря ново ниво на политическа задача. За мен нормалната реакция на един политик би била по-скоро да се придвижи бързо към това поле и да се опита да наложи своето разбиране за конституция, а не да казва „не“. БСП като не знае какво да каже, казва „не“.

- Това си е тяхна изконна позиция – да си подкрепят тяхната Конституция.

- Е, при сегашното ръководство – още повече.


В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
Гарантирано от Хунтата ГЕРБ
01.09.2020 09:16:40
2
3
Симпатизантите на Борисов вече се разколебават в любовта си към вожда. Това е целта на този протест - води до проглеждане. Хората виждат, че царят е гол и въобще не е бил цар, а шмекер и дълбоко комплексиран мачо.
10.
До турчеещия циганин
01.09.2020 07:38:18
0
7
Ти не си турчин бе хасане. Турците са си в Турция, не говорят български и не пишат на кирилица!
Ти си ЦИГАНИН приел исляма. Но това, хасане, не те прави турчин. Турците мразят турчеещите цигани с български паспорти като теб, повече от кюрдите.
9.
Турчин
01.09.2020 07:30:00
7
0
Новата конституция ще признае Турците в булгаристан
8.
Тикви
31.08.2020 21:54:55
4
7
Не брайте конституцупта , човешкия организъм и органите на човек на са даржавна собственост , както ще искате да изкарате в новата си конституция за да можете масово да ни чипирате , колко сте долни за пари си продадохте и децата , еничари празноглави
7.
TWICER
31.08.2020 21:13:46
0
4
'Кръстоската на гълъб с гарга' деформира аналитичните способности и определя манталитета на 'хибридното образование'
6.
движение за пачки и сараи
31.08.2020 21:11:22
7
3
Орешарски го свалихме ние, ако Бочко не слушка пак ще го свалим ние .
5.
МУТРИ ВЪН
31.08.2020 20:57:36
10
11
И те излязоха на площадите!Мутрата Радев на Черепа човека ги поведе!
ОСТАВКААААААААААА на Мутрата Радев
4.
Ъ?
31.08.2020 20:55:35
1
16
От къде на къде, мангали ще определят как да живея в собствената си държава?
3.
БСП+ДПС=Любов
31.08.2020 20:54:13
5
11
Пак ще се целуват другарите с дпсарите по мостовете :)
2.
А уе чуеккъ
31.08.2020 20:43:10
10
7
късно е либе за китка



МУТРИ ВЪН
ОСТАВКААААААААААА
1.
????
31.08.2020 20:29:47
13
10
Тоз изрод от къде изпълзя пак?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори