×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

7 партии влизат в следващото НС, спада подкрепата към протестите


7 партии влизат в следващото НС, спада подкрепата към протестите
По-голяма част от участниците в проучването - 48 % не одобряват радикалните действия с блокиране на кръстовища
31 Август 2020, Понеделник, 08:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, но подкрепата към партията се топи, БСП ги настига

 

 

В момента всички - и управляващи, и опозиция, и протестиращи - говорят от позицията на народа, тоест, надценяват своята роля. Така по учебник се изразява една политическа криза - ситуация, в която никой не си знае мястото. Излизането от подобно положение се осъществява с избори, пише "Труд", цитирайки изследване на социологическата агенция "Сова Харис".

Данните от изследването ни дават моментна снимка на изборните нагласи. Трябва да отбележим, че вследствие на протестите политическите страсти са приповдигнати аналогично на навечерието на избори. Заявление, че са напълно сигурни, че ще гласуват, дават 54% от избирателите. Още 18% - че в известна степен са сигурни и вероятно ще отидат до урните (или машините). Конкретен отговор за кого ще гласуват дават 64% от гласоподавателите. Това е сравнително висока степен на активност за нашата страна. Изострената ситуация не само е повишила интереса към политическата сфера, но води и до размествания в политическите предпочитания.

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила с 17,8%, но според нашите изследвания губи 3,5% от началото на юли, пишат в анализа си социолозите от Сова Харис.

При коалиционния партньор в управлението ВМРО и обикновено подкрепящата мнозинството в парламента ВОЛЯ също има известно понижение. Съответно декларираната подкрепа за БСП е 15,7%, което е нарастване с 3,5%. Най-голям е прогресът при “Има такъв народ” - с 4,9% спрямо юли. Това прави партията на известните шоумени трета политическа сила с 10,1% подкрепа. ДПС също разширява своето присъствие до 5,9%. От опит знаем, че на реални избори Движението винаги получава повече от декларирания в изследванията вот. Четвърта е "Демократична България" с 4,5%.

“Има такъв народ” стои най-добре от всичките си опоненти с показател 22,5%. Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър. За превръщането на това благосклонно отношение в изборен резултат обаче в периода до изборите са необходими сериозни доказателства пред избирателите за политическа коректност и компетентност.

Втора позиция заева БСП, при която има нарастване на доверието почти до 20%, като при това положение са изпреварили дори ГЕРБ, макар и с по-малко от процент. Изглежда, социалистите са на път да преодолеят кризата на доверие, в която бяха изпаднали в началото на епидемията от КОВИД-19.

Доверието към ГЕРБ се е свило до дела на гласуващите за тази партия - 18,8%.  Същевременно обаче регистрираме мобилизация на твърдото ядро симпатизанти на управляващата партия. Доверието в Изправи се бг е 12, 5%,  в Демократична България - 9,9%, ВМРО - 9,5% , ДПС - 7,7%

Динамика има и в отношението към водещите политически фигури у нас. Президентът Румен Радев в ролята си на критик на статуквото преодоля кризата на доверието към него в началото на епидемията и вече се доближава до обичайния рейтинг за държавен глава.

С 48% доверие той измества от първата позиция председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, който е с 37%. Слави Трифонов вече е на трета позиция с 31% доверие. Персоналните атаки към премиера Борисов явно дават отражение и при него наблюдаваме значителен спад до ниво на доверие от 20, 2%, което е съотносимо с дела на симпатизантите на ГЕРБ. Същевременно регистрираме повишаване на доверието към други водещи фигури в управляващата партия като Йорданка Фандъкова (26,4%), Томислав Дончев (20,5%), Председателят на парламента Цвета Караянчева има незавидните 13,1%, доверие,  Деница Сачева (12,2%). Иван Гешев има 15,2% доверие, лидерът на БСП -  16,9%.

Гражданското недоволство в началото предизвикваше спонтанна реакция на симпатия и подкрепа от общественото мнение, но постепенното му политизиране води до известна ерозия и колебания в отношението към него.

Първоначално над 60% от пълнолетните граждани напълно подкрепяха протестиращите. Сега регистрираме, че безусловната подкрепа е слязла до 48%, като още около 25% симпатизират, но с известни условности. Когато става дума за радикализиране на действията и проявата на гражданско неподчинение, по-голямата част от хората вече се отнасят с неодобрение - 46% срещу 38% одобряващи.

Очевидно протестиращите трябва да намерят точната мяра, ако искат да останат във фокуса на общественото внимание. В противен случай рискуват сами да се компрометират. Идеите, които премиерът извади на показ чрез предложението си за свикване на Велико Народно Събрание (ВНС), изместиха центъра на публичния дебат. По същество предложението му съдържа неща, които отдавна витаят в публичното пространство, но поради несъгласията на едно или друго политическо лоби, не намираха развитие до краен резултат.

Представени пред широката общественост, без да се споменава първоизточника им, те получават одобрение от “квалифицирано” мнозинство. Така например тезата, че главният прокурор трябва да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, се подкрепя от 84% от хората.

Също и мандатът на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища да се намали от 7 на 5 години според 81%. От пръв поглед се отхвърля единствено идеята президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване - 17% са “за”, докато 66% са “против”.

От идеите, които ВМРО лансира, колебания има само за задължителната наборна военна служба - 41% одобрение срещу 44% неодобрение. Одобрението на въвеждането на задължително военно обучение е 62%, на въвеждането на образователен ценз за гласуване - 61%.

Идеята следващите парламентарни избори да бъдат за ВНС, макар и първоначално издигната от протеста, не се възприема еднозначно. 32,5% са “за”, докато 35% са: “против”. Предпочитаната теза е, че е достатъчно да се направят поправки в действащата Конституция. Така смятат 43% от хората; 17% са на мнение, че трябва си остане действащата Конституция без промени, а 18% са считащите, че е необходимо да се приеме нова Конституция.

Получените резултати показват, че в обществото има преобладаваща представа за това, какви трябва да бъдат промените и за това, как трябва да протекат реформите.Голяма част от обявените предложения могат да бъдат решени и от обикновено Народно събрание. Спорният въпрос е кой е легитимен да извършва промените. Чрез поставянето на проблемите за обществена дискусия премиерът направи опит да си върне инициативата. Тези, които смятат, че основната цел на предложението на Бойко Борисов е поставянето на важните проблеми в страната за дискусия, са 22%. Това означава, че поддръжката на премиера консолидира симпатизантите на ГЕРБ и партниращите й партии.

За 61% основната цел е печелене на време и оцеляване във власт­та. Нещо повече, засега протестиращите продължават да удържат тезата, че първо управляващите трябва да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави - 50% от гражданите в страната са съгласни с това. Несъгласие с тази теза изразяват 31%.

Установяваме, че засега тезите на протеста имат надмощие, но същевременно е в ход и консолидация на хората, които имат опонираща гледна точка. Разпределението на влиянието на двата лагера личи най-добре в позицията какви трябва да бъдат следващите парламентарни избори у нас.

Този въпрос е в центъра на политическото противопоставяне, въпреки че времето за провеждане в двата варианта почти съвпада.

За редовни избори през март 2021 г., организирани от действащото правителство, са 35,5% от избирателите. За предсрочни избори, организирани от служебно правителство, са 47%.Явно доверието между двата лагера е на кота нула. Протестът продължава да има заряд да влияе на нагласите в обществото. Същевременно тече и процес на консолидация на опониращите на тезите на протестиращите, които залагат на основния си аргумент - сигурността.

Няма как да бъде игнорирана темата за епидемията от коронавируса, тъй като светът продължава да живее под знака на тази заплаха. И институциите, и обществото ни досега реагираха гъвкаво и България сравнително успешно се справи с бедствието. 31% е делът на тези, които заявяват, че стриктно спазват, а други 57% - че се съобразяват с наложените ограничения. Това показва един адекватен отговор на предизвикателството.

Смущаващо е увеличението на дела на хората, които заявяват, че не спазват предпазните мерки - от 6% преди два месеца на 9% в настоящия момент. Явно за да не се получи пробив в системата е необходимо мерките, осигуряващи обществената безопасност, да се затягат.

В данните от настоящото изследване ясно личи процес на значително разместване на политическите пластове и на налагане на нови субекти. Това обаче не означава, че съществуващата структура е рухнала и утвърдените политически сили ще слязат от сцената.

Вариант, при който ГЕРБ и БСП не присъстват в следваща управленска коалиция, е предпочитан от 36% от гласоподавателите. Същевременно, е по-добре България да бъде управлявана от дясно-центристка коалиция с участието на ГЕРБ смятат 19%.А че по-добре е България да се управлява от ляво-центристка коалиция с участието на БСП - 18%.

Широка коалиция между ГЕРБ и БСП предпочитат 5%, което показва, че този вариант не е популярен сред избирателите.Ако до следващите парламентарни избори не настъпят съществени изменения, с голяма вероятност можем да предположим, че в следващото НС ще присъстват 7 политически субекта.Някои от тях са съставени от сложни коалиции. Това предполага изключителна раздробеност, при която съставянето на парламентарно мнозинство ще бъде задача с повишена трудност.

Излъчването на консенсусно реформаторско мнозинство, което да направи радикални реформи в структурата на управлението на страната, явно ще трябва да се отложи за неопределено бъдеще. Очевидно с редовни или извънредни избори в страната ще се развие процес на политически хаос и непредсказуемост.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 19 - 25 август 2020 г. сред 1000 български граждани. Изследването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

 


 
В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
оня с коня
16.09.2020 04:56:34
0
1
Интересно, всички твърдят, че искат честни и прозрачни избори, в същото време излиза, че 62% от българите искат изборите да са изцяло фалшиви и напълно безсмислени...
Малък, но много прост народ...
14.
Перко с пагони
01.09.2020 09:45:09
0
1
Фактът,че недоверието към Генерал Перко е по-голямо от одобрението към него е повече от показателен.Дори и да си специалист в дадена сфера,решиш ли да политиканстваш,да изпълняваш поръчки,да говориш предварително написани опорки от ПР-ката на Премиера,които са в негова угода,да хвалиш Делян Пеевски наляво и надясно,да говориш наистина като специалист,а малко след това да се отметнеш и да следваш "правилната линия" и когато малкото останали журналисти (а не мисирки) решат да те "притиснат" с неудобни въпроси ти да се нацупиш и да избликаш тъпотии като "очаквам яко да се мре,ма яко ти казвам,е,ше видиш", след това същата ПР-ка да те скрие от хората.Показателно е колко лесно можеш да станеш за резил и сам да си се изплюеш на труда.Надявам се тези след Бойко да го разкарат от позицията му на шеф на ВМА и да го разжалват от армията.Да го видим най-малкото тоя специалист,цял живот на държавна хранилка как ще се оправи с частният сектор.Току-виж му направили услуга,може да му остане повече време да ходи на Халкидики и Черноморец,знае ли човек?
13.
Опитен
31.08.2020 19:35:14
0
2
Най- доволен в момента е Султан-сокола от сараите. Той седи, мълчи и с радост гледа как българите са разединени на десетки партии, които се противопоставят една срещу друга. Неговият електорат е голям, сплотен и сигурен. С нашия глупав български акъл накрая ще се докараме дотам, че Ахмед Доган ще направи правителство и ще управлява България.
12.
Бивш симпатизант на нфсб
31.08.2020 16:38:00
1
3
Флагман не може ли да разберете че лъжепатриотите са политически трупове който се е хванал с ГЕРБ след това става политически труп справка АБВ и Реформаторският блок
11.
Смях
31.08.2020 11:52:33
2
11
Не знам къде се гласят Валерката и Каракачанов.По всичко личи,че ако ГЕРБ не им удари рамо ще гледат НС само по ТВ:)
10.
хахахаха
31.08.2020 11:41:49
3
12
Новината е че Герб е на кантар за влизане, Валерката пък го няма в хилядата
9.
коко
31.08.2020 11:18:42
4
5
славчо освен да плюят в предаванията си нещо смислено не съм чул същото като и христо иванов и това че ще видят после какво ще правят хич не ми харесва ще настъпи страшен хаос пък даже ми минава мисъл и за деветдесетте години
8.
Моряка
31.08.2020 11:08:43
5
6
Малеее ,дългия както е огладнял сега само да се докопа до власта ,голямо лапане ще падне............ Ха честито, на протестърите!
7.
Ку ку бенд
31.08.2020 09:21:28
10
8
Манипулация,Слави винаги е бил червена подлога,в предаването си усмиваше всички политици без нито един червен продажен тъп чалгар и празноглавец
6.
МОТОТО НА ВЛАСТА
31.08.2020 09:16:09
31
12
"""Ако не можеш да ги убедиш ОБЪРКАЙ ГИ"""Пускайки ""ДИМКИ"" –СТАТИИ С ""ОПОРКИ""ЗАДЕЙСТВАИКИ ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ!!!!!!!!!!!!!!МУТРИ ВЪН ОСТАВКА
5.
Sss
31.08.2020 09:13:53
1
16
Поредната поръчкова ПОМИЯ.....
4.
Иванп
31.08.2020 09:13:47
9
11
Труд, Сова Харис, спрях да чета до там! Измислената партия на Слави Трифонов нарочно бива бутана напред от комунягите, явно им е резервен вариант.
3.
ХАХА А ""КОЙ""????????????????
31.08.2020 08:55:34
31
10
Е ИЗТОЧНИКА НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДА СИ НАПРАВИМ ИЗВОДА ЗА """КОМПЕТЕНТНОСТА""НА АВТОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩОТО В ""МЪГЛАТА""ВИЖДАМ ЧЕРВЕНИ НЮАНСИ СЪС СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ БКП –1 ПАК ИДВА ДА СМЕНИ БКП–2 ХОХОХО !!!ПАК СЕ ОПИТВАТЕ ДА ПРАВИТЕ ХОРАТА НА ИДИОТИ!!!!!!!!!!!!МУТРИ ВЪН ОСТАВКА
2.
ясно
31.08.2020 08:48:49
1
19
още като прочетох първото изречение и ми стана ясно и заглавие и статия. ...пише "Труд".
Копи - яжте пасти направо
1.
Бай Иван
31.08.2020 08:34:50
1
19
Толкова некадърно написана статия скоро не бях чел...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Със св. Атанас обратно към живота или как се появи мангъровщината Със св. Атанас обратно към живота или как се появи мангъровщината

Да вярваш на алтернативни теории тип "Мангъров" днес направо си е норма, тъй като доверието в официалните институции отдавна се търкаля в прахта

 

 

Филип Филипов е шампион по кикбокс, спечели златото в спортна зала „Младост“ Филип Филипов е шампион по кикбокс, спечели златото в спортна зала „Младост“

Младата надежда на СК „Аякс“ продължи с впечатляващото си представяне

 

На живо във Флагман.бг: Започна истинско зрелище в спортна зала "Младост", най-добрите кикбоксьори излизат на ринга На живо във Флагман.бг: Започна истинско зрелище в спортна зала "Младост", най-добрите кикбоксьори излизат на ринга

Днес е гала вечерта на Държавното първенство по кикбокс и Купа Бургас

 

Собственици на нощни клубове: Веднъж търпяхме дискриминация, втори път няма да допуснем! Собственици на нощни клубове: Веднъж търпяхме дискриминация, втори път няма да допуснем!

Единственото приемливо за нас решение е забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 10 дни, колкото се счита, че е инкубационният период на вируса, твърдят те

 

 

Щабът в Русе ще решава за нови мерки срещу коронавируса Щабът в Русе ще решава за нови мерки срещу коронавируса

В Русенско за денонощие са установени 53-ма души с инфекцията

В Плевен набират доброволци за клиники на болници, извън Covid отделенията В Плевен набират доброволци за клиники на болници, извън Covid отделенията

Обръщението на ръководството е към студентите, стажант-лекарите и медицинските сестри от 4-ти курс

Потрес: Пожарникар участвал в 7 въоръжени грабежа Потрес: Пожарникар участвал в 7 въоръжени грабежа

Присвоени са над 2 400 лева, няма пострадали лица

18 заразени с коронавирус в две социални жилища във Великотърновско 18 заразени с коронавирус в две социални жилища във Великотърновско

Шестима от тях са от персонала, а 12 са потребителите

Развръзка на драмата със Стойко, който изчезна преди 24 часа Развръзка на драмата със Стойко, който изчезна преди 24 часа

Наш читател се обадил на семейството му и е съобщил къде се намира

Синът на Ламбо влиза в ролята на знаменития си баща във филм за него Синът на Ламбо влиза в ролята на знаменития си баща във филм за него

Засега екипът на филма за Ламбо пази дълбока тайна подробности около проекта, а и не е осигурено финансово

Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус Властите в Северна Корея: Пазете се от жълтия прах от Китай, носи коронавирус

Предупреждението е било отправено в четвъртък от органа на компартията "Родон синмун"

И кметът на Истанбул с положителен тест за коронавирус И кметът на Истанбул с положителен тест за коронавирус

Екрем Имамоглу е приет в болница и е започнало лечението му

Световен шампион ограбен вкъщи от трима с пистолети Световен шампион ограбен вкъщи от трима с пистолети

Лука Тони преживя кошмарни мигове между 19,30 и 21,20 ч. в четвъртък вечерта

Със съвест срещу Ковид-19: В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят Със съвест срещу Ковид-19: В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят

Разказ от първо лице на сънародничката ни Юлияна Антонова – Мурата как Япония "озаптява" коронакризата

10-те семейства, които управляват света и животите ни 10-те семейства, които управляват света и животите ни

Всички те си приличат по едно нещо - социалният им статус и позицията им в обществото са обгърнати в мистерия

Недостижима: Гърция пак води в туристическа класация за Европа Недостижима: Гърция пак води в туристическа класация за Европа

Курортите от южната ни съседка са водещи на континента

Полицейски шеф се напи и изнасили 13-годишната дъщеря на свой колега Полицейски шеф се напи и изнасили 13-годишната дъщеря на свой колега

Съдът определи превантивна мярка на поляка под формата на двумесечно предварително задържане

В Турция засилват войната срещу алкохола – глоби до $40 000 В Турция засилват войната срещу алкохола – глоби до $40 000

Над 70 починали за две седмици след консумация на ментета

Гърция въвежда вечерен час. Ето как ще работят заведенията Гърция въвежда вечерен час. Ето как ще работят заведенията

Южната ни съседка засега няма да затваря границите

Полша забрани събиране на повече от 5 души Полша забрани събиране на повече от 5 души

Варшава затваря ресторантите и баровете за 2 седмици

Живко Табаков Живко Табаков Математици откриха ново уравнение:
Не + 50€ = Да
Виц на деня Виц на деня - Имаш ли нещо у вас на Apple?
- Да. Компот.
Виц на деня Виц на деня Габрово. Майка се провиква от прозореца:
- Ваньо, ела да обядваш!
- Вече обядвах у Петьо!
- Ах! Това не е син, а злато направо!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената и добре да живее все някога става или свекърва или тъща.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори