×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.k[email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • МВнР предупреди българите в Трир да не ходят в широкия център на града заради атентата
  • Дарители събраха над 55 000 лв. за лабораторията за кръвна плазма в Плевен
  • Ограничено е движението по пътя Велико Търново-Търговище, изтеглят ТИР
  • Пернишка болница спира да работи за две седмици заради лекари с COVID-19
НА ЖИВО

"Републиканци за България" ще бъде приятната политическа изненада


"Републиканци за България" ще бъде приятната политическа изненада
Не приемаме подкрепа от всеки, има хора, които желаят да членуват при нас, но не отговарят на профила ни и ги отклоняваме елегантно, каза Цветан Цветанов
27 Август 2020, Четвъртък, 12:33 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Не съм предполагал, че в рамките на една година ГЕРБ ще се превърне в най-мразената партия. Това е огромен проблем за всички честни и почтени членове 

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов проведе серия от срещи с потенциални членове на новата му партия „Републиканци за България“ в Бургаска област. Той посети Руен, Несебър, Созопол, Царево и Бургас. (ВИЖТЕ ТУК) В конферентната зала на „Смарт центъра“ на ул.“Транспортна“ Цветанов събра симпатизанти от Бургас, с които разговаря повече от два часа. Той направи импровизиран брифинг преди срещата, в който му зададохме серия от важни въпроси.

-Г-н Цветанов, докъде стигнахте с изграждането на структури на „Републиканци за България“? Прави впечатление, че сте изключително активен в последните седмици.

-Да, действително посетих много български градове, срещнах се с хора, които декларираха подкрепа към политическия проект. Към момента мога да кажа, че имаме 65 % хоризонтално покритие на  структури в цялата страна, срещнах се с потенциални членове, които не са били партийно ангажирани и ще бъдат богатство за политиката. Но не приемаме подкрепа от всеки, има такива, които искат да застанат до нас, но ние трябва елегантно да отклоним тяхното желание, защото не покриват профила и нашите политически цели.

-Избрали ли сте кой да ви представлява в Бургас?

-Доверихме се на Иван Крумов. Това е човек, който се занимава с бизнес. Когато направихме първата среща, той дойде с приятели и успяхме да създадем едно ядро, което да разговаря по общините и да търси съмишленици.

-Как ще се позиционира „Републиканци за България“ и какви ще са основните ви акценти в програмата?

-Проектът, който правим, ще е позициониран в център-дясно. Смятам, че ще бъдем приятната политическа изненада. И сега обсъждаме целите, а по някои от секторите експертите работят и сме в напреднала фаза. Основният акцент ще е електронно управление. Това е една от формите за преодоляването на корупционния натиск. Считаме, че с него ще се въведе прозрачност, ще се направят законодателни промени, с които ще бъдат въведени конкретни срокове и администрациите няма да работят физически с клиентите, а ще обслужват основната част от потребителите си по електронен път, в кратко време и в интерес на обществото. В един бъдещ управленски мандат ще търсим съмишленици от други парламентарно представени партии, за да може в края на следващото Народно събрание да има възможност и за електронно гласуване. Разговорите, които водя с българи, които живеят в САЩ, Германия, Великобритания, са в тази посока. Нашите сънародници искат да получат тази възможност да гласуват.  Другите акценти ще са съдебната реформа и разбира се повече инвестиции и инструменти за стимулиране на бизнес средата.

-Ако трябва да бъдем честни, изглеждате самотен, не виждаме хора, които да застанат до вас, няма го втория човек в партията, членове на бъдещия управленски екип на вашата партия…

-Има много хора до мен, за което им благодаря, но кой ще бъде втори, трети и т.нат. ще бъде избор, който ще направи учредителното събрание на „Републиканци за България“. Плановете ни са да има Изпълнително бюро, което ще бъде между 31 и 35 човека, от различни професионални области, ще има широка представителност. По места ще има областни структури, но областният ръководител няма да е член на общинско ръководство. Ще имат възможност да водят широка дискусия и да вземат най-добрите решения.

-Има ли хора от ГЕРБ, настоящи членове, които изразяват подкрепа към вашия политически проект?

-Да, има много такива, дори съм убеден, че в един етап, когато бъде учредена партията, ще се увеличат. Но в никакъв случай не съм в активната роля в тази посока. Обаждат ми се приятели, в ГЕРБ има стойности хора, и не смятам, че трябва да слагаме всички под общ знаменател заради това, което се случи през последната година. Не съм предполагал, че в рамките на една година ГЕРБ ще се превърне в най-мразената партия. Това е огромен проблем за всички честни и почтени членове на партията. На последните парламентарни избори – през март 2017 година, 1,140 млн.избиратели гласуваха за партията - огромна обществена подкрепа. В момента тя се топи, ГЕРБ няма да има повече от 500 хил.гласа. Това, което ние ще се стремим, няма да бъде да привлечем всички онези, които от ГЕРБ ще припознаят „Републиканци за България“, а искаме да се обърнем към негласуващите, които биха харесали нашия проект заради ясните политически послания и идеи.

- Бургас е спокойна община, тук няма протести, хората са доволни от местната власт, която се олицетворява от зам.-председателя на ГЕРБ Димитър Николов. Как ще стратегирате подготовката за тропащите на вратата избори, за да реализирате поне един народен представител?

-Ние не искаме да бъдем реваншисти, не искаме да сме агресивни, а да даваме решения на поставени въпроси. Това, което искаме да направим, е да може действително да представим на обществото нашите идеи, а хората да изберат. Що се касае до Бургас - градът се разви много добре от гледна точка на инфраструктура. Превърна се в изключително приятно място за туристите, но бихте ли ми казали къде са работните места за младите хора? Няма ги! Преди да дойда тук, ходих във Варна. Там се запознах с една изключителна дама, на 32 години, завършила е Френската гимназия в Бургас, а след това висшето си образование във Франция. Работи в областта на ИТ сектора, но в родния си град не е успяла да си намери работа. Заради това е отишла във Варна, където се е устроила, живее със семейството си. В Бургас си идвала само за почивка. За съжаления тук я няма тази динамика на един голям град, който претендира за иновация и иновативност. Това е големият проблем. Хората в Бургас искат да виждат хоризонта за младите и децата им, да се вижда перспектива за развитие. Да, градът е прекрасен, но няма достатъчно работа.

-Как ще коментирате инициативата за промяна на Конституцията?

-Абсолютно несъстоятелно действие. За промяна на основния закон трябва да се търси политически консенсус. Не може да предложиш проект, ако не си направил най-важното – политическите консултации и общественото обсъждане. Самият факт, че ГЕРБ внесе самостоятелно предложението, показва, че те нямаха комуникацията дори с коалиционните си партньори.  Вие видяхте, че бързо се прояви разминаване между внесените предложения от ГЕРБ и тези на „Обединени патриоти“. Смятате ли, че това е единна политика за намиране на 120 гласа в началния етап?!

-Ще удържи ли правителството на ГЕРБ на протестите?

-Допускат сериозна грешка с оставането във властта на всяка цена. Отлагат даването на оставка и предсрочните парламентарни избори, което само им вреди. Ако се вземаха решения, които да бъдат в интерес на държавата, и на партията дори, трябваше много по-бързо да се оттеглят. Знаете какво направихме през 2013 година, когато имахме много по-малко протести, тогава веднага подадохме оставка. Обществото възприе ГЕРБ и ни подкрепи за това, което бяхме направили в мандата си. През 2016 година след загубата на президентските избори, никой не предизвикваше да има предсрочни избори, но ние излязохме и казахме: След като има такъв резултат, трябва отново да потърсим доверието, за да може да продължат реформите, ако се правят. Сега, в момента, при много по-тежка криза не се подава, което означава, че в ГЕРБ осъзнават, че не са готови и знаят, че резултатът им ще е катастрофален.

-Общоизвестен факт е, че работихте изключително добре с г-н Валери Симеонов, когато бе вицепремиер, а впоследствие и зам.-председател на НС. Да очакваме ли да си партнирате с „Обединени патриоти“?

-Работил съм с всички парламентарно представени групи в българския парламент и мога да кажа, че с Валери Симеонов съм имал изключително реални и истински отношения, чисто политически, защото когато е трябвало да се подкрепи правителството със законодателен пакет, сме обединявали усилия и всеки е правил компромиси. Знаете, че политиката е изкуството да правиш компромиси, за да се намери пресечната точка. С г-н Симеонов се работеше лесно.

-Ще търсите ли партньори, с които да участвате заедно на изборите?

-Засега намеренията ни са да участваме самостоятелно. Винаги съм казвал, че не на всяка цена трябва да търсиш резултат и съмишленици, с които да го повишиш. В политиката едно плюс едно не прави две. Много е важно да изградиш идентичност, да дадеш ясните послания за това, което искаш да правиш.

-Г-н Цветанов, още като зам.-председател на ГЕРБ налагахте политиката да пробивате в смесените райони и да учредявате силни структури, контрапункт на ДПС. Днес символно посетихте Руен и положихте солидни основи там. Да очакваме ли да продължите тази политика и да опитате да осигурите алтернатива за гражданите в т.нар.крепости на ДПС?

-В Руен ще работим с Февзи и Хасан. Февзи е един изключително почтен човек, работил съм много добре с него, който има сериозна обществена подкрепа. Той е общински съветник. И Февзи, и Хасан са в ГЕРБ заради това, което съм правил по смесените райони. Уважавам всяка една етническа принадлежност, защото винаги съм казвал, че многообразието, което има в България, трябва да го съхраним и предадем на децата си. В бъдещата партия ще има представители на всички общности – мюсюлмани, християни, евреи, арменци, хора от различни етноси.

-Защо „Републиканци за България“, не сте ли по-близо до идеите на „Демократическата партия“ в САЩ?

-Защото в България републиканският модел е силно изразен. Това, което бихме искали да направим, е да отстояваме републиканските ценности и идеи.

-Как ще се финансирате?

-С дарения, всичко ще бъде разписано в Устава на партията и с членски внос от съответните членове и симпатизанти.


В категории: Политика


24
Коментара по темата
24.
Славчо Хаджийски
31.08.2020 15:41:37
0
0
Цветанов да каже работи ли асансьора? Това е важното, а що се отнася до ГЕРБ, от него нищо не зависи!
23.
ДА ИЗМЕТЕМ алчната и крадлива пасмина ГЕРБ
28.08.2020 11:06:49
1
7
А девизът на тази партия ще е "Асансьор за всеки"...
22.
Ahmet
27.08.2020 21:09:53
1
3
Fevzi Ruen s teb sme samo napred.
21.
Съседа
27.08.2020 16:22:46
2
25
Цецо е политически труп.
20.
Jkj
27.08.2020 15:39:47
2
29
И тоя е бита карта,едни и същи персонажи! Писна ми да ми се натрапват и без това този филм вече го гледахме!
19.
Боже
27.08.2020 15:26:50
2
35
Тоя не разбра, че без Бойко е незабележим, най обикновен мошенник. Колко прост трябва да си за да вярваш на този човек, господ да пази България от такива изменници и предатели
18.
Този е
27.08.2020 15:04:52
0
43
Истински Републиканец с 7 апартамента :) направо е спечелил цял маратон. Това доказва че нашата мила татковина Р.България може да бъде ръководена и от учител по физическо възпитание, счетоводителка, магазинерка и др.
17.
Драк
27.08.2020 15:04:02
0
16
Еми смешно е.
16.
дебили бургас
27.08.2020 14:58:59
6
22
Ба си лайномета Цвъчко! Значи е съгласен 20 скачащи и крякащи лумпена на жълтите павета да свалят правителства, да издигат бесилки и да бесят несъгласните!!!
15.
ana
27.08.2020 14:51:16
0
17
мечтай си хубаво е човек да мечтае и най вече да си вярва че мечтите му ще се сбъднат може и да стане след сто години
14.
" Живот в скалите"
27.08.2020 14:34:43
0
23
А големия предател винаги е най близо.И затова най трудно се вижда...Големият предател е страхлив,сине.Инак няма да е предател,а враг"
От М.Лалева
13.
До трола с големите букви!
27.08.2020 14:25:22
2
10
Хахахаха, на олигофрена с тъпите коментари пак са му натряскали минуси. Колко е жалко да си тъпо парче, пишещо с големи букви!
12.
апартамент с асансьор
27.08.2020 14:04:30
2
30
Цветанов-човекът апартамент!!!Влиза в политиката,като полицай и излиза с шест апртамента,придобити ,докато е бил във властта.
11.
ХАХА КОЛЕВ
27.08.2020 13:53:13
36
6
И ПО СТО ОТРИЦАН.ТЕЛНИ ВОТА ДА СЛАГАШ ВСЕ ТАЯ ///ЩЕ ПОДАМ ЖАЛБА ДО ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ И ЩЕ ВИ ""РЕЗНАТ""ПРАВОТО ЗА КОМЕНТАРИ ПОД СТАТИИТЕ И УМИРАТЕ ""ПРАВИ""!!!!!!!!!!!!!!!ВНИМАВАЙ МНОГО КОГАТО СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ВОТА В НЕЧИИ ИНТЕРЕС!!!!!!!!!!!
10.
biznes partnior
27.08.2020 13:38:20
0
12
republikanci za bulgaria ahahahaxahaha cvuki mnogo filmi gledash :D vidqla jabata che kovat konq i hop.... republikanci za bulgaria... paliacho ahahaxahahaha
9.
Лост
27.08.2020 13:32:35
0
34
Не мога да съчетая думите елегантност и Цветанов.Докато чуя ли апартамент и тъща веднага ги свързвам с него.
8.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
27.08.2020 13:28:54
0
40
Само за една година без Власт,
свежи пари, апартаменти и лични асансьори, Tоя тулуп се състари и заприлича на клошар!
7.
ЩО ПРЕМАХВАШ
27.08.2020 13:14:43
30
7
КОМЕНТАРИТЕ БЕ КОЛЕВ ///ОБЕЩАВАМ ТИ ОЩЕ ЕДИН СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ////!!!НЯМА ВЕЧНО ДА ТИ СЕ РАЗМИНАВА БЪДИ СИГУРЕН В ТОВА
6.
МУТРИ ВЪН
27.08.2020 13:10:51
30
16
ОСТАВКА
5.
Освен Цветанов
27.08.2020 13:09:37
30
4
Изграждащ партиини структури в областа днес от 18 часа в операта е и отчетно изборното събрание на ДА БЪЛГАРИЯ !!!!С ПРИЕМ НА НОВИ ЧЛЕНОВЕ!!!!!!!Цветанов е опитен политик и с контактите си се очаква да изгради успешна партия в дясното пространство
4.
Иван
27.08.2020 13:06:25
0
38
Нов бърдак със стари курви?
3.
Приятна ще е дам:)
27.08.2020 12:55:42
2
36
Като патрЕотите,където целта им беше да се намърдат в парламента и да станат патерица на някой,че да може и те да папат.
2.
Silas
27.08.2020 12:55:16
0
53
Никой не обича предателите, винаги трябва да очакваш да го направят отново.
1.
1234
27.08.2020 12:46:17
1
47
хахах тоз не е в ред ,деба и гладното куче
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първият щам на COVID-19 изчезва, антителата пазят от ново заразяване около една година Първият щам на COVID-19 изчезва, антителата пазят от ново заразяване около една година

 От СЗО изтъкнаха, че грипният сезон протичал по-леко в сравнение с предходните години, каза проф. Радостина Александрова 

3475 са новите с коронавирус, 318 заразени в Бургас 3475 са новите с коронавирус, 318 заразени в Бургас

 Починали са 153 болни през денонощието

Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус

Возилото било паркирано в двора на новострояща се сграда край бл. 91 в бургаския жк „Меден рудник”

Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден

Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра

Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа

За още 10 области у нас се чакат идеи за трансформация заради "Зелената сделка"

КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода

Няма да има промяна в цената

Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА

Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани, посочи шефът на ВМА

От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а

Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира"

Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават

Затварят на острова магазините, които не продават стоки от първа необходимост и в градовете, където досега те работеха

Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци

Алкохолната проба на шофьора е положителна, не е терорист

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността

C Мaрaдoнa cтaнaхмe близки. И двaмaтa cмe изрacнaли нa улицaтa, в прeдгрaдиятa, категоричен е режисьорът

 

Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин? Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта, твърди историкът Соловей

Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19 Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19

За това информира единият от адвокатите му

 

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

 

Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания

Антените са определени за високорискови

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори