×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чалга туристите - големият проблем на Странджа*


Чалга туристите - големият проблем на Странджа*
Това е един от биваците на тези групи, те обикновено се събират покрай реките - Младежка, Велека, Мечи дол и оставят много боклуци след себе си
25 Август 2020, Вторник, 11:19 ч.
Автор: Владимир ДИМИТРОВ

Става въпрос за хора, които от колата правят 5 крачки, сядат на масата, ядат, пият от сутрин до вечер и най-дългото разстояние, което им се налага да преодолеят, е до храстите, за да се облекчат

 

В последните дни много хора се впечатлиха от едно мое клипче, как джипове газят река Велека в Странджа. Публикацията ми получи рекорден брой споделяния и отразена почти във всички медии (ВИЖТЕ ТУК). Звъняха ми откъде ли не и ходихме на терен да правим репортажи. Някои, които се почувстваха пряко засегнати, директно ме обвиниха в евтин пиар...

Но почти никой не видя текста към клипчето и не разбра, защо всъщност съм го пуснал.

Моя грешка е, че не направих предварително връзката с актуалната тема в момента с джиповете на Рила. Не съм очаквал от РИОСВ да проверяват случая, нито съм подавал сигнал.

Сигнали обаче не веднъж съм подавал за по-сериозния проблем в Странджа, който от година на година се задълбочава и никой не взима мерки да сложи ред - БИВАКУВАНЕТО!

И не, не говоря за туристи с раници, които си опъват палатка, за да пренощуват по време на многодневен преход. Става въпрос за хора, които от колата правят 5 крачки и сядат на масата, ядат и пият от сутрин до вечер и най-дългото разстояние, което им се налага да преодолеят, е встрани до храстите, за да се облекчат.

Аз ги наричам ЧАЛГА ТУРИСТИ.

Проблемът е, че този тип туристи много често си тръгват, оставяйки всички боклуци след себе си. И не само - режат дърва с резачки, палят огън на необезопасени места и дори не го изгасят, когато си тръгват, вдигат шум като на концерт с мощни тонколони, захранвани от генератор.

Такива компании в Странджа се събират най-често покрай реките - Младежка, Велека, Мечи дол, за да се възползват от приятната прохлада и водата. Най-страшно е положението на поляната след село Младежко в Природна забележителност "Пещери и извори на река Младежка".

В Младежко аз лично организирах кръгла маса за разрешаване на проблема и въвеждане на ред преди три години с участието на всички отговорни институции. Към днешна дата решение няма.

Обърнете внимание, че аз не искам пълната забрана на бивакуването! Аз също обичам този начин за докосване до природата. Искам както на много други места в България и в Странджа да има създаден ред и да се спазват правила.

Да е ясно - къде може да се опъне палатка, да се запали огън, да се изхвърли боклук, кой ще извози този боклук и т. н.

Вчера най-накрая от БТВ склониха да направим репортаж от поляната на Младежко и да покажем какъв е проблема. Там всяко лято непрекъснато има палатки, каравани, чалга до небесата и боклук в изобилие. Е, когато отидохме нямаше нищо от това ...

Местните се бяха погрижили да предупредят бивакуващите да се изнесат и грижливо бяха почистили след тях. ЗАЩО? За да не се изложели по телевизията!!! В същото време те най-много страдат от целия този хаос - прахът от колите, минаващи по улицата на селото влиза в домовете им, слушат чалгата, чистят им мръсотията.

Платежоспособните туристи, които идват в селото да търсят спокойствие и чиста природа, се отвращават и повече не се връщат.

Може би местните си заслужават участта, не знам, трудно ми е да проумея вчерашната постъпка.

Така или иначе снимки направихме - без хора и палатки, но с купища боклук, незаконно отрязани дървета, незаконно строителство.

И не, не са виновни хората, които искат да почиват на прохлада край реката, нито тези с джиповете! Нека има повече хора, усещащи магията на природата. Но за да няма поразии и боклуци, не бива да се разчита единствено на човешката съвест - някъде тя липсва.

*Владимир Димитров е председател на СНЦ "Зелена Странджа", публикацията е от фейсбук профила му, заглавието е на Флагман.бг

 


В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
19
Коментара по темата
19.
Бастун
25.08.2020 22:17:21
8
6
Кой си ти бе бастун???????? Че да казваш кой къде ще ходи и бивакува ,кои си ти че да даваш мнение по въпрос , за който не си компетентен. Ами къде се спотайват за нужда „туристите с раница” според теб??? Може би се стискат хаха - пакяк. Аз съм един от тези бивакуващите и ще ти кажа едно , планината е на всички и никой няма право да си я пази ,за него си. И най-големият проблем не са туристите а дървосекачите ,те доста повече замърсяват и коловози милион след тях. Ами какво ще кажеш за стършелите , кога пръскахте за последно??? Защо не споменете за мигрантите ,които пътеки оставят след себе си от всякъкви мизерии. Защо не споменавате, за изоставените села ,за потрошените чешми и засипаните кладенчета ,за трънясалите ниви и
градини , за масовото ходене за гъби ????? Хиляди неща мога да изброя ,но няма смисъл ,защото кервана си върви и не ми казвай ,че двама къде пили (били проблема на странджа).Проблема е на някой в празните глави и на такива които ви дават поле на изява.
18.
До 17
25.08.2020 16:47:53
0
1
Лек много си прав :)))В казармата бях с едно лице от М.Р,107 блок май беше.Алекси Петров,няма такъв примат,мързи ме да пиша.Няма лошо скоро обаче го видях вечерта в един джип полицай ми се видя че станал,същия нандерталец,щях да го навикам ма се усетих и айде да не го излагам пред колегата му.Че и аз имам поглед над жителите на този така романтичен квартал
17.
до 15 МЕДЕН РУДНИК Е
25.08.2020 16:21:46
0
4
ПЪЛЕН С АБСОЛЮТНИ СТРАНДЖАНСКИ ""КАЧУРИ""КОИТО СВИНСТВАТ ИЗ СТРАНДЖА
16.
Ротшилд
25.08.2020 15:10:05
0
14
Чалга туристи в Странджа?!? Еми то такива има навсякъде! Проблема на Странджа е голям и не бива да се търсят избирателно проблемите. Всяко лято на юг от Царево по брега на Парк Странджа и по горите на дивите плажове Липите, Листи и други малки заливи е пълно с палатки и кемпери, които оставят тонове боклуци. Сигурно всички те са временно подслонили се да си починат от дългия път, да ама не.Заплюват си едно място и цяло лято никой не може да ги мръдне, къде се къпят и мият не ми е ясно и не ме интересува, но боклука, който оставят след себе си е много. Боклук като самите тях. Тази година ще си направя труда и ще обиколя да направя някоя снимка, за да ги пратя на различни медии, за да видят хората така наречените природозащитници какви ги вършат. Всички искаме природа и паркове, но да са както в нормалните страни. Щом е защитена територия всякакъв вид бивакуване и престой е строго забранено освен в определените за целта места. Тук идва въпроса какво са направили за това хората от Парк Странджа, къде с местата за подслон, почивка и разпване на палатки?Едно голямо нищо! Освен да усвояват евро средства и парите от тях да потъват за незнайно какво и къде, нищо не е направено за Странджа.
15.
Малката Революция
25.08.2020 13:46:28
4
18
Тва са местните туристи,бивши жители на Исикията а сега жители(децата им) на Меден Курник...Повечето все така не култивирани,диви селяни!
14.
Мдаа
25.08.2020 13:45:49
2
13
Мангалите са огромен проблем. Навсякъде. Заспал в каруцата пиян като талпа бразилец и коня шпори с нея из софия и полиция, и община си бъркат в носовете и фъфлят нечленоразделно. В софия цгч. А в странджа, ст планина, рила и тн представя ли си някой какво е. И къде великият борец за ред WC да вземе фундаментално решение, само пред мисирките де. ИзчезнА като плъх под маса. a7
13.
Бай Селю
25.08.2020 13:20:32
1
27
Шанса да срещнеш интелигентен и възпитан чалгар е точно толкова, колкото да срещнеш циганин с диоптрични очила и с брекети на зъбите.
12.
Браво Номер 11
25.08.2020 13:19:55
0
26
Точно това са проблемите! Само че, към тях няма интерес, защото носят кинти по веригата! Непрекъснато вървят камионите с дърва, източиха всички язовири (апропо, защо язовирите, които нямат връзка с нечий ВЕЦ си имат вода и не са повлияни от сушата)???? Не оправдавам писюрите, които оставят кочина след себе си! Аз също често къмпингувам, но си събирам боклуците и не преча на никой! Зелени дървета никой не сече за барбекю, събират се стара и паднала дървесина, което не важи за дървосекачите с резачките и камионите за Кроношпан и износ!
11.
Моряка
25.08.2020 12:57:39
2
20
Не обсъждам "чалгата" като вид музика защото тя няма нищо общо с изкуството. Тук говорим за вид поведение и култура!
10.
питам
25.08.2020 12:45:07
2
34
За мен най-големият проблем е унищожаване то на природата.
1.Неспиращата сеч на гората.
2. Събирането на гъбите с мицела.
Не останаха манатарки в гората!
Всяка есен десетки бусове ЕЖЕДНЕВНО изкупуват събраните от плъзналите мургави съграждани гъби, най-вече манатарка събирани с КОРЕНИТЕ!
Защо си затварят очите институциите за тези неща?
Тези безчинства за тях не са проблем.
Проблем е, ако някой автомобил мине през река, паркира в тревата....,ако някой дръзне да влезе да поплува в "свещенно " езеро и видиш ли да си позволи да улови и изяде жаба от него.
Това вече е престъпление, враг на народа, съд с максимална присъда за такива.
...Министри и директори- все жалки продажници без капка морал.
9.
Дарин
25.08.2020 12:38:36
0
38
Има си пряка връзка с чалгата и мизерниците, колкото и да не им се иска на някои индивиди. Просташка музика няма да я слуша интелигентен човек. А простащината оставя боклуците след себе си. Дай да отиден на маса в гората, ще паркираме колите до масата, че да не мъкнем багаж - хем и да разровим малко поляната. Ще пуснем силно музика, нищо че имам и други хора - простак съм и не ме е*е. Боклуци няма да оставим - никога не си ги хвърляме, а като отидем следващия път ги няма, така че няма за какво да си правим труда да цапаме колите с боклуци. Ще вземем и фенери, че да осветим всичко - че е много тъмно там. Нищо, че има тъпаци, дето бягат от града, за да позяпат звездно небе и да слушат звук, различен от автомобили, разправии и чалга. Ми сори, маняци, ама няма как да се кефиш на просташка музика, а да си мислиш, че си нещо повече от нея.
8.
Друго мнение
25.08.2020 12:30:31
0
31
Основен проблем на тоя парк е неработеща и безхаберно-неефективна паркова дирекция! Много милиони са потънали в тази служба, но основните проблеми, като прекомерни сечи, незаконно строителство, вихрещо се бракониерство, нерегламентирано къмпиране, ловни концесионери-дерибеи, отпадъци повсеместно и т.н. и т.н. остават нерешени! Всичко се случва безнаказано! А отговорните паркови чиновници имат за основен приоритет усвояване на финансови средства по проекти и образователни дейности.
7.
спас
25.08.2020 12:13:51
5
25
Чалга туристите на Младежко са всъщност цигански катуни, които всяка година по традиция идват и правят всичко леш...
Няма формат, закон, правила които да ги спрат. Трябва да се намери решение за да прекратим циганията там
6.
Боби
25.08.2020 12:06:41
14
8
Тия не са чалгари по скоро са наркомани утрепки мизерници анархисти.
Каква музика слушат е без значение но определено не е чалга.
5.
Даааа бе
25.08.2020 11:58:27
2
19
Това е проблем, който се решава лесно. Големият проблем на Странджа е ЛАПАЧЕВ и умишлената липса на ПУП на Царево.
4.
Гост
25.08.2020 11:49:03
0
41
скоро ходихме на разходка в Младежко, навсякъде беше мизерия в гората. Кенчета, бутилки, торбички........Докато няма кой да ги глобява и то солено ще е така.
3.
Моряка
25.08.2020 11:45:33
3
29
Чалгаря се познава по писането още...................съгласен!
2.
до 1
25.08.2020 11:41:37
5
31
Ти се научи да пишеш първо. Неграмотник.
1.
Хахахах
25.08.2020 11:27:06
34
17
Все чалгата им в главата на потните метали.аз слушам всякаква музика ,не се ограничавам да си правя кефа само на едно нещо и да обвинявам музилален стил за хейтарския си живот
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори