×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец с лесна победа над Карнобат с 3:0, ще зимува на върха
  • Созопол победи Нефтохимик като гост с 1:0
  • Детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме и грижата за децата до 9-годишна възраст на медиците
  • S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
  • Ден, след като беше погребан, Диего Марадона може би ще бъде изваден от гроба заради дело за бащинство
  • Ще празнуваме Никулден онлайн
  • 175 са новите случаи на коронавирус в Бургаско
НА ЖИВО

Ако видите куче на охраняем плаж, нередно е - звънете на тел.112, глобите са до 5000 лв.


Ако видите куче на охраняем плаж, нередно е - звънете на тел.112, глобите са до 5000 лв.
Свободно разхождащи се домашни любимци се допускат само в определените от Общината зони, стопаните знаят къде са, казва общинският шеф на екоинспекторите
18 Август 2020, Вторник, 18:07 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Довеждането и присъствието на домашни любимци по масите в заведения за обществено хранене е в компетентността на РЗИ и БАБХ

Петя Димова е началник на Отдел „Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда“ към Община Бургас. Разговаряме с нея по повод честите нарушения от страна на стопаните на кучета. 

- Г-жо Димова, като началник на Отдел „Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда“ в Община Бургас, на чието подчинение са зооинспекторите, бихте ли обяснили какви са правомощията им, защото нерядко ги бъркаме със зоополицаите

- Зооинспекторите към общинската Дирекция имат много функции, работят по Наредбата за опазване на обществения ред, по Закона за защита на животните, по Закона за ветеринарномедицинската дейност - както по подадени сигнали, жалби, така и извършват периодични проверки за нарушители – например за домашни любимци, които са изведени без повод, без поставен намордник, за стопани, които не почистват след кучетата си, за необоснована агресия, за разхождане на кучета по охраняема плажна ивица през летния сезон и много др. 

- Зооинспекторът има ли допирни точки със зоополицая и ако да, какви са те?

-  Зоополицията е структура към МВР и отговаря за престъпления спрямо животните. Докато зооинспекторът отговаря за административни нарушения. Давам пример – ако дадено животно е убито, осакатено – тогава говорим за престъпление. А ако е обратното – куче е нахапало човек или друго животно, тогава е в правомощията на зооинспектора.

- Говорим с Вас най-вече във връзка с чл. 33 от Наредбата за опазване на обществения ред, която забранява кучета на охраняемите плажове. Напоследък се забелязва масово присъствие на малки и големи четириноги по брега, изтърсват мокрите си козини по хавлиите на курортистите, стопаните оставят изпражненията им непочистени, да не говорим за урината. Как може да се въведе ред в крайна сметка, има хора, които не понасят животните с характерните им навици. От охраната на плажовете кого трябва да повикат при нарушител с куче?

- Призовавам самите граждани, когато констатират подобно нарушение, веднага да сигнализират през тел. 112, откъдето ни предават по комптенетност на Община Бургас. Независимо по кое време на денонощието е, винаги има екип, който може да реагира на сигнала.

Погнаха кучкарите от охраняеми плажове в Бургас

- Къде са конкретизирани нивата на паричните санкции, от което българинът всъщност би се стреснал? Обяснете ни процедурно с колко и как трябва да бъдат наказвани нарушителите?

- Санкциите за физически лица, в случая когато си собственик на куче и не изпълняваш разпоредбите на чл. 33 от Наредбата, са от 0 до 5000 лева. В тази граница, която е доста голяма, когато се налага административна глоба, се взимат много компоненти предвид, както е записано в закона. Обикновено за първо нарушение се налага минимална глоба. Имайте предвид, че част от нарушенията се покриват в закона и глобите трябва да съответстват на тези в закона. Тоест - ако в закона пише, че глобата е 100 лева, ние трябва да наложим точно такава санкция. Максималната глоба е за по-сериозни нарушения, например за отсечено дърво. Разпоредбата важи за абсолютно всички нарушения в тази Наредба, която има доста широк обхват. За разходка на куче в указаните в общинската наредба забранени зони обикновено глобите са от 50 до 200 лева.

- Как е регулирано допускането на домашни любимци в обществени заведения за хранене? Редовно виждаме клиенти с куче в ръце, което се храни като равностоен член, буквално на масата, някои ги качват даже върху масата. Какви са отговорностите в тази връзка - ваши ли са, на РЗИ или на БАБХ?

- От комптенцията на РЗИ и БАБХ е присъствието на животни в заведения за обществено хранене. Ако е извън заведението и е на територия общинска собственост, задълежнието е на Община Бургас да налага контрол.

- Къде безпрепятствено може да разхождаме кучетата си?

- Стопаните навсякъде могат да разхождат домашните си любимци, но те трябва да са на повод, а едрите и средните породи да са с намордник. Ако обаче собствениците желаят да ги пуснат свободно, за целта има определени площадки за кучета, които Община Бургас е изградила. Те се намират на територията на почти всички жилищни комплекси.

- Има нахапани малки деца, в това число преди няколко дни ни сигнализираха от хотел в жк Лазур за пострадало дете от питбул. Как ще се намали опасността от породи, които са агресивни и ги разхождат без намордници и без поводи? По сигнал ли трябва да ги санкционирате? 

- Може по сигнал. Но например когато инспекторите отидат на място и не могат сами да установят нарушението, тогава се изискват писмени сведения от самия очевидец или пострадал. Хората могат да ни алармират и за собственици, които редовно си пускат домашния любимец без повод, но трябва да посочат конретното лице. Иначе ние няма как да установим нарушителя. 

- Зооинспекторите само по сигнали ли работят или извършват и регулярни проверки?

- Разбира се, че извършваме ежедневни проверки. И то по всяко време. Именно заради това призовавам жителите на община Бургас да подадат сигнали. Може да го направят както на дежурния ни телефон 841560, така и на спешния 112, а не да пуснат писмени жалби, тъй като така се губи време и ние не можем да бъдем ефективни. Когато е по телефон, реагираме веднага и вероятността да бъде санкциониран нарушителят е много по-голяма. 

Очаквайте след малко какви за задълженията на зоополицаите към МВР, кога и за какво да ги търсите. Наш репортер разговаря с Пресцентъра на ОДМВР-Бургас 
 


В категории: Бургас


34
Коментара по темата
34.
Бургаски
30.09.2020 14:11:02
0
2
Ако видите куче на плажа най-добре се обадете на Флагман и лично на водещата, кадърна, с много висок интелект "журналистка" с много голям опит, г-жа Катя Касабова.Тя лично ще има грижата за това нещастно псе.
33.
Чун Хуй Виетнам
08.09.2020 14:49:21
0
2
Много обича куценца в ориз.
32.
Началника на КАТ
01.09.2020 21:17:31
1
2
Госпожо да попитам, а колко е глобата за котка. Обаче сиамка.
31.
зурла
25.08.2020 19:57:00
2
8
Щом е охраняем значи е платен. Дали с билетче , или чрез данъци - това се плаща от мен , и ще водя когото си искам.
Поредната малоумна статия, написана в провинциален вестник ..
30.
do 27
24.08.2020 23:23:40
0
3
ашколсун кака,машалла.....
добре го каза....хахахаха.......
29.
Питане
21.08.2020 10:27:35
0
6
Може ли да очакваме от ръководител да оказва ефективен контрол върху работата на зооинспектори, при положение, че самият той никога НЕ е учил зоология, или поне някакви близки до нея дисциплини?
28.
koko
20.08.2020 12:46:09
1
9
то ний кучетата ги виждаме всички само интересно що вий неги виждате можели статистика да извадите колко глоби сте написали за годината и имали въобще нужда от структора като вашата
27.
Коколина
20.08.2020 05:07:15
7
6
В тоя град сте по-големи помияри от кучетата,имате претенции,с по 2 лв в джоба,луканка щял да купи,купи капути на децата си,че аконсе раЗмножат и те,става страшно
26.
Лудия
19.08.2020 18:31:57
4
0
До 25 Hh-С риск да те накарам да се пръснеш от злоба искам да ти кажа ,че аз данъци за куче никога не съм плащал а съм имал много кучета а на теб какво да ти вдигнем един к...
25.
Hh
19.08.2020 18:21:29
4
12
Изпънете им стабилни данъци на миризливите кучкАри да видим товага дали ще са толкова ербап да еба вмирисаните селяни все помъкнал по един помяр серат и пикаят на всякъде, че са нагли кълната и не вярват че са гнусни мизерници
24.
Лудия
19.08.2020 18:20:04
11
6
Нито почиствам след кучето нито някой може да ме спре да ходя където и да било с него.Нито една санкция не би ме уплашила да не говорим че отпадат в съда ако въобще им дам да ми напишат акт.
23.
ГАГАХГХ
19.08.2020 13:47:45
6
12
Той града и плажовете са пълни с вмирисани цигани кирливи! Отврат мръсна повърня!!! Кучетата ви пречили ае да еба мама ви откачена... Що не изгоните циганите от плажа???? А се къпят точно до моста нали сте големи хигиенисти ще ви ебамамата проста на сички в тая държава измислена нямате смелоста щот за миризливия циганин закони няма!!! 14/88
22.
Който не обича животните не обича и хората
19.08.2020 13:42:26
3
9
21# Може ли да са изтръскам в на М*ай*ка*т*и в устичката вмирисана комплексар изтръпнал, луканката от теб ми ти си скъсан егоист е шматка никога няма да нахраниш животно щот си стисната мишка! Самогъзник ако знам че ти си убил и 1 животно ща давя в мъки адски кат плъх в кофа ще си селяндури не са тея хора дет са решили да имат домашен любимец и да го обгрижват и да си ги възпитават и тнт ти ако са къпеш веднъж седмично повечето кучета имат по-голяма хигиена от половината "хора" в тоя град другите са истръпнали с*ира*ци кат теб мишка!!!
21.
Хаха
19.08.2020 10:52:14
10
12
Целият център осран от кучетата на "грижовни, възпитани, граждани". Около немската болница няма един тротоар без кучешки изпражнения.
Всички които гледат куче в града са оскотяли писюри и тъпанари.
Къде е оня герой/героиня да поръси пак с отровната луканка.
Той да ръси пък луканката от мен.
20.
Петя
19.08.2020 10:35:04
2
9
Не беше ли от село Пирне?
19.
Кера
19.08.2020 09:23:08
3
6
12 отивай ти на село от където си дошъл!
18.
Бургас
19.08.2020 08:46:11
10
11
До всички селяндури с помияри от долните коментари :
Марш обратно на село!
17.
Петя
19.08.2020 07:59:36
1
9
Ако видите обикновени хора да се разхождат на охраняем плаж, звъннете! Откъде пари?
16.
Алекс
19.08.2020 01:28:50
5
12
Да го вържа,та ако може и на слънце да е,нали.....кучетата са много по-заплашени от топлинен удар,разчитайки на едни лапи и на един език за охлаждане.моето си беше отвързано и само ходеше до водата,да се охлади,като усети,че има нужда.
15.
Алекс
19.08.2020 01:25:20
11
16
Няма как да ме накара някой да огранича свободата на моето куче.водя го на плаж,на който няма деца ( умишлено наплашени,че бау-бау ще ги изяде ако не слушат ). И за мен е много по-приятно като не душа краката на някой непознат,докато се пека на плажа,и не ми мятат пясък по лицето,докато си тътрат краката минавайки покрай мен.Много европейци станаха всички,та до кучетата опряха.... пречили им...
14.
Бл л
18.08.2020 22:18:28
8
19
Общината първо да се справи с бездомните кучета и котки, после да мисли за домашните.
13.
До 8
18.08.2020 22:13:07
17
6
Като има води си го на село и въпроса е решен!
12.
Бургас
18.08.2020 22:11:23
24
13
Одобрявам, с кучетата на село!!!
11.
Газдов
18.08.2020 22:10:39
3
27
Ако видите роми също звънете на 112 не са желани обекти там.
10.
Цола Драгойчева
18.08.2020 22:06:54
2
25
От човека помияр по голямо куче няма хахайа! Обадете се ако видите такива както и мургави съграждани! Телефона знаете. За мургавите званете най вече че стават напаст на плажа.
9.
Контролд над овчарските кучета
18.08.2020 21:52:24
13
11
Всички овчарски кучета трябва да са с намордници! Нито има мечки, нито вълци, нито нещо друго. Овчаря да си купи въздушна пушка и с нея да пазо стадото!
8.
Иван
18.08.2020 21:16:39
9
33
Кучето ми има повече ваксини от теб и цялата ти рода,глупачке номер 8 е прав излез ,малко се разходи из Европа и ще ти стане ясно как седят нещата с домашните любимци.
7.
питбул
18.08.2020 19:20:13
1
17
Булончето от така подбраната снимка бих го разхождал с кеф на неохраняем плаж!
6.
физическо лице
18.08.2020 19:17:48
1
21
Госпожо началник,
Къде да платя "Санкциите от 0 лева".
Е нема такъв началник.
5.
ванко
18.08.2020 18:49:12
10
33
Бездомните могат да ходят на всякъде за техните собственици "общината" има ли предвидена глоба? А или пак всичко е двойно моето дето е с ваксини мито с нашийник и възпитано. А уличното дето ходи по казаните и е с 1000 болести сере наред по плажа айде да кажем и за котките че и те са там. Няма ли най накрая да уравним нещата за едните може за другите неможе природата на всички кучета, котки,хора и мечки.

Кой бил с наморник кой без , отговорни хора да има като си знаеш животното няма да го пуснеш ще го караш с наморник. Ами кой им защитава на живоните правата в тая жега с наморника? Ами правата за свободно придвижване. А това е в разрив с конституцията!
4.
Поредната тъпотия
18.08.2020 18:37:58
7
28
Егати и аршина. От 0 лева до 5000 лева. Т.е. ако си от герб и веднага звъннеш в общината , глобата може да 1 лев, а може и нула .... е, пак е нещо.. да е.а и тъпата държава
3.
Angel Medarov
18.08.2020 18:24:21
18
9
As moq kiopek seki den go kapq na plaja do mosta ako nqkoq mar6a zvanni na kykite my, ebavam putkata maichina
2.
кучкар
18.08.2020 18:16:24
0
36
Много ми харесва тая глоба, дето е от 0 лв!
1.
възмутен теляк
18.08.2020 18:11:15
3
38
А, ако видя кучка на плажа, а не куче?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си

Хороскоп за деня – 29 ноември 2020, неделя

6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги 6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги

Ето кои са те:

Ето кой се окичи с титлата Мис и Мистър Бургас 2020 Ето кой се окичи с титлата Мис и Мистър Бургас 2020

Бляскавото събитие тази година се проведе в механа "Домино", заради Ковид мерките обаче публика нямаше 

8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг 8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг

Твърде трудно е да приемете, че той ви е предал

3 зодии, които биха оцелели на самотен остров 3 зодии, които биха оцелели на самотен остров

Ето ги 

Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап

Вижте рецептата

Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си? Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си?

Промените в правилника за съфинансиране на културните проекти създадоха напрежение сред творческата общност в Бургас

 

 

Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха

Акулите се справиха с лекота с ОФК Карнобат

 

Помните ли режима на тока и водата през 80-те Помните ли режима на тока и водата през 80-те

Правеха се някакви графици, въртяха се кварталите с различен часови режим, уж за да е по-справедливо, но така или иначе си беше тъмно и студено

 

"Созопол" повали "Нефтохимик" на Ефбет Арена в Бургас "Созопол" повали "Нефтохимик" на Ефбет Арена в Бургас

Зелените твърдо остават на последно място в групата

 

Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене

Зa мeн тaзи eпидeмия e eдин криминaлeн прoeкт, зaдвижeн oт cвeтoвнитe eлити. Цeлтa им: дa cъздaдaт eдин бeзбoжeн cвят, твърди Фанзага

 

 

Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници

Според повечето информации, в банковата му сметка има само 100 000 долара

 

В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области

Решението, след като броят на хоспитализираните намалява

Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10 Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10

Винаги съм се страхувала от смъртта, но не и днес, защото знам, че това ще бъде мигът,  в който ще те видя и прегърна отново, написа Далма

 

Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Пенсилвания обяви официално Байдън за победител

Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи

Той ми е приятел и знае, че винаги ще остане в моето сърце, сподели Камата

Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител

Много неща ще се случат, които могат да променят резултатите, каза той

Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Заради трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти

Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер

Тя получава разкошни подаръци от приятели на президента на Русия Владимир Путин, а дъщеря й има невероятна прилика с държавния глава

 

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол

 

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Срещу презервативите нямам нищо против, но когато си сложи и гумени ръкавици!
Виц на деня Виц на деня От всичката печатна продукция с най-голямо търсене са парите. Статус във фейсбук Статус във фейсбук В повечето езици определителният (неопределителен) член на думата се пише пред нея, само ние й го слагаме отзад.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори