×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса
  • Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса
  • Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция
  • Известният лекар от Сливен д-р Мартин Мавродиев загина при автомобилна катастрофа
НА ЖИВО

Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита


Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита
Най-често за пациентите сме „убийци“, „некадърници“, нужна е полиция пред Спешния център, казва началникът на Спешното отделение в Бургас д-р Здравка Инджова
11 Август 2020, Вторник, 14:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Преди дни санитарка беше изритана от пациент, друг пък извади пистолет срещу нас, нощните смени се превръщат в невиждан кошмар 

 

Д-р Здравка Инджова е началникът на Спешното отделение в УМБАЛ-Бургас. Тя има специалност по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Разговаряме с нея по повод небивалата агресия от страна на пациентите към спешните медици, която през последните години се засилва. По този повод д-р Инджова и колегите й поискаха днес полицията да осигури екип, който да дежури пред Спешното отделение, поне през нощните смени, защото ситуацията ежедневно излиза извън контрол.  

-Д-р Инджова, често ли ставате обект на агресия от страна на постъпващите в Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас?

-Ежедневно. Не става въпрос само за физическа агресия, а и за вербална. Обиждат ни жестоко, заплашват ни. Обикновено не се стига до бой, а само до жестоки обиди към нас. Рядко са случаите на директни нападения, като дори повечето от тях са били на пациенти, които са били в неадекватно състояние – дрогирани или пияни. Вебалната агресия обаче е действително ежедневна. За пациентите ние нерядко сме „некадърници“, най-често сутрин „убийци“, понякога и „боклуци“. Не искам да навлизам в подробности. В последните дни наша санитарка бе ритната от пациент. Вече ние е страх да упражняваме професията си.

-Какво може да се направи да се прекъсне тази порочна практика? Какви са вашите искания?

-Имаме охрана пред Спешния център, за което сме много благодарни. Смятаме обаче, че би било много по-добре и екипитени ни биха били много по-спокойни, ако тук има полицейско присъствие пред Спешния център. Поне през нощта. Абсолютно вярно е, че винаги, когато сме потърсили полицаите, те винаги са се отзовавали. Но минава известно време докато те пристигнат. Време, през което могат да се случат много неща. Имали сме ситуации, при които придружители на пациенти са вадили пистолет. 

-Придружителите?

-Да, те са основните агресори. Нахлуват в Спешния център, ритат врата, влизат по двама-трима, крещят, викат. Не можем да работим така. Блъскат и чупят каквото им попадне пред погледа. Ние няма какво да направим и просто седим и чакаме да им мине... Имаме паник бутон, но докато дойде охраната или полицията, всичко вече е приключило. После дори не могат да ги намерят.

-Колко човека охрана има по време на нощно дежурство?

-На входа имаме един човек, отстрани още един и един началник на охрана. Непосилно е за един човек да се справи с агресивните хора. Подчертавам – влиза пациент и започва да размахва пистолета. Какво може да направи охранителя? Ами ние? Безсилни сме! Например, като има катастрофи, се събират по 5-6 човека отвън. Имаме вечери, през които отвън, пред Спешния център, все едно има концерт. Нищо не можем да направим. 

-Защо има такова отношение към спешните медици?

-Причината е много комплексна. Медиите са само малка част от цялата верига на проблемите, които са започнали отдавна. Едва ли е тайна това, че с години наред се насажда негативно отношение не само към лекарите, но и към медицинските специалисти като цяло. Вероятно има някакво основание, което обаче непрекъснато се мултиплицира. Грешките се преекспонират, а никой не показва огромните усилия, които хората в спешните центрове полагат ежедневно. Средната възраст на специалистите в Спешния център на УМБАЛ-Бургас, но и като цяло в страната, е над 55 години. Работим на около 50% капацитет, в огромно напрежение, с много извънреден труд. Въпреки всичко, включително обидите и огромното огорчение, което изпитваме понякога, ние продължаваме да работим. Много сестри напуснаха заради огромното натоварване.

-А откъде е тази агресия в хората? Как си обяснявате поведението им?

-От една страна е насаждането на негативното отношение, но определено не е само това. Модерните хора са агресивни и изглежда стават все по-агресивни. Това е нещо изключително интересно. Работила съм много години и забелязвам, че тези негатвни емоции обхващат все повече възрастови групи. Не можем да сме застраховани дори от агресивно поведение от страна на интелигентни, образовани хора и това е много тъжно. 

-Можем ли да дадем пример от последните месеци за човек, чието отношение към вас е оставило трайна следа в спомените ви?

-По време на COVID-19 кризата взимахме проби. При нас дойде пациент – без значние мъж или жена – се обърна към мен и каза: „Пак ли ще фалшифицирате?“. Аз в ступор го попитах какво има предвид, а той продължи: „Както винаги правите“. Какво трябваше да направя в такава ситуация? Как да реагирам? За себе си мога да кажа, че опитвам да съм толерантна към пациентите и предпочитам да съм любезна. Не съм провокирала по никакъв начин, казах „Добър ден, заповядайте, седнете“. Това е само един пример от хиляди.

Друг случай е преди няколко дни по време на нощна смяна. Пред Спешния център паркира кола, от нея излиза едро момче със съпругата си и започва от входа да вика: „Ще ви избия! Ще ви убия! Ще ви уволня всичките!“. Без никой нищо да е казал. Взехме жена му, той блъска по вратата. Два часа след като жена му излезе от отделението усмихната, той почна да се извинява. Но още със слизането си, той започна с агресията. 90% от придружителите, които идват с по-тежко пострадал пациент, правят същото. Можем да напишем цяла книга, ако съберем всички случаи, в които хора, които трябва да лекуваме, се отнасят с нас по този начин.

*В интервюто са ползвани въпроси и от други медии
 


В категории: Здраве


Златка яхна моторетка
Златка яхна моторетка 22/09/2020, Вторник 20:31 2
3,1 по Рихтер в Сливен
3,1 по Рихтер в Сливен 22/09/2020, Вторник 18:07 0
31
Коментара по темата
31.
до 30
12.08.2020 16:34:50
0
0
Първо как местиш човек със счупен крак или по-точно откъде на къде си го позволяваш?
Второ ходи се в спешното отделение, а не в МБАЛ.
30.
19
12.08.2020 15:48:43
0
0
В МБАЛ, ми се смяха в лицето, когато докарах роднина със счупен крак, беше петък ми казаха, да дойдем в понеделник и всичко това с радостна усмивка, едвам ги измолих да кажат къде има ортопед, не искаха и това да кажат, ако някой ги е на бил вместо мене, много му мерси!
29.
До 26
11.08.2020 18:40:05
2
5
Може и с 10 да е лекуван ако е в тежко състояние и има нужда.
В началото на епидемията имаше основание да се вярва че хлорохиновият препарат, който произвеждаме с години и имаме запаси от него, може да има ефект срещу коронавируса. Няколко месеца изследвания показва, че ефекта му е нулев. Но никога не се е разчитало само на него при борбата с вируса.
А витамини от които нямаш недостиг в диетата си. Да ги преимаш е безсмислено и нямат ефект. А да си вдишваш аромати също нищо не прави. Лекувай се с захар и сол и не занимавай лекарите, и не ги коментирай. Мнението ти е ненужно.
28.
Бургас
11.08.2020 17:45:13
9
5
Има защо да ги бият явно, иначе още почукваш и те гледа в ръцете бялата мафия!
27.
Пациент
11.08.2020 16:51:06
10
10
СТИГА СИ СЕ ОПЛАКВАЛА.
СТИГА СИ РЕВАЛА ПРЕД МЕДИИТЕ
НЕ ЗНАМ ДА ИМА БУРГАЗЛИЯ КОЙТО ДА КАЖЕ ДОБРА ДУМА ЗА ВАС ЛЕКАРИТЕ.....И С ОСНОВАНИЕ
НАРИЧАТ ВИ "ТЪРГОВЦИ НА ЖИВОТ".
26.
А НАЙ ИДИОТСКОТО Е!!!!!!!!!!!!!!!!
11.08.2020 16:26:14
8
7
ТВЪРДЕНИЕТО ЧЕ ЛЕКУВАТЕ .......СЛЕД КАТО НЯМА ОТКРИТО ЛЕЧЕНИЕ Е ЛЪЖА–ЗАЩО//за пари ли//?????????????????.ПО ВЕРОЯТНО Е ДА УСЛОЖНЯВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ИМАЛИ НЕБЛАГОРАЗУМИЕТО ДА ПОСТЪПЯТ ЗА """ЛЕЧЕНИЕ"""!!!!!!!!!!!НАГЛЕН ПРИМЕР Е ПОЧИНАЛОТО 19 ГОДИШНО МОМЧЕ КОЙТО СЕ ГО """"ЛЕКУВАЛИ СЪС СЕДЕМ АНТИБИОТИКА–ЗАЩО??????????????ПРЕДИ МЕСЕЦИ ИЗЛЕЗЕ ПУБЛИКАЦИЯ ЗА ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ ОТ СЪРДЕЧЕН АРЕСТ ПОРАДИ ""ЛЕЧЕНИЕТО МУ С ХЛОРОХИНОВИ ПРЕПАРАТИ ///и това въпреки че бяха официално отречени от ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА////!!!!!!!!!!!!!!И ТОВА ЗАЩОТО ИЗВЕСТЕН БИЗНЕСМЕН ЩЕШЕ ДА ГО ПРОИЗВЕЖДА///пак за пари говорим///!!!!!!!!!!!!ВИЕ НЕ ЛЕКУВАТЕ ОРГАНИЗМА САМ ПРЕОДОЛЯВА ВИРУСА И ОЗДРАВЯВА!!!!НЕ ЗНАМ ГРИП ЛИ БЕШЕ ИЛИ ВИРУСА НО ///Три дена не знаех на кой свят съм ЕДИНСТВЕНО ИНХАЛАЦИИ С МАЩЕРКА И ЛАЙКА И ОТ 5 ДО 6 грама витамин це////И СЕГА СЪМ ДОБРЕ //ВСЕКИ ДЕН ПЛУВАМ ПО ДВА КИЛОМЕТРА ///НА 70г///
25.
11.08
11.08.2020 15:52:46
9
7
Некадърни сте затова
24.
сс
11.08.2020 15:39:34
5
4
Който си гледа работата съвестно , не е нагрубяван , заплашван и т.н.
23.
сс
11.08.2020 15:39:30
4
8
Който си гледа работата съвестно , не е нагрубяван , заплашван и т.н.
22.
Да
11.08.2020 15:25:50
6
11
Като чета някой коментиращи мистава ясно защо от МУ се запътват за Терминал 2.
21.
Роро
11.08.2020 15:18:29
3
11
Нали имате охранителна фирма...да ви пазят те ама не става нали щото както всичко друго си ги избирате по размера на комисионна
20.
Ицака
11.08.2020 15:04:35
7
15
Ха ха хехе тази докторица много изплашена бре , от сутринта реве , че много се е наплашила ... спрете ни занимавате с нея , щом толко и е лошо да хваща пътя .
19.
2
11.08.2020 15:00:10
6
19
Некадърници не бой за разстрел сте,баща ми почина от вашата непомпитентност. Не може да различите апендикс,от инфаркт или болен зъб. Марш всички в къщи и да се закрива това посмешище.
18.
Атанас Кьосев
11.08.2020 15:00:04
5
14
Явно постоянно правите за бой!
17.
1
11.08.2020 14:52:58
4
24
Преди 10 дена бях на прага да ва заритам всички в умбал. Няма такова отвратително отношение към пациентите,пълна мизерия. Хората и здрави могат да умрат,докато чакат да си размърдате задниците. Това не е здравеопазване,пълна порнография е
16.
Frrr
11.08.2020 14:52:45
5
23
Нека, малко ви е.
Точно в спешното на УМБАЛ с танк не могат да ви мръднат, да си свършите работата...
15.
Бурлазлия
11.08.2020 14:43:04
7
21
Малко Ви е, каквото повикало, такова се обадило. Вие самите нямате човешко отношение към пациента. Никой не идва при Вас, за да пие кафе, а защото има проблем, който Вие спешните фелдшери в повечето случаи не успявате да разрешите. Ромите влизат с предимство, а българина седи и чака с часове
14.
Много е
11.08.2020 14:42:26
2
2
Има 100 пред вас които също чакат.
13.
Иван
11.08.2020 14:41:24
1
9
Малко ви е отношението,лекар пациент е -100 може да чакаш с часове докато някой дойде да те види какво ти има.
12.
до 10
11.08.2020 14:34:43
2
6
Големи заплати лапат, на касиерки.
11.
До 9
11.08.2020 14:34:07
5
1
За мъж или жена става въпрос само да питам?
10.
Комерсиални
11.08.2020 14:32:16
5
10
Със стари к...и нов бърдак ,какво се оплаквате,някой да ви е сложил вилата на врата да работите,ама се натискате, щото лапате, лапате.Наистина възрастта ви е напреднала,особено тая със зеленото ,ох ще ходя да си лея куршум,ми да отиде да си направи някоя козметична процедура,достатъчно суркат от хората.Докато тия не се изчистят там ,барабар с шефката си няма оправия.На първа линия....трябва истински професионалисти и най-вече ХОРА
9.
До 7
11.08.2020 14:32:15
6
15
Инфаркт. Още нужно ли е да ти давам обяснения? Глупавият ви шофьор решил да мине покрай Космос, а не през околовръстния път на Флората и хванал целия трафик. Абсолютни бездарници сте! Жената си отиде за едното нищо! След това в шокова един от лекарите каза, че ако са я докарали 10 минути по-рано, можели и да я спасят. Една стотинка не заслужавате!
8.
До Д-р Здравка Инджова
11.08.2020 14:29:21
7
19
Стига рева Ма от сутринта не си млъкнала! Като те е страх си стой у вас и се завии с юргана.
7.
До Менгеле
11.08.2020 14:28:13
12
6
В зависимост от триажа линейката може и 2 часа да чакате. Зависи какво сте казали на диспечера.
6.
Mengele
11.08.2020 14:27:09
11
23
Малко ви е да ви бият, мама ви алкохолишка! Линейките за 5 километра закъсняват с по 40 минути БЕЗ ДА ИМА ТРАФИК! Отвратителни груби лелки на информация! Повечето лекари миришат на алкохол от 5 метра! Бездарници! Колко хора си отидоха заради вашата некадърност! За това всички ходим извън Бургас да се лекуваме! Нещастници!
5.
До Бре
11.08.2020 14:23:01
7
7
А и другите в чакалнята само вас искат да слушат. Най-мразя когато някой "батка" или пенсионерка почва да вдига скандали.
4.
До Бре
11.08.2020 14:21:23
12
6
По спокойно и цивилизовано питайте. Кажете името им, кой сте и каква връзка имате. Пък дали с диалект на ма, ве, бе все ще получите информацията. Също така понякога пациента още се преглежда и в системата не е описано какво им е. А само в кое отделение са.
3.
До Лъжец
11.08.2020 14:16:26
13
9
Какви пари ти взимат на теб?
2.
Лъжци
11.08.2020 14:13:26
10
22
А за парите дето вземате от хората не казваш,лъжлива лицемерко, ти си никаква лекарка.никакваааааа.събрани сте там да пиете по цели нощ,а ние да чакаме вън.Само за пари ревете,пък сте груби ,
1.
Бре
11.08.2020 14:07:30
5
28
А госпожата защо не каже как на регистратура и информация в спешното откачената лелка която "дава" информация говори на МА?? Дума да не става да ти кажат нещо по нормален начин, в спешното се предполага, че близките на пострадалите търсят информация за състоянието им, такова няма шанс да получиш, насреща ти се говори като на олигофрен, крещи ти се все едно си там за хубаво. Миналата година като имаха полиция в спешния кабинет, дори един от полицаите ви каза, че и боя ви е малко, след като стана свидетел как се държат всички там. Айде моля ви се, ежедневно било, агресивни били, ами да така ще е докато отношението е на МА и докато очаквате някои да ви каже "ще си платя, кажете какво е на мъжа ми" и отговора е да Добрева един момент. Това ли е нормално???????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Късмет за Скорпиона, каквото си пожелае, скоро става реалност Късмет за Скорпиона, каквото си пожелае, скоро става реалност

 Хороскоп за деня – 23 септември 2020, сряда

Напрежението на Великото народно въстание ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция! Напрежението на Великото народно въстание ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция!

Протестиращите намаляват, но се и радикализират

 

Колко красиви жени ще видим в петък с черни воали на поклонението на Христо Сираков Колко красиви жени ще видим в петък с черни воали на поклонението на Христо Сираков

Той беше ранима душа с голямо сърце, помагаше на много, но дали са го оценили, питат се негови близки

 

 

И двама ученици в Русенско с коронавирус И двама ученици в Русенско с коронавирус

Двете момчета са на 14 и 16 години

Ден 76: Хиляди "блеснаха" и на ВНВ-3 при крути мерки за сигурност Ден 76: Хиляди "блеснаха" и на ВНВ-3 при крути мерки за сигурност

БОЕЦ и Демократична България протестират на дистанция от Отровното трио

 

Златка яхна моторетка Златка яхна моторетка

Рекламирайки собствената си марка, Злати ползва син скутер, който да илюстрира удобството на дрехите й

 

Трагедия в ж.к.”Меден рудник”! Млад мъж сложи край на живота си Трагедия в ж.к.”Меден рудник”! Млад мъж сложи край на живота си

35-годишният Н. Д. се обесил, защото дължал много пари

 

Жълтите павета струват 700 лева на квадрат Жълтите павета струват 700 лева на квадрат

Общината води преговори за купуване на технологията на производство на паветата от фабриката в Будапеща

 

Диляна Попова влюбена от 6 години, но не в Блатечки Диляна Попова влюбена от 6 години, но не в Блатечки

Мъжът на живота й обаче не е Асен Блатечки, а синът й Борил

 

Известен лекар е загиналият в мелето край Сливен Известен лекар е загиналият в мелето край Сливен

Тежкото пътно произшествие е станало днес на път І-6 край град Сливен

 

САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“ САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“

Изявлението направи държавният секретар Майк Помпео в интервю за вестник Bild

 

ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус

Борел пояснява, че на тези лица и образувания ще бъдат замразени авоарите в Общността

 

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят до 120, 130 години

Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си? Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си?

Нов пик на коронавируса е бил регистриран през последните 24 часа

СЗО: Бум на коронавируса през есента СЗО: Бум на коронавируса през есента

Клуге предупреди още, че създаването на ваксина няма да сложи край на пандемията

 

Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит

Борис Джонсън се показва като фен на политическия авантюризъм

 

Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус

Изследователите отбелязват, че подобна инжекция трябва да се направи само веднъж, което е важно по време на пандемия

 

Тръмп срази Китай и Русия Тръмп срази Китай и Русия

Ще имаме най-можното оръжие на земята, предупреди Тръмп

 

Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Певецът участва в записа на песента "Любимата си няма да дадем" Австрия въведе нови правила срещу COVID-19 Австрия въведе нови правила срещу COVID-19

От понеделник, 21 септември, влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна

Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци Виц на деня Виц на деня - Това не се издържа вече! Непрекъснато си пиян! Ще се разведа!
- Ми разведи се, бе! Тъкмо хората ще си кажат “Тая колко е зле, щом и Стамат пияницата я остави...".
Виц на деня Виц на деня По време на коронавируса е по-безопасно да си гризеш ноктите на краката, отколкото на ръцете... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Септемврийско:
- От колко започва родителската среща?
- От 60 лв.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори