×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита


Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита
Най-често за пациентите сме „убийци“, „некадърници“, нужна е полиция пред Спешния център, казва началникът на Спешното отделение в Бургас д-р Здравка Инджова
11 Август 2020, Вторник, 14:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Преди дни санитарка беше изритана от пациент, друг пък извади пистолет срещу нас, нощните смени се превръщат в невиждан кошмар 

 

Д-р Здравка Инджова е началникът на Спешното отделение в УМБАЛ-Бургас. Тя има специалност по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Разговаряме с нея по повод небивалата агресия от страна на пациентите към спешните медици, която през последните години се засилва. По този повод д-р Инджова и колегите й поискаха днес полицията да осигури екип, който да дежури пред Спешното отделение, поне през нощните смени, защото ситуацията ежедневно излиза извън контрол.  

-Д-р Инджова, често ли ставате обект на агресия от страна на постъпващите в Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас?

-Ежедневно. Не става въпрос само за физическа агресия, а и за вербална. Обиждат ни жестоко, заплашват ни. Обикновено не се стига до бой, а само до жестоки обиди към нас. Рядко са случаите на директни нападения, като дори повечето от тях са били на пациенти, които са били в неадекватно състояние – дрогирани или пияни. Вебалната агресия обаче е действително ежедневна. За пациентите ние нерядко сме „некадърници“, най-често сутрин „убийци“, понякога и „боклуци“. Не искам да навлизам в подробности. В последните дни наша санитарка бе ритната от пациент. Вече ние е страх да упражняваме професията си.

-Какво може да се направи да се прекъсне тази порочна практика? Какви са вашите искания?

-Имаме охрана пред Спешния център, за което сме много благодарни. Смятаме обаче, че би било много по-добре и екипитени ни биха били много по-спокойни, ако тук има полицейско присъствие пред Спешния център. Поне през нощта. Абсолютно вярно е, че винаги, когато сме потърсили полицаите, те винаги са се отзовавали. Но минава известно време докато те пристигнат. Време, през което могат да се случат много неща. Имали сме ситуации, при които придружители на пациенти са вадили пистолет. 

-Придружителите?

-Да, те са основните агресори. Нахлуват в Спешния център, ритат врата, влизат по двама-трима, крещят, викат. Не можем да работим така. Блъскат и чупят каквото им попадне пред погледа. Ние няма какво да направим и просто седим и чакаме да им мине... Имаме паник бутон, но докато дойде охраната или полицията, всичко вече е приключило. После дори не могат да ги намерят.

-Колко човека охрана има по време на нощно дежурство?

-На входа имаме един човек, отстрани още един и един началник на охрана. Непосилно е за един човек да се справи с агресивните хора. Подчертавам – влиза пациент и започва да размахва пистолета. Какво може да направи охранителя? Ами ние? Безсилни сме! Например, като има катастрофи, се събират по 5-6 човека отвън. Имаме вечери, през които отвън, пред Спешния център, все едно има концерт. Нищо не можем да направим. 

-Защо има такова отношение към спешните медици?

-Причината е много комплексна. Медиите са само малка част от цялата верига на проблемите, които са започнали отдавна. Едва ли е тайна това, че с години наред се насажда негативно отношение не само към лекарите, но и към медицинските специалисти като цяло. Вероятно има някакво основание, което обаче непрекъснато се мултиплицира. Грешките се преекспонират, а никой не показва огромните усилия, които хората в спешните центрове полагат ежедневно. Средната възраст на специалистите в Спешния център на УМБАЛ-Бургас, но и като цяло в страната, е над 55 години. Работим на около 50% капацитет, в огромно напрежение, с много извънреден труд. Въпреки всичко, включително обидите и огромното огорчение, което изпитваме понякога, ние продължаваме да работим. Много сестри напуснаха заради огромното натоварване.

-А откъде е тази агресия в хората? Как си обяснявате поведението им?

-От една страна е насаждането на негативното отношение, но определено не е само това. Модерните хора са агресивни и изглежда стават все по-агресивни. Това е нещо изключително интересно. Работила съм много години и забелязвам, че тези негатвни емоции обхващат все повече възрастови групи. Не можем да сме застраховани дори от агресивно поведение от страна на интелигентни, образовани хора и това е много тъжно. 

-Можем ли да дадем пример от последните месеци за човек, чието отношение към вас е оставило трайна следа в спомените ви?

-По време на COVID-19 кризата взимахме проби. При нас дойде пациент – без значние мъж или жена – се обърна към мен и каза: „Пак ли ще фалшифицирате?“. Аз в ступор го попитах какво има предвид, а той продължи: „Както винаги правите“. Какво трябваше да направя в такава ситуация? Как да реагирам? За себе си мога да кажа, че опитвам да съм толерантна към пациентите и предпочитам да съм любезна. Не съм провокирала по никакъв начин, казах „Добър ден, заповядайте, седнете“. Това е само един пример от хиляди.

Друг случай е преди няколко дни по време на нощна смяна. Пред Спешния център паркира кола, от нея излиза едро момче със съпругата си и започва от входа да вика: „Ще ви избия! Ще ви убия! Ще ви уволня всичките!“. Без никой нищо да е казал. Взехме жена му, той блъска по вратата. Два часа след като жена му излезе от отделението усмихната, той почна да се извинява. Но още със слизането си, той започна с агресията. 90% от придружителите, които идват с по-тежко пострадал пациент, правят същото. Можем да напишем цяла книга, ако съберем всички случаи, в които хора, които трябва да лекуваме, се отнасят с нас по този начин.

*В интервюто са ползвани въпроси и от други медии
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
31
Коментара по темата
31.
до 30
12.08.2020 16:34:50
0
0
Първо как местиш човек със счупен крак или по-точно откъде на къде си го позволяваш?
Второ ходи се в спешното отделение, а не в МБАЛ.
30.
19
12.08.2020 15:48:43
0
0
В МБАЛ, ми се смяха в лицето, когато докарах роднина със счупен крак, беше петък ми казаха, да дойдем в понеделник и всичко това с радостна усмивка, едвам ги измолих да кажат къде има ортопед, не искаха и това да кажат, ако някой ги е на бил вместо мене, много му мерси!
29.
До 26
11.08.2020 18:40:05
2
5
Може и с 10 да е лекуван ако е в тежко състояние и има нужда.
В началото на епидемията имаше основание да се вярва че хлорохиновият препарат, който произвеждаме с години и имаме запаси от него, може да има ефект срещу коронавируса. Няколко месеца изследвания показва, че ефекта му е нулев. Но никога не се е разчитало само на него при борбата с вируса.
А витамини от които нямаш недостиг в диетата си. Да ги преимаш е безсмислено и нямат ефект. А да си вдишваш аромати също нищо не прави. Лекувай се с захар и сол и не занимавай лекарите, и не ги коментирай. Мнението ти е ненужно.
28.
Бургас
11.08.2020 17:45:13
9
5
Има защо да ги бият явно, иначе още почукваш и те гледа в ръцете бялата мафия!
27.
Пациент
11.08.2020 16:51:06
10
10
СТИГА СИ СЕ ОПЛАКВАЛА.
СТИГА СИ РЕВАЛА ПРЕД МЕДИИТЕ
НЕ ЗНАМ ДА ИМА БУРГАЗЛИЯ КОЙТО ДА КАЖЕ ДОБРА ДУМА ЗА ВАС ЛЕКАРИТЕ.....И С ОСНОВАНИЕ
НАРИЧАТ ВИ "ТЪРГОВЦИ НА ЖИВОТ".
26.
А НАЙ ИДИОТСКОТО Е!!!!!!!!!!!!!!!!
11.08.2020 16:26:14
8
7
ТВЪРДЕНИЕТО ЧЕ ЛЕКУВАТЕ .......СЛЕД КАТО НЯМА ОТКРИТО ЛЕЧЕНИЕ Е ЛЪЖА–ЗАЩО//за пари ли//?????????????????.ПО ВЕРОЯТНО Е ДА УСЛОЖНЯВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ИМАЛИ НЕБЛАГОРАЗУМИЕТО ДА ПОСТЪПЯТ ЗА """ЛЕЧЕНИЕ"""!!!!!!!!!!!НАГЛЕН ПРИМЕР Е ПОЧИНАЛОТО 19 ГОДИШНО МОМЧЕ КОЙТО СЕ ГО """"ЛЕКУВАЛИ СЪС СЕДЕМ АНТИБИОТИКА–ЗАЩО??????????????ПРЕДИ МЕСЕЦИ ИЗЛЕЗЕ ПУБЛИКАЦИЯ ЗА ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ ОТ СЪРДЕЧЕН АРЕСТ ПОРАДИ ""ЛЕЧЕНИЕТО МУ С ХЛОРОХИНОВИ ПРЕПАРАТИ ///и това въпреки че бяха официално отречени от ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА////!!!!!!!!!!!!!!И ТОВА ЗАЩОТО ИЗВЕСТЕН БИЗНЕСМЕН ЩЕШЕ ДА ГО ПРОИЗВЕЖДА///пак за пари говорим///!!!!!!!!!!!!ВИЕ НЕ ЛЕКУВАТЕ ОРГАНИЗМА САМ ПРЕОДОЛЯВА ВИРУСА И ОЗДРАВЯВА!!!!НЕ ЗНАМ ГРИП ЛИ БЕШЕ ИЛИ ВИРУСА НО ///Три дена не знаех на кой свят съм ЕДИНСТВЕНО ИНХАЛАЦИИ С МАЩЕРКА И ЛАЙКА И ОТ 5 ДО 6 грама витамин це////И СЕГА СЪМ ДОБРЕ //ВСЕКИ ДЕН ПЛУВАМ ПО ДВА КИЛОМЕТРА ///НА 70г///
25.
11.08
11.08.2020 15:52:46
9
7
Некадърни сте затова
24.
сс
11.08.2020 15:39:34
5
4
Който си гледа работата съвестно , не е нагрубяван , заплашван и т.н.
23.
сс
11.08.2020 15:39:30
4
8
Който си гледа работата съвестно , не е нагрубяван , заплашван и т.н.
22.
Да
11.08.2020 15:25:50
6
11
Като чета някой коментиращи мистава ясно защо от МУ се запътват за Терминал 2.
21.
Роро
11.08.2020 15:18:29
3
11
Нали имате охранителна фирма...да ви пазят те ама не става нали щото както всичко друго си ги избирате по размера на комисионна
20.
Ицака
11.08.2020 15:04:35
7
15
Ха ха хехе тази докторица много изплашена бре , от сутринта реве , че много се е наплашила ... спрете ни занимавате с нея , щом толко и е лошо да хваща пътя .
19.
2
11.08.2020 15:00:10
6
19
Некадърници не бой за разстрел сте,баща ми почина от вашата непомпитентност. Не може да различите апендикс,от инфаркт или болен зъб. Марш всички в къщи и да се закрива това посмешище.
18.
Атанас Кьосев
11.08.2020 15:00:04
5
14
Явно постоянно правите за бой!
17.
1
11.08.2020 14:52:58
4
24
Преди 10 дена бях на прага да ва заритам всички в умбал. Няма такова отвратително отношение към пациентите,пълна мизерия. Хората и здрави могат да умрат,докато чакат да си размърдате задниците. Това не е здравеопазване,пълна порнография е
16.
Frrr
11.08.2020 14:52:45
5
23
Нека, малко ви е.
Точно в спешното на УМБАЛ с танк не могат да ви мръднат, да си свършите работата...
15.
Бурлазлия
11.08.2020 14:43:04
7
21
Малко Ви е, каквото повикало, такова се обадило. Вие самите нямате човешко отношение към пациента. Никой не идва при Вас, за да пие кафе, а защото има проблем, който Вие спешните фелдшери в повечето случаи не успявате да разрешите. Ромите влизат с предимство, а българина седи и чака с часове
14.
Много е
11.08.2020 14:42:26
2
2
Има 100 пред вас които също чакат.
13.
Иван
11.08.2020 14:41:24
1
9
Малко ви е отношението,лекар пациент е -100 може да чакаш с часове докато някой дойде да те види какво ти има.
12.
до 10
11.08.2020 14:34:43
2
6
Големи заплати лапат, на касиерки.
11.
До 9
11.08.2020 14:34:07
5
1
За мъж или жена става въпрос само да питам?
10.
Комерсиални
11.08.2020 14:32:16
5
10
Със стари к...и нов бърдак ,какво се оплаквате,някой да ви е сложил вилата на врата да работите,ама се натискате, щото лапате, лапате.Наистина възрастта ви е напреднала,особено тая със зеленото ,ох ще ходя да си лея куршум,ми да отиде да си направи някоя козметична процедура,достатъчно суркат от хората.Докато тия не се изчистят там ,барабар с шефката си няма оправия.На първа линия....трябва истински професионалисти и най-вече ХОРА
9.
До 7
11.08.2020 14:32:15
6
15
Инфаркт. Още нужно ли е да ти давам обяснения? Глупавият ви шофьор решил да мине покрай Космос, а не през околовръстния път на Флората и хванал целия трафик. Абсолютни бездарници сте! Жената си отиде за едното нищо! След това в шокова един от лекарите каза, че ако са я докарали 10 минути по-рано, можели и да я спасят. Една стотинка не заслужавате!
8.
До Д-р Здравка Инджова
11.08.2020 14:29:21
7
19
Стига рева Ма от сутринта не си млъкнала! Като те е страх си стой у вас и се завии с юргана.
7.
До Менгеле
11.08.2020 14:28:13
12
6
В зависимост от триажа линейката може и 2 часа да чакате. Зависи какво сте казали на диспечера.
6.
Mengele
11.08.2020 14:27:09
11
23
Малко ви е да ви бият, мама ви алкохолишка! Линейките за 5 километра закъсняват с по 40 минути БЕЗ ДА ИМА ТРАФИК! Отвратителни груби лелки на информация! Повечето лекари миришат на алкохол от 5 метра! Бездарници! Колко хора си отидоха заради вашата некадърност! За това всички ходим извън Бургас да се лекуваме! Нещастници!
5.
До Бре
11.08.2020 14:23:01
7
7
А и другите в чакалнята само вас искат да слушат. Най-мразя когато някой "батка" или пенсионерка почва да вдига скандали.
4.
До Бре
11.08.2020 14:21:23
12
6
По спокойно и цивилизовано питайте. Кажете името им, кой сте и каква връзка имате. Пък дали с диалект на ма, ве, бе все ще получите информацията. Също така понякога пациента още се преглежда и в системата не е описано какво им е. А само в кое отделение са.
3.
До Лъжец
11.08.2020 14:16:26
13
9
Какви пари ти взимат на теб?
2.
Лъжци
11.08.2020 14:13:26
10
22
А за парите дето вземате от хората не казваш,лъжлива лицемерко, ти си никаква лекарка.никакваааааа.събрани сте там да пиете по цели нощ,а ние да чакаме вън.Само за пари ревете,пък сте груби ,
1.
Бре
11.08.2020 14:07:30
5
28
А госпожата защо не каже как на регистратура и информация в спешното откачената лелка която "дава" информация говори на МА?? Дума да не става да ти кажат нещо по нормален начин, в спешното се предполага, че близките на пострадалите търсят информация за състоянието им, такова няма шанс да получиш, насреща ти се говори като на олигофрен, крещи ти се все едно си там за хубаво. Миналата година като имаха полиция в спешния кабинет, дори един от полицаите ви каза, че и боя ви е малко, след като стана свидетел как се държат всички там. Айде моля ви се, ежедневно било, агресивни били, ами да така ще е докато отношението е на МА и докато очаквате някои да ви каже "ще си платя, кажете какво е на мъжа ми" и отговора е да Добрева един момент. Това ли е нормално???????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори