×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С „Лебедово езеро“ отбелязваме юбилей на проф. Хикмет Мехмедов


10 Август 2020, Понеделник, 14:03 ч.
Автор: Флагман.бг

В ролята на Одета/ Одилия дебютира младата примабалерина Иванина Иванова

С „балета на балетите“ „Лебедово езеро“ – на 13-и август, в 20.30 часа, на сцената на Летния театър ще бъде чествана 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов – едно голямо име в съвременния български културен живот. Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера – Бургас е оставил своя траен отпечатък – в художествен и естетичен план, в творческата продукция на бургаската културна институция. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, реализирани от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас.

На официална церемония, организирана от Община Бургас – на 18-и юни, т. год., проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен със специална награда за изключителни постижения в културната сфера — за цялостен принос в съвременния български културен живот — чрез реализацията на мащабни и интелигентно поднесени танцови спектакли. Проф. Хикмет Мехмедов изказа благодарност — както към бургаския градоначалник, за удостояване с високото отличие, така и на директора на Държавна опера — Бургас Александър Текелиев и целия състав на Бургаската опера — за дългогодишното ползотворно творческо сътрудничество. Именитият хореограф и режисьор изрази  своята надежда за един мирен свят, в който ще съществува възможност за творческа изява на талантите.

Премиерата на балета в четири действия "Лебедово езеро", изваян на фона на безсмъртната музика на Чайковски е на 30-и май 2016 г., в Зала Опера. Шедьовърът в балетната класика е поставена за първи път на бургаска сцена. Идеята „Лебедово езеро” да бъде представено за първи път в морският град е на директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р  Александър Текелиев. Великолепният спектакъл, блестящите солисти, невероятният заряд, финес, синхрон и вълнуващи послания разкриват безсмъртната история за превъплъщенията на любовта, омагьосаната идилия и един неочакван финал, апотеоз на всепобеждаващата сила на най-светлите чувства. Внушителната, мащабна, интелигентно поднесена – с творчески размах и брилянтен усет към детайла, постановка, режисура и хореография са на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/. Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  Иван Токаджиев. „За първи път показваме комбинация между рисуван и принтиран декор”, споделя Токаджиев относно считаната за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която подсилва сетивата на публиката.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза младата, красива, талантлива, одухотворена и изключително съсредоточена в предизвикателството на творческата си задача примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова,  оживяват и тези на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба – през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ. В ролята на  Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е премиер балетистът Емил Йорданов. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Добрина Бахова. Светлан Николов влиза в образа на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Даниела Туртуманова, Адриана-Мария Манасиева, Стоян Фъртунов, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Огнян Иванов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители. Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи…

Внушителни, мащабни, интелигентно поднесени – с творчески размах, естетическа визия и брилянтен усет към детайла, са постановките на проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната работа и хореографията, впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс, са характерни елементи от творческия портрет на професор Хикмет Мехмедов. Всеки спектакъл, режисиран от него, е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина, емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към всеки елемент, който се вплита в цялостната картина на една завършена красота.

„Една нощ в Париж“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Ромео и Жулиета“, „Спящата красавица“, „Шехерeзада/ Романтично“, „Куклената фея“, „Валсът/ Болеро“, „Пролетно тайнство/ Любовна магия“, хореографията на мащабната оперна постановка „Аида“ и много други постановки, реализирани на сцената на Държавна опера  в които проф. Мехмедов е вплел творческия си импулс и оригинален авторов почерк.

След фурора на премиерния балетен спектакъл „Лебедово езеро“,  постановчикът проф. Хикмет Мехмедов е награден с Кристално огърлие, приз на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. То е връчено на балетмайстора от проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Отличието е присъдено по случай 45 години творческа дейност на проф. Мехмедов и изключителните му успехи като хореограф и педагог. През следващата, 2017 г. проф. Мехмедов получава престижната награда "Златна муза" за постановката на "Лебедово езеро". Наградата е учредена от Сдружение „Асоциация на българските хореографи“ и се провежда за първи път през 2017 г. Събитието е едно от най-важните годишни мероприятия за танцовия свят в България.

Постановките на Хикмет Мехмедов "Спящата красавица", "Лебедово езеро" и "Пепеляшка", които бяха излъчени онлайн в програмата за класическа музика "Заедно в кризата", инициирана от БНР и Софийската филхармония, когато културните институции бяха затворени и на публиката липсваха представленията на живо, бяха гледани общо над 20 000 пъти, като отзивите бяха изключително позитивни.

Два дена преди официалното честване на годишнината на проф. Хикмет Мехмедов – на 11-и август, от 18 часа, в залата на Кукления театър ще бъде представена книгата, посветена на неговия творчески път "Четири имена за една личност", с автор Недко Георгиев, която е посветена на 70-та годишнина на изтъкнатия балетен режисьор, хореограф и педагог професор Хикмет Мехмедов.

Билети за „Лебедово езеро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.

За солистката Иванина Иванова:

Младата и надеждна балетна прима Иванина Иванова е завършила начално – НБУ „Михаил Лъкатник”, гр. Бургас, и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Иванина Иванова е добре позната на почитателите на художествената гимнастика у нас, състезавала се е за „Черноморец”, както и в ансамбъла на бургаския клуб. Играла е главната роля в „Лешникотрошачката“, постановка на проф. Хикмет Мехмедов и Държавна опера – Бургас, а любителите на балетното изкуство я гледаха в екзотичната „Баядерка“, както и в "Спящата красавица", в ролята на самата принцеса Аврора.

Иванина Иванова има и немалко отличия: 

Международен конкурс /МК/ „Анастас Петров” 2014 гр. Добрич –     Стипендия за правоучастие в Международна Лятна Балетна Академия Варна 2016г.,

МК „Слънце, дружба, мир” гр. Обзор – лауреат 2-ра степен- класически танц

Национален фестивал на камерния танц 2015 г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 3-то място съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2016г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц

Национален конкурс „България танцува” 2016г.  гр. Димитровград – 2 място – класически танц, 1-во място- съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2017г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 1-во място – съвременен танц-дует

Международен конкурс МК „Рози на Казахстан”2017, гр. Астана, Казахстан – 1-во място – класически танц, 1-во място- съвременен танц- дует, 1-во място – съвременен танц – трио, Специална награда за „Ярко въплъщение в сценичен образ”

МК „Рози на Обзор”16-30.07.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц – трио

МК „Рози на Обзор”13-27.08.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц

Фестивал на камерния танц 2018 – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц

МК„Рози на Русия”2018, гр. Санкт Петербург, Русия – лауреат 1 степен класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц, лауреат 1 степен съвременен танц- трио, лауреат 2 степен – съвременен танц – дует

Виртуален конкурс „Flying stage” – 3-то място – класически танц

 




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват спокойно и законосъобразно сделките за всички страни
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори