×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Репортажът на „LA Times“: Селска България се превръща в страна призрак


Репортажът на „LA Times“: Селска България се превръща в страна призрак
Димитрина Коликова (вдясно) носи храна на възрастни и инвалиди по селата, сред които 80-годишната Иванка Георгова
04 Август 2020, Вторник, 22:00 ч.
Автор: E-vestnik.com

След края на комунизма, срутил се преди 30 години, населението на страната се е свило с една пета – от близо 9 милиона на 7

Гробищна тишина покрива селото, което бавно се връща към природата. Младенов – енергичен човек с посивяла брада, казва, че тук има около 80 къщи, но повечето са изоставени и обрасли с настъпваща зеленина, пише LA Times.

„Чувстваш се самотен – има единствено телевизия и това е всичко. За разнообразие мога да отида до съседното село, където има магазин. Или мога да се скарам със съседа си“, казва Младенов.

Той е на 61 години и е най-младият човек в селото освен кмета. Всички останали са пенсионери.

От време на време някой умира и селото още повече се смалява. Свидетел на бавната смърт на едно българско село е един електрически стълб до главната улица. На него са разлепени некролози, които съобщават кой се е споминал или отбелязват годишнина от нечия кончина.

„Изчезваме. Тук няма хора. Няма“, казва Младенов.

България се топи.

След края на комунизма, срутил се преди 30 години, населението на страната се е свило с една пета – от близо 9 милиона на 7. Приблизително с толкова е намаляло населението на Сирия за последните 10 години. Разликата е, че в Сирия имаше война.

Според доклад на Обединените нации, ако тази тенденция се запази, до средата на века България ще се свие до 5,4 млн. души, тоест с близо 23%. Други проучвания сочат, че е възможно българите да станат 4 млн. Същият доклад обяви България за най-бързо топящата се нация в света. Следват Литва, Латвия, Украйна, Сърбия.

България е една от много държави, повлияна от големи демографски сривове. В Северна Америка, Източна Азия и навсякъде в Европа раждаемостта е в криза. Миналата година в САЩ беше отбелязан антирекорд от 32 години насам, като средната раждаемост падна от 1,76 на 1,72.

В същото време урбанизацията изтласква младите хора от селата към големия град. Селските общности навсякъде по света изчезват.

От всички региони, които страдат най-много от намаляване на населението, Европа е най-зле засегната. Латвия, Молдова, Украйна, Литва, Румъния, Сърбия, Полша и Унгария държат дъното на класацията.

От 1990 г. насам Европа бележи най-големите ръстове по спад на населението в извънвоенно време. Това се дължи както на ниската раждаемост, така и на емиграцията. Според доклад на Обединените нации жените раждат средно по 1,66 деца, доста под 2,1, колкото е необходимо за положителен прираст. В същото време много млади хора напускат, за да търсят реализация в Западна Европа или на други места.

Тези, които емигрират, са млади и образовани, изтичане на мозъци, което може да попречи на развитието на икономиката.

„Това означава, че ние се лишаваме от работна ръка“, казва Адриан Николов от Института за пазарна икономика в София. „Може да намериш перфектното място, за да построиш завод, но ще е неимоверно трудно да намериш достатъчно квалифицирани кадри, които да наемеш.“

Дясно-центристкото правителство на Бойко Борисов твърди, че се наблюдава икономически бум, но корупцията е широко разпространена, а образованието и здравеопазването са под стандартите.

Цветелина и Свилен Христови са представители на изтичането на мозъци от България. Миналото лято те напускат страната си заедно с двамата си сина, след като Свилен получава предложение за работа от „Луфтханза“. Везните натежават към Франция заради положението в България и заради мечтата да осигурят по-добро бъдеще за децата си.

„В България няма ценности. Знам, че Европейският съюз се намира в криза, но аз наистина вярвам в европейските ценности“, казва Цветелина. „В България има корупция на всички нива.“

Ако млади професионалисти като семейство Христови, които са участвали в антикорупционни протести и са гласували за реформистки партии, напускат страната, перспективата да се задействат истински промени изглежда все по-далечна.

Освен това хората, които емигрират, се намират в репродуктивна възраст. В резултат на това България, на фона на урбанизацията в световен план, се превръща във все по-застаряваща нация.

Това е сериозно предизвикателство пред финансовата политика. Повече възрастни хора означава повече пари за здравеопазване и пенсии. Но колкото повече намалява работната ръка, толкова по-малко приходи в хазната за тези социални услуги.

Намаляват хората, които произвеждат, намаляват и хората, които да купуват. Тази тенденция няма как да доведе до повишаване на икономическите показатели, убедени са експерти.

При падането на комунизма преди 30 години много заводи затвориха, стотици хиляди души емигрираха, а тези, които останаха, започнаха да раждат по-малко деца или изобщо да не раждат.

Днес България е част от Европейски съюз, макар и да е най-бедната държава членка.

Според Статистическия институт населението на България е намаляло с 50 000 души през 2018 г., тоест със 137 души на ден, което е подобно на предишните години. Около 1 млн. българи живеят зад граница.

Всичко това означава, че е много трудно да се предвиди бъдещето на България.

„Като цяло съм оптимист за нашето развитие, защото населението е само цифра“, казва Николов. Но той добавя, че за да процъфти страната, трябва да подобри здравната си система и да продължи преминаването към автоматизация, което ще замени загубените работници.

Други обаче смятат, че демографските промени ще поставят големи тежести върху икономиката и социалната политика през следващите десетилетия.

„Няма да е леко пътуване – убеден е Георги Ангелов, старши икономист от Института „Отворено общество“ в София. – Дори и да сме два пъти по-богати от сега, отрицателният прираст ще расте.“

Тази турбуленция вероятно е завихрена от убиването на българското село.

Докато много млади хора напускат страната, други мигрират към големите градове. По данни на Националния статистически институт в България има над 1200 села с население под 50 души. Въпрос на няколко години е много места да угаснат напълно. Цели региони от страната започват да приличат на призрачните градове около Чернобил – изоставени и замръзнали във времето.

Изоставените са възрастни и немощни; правителството се мъчи да ги осигури.

Регионалните болници се затварят, тъй като местното население е твърде малко, за да ги издържа. Много от старите живеят в относителна изолация, с откъслечни доставки на храна, които ги подкрепят докато си помагат за прехраната с градините си.

Яна Рупева, 43-годишна, се опитва да запълни тези празнини.Тя ръководи фондацията на проекта „Северозапад“, нестопанска организация, която, наред с други услуги, организира безплатна сърдечно-съдова клиника за пенсионери веднъж месечно в родния си град Лютиброд.

Някога Лютиброд е бил дом на повече от 1300 души. Днес официално 290 души живеят там, въпреки че Рупева казва, че броят им е по-близо до 250 и продължава да намалява.

„Има естествен процес, особено през зимата“, казва тя пред клиниката, която е поставена в мазето на разрушена общинска сграда. „Чуваш как църковната камбана бие начесто.“

В летния ден 21 души са се записали да посетят специалист. Сред тях е Ивана Александрова, 80-годишна, която влиза в клиниката с помощта на два бастуна. Две вечери преди това, казва тя, е загубила усещането в ръцете и краката си. Друг, 68-годишният Стоян Стоянов, се нуждаеше от проверка на пейсмейкъра си.

И двамата получават необходимото лечение и се прибират у дома. Но като цяло Рупева казва, че настроението сред възрастните хора и онези няколко по-млади, които все още са останали по селата, е тих гняв.

„Цялото им настроение е, че са били изоставени от света и никой не се интересува от тях“, казва тя. „Това се отразява във всеки елемент от живота им – от тяхното здраве до начина, по който общуват помежду си.“

Освен клиниката, Рупева е отворила кухня за супа през ноември за най-бедните пенсионери. Напълно подходящо, тя се намира в закритата детска градина в града.


В категории: Животът


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
20
Коментара по темата
20.
До "Аз"
05.08.2020 22:32:03
1
1
И с вашият въпрос към тези хора какво? Казали са ви една дума? А нещо конкретно? Някакъв задълбочен анализ да са казали или само заучени фрази? Здравеопазване и образование, и полиция, и съд има. И нищо в законите им не ги прави неработещи.
В здравеоопазването хората всекиденвно получават навременни диагнози, стига да не се пробват сами със захар и молитви. Всекидневно минават успешни процедури и операции. А лекарите се квалифицират за нови развития в областта им.
За образованието всяка година излизат студенти и завършили 12ти клас. Търсени и взимани на работа за това което са учили не само тук но и в чужбина по техният стандарт и изисквания. Дипломите ни са акредитирани в цял свят. Къде е проблема на образованието? Който иска да учи излиза научен. А това няма как да стане ако системата уж не работела.
Колкото до полиция и съда, живота ми не е турски сериал че да се занимавам ежедневно с тях. Но когато ми се е налагало е било без проблеми или пречка.
А за работа и пари, има. Систематично излизат обяви по най-различни длъжности в най-различни сфери. С нетни заплати над 2000, да не говорим 1000. Казвам 1000 специално защото много от самопровъзгласили се за бедни, търсещи ПР и симпатии цитират че искат подобни заплати. Има колкото щеш.
"Вие България ли описвате? " Да, България описвам. Но предполагам че само с описанията ще си останем. Сит на гладен не вярва и обратното. От доста години съм приел този факт и не губя сън по него. Видях какви неща се наприказваха относно онзи мерцедес. Очевидно за някои хора да не си беден е престъпление. НА тях не може да им се помогне лесно.
19.
Аз пак до 17
05.08.2020 19:03:37
0
1
Вашето мислене е ограничено.... Звучите като продажен доцент или професор
18.
Аз до 17
05.08.2020 18:59:40
0
1
Съветвам те да "рисуваш" цялостна картина относно даден казус..... Питал съм лично стотици, ако не и хиляди следния въпрос: " Кажи ми една според теб работеща система в България?!" ( Здравеопазване, Образователна, Полиция, Съдебна и т.н.......) = Отговор "Няма!!!!!" ...... " Социализма ни беше уродлив, Демокрацията дваж уродлива" .... Работа и пари имало??!?!?!?!?? ..... Вие България ли описвате? Това цялостна картина ли е и относно имането на работа и пари?!
.....
17.
Напротив
05.08.2020 17:12:37
1
0
Системата си работи, хората не. Правилно се каза в коментарите че селата се обезлюдяваха още по времето на социализма и тогава течеше упорита урбанизация дори да беше само за партийни членове и семействата им.
Реално има една разлика от тогава в икономиката. Държавата сега няма изкуствено да издържа несъстоятелни предприятия. Виден екземпляр защо е "Правец" компютри колко да кажеш че има. С 10 годишна копирана технологии и с липса на достъп до западни процесори. Такава фирма в днешно време е автоматичен фалит. Такава щеше да бъде и в миналото. Разликата е че комунягите я поддържаха на командно дишане. Много други предприятия също бяха така.
Даваха ли работа? Несъмнено, но не това е задачата на едно предприятие. Други фирми се преместиха в Китай Виетнам Индия също от икономическа гледна точка. Бивши работници викат че не искали да се местят, но не биха си намалили заплатата. А щом не могат да спестят пари в производството тази фирма ще бъде избутана от пазара от други които са се преместили. И пак ще останат хората без работа. А и кой иска да бара продукция от туко що паднала радиоактивна източна Европа? Особено когато фирмите са изостанали? Че и да плаща повече за крайният продукт вместо от Азия?
Няма остана само земеделие по селата, но и там е бизнес който има нужда от отглеждане, не само доматите. Нито е лошо нито е добро, а различно.
Колкото до демографията. Когато народа е бил държан без права и окован на едно място, махнеш ли ще се втурнат веднага навън, извън определеното от партията им място.
Нещастни хора по селата не са нужни. Или в градовете. Щом не им е харесвало, прав им път.
Не схващам каква злоба има срещу това да си търсиш щастието. Полза от недоволни и нещастни хора няма за обществото, че да ги задържате. И не е до парите, работа и пари има. Самото общество на много места е недорасли и не се търпи. Главно за това си тръгват младите. Начина им на живот не съвпада с други.
16.
Аз
05.08.2020 14:37:58
1
1
До 15 и други, които изтъкват обикновените хора като причина за всичко лошо в България... Според мен това какви ще са действията или ,какви са били действията на един човек/индивид (100% от това, което прави) = зависи на
50% от Системата ( Здравеопазване, Образователна система, Съдебна, Политическа, Полицейска, Икономическа и т.н. ..... Мисля, че няма две мнения = Чисто и просто няма 1 добре работеща подсистема от Системата, от поне 30 години)
50% от Личностни усилия ( Да се самообразоваш, да спортуваш, да работиш( това е по-скоро към Системата, защото трябва да се осигуряваш, заплатите са отвратително ниски, условия на труд също, а по-често и двете са отвратителни) , да се държиш възпитано , да си духовно развит и т.н. .....
......
......
А това пък, за което пишат други коментиращи е геополитическият план на Запада, който съвсем НЕ Е художествена измислица. "Благодарение" на този план Системата е такава, да няма Държава България с добре работеща Система .....
.....
15.
Аз съм бъдещето
05.08.2020 12:55:43
3
5
Аз съм високо образован и високо интелигентен млад мъж.
Живял съм много години на един от най високите стандарти в света.

Когато се върнах в България започнах да се държа както бях научен в чужбина на високият стандарт и ето какво се случи :

1. Когато започна да карам автомобил както трябва без нарушения да спирам на всяка зебра, да спазвам всеки завой да спазвам скоростта и издържа точно една седмица то не бяха махания с ръце псувни че съм намалил от рано да пусна човека да пресече, че съм карал "бавно" със съобразена та скорост, че спазвам всичко правила. Българският шофьор ме смачка и не ми позволи да карам нормално.

2. Когато отида в ресторант винаги имам изисквания щом си плащам всичко да е на ниво, ако не връщам храната да готвят нова, щом искат такива цени трябва да предложат качество.

3. Много често критикувам хората когато имам допир с тях на тяхната работна позиция. Казвам им как е редно да се прави, как да станат по добри в това което правят. Само че те не приемат критиката ми разумно и се почва нещо от сорта сега ти ли ще ми кажеш как да си върша работата. Ами да аз... Защото съм видял как хората я вършат много по добре от тебе и за това ти казвам

3. Забелязвам че когато разговарям с много Българи те са на много ниско интелектуално и умствено ниво, за съжаление не беше така преди 15 години.

Мога много още да говоря но само от тези неща правете си самите изводите..... Всичко идва от самите хора.... Това е единствената истина!
Аз не мога да заповядвам и да казвам на всички как да се държат.
14.
Xa
05.08.2020 12:33:58
0
3
Въобще не беше даден бял лист на всеки. Ти кола да си купиш, идваха СИК, ВИС, ВИС2.... Същото важеше и за бизнеси.!!!
13.
Иван
05.08.2020 11:51:59
0
4
№12 не си прав! По голямата част от населението нито бяха научени да държат молив, нито им беше казано че имат право да се изявяват. Бяха свикнали да нямат права и така продължиха, никой не им каза че са свободни, не го и почувстваха. Отделно от това банките фалираха и им обезцениха спестяванията които са пестили цял живот.
Баба ми през 1989 беше на 58г имаше спестени 21000лв, което тогава се равняваше на стойността на един тристаен апартамент. Само след няколко години махнаха нулите и тя можеше да си купи един пеньоар с парите си.
12.
Yes
05.08.2020 09:37:34
2
6
Цялата работа е там, че свободата е отговорност. Ако сравним приключването на комунизма с факта, че на човек му е бил даден чист бял лист, бои и възможност за свободна творческа изява, то вече отговорността на самия човек е в това той да започне да рисува, и да рисува уравновесено. А всъщност, какво се случи вместо това? По-голямата част от нацията се отказа от отговороността да рисуват самостоятелно и затова все чакат някой друг да им оправи живота, а останалите хора започнаха да рисуват, но по неуравновесения начин. Е, в крайна сметка, комунизмът си отиде, монаха едни 30 години, но общата рисунка на страната всички я знаем каква е. Аз не подкрепям комунизма и не бих искал той да се върне, аз просто споделям, че колективният успех започва от индивидуалната само-инициативна промяна. Свободният човек не е пасивно-очакващ, но активно-сътворяващ, при това творчеството му е разумно, мъдро, цялостно, вдъхновено от човеколюбието. И ако тези думи звучат смешно или лудо - то това е показател #1 защо България е на такъв хал.
11.
:-)
05.08.2020 09:27:36
2
3
Две баби и двама дядовци (в бургас) имат 5 внука. Очертава се от тях 1 (един) да остане в Бургас и 4 да напуснат страната. Като трима от внуците вече са извън страната.
10.
до 9
05.08.2020 08:59:11
2
6
Не съм 6 но не си разбрал, какво е казал той.
То прираст от 60-та до 90-та е имало но в градовете. По българските села почти е нямало сроежи на нови къщи, защото младите са се изнасяли в градовете купували са апартаменти там, и деца са раждали в градовете.
Погледни само Бургас, през 1945г са 40 000 жители в общината, само след 15г 1960г населението надхвърля 100 000 души. Това не е само от раждаемост, а от прииждане на младите селяни в града.
9.
до коментар 6
05.08.2020 08:26:46
5
6
Абе папагал.60-та почнало.Виж от 60-та до 90-та прираста.Виж колко се е строяло по селата.Сега строят само гастарбайтери с насъбраните само в селата с преобладаващо мюсулманско население.Виж графики за от 60-та до 90-та и такава от 90-та до 20-та.
8.
Язон
05.08.2020 03:03:32
0
10
А защо главния прокурор не се самосезира и да реши проблема .Защо тази баба изглежда толкова зловещо , като "Яга"? Престъпленията извършени от управляващите през 30-те години демокрация и ЛУСТРАЦИЯ защо все още липсва и къде са осъдените за това, че националната сигурност и демография е срината?
7.
Tt
05.08.2020 02:06:05
2
16
Европа дава пари за усвояване и ние усвояваме, ама за сметка на това усвояване закриваме поминъка на хората, съкращения на мащаба на производствата, добивите, животновъдството и всичко е щото сме в ЕС и усвояваме. Англичаните са интелигентни и се усетиха навреме. Ние още усвояваме..
6.
df
05.08.2020 00:30:57
6
19
Обезлюдяването на селата започна още в края на 60те когато започна индустриализацията на страната. Тогава се построиха големите комплекси в градовете, а за селското стопанство използваха учениците, студентите и войниците. Първите имигранти бяха от София и големите градове, после циганите. Селта така или иначе вече бяха много намалели. А за турските региони пък е съвсем различен случая, но там пък е пълно с народ и имат поминак. И с деца и младежи е пълно.
5.
No1-бургазлийке
04.08.2020 23:35:52
9
10
Всичко е по програма-планирано и направено около 90%,ЦРУ и агентурата за икономически и политически операции не си играят даже отпреди соца,тъйче кво-що било зависело от бройката=народния човек важи само при война или робство..
Сега сме по-към робство!Зароби ни корпоративният им западен капитализъм,но и това ще мине България минава през всичко-с Бога напред!
4.
До пурко
04.08.2020 23:30:59
1
41
Те не са виновни че я окрадоха, ние сме виновни че ги търпим толкова поколения вече тея боклуци едни и същи !
3.
Пурко
04.08.2020 23:22:52
0
42
Хора няма, но всичко е заграбено и присвоено. Всичко върви по план.
Проклети да са, до 9то коляно, всички политици, довели страната до това положение!!!
2.
чужбина
04.08.2020 22:56:06
2
21
Когато четеш подобни статии - гневът е малкото което връхлита. Доста са причините но в основата е тази която възрастните лансират - тук няма бъдеще , бягаи зад граница . Често и самите те нямат идея защо и какво следва.Пропагандата на някои в тази посока също е беля. Но една истина има - камъка си тежи на място , ти там даже и женен за местен си винаги българина.Блян е че ставаш богат , печелихме тези поели в първите години , сега е доста трудно и ще става по трудно. НО НАЙ ГОЛЯМАТА ИСТИНА Е- НЕ ХЛЕНЧЕТЕ А САМИ СЛЕДВА ДА ЗАПРЕТНЕМ РЪКАВИ,ДА ИМАМЕ ЯСНА ЦЕЛ КАКВО ЖЕЛАЕМ И ТАКА НАПРЕД. хАЙДЕ СПРЕТЕ С ТЕЗИ НЕГАТИВНИ СТАТИИ.
1.
бургазлийка
04.08.2020 22:49:52
6
42
Много е тъжно, но е самата истина. Загубихме през трите изминали десетилетия възможността да изправим страната си на крака. Избирахме от крадливи, по-крадливи политици. Уж искахме да изградим добро бъдеще за децата си, а ставаше все по-зле. Всички носим вина за това! Защо се получи така?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори