×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Генерал майор професор д-р Венцислав Мутафчийски беше удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза" на ВВМУ "Никола Вапцаров"
  • От 22 до 25.10.2020г. в спортна зала "Младост" Община Бургас ще приеме домакинството на шампионат по кикбокс
  • Тони Шивачев стана вицеевропейски шампион по културизъм
  • 6-има новозаразени с Ковид19 в Бургаска област
  • Нови есенни колекции в Триа Сити център - вижте ги ТУК
НА ЖИВО

През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери


През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери
Профилактичните кампании важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол
03 Август 2020, Понеделник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В месечните кампании е включено и изследване на IgG и IgM  антитела срещу COVID-19  

През месеците юли и август 2020 г. Медицинска лаборатория „ЛИНА”  предлага на пациентите си няколко  профилактични кампании с изследвания на преференциални цени. Те се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол като направление от лекар или предварително записване на час не е необходимо. Таксата манипулация е 2 лв.

Профилактичните кампании включват: грижа за сърцето, скрининг на щитовидна жлеза, полови хормони, туморни маркери, IgG и  IgM  антитела срещу новия коронавирус.

Повече за изследванията

Пакет „Грижа за сърцето” на намалена цена от 94,50 лв. на 48 лв.

Този комплекс от изследвания обединява някои от основните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания: атерогенен индекс (ApoB/ApoA1), хомоцистеин, липидния профил, който включва общ холестерол, добър и лош холестерол,VLDL и триглицериди. Включени са и важни биохимични показатели като глюкоза, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до сърдечно-съдови заболявания – диабет и бъбречна недостатъчност. 

 „Грижа за сърцето” специално е добавено съвместното  изследване на Аполипопротеин А1 и Аполипопротеин В, защото то дава възможност да се изчисли коефициент на атерогенност - ApoB/ApoA1. Неговото повишение е тясно свързано с опасността от инфаркт и инсулт. Този индекс има по-добра прогностична стойност отколкото останалите липидни съотношения като общ холестерол /HDL; LDL/HDL относно риска от бъдещи сърдечносъдови и мозъчни усложнения.

От своя страна, високите нива на хомоцистеин увреждат ендотелните клетки на съдовете, което е основен момент в развитието на атеросклерозата и многообразните ѝ прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Изследванията са подходящи за хора с  рискови фактори като захарен диабет, хипертония, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, обездвижване, прекарани вече сърдечни инциденти или наличие на родственици с анамнеза за исхемична болест на сърцето в млада възраст. Подходящи са и за проследяване на здравния статус при мъже над 45 години и жени над 55 години.  Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство. 

Скрининг на щитовидна жлеза: TSH + FT4 на намалена цена от 24 лв. на 12 лв.

Тиреостимулиращият хормон (TSH) и свободната фракция на тироксин (FT4) са основните и най-често назначавани хормони за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Стойностите им дават достатъчно точна представа дали тя е нормална, повишена или понижена. Двете изследвания помагат много при превенцията и навременното откриване и лечение на ендокринните заболявания. От лаборатория „ЛИНА” препоръчват пациентите да се изследват сутрин на гладно, преди да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Estradiol, Prolactin, Progesterone, Testosterone  на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 7 лв.

От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при болезнена менструация (дисменорея), при обилни и нерегулярни кръвотечения. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone  - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по избор от: CEA, PSA , CA 15-3, CA 125, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 8 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) е неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последните 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.

CA 125 е маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер, който се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -  рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при проследяване на високорискови пациенти от развитие на чернодробен карцином ( хронични хепатити, чернодробна цироза, дефицит на алфа-1 антитрипсин).

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване - следоперативно или по време на провеждане на терапия, а също така и в периоди на ремисия, с цел ранно откриване на рецидиви. Туморните маркери са белтъци, които са продукт на раковите клетки и се образуват в отговор на прогресиране на туморния процес. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

SARS-CoV-2 IgG + IgM антитела срещу новия коронавирус на намалена цена от 28 лв. на 20 лв.

За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта. Резултатите от теста са готови до края на работния ден. Положителните резултати  се съобщават на РЗИ, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.

Профилактичните кампании важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. Таксата манипулация при изследванията е 2 лв.
 


В категории: Здраве


България Всички новини
Протестиращ с „Отровното трио“ водещ в БНТ – основно лице в партията на Цветанов Протестиращ с „Отровното трио“ водещ в БНТ – основно лице в партията на Цветанов

Горан Благоев изчете Учредителната декларация на "Републиканци за България"

Николай Нанков: Дори без дъжд година и половина, Бургас няма да има проблем с водата Николай Нанков: Дори без дъжд година и половина, Бургас няма да има проблем с водата

Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. "Камчия" има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, отбеляза зам.-министърът на регионалното развитие

 

Учени: И най-незабележимата точка по тялото на жената може да я доведе до оргазъм Учени: И най-незабележимата точка по тялото на жената може да я доведе до оргазъм

Oтнacяйтe ce към ceкca кaтo към изкуcтвo, a нe кaтo към мeхaничeн прoцec, cъвeтвaт ceкcoлoзи

Когато семейният секс ни омръзне Когато семейният секс ни омръзне

Няколко начина да разчупите сивотата под завивките

Христо Иванов: Ако някой си позволи управление на промяната без нас - ще му се стъжни животът! Христо Иванов: Ако някой си позволи управление на промяната без нас - ще му се стъжни животът!

Иванов не искал да става премиер, но имал кого да предложи

 

3-те зодии, които са много по-умни от всички останали 3-те зодии, които са много по-умни от всички останали

Ето кои са те:

Рецепта за вечеря: Салата със смокини, ядки и синьо сирене Рецепта за вечеря: Салата със смокини, ядки и синьо сирене

Чудесна есенна салата

Ще направи ли партия "Отровното трио" Ще направи ли партия "Отровното трио"

Днес Арман Бабикян пред Дарик радио призна, че 70 % от хората, които присъствали на техните събирания, ги призовавали да направят партия и да участват в изборите

 

Учител преби до смърт ученичка заради грешни отговори Учител преби до смърт ученичка заради грешни отговори

Детето не успяло да отговори на 2 въпроса

Няма да повярвате какво направи синът на Венета Райкова Няма да повярвате какво направи синът на Венета Райкова

11-годишният Патрик, който тази година е петокласник, смая не само родителите си, но и съучениците

Почина Лий Кърслейк Почина Лий Кърслейк Бившият барабанист си отиде на 74-годишна възраст Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града От понеделник жителите там ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище или по призовка Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри

Документален филм изяснява основната причина за влошеното състояние на шампиона

В Гърция е страшно! Циклонът "Янос" взе първа жертва В Гърция е страшно! Циклонът "Янос" взе първа жертва

Външното ни министерство предупреди да не се пътува до Гърция

Започна предварителното гласуване за президентските избори в САЩ Започна предварителното гласуване за президентските избори в САЩ

В много щати избирателите могат и да изпратят бюлетините си предварително по пощата

Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ

Според администрацията на Тръмп те са заплаха за националната сигурност

11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна 11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна

Заподозрените за ужасяващото престъпление, извършено миналия петък, са арестувани

Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти

Биографията започна да се продава от днес

Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер

Най-големият бежански лагер беше унищожен от пожар

Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие

Общият брой на заразените с коронавируса в страната достигна 166 244 души

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Времето за диалог с премиера Бойко Борисов изтече, такъв е възможен само след оставката му Виц на деня Виц на деня Разпит на заподозрян в полицията.
- Познат ли ви е този нож?
- Да, познат ми е.
- Охо, ще си признаеш ти! И откъде ти е познат?
- Ами вече трети ден ми го показвате.

Виц на деня Виц на деня - Много ми харесвате, искам да преспя с вас!
- Какво си мислите!? Не спя с първия срещнат!
- Ще ви платя, сто лева давам.
- Аз да не съм ви проститутка? Аз съм порядъчна, омъжена жена!
- Колко тогава?
- Поне триста!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не мисли, че като изгориш чуждата свещ, твоята ще гори по-ярко.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори