Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието
Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги
Новият вид коронавирус не може да увреди обонятелните неврони, той действа само върху спомагателните клетки, които участват в начина, по който възприемаме миризмата. Следователно хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги, заключават генетици, чието проучване е публикувано от научното списание Science Advances, цитирано от TACC.
"Смятам, че това е добра новина, защото след възстановяването няма да е необходимо обонятелните неврони да бъдат заменени или възстановени от нулата. Но ние се нуждаем от повече данни и по-добро разбиране на механизмите, чрез които се губи обонянието, за да се потвърди това заключение", каза един от авторите, aсистентът по научни изследвания в Института „Блаватник“ в Медицинското училище в Харвард Сандип Робърт Дата.
Загубата на обоняние е един от най-честите симптоми на коронавирусна инфекция: според различни източници процентът на пациентите с COVID-19 с този симптом варира от 22 до 68%. Учените не разбират напълно до какви последствия може да доведе това - временно явление, което завършва с болестта, или може да остане и след възстановяване от нея.
Източник: Агенция Фокус
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
