×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец с лесна победа над Карнобат с 3:0, ще зимува на върха
  • Созопол победи Нефтохимик като гост с 1:0
  • Детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме и грижата за децата до 9-годишна възраст на медиците
  • S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
  • Ден, след като беше погребан, Диего Марадона може би ще бъде изваден от гроба заради дело за бащинство
  • Ще празнуваме Никулден онлайн
  • 175 са новите случаи на коронавирус в Бургаско
НА ЖИВО

Най-тежко е да се грижиш за изоставени деца, с полиция убеждавахме майка, но тя спря лечението на болното си бебче


Най-тежко е да се грижиш за изоставени деца, с полиция убеждавахме майка, но тя спря лечението на болното си бебче
Майка отведе тежко болно бебе от болницата ни с мотива, че сме щели да го откраднем и да го продадем на норвежците, обидно, тежко и болно ни е, каза д-р Стилияна Томова
01 Август 2020, Събота, 14:11 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Изключително съм притеснена за бебенце с две тежки заболявания, което майката и бабата отведоха от тук, зова ги да се осъзнаят и да го върнат за лечения

Д-р Стилияна Томова е началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Тук годишно се грижат за близо 1800 деца, от които 20% - недоносени. Една от най-обичаните детски лекари в града, носител на наградата „Личност на годината“ на „Флагман“. Името й (Св. Стилян – закрилник на децата) предопределя да се грижи и обича децата и знае още от ученичка, че това ще бъде нейната съдба.

- Д-р Томова, от болницата разпространиха тревожна информация, че все по-често деца стават жертва на своите родители. Един от най-тежките случаи е от Вашето отделение. Бихте ли разказали повече за него?

- Медицинската етика не позволява да навлизам в подробности. Става дума за новородено в тежко състояние, чието лечение бе принудително прекъснато от майка му и баба му, въпреки нашите предупреждения, че това е опасно за живота му. Изключително съм притеснена за това бебе. То е носител на две тежки инфекции, не наддава добре на тегло, изследванията не са особено добри. Близо два часа с един от заместник-директорите се опитвахме да убедим роднините, че най-добре е детето да остане и да се лекува. А когато се излекува, ще се прибере вкъщи, каквото е тяхното желание. Беше намесена и полицията. Когато полицаите дойдоха в болницата и разбраха колко е рискова ситуацията, в която роднините поставят детето, ме уведомиха, че тя ще бъде описана изцяло в доклада им. Информирахме Агенцията за закрила на детето, силно се надявам и роднините да се осъзнаят и да върнат детето за лечение.

Лекари от УМБАЛ-Бургас сигнализират: все по-често родители поставят живота на децата си в риск

- Тези заболявания опасни ли са за околните?

- Да, едното от заболяванията е силно заразно и друг човек би могъл да се зарази при контакт.

- По наша информация, става дума за проститутка с ХИВ и сифилис, която предава тези две заболявания на бебето?

- Не бих искала да коментирам. Всеки човек има право на лечение, независимо как се е заразил и каква професия упражнява.

- С какъв мотив майката и бабата отведоха бебето?

- С мотива, че сме щели да го откраднем и да го продадем на норвежците. Даже не знам как да изрека това, то е под моето човешко и лекарско достойнство. Това е изключително болно, обидно и тежко за всички колеги, които работим тук. Всяка година в нашето отделение се изоставят по 30 деца. Ничии деца, захвърлени от майките, оставени на нас. Дори и в момента имате такова дете. Някои от тези бебета нямат имена. Кръщаваме ги ние. Някои са с увреждания, имат нужда от рехабилитация, от внимателна грижа. Вече няма „Дом майка и дете“, няма институция, където да ги изпратим, както беше преди години. Трябва да ги настаним в приемни семейства. А желаещи няма, въпреки насажданите в обществото твърдения, че приемните семейства са много, едва ли не се избиват да гледат чужди деца, че това е „бизнес“. Ами не е. Всеки родител знае колко тежко се гледа дете, а колко тежко се гледа новородено с увреждане? И тези деца започват живота си в болницата. Никой не ги иска. Стоят с дни, с месеци. Започват да се усмихват, да гукат, да протягат ръчички... През това време другите бебета са вкъщи, ходят по разходки с майките си, опознават света. А техния свят сме ние. Едно здраво бебе няма работа в болницата. То трябва да си бъде вкъщи, с хора, които го обичат и се грижат за него. С месеци търсим приемни семейства, това е много трудоемък процес. И норвежците не идват, макар че никак не ми е до шеги.

- Според Вас, как може проблемът да бъде решен? Не само с приемните семейства, а с липсата на родителски капацитет?

- Знам, че институциите полагат много усилия да убеждават хората да станат приемни родители. Но като общество не бяхме подготвени за процеса на затварянето на детските институции. Може би той трябваше да продължи по-дълго и домовете да не се затварят, докато има достатъчно подготвени приемни родители за толкова много деца. Относно родителския капацитет считам, че от най-ранна възраст децата трябва да бъдат възпитавани за отговорната роля на родителя, да има специални уроци в училищата, да има задължителни курсове за бъдещи родители от определени, нискообразовани слоеве на обществото. Да знаят какви са техните отговорности като родители, че не само имат права, а носят отговорност за един нов живот, който изцяло разчита на тях.

В нашето отделение полагаме много големи усилия да съхраним връзката майка-бебе. Създадохме семейна стая, работим активно за подкрепа на кърменето. Няма нищо по-важно за едно бебе майка му, от момента на раждането. Децата, родени в риск, със здравословни проблеми, прекарват тук много време. Ако сме заедно с родителите в тази битка, ако се подкрепяме взаимно, само тогава тя ще има успех. Има научни доказателства за това, че бебетата преодоляват по-бързо болестите и растат по-добре, ако майките им са до тях. Тук се грижим за деца, родени по 600 грама – две шепи живот. Това е изключително предизвикателство, медицинско, научно. Повечето от тези деца успяваме да спасим, те порастват, проговарят, растат като нормални хора. Родителите им са ни близки, ние сме като едно семейство. Те знаят какво е да дежуриш около този кувьоз с месеци. Благодаря на всички тези родители, които подкрепят усилията ни, които ни имат доверие. Само заради тях продължаваме и се стараем да не се влияем от грозни ситуации като тази.

- Да се върнем на случая. Какво ще се случи с бебето, ако то не се лекува?

- Двете заболявания, на които е носител, са много тежки. Едното води до имунна недостатъчност. Другото е лечимо, но ако не се лекува, може да доведе до загуба на тегло, отказ от хранене, пневмонии, увреждане на вътрешните органи, деформации на костите и зъбите, загуба на зрение или слух и други неврологични проблеми, както и фатален край. Подозирам, че съвсем скоро това дете ще изпадне в тежко състояние и ще се върне в болницата и тогава ще бъдем обвинени, че не правим всичко по силите си, за да го спасим. Призовавам майката и бабата да размислят и да възстановят лечението на бебето.

- Как се отразиха ограниченията във връзка с коронавируса на работата на отделението.

- Свижданията са забранени в цялата болница, включително и в нашето отделение. Това пречи на работата ни, но сме длъжни да се съобразяваме с разпоредбите. Ситуацията е много деликатна, защото има бебета, които трябва да останат тук няколко седмици. Стараем се родителите да имат възможност да ги виждат, макар и по-ограничено, отколкото бе преди епидемията. Правим свиждания чрез видеовръзки, даваме информация по телефона от 12.30 до 13 всеки ден. Макар да сме против ограничените свиждания, те са много по-безопасни за бебетата от епидемиологична гледна точка не само в сегашната ситуация, а изобщо. Никога не знаеш този човек, който идва за среща с бебето, дали е здрав, дали не е носител на някое заболяване. Новородените трябва да се пазят от срещи с много и различни хора, техният имунитет не е укрепнал, това не е новост и не е отсега.

 


В категории: Бургас


България Всички новини
Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си

Хороскоп за деня – 29 ноември 2020, неделя

6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги 6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги

Ето кои са те:

Ето кой се окичи с титлата Мис и Мистър Бургас 2020 Ето кой се окичи с титлата Мис и Мистър Бургас 2020

Бляскавото събитие тази година се проведе в механа "Домино", заради Ковид мерките обаче публика нямаше 

8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг 8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг

Твърде трудно е да приемете, че той ви е предал

3 зодии, които биха оцелели на самотен остров 3 зодии, които биха оцелели на самотен остров

Ето ги 

Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап

Вижте рецептата

Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си? Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си?

Промените в правилника за съфинансиране на културните проекти създадоха напрежение сред творческата общност в Бургас

 

 

Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха

Акулите се справиха с лекота с ОФК Карнобат

 

Помните ли режима на тока и водата през 80-те Помните ли режима на тока и водата през 80-те

Правеха се някакви графици, въртяха се кварталите с различен часови режим, уж за да е по-справедливо, но така или иначе си беше тъмно и студено

 

"Созопол" повали "Нефтохимик" на Ефбет Арена в Бургас "Созопол" повали "Нефтохимик" на Ефбет Арена в Бургас

Зелените твърдо остават на последно място в групата

 

Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене

Зa мeн тaзи eпидeмия e eдин криминaлeн прoeкт, зaдвижeн oт cвeтoвнитe eлити. Цeлтa им: дa cъздaдaт eдин бeзбoжeн cвят, твърди Фанзага

 

 

Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници

Според повечето информации, в банковата му сметка има само 100 000 долара

 

В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области

Решението, след като броят на хоспитализираните намалява

Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10 Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10

Винаги съм се страхувала от смъртта, но не и днес, защото знам, че това ще бъде мигът,  в който ще те видя и прегърна отново, написа Далма

 

Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Пенсилвания обяви официално Байдън за победител

Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи

Той ми е приятел и знае, че винаги ще остане в моето сърце, сподели Камата

Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител Тръмп: Ще напусна Белия дом, ако Изборната колегия посочи Байдън за победител

Много неща ще се случат, които могат да променят резултатите, каза той

Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Заради трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти

Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер

Тя получава разкошни подаръци от приятели на президента на Русия Владимир Путин, а дъщеря й има невероятна прилика с държавния глава

 

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол

 

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Срещу презервативите нямам нищо против, но когато си сложи и гумени ръкавици!
Виц на деня Виц на деня От всичката печатна продукция с най-голямо търсене са парите. Статус във фейсбук Статус във фейсбук В повечето езици определителният (неопределителен) член на думата се пише пред нея, само ние й го слагаме отзад.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори