×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

КС: Престъпление на президента се разследва, но той не може дори да бъде проверяван


КС: Престъпление на президента се разследва, но той не може дори да бъде проверяван
Решението на Конституционния съд дойде след запитване на главния прокурор Иван Гешев
30 Юли 2020, Четвъртък, 19:46 ч.
Автор: Флагман

Спрямо държавния глава не могат да бъдат извършвани каквито и да е действия – процесуални и извънпроцесуални, които пряко засягат негови лични права

Излезе дългоочакваното решение на Конституционния съд по дело №1 за 2020 г. – след запитването на главния прокурор по отношение на президента. В медиите излязоха различния тълкувания на съдържанието му.

Самият президент също не даде категорично мнение по темата.

Ето какво пише по въпроса специализираният сайт lex.bg:

Oткриването на данни за престъпна дейност на президента не препятства прокуратурата да започне наказателно производство. Но спрямо държавния глава не могат да бъдат извършвани каквито и да е действия – процесуални и извънпроцесуални, които пряко засягат негови лични права, под каквато и да било форма съдържат твърдение за извършено от него престъпление или засягат личната му сфера по време на мандата.

Това заяви единодушно Конституционният съд (КС) в решението си, с което разтълкува чл. 103 от основния закон и отговори в тази връзка на шест въпроса, поставени от главния прокурор Иван Гешев.

Един от основните въпроси по делото е за това какво има предвид Конституцията, когато казва, че срещу президента „не може да бъде възбудено наказателно преследване“. Значи ли това, че престъпни деяния на държавния глава въобще не може да бъдат разследвани, или пък само му гарантира, че не може да му бъде повдигнато обвинение?

От прочита на диспозитива на решението на КС става ясно, че той дава тълкувание на основния закон, което застава между тези две крайни виждания.

Той първо разяснява какво е възбуждане на наказателно преследване. И заявява, че това е „дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление“. „Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи“, обяснява КС.

Но веднага след това заявява: „При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство“.

С това тълкуване КС на практика затвърждава, че всяко престъпление трябва да се разследва, включително и ако е извършено от държавния глава. Прокуратурата и полицията обаче могат да извършват всякакви действия по разследването само ако не засягат лични права на президента. Т.е. срещу него не могат да бъдат извършвани например подслушване, претърсване, разпознаване, обиск, вземане на ДНК проба, но пък няма пречка да се разследва престъпната дейност на съучастниците му, да се извърши оглед на местопрестъплението – стига то да не е в дома на президента или в кабинета му, да се разпитат свидетели.

КС прави и друго ключово тълкуване – ако не се води досъдебно производство, а проверка, важат същите ограничения, т.е. пак не могат да се извършват действия, които засягат лични права на президента и водят до осъществяване на наказателна отговорност. 

„Имунитетът на президента би се оказал лишен от съдържание, ако в рамките на такива извънпроцесуални действия с наказателноправен характер бъде допуснато да се наруши неговата неприкосновеност. Въпросът за наличие на обвинение спрямо него може да възникне не само в рамките на фигурата на обвиняем, но и преди това, ако правният му статус може да бъде съществено негативно засегнат от действията, предприети от овластени за това органи в резултат само на подозрение, че поведението на президента би могло да осъществява престъпление. В тези случаи извънпроцесуалните действия могат лесно да прераснат в процесуални. Следователно, наказателната неприкосновеност на президента изисква да бъде защитен от всички действия, свързани с възможно реализиране на наказателна отговорност – процесуални и извънпроцесуални, които биха могли да нарушат неговите лични права и свободи“, заявява КС.

В решението изрично е отговорено и на хипотезата, при която вече е образувано наказателно производство. КС отново заявява, че и тогава имунитетът на президента и вицепрезидента „изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи“.

В мотивите си КС сочи, че докато президентът е на поста си „спрямо него не може да бъде възбуждано наказателно преследване, т.е. не могат да бъдат извършвани действия по разследването, които официално формално или мълчаливо да съдържат твърдение за извършено престъпление от тях и да засягат личната им сфера“.

„Конституционно установената функция на прокуратурата по чл. 127, т. 1 и т.2 от Конституцията по извършване и ръководство на разследването, за да се разкрие едно престъпление, не може да бъде препятствана от закрилата, която имунитетът обезпечава на едно лице. По започнало досъдебно производство органите по разследването не са възпрепятствани да извършват всички действия по него, стига те да не засягат личната сфера на лицето, ползващо се от наказателнопроцесуалната закрила на имунитета си“, заявяват конституционните съдии.

И приемат, че няма пречка по досъдебно производство да се извършват всички действия по разследването, „стига те да не представляват по естеството си насочване на обвинение – изрично или мълчаливо – към президента или вицепрезидента чрез действия, които пряко засягат техните лични права и свободи“.

„По този начин органите по разследването не са лишени от възможността да събират и запазват доказателства, както и да привличат като обвиняеми лица, по отношение на които няма конституционна или законова забрана да бъде възбудено наказателно преследване“, се обяснява в решението.

КС на практика приема, че конституционната защита на държавния глава е на три нива. Първото е, че той не може да бъде привлечен като обвиняем. Второто е, че и преди да бъде привлечен, спрямо него не могат да се извършват никакви процесуални действия. А третото е, че тези действия са недопустими и когато се извършва само проверка.

Тази част на решението засяга всички престъпления, които може да извърши държавният глава и общата забрана за възбуждане на наказателно преследване срещу него, докато трае мандатът му. И ако започне разследване, в един момент то трябва да бъде спряно до отпадане на имунитета на президента.

От решението на КС обаче става ясно, че някои престъпления, извършени от него, може да задвижат процедурата по предсрочното му освобождаване от поста. Основният закон (чл. 103, ал. 1) определя две хипотези, в които президентът носи отговорност за действията си, извършени при изпълнение на функциите му – държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Главният прокурор попита дали под „държавна измяна“ се има предвид тази по Глава първа „Престъпления против Републиката“, Раздел I „Измяна“ от Особената част на Наказателния кодекс, т.е. престъпните състави от чл. 95 до чл. 97а от НК.

КС заяви, че държавната измяна по Конституция и измяната по НК не са тъждествени. А основният закон визира „и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции“. Т.е. това са съставите от чл. 95 до чл. 110 в НК, в които влизат и предателство, шпионство, диверсия, вредителство и др.

И специално подчертава две неща. Първото е, че „понятието „държавна измяна“ винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката“. Т.е. тук отговорността на президента е свързана с наказателното право, а не с политиката.

Второто е, че „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпления извън съставите на престъпленията против Републиката“ и няма как други деяния да бъдат квалифицирани като такава.

Какво обаче означава другата хипотеза, при която държавният глава носи отговорност – „нарушение на Конституцията“. КС отговаря по следния начин: „Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката“.

От това тълкуване следва, че именно тук може да „влязат“ други престъпления, извършени от държавния глава. Но не всички, а само тези, извършени при изпълнение на функциите му. Т.е. възможно е извършено от президента престъпление във връзка с функциите му (което не е по Глава първа от НК, защото тогава ще е налице държавна измяна) да задвижи сложната процедура по предсрочно прекратяване на мандата му, защото е нарушение на Конституцията.

Така, ако една четвърт от депутатите – 60 души, повдигнат обвинение на президента, а две трети от тях – 160, гласуват за него, случаят ще отиде в КС. И ако той установи, че държавният глава е нарушил Конституцията, мандатът му ще бъде прекратен предсрочно.

„Не би могло обаче да се даде едно обхватно дефиниране на подобно поведение като неизпълнение на конституционно възложени задължения на президента, тъй като самото понятие „задължение“ има много значения и не се ограничава единствено до правни такива – президентът има също така и морални и политически ангажименти към нацията и в тях се проектира свободата, която получава с инвеститурата на властническите пълномощия от избирателите. Такова дефиниране, в порядък на тълкуване на Конституцията, би било в несъответствие с водещия принцип на върховенството на правото, тъй като би позволило прекрачването на конституционната рамка, която препятства абсолютизма на представителното учреждение“, заявява КС.

И подчертава: „Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което  само̀  решава дали да повдигне обвинение и след това – от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията“ .

В решението КС прави важен коментар за процедурата по импийчмънт: „Става дума за крайна мярка, прилагана по изключение срещу президента при заплаха от или в ситуация на, настъпваща дестабилизация на държавността като резултат от негово поведение“. Тази процедура е конструирана така, че да изпълни предназначението си да прекъсне връзката на титуляра с неговата конституционна функция, черпеща легитимността си от вота на избирателите. Именно актът на инвеститура на властнически пълномощия в държавния глава – прекият избор от народа – е този, който поставя изисквания към самата процедура и към основанията за същата. Тъй като тя води до обезсилване волята на избирателите, при демократичното управление под върховенството на правото се изисква такава специална процедура, която да не допуска спекулации с нея и абсолютна власт на парламента и да гарантира разделението на властите“.

 


В категории: Темида , Политика


Флагман.БГ Рибарите: "Циганката" дойде Рибарите: "Циганката" дойде 03/08/2020, Понеделник 20:40 1
11
Коментара по темата
11.
Главният прокурор принизи прокуратурата много
31.07.2020 14:23:31
0
2
Гешев изпразни от съдържание прокуратурата. От всички главни прокурори, които съм виждал у нас откакто съм роден, този е най-зле подготвен. Има изказвания, че ако се яви на изпити, на които ходят второкурсници, ще получи слаби оценки по много предмети. Може ли главен прокурор да пита нещо, което трябва да го е учил в първи курс на висшето си образование? Направо го сменяйте заради некомпетентност!
10.
поздравления
31.07.2020 07:54:03
1
2
Заглавието много точно е хванало ситуацията. Президента и вицето МОЖЕ да се разследват ДОРИ за деяния, които не са престъпления, но по време на мандата им разследванията трябва да се водят срещу неизвестен извършител или срещу други лица и косвено да се събират доказателства срещу президента и вицето без да ги разпитват, арестуват и претърсват. След като им изтече мандата им ги мятат. КС казва, че Народното събрание само решава как да процедира с президента, като дава и лек пас - импийчмънт може да се направи, ако се прецени, че е налице дестабилизация на държавата в резултат на поведението на президента. При положение, че парламента излиза във ваканция явно ще има затишие.
9.
Как е възможно!
30.07.2020 23:25:36
5
3
Добре де, толкова ли са тъпи от Главната Прокуратура, че да не знаят, че нямат право да ровят в президентството? Той Гешев пусна запитване до КС(Конституционноия Съд),обаче можеше да почака докато излязат с решение по казуса за президента.
“Гешев сложи тига преди рибата” и сега трябва да си подаде оставката!
Пре*ба и малкото останало доверие на гражданите!
8.
кофти матрял
30.07.2020 22:33:58
3
13
Това тъпо парче Гешев и боклуците, които го назначиха компрометираха самата институция главен прокурор

#ОСТАВКА
7.
Аналлизаторъ
30.07.2020 22:32:11
5
3
Те не ги искат хората ни единия ни дтугия те си мерят чурките!
6.
До 5
30.07.2020 22:13:35
8
6
Днес слънцето беше лошо пий си хапчето и си лягаи
5.
Ей, автора...
30.07.2020 21:34:14
11
13
А престъпленията на тиквата? ЕЙ каскетко.... Защо, РАДЕВ.... най умния човек през тези 30 години.... Защо не се занимавате с,, Крайморие,,, заедно с Ем. Райков.... Защо не обясните за чехските зандани, защо не опровергаете 5-те милиарда на ваши колеги за ЧРД...... защо не коментирате пенсиите, безработицата..... ЗАЩО, ЗАЩО...... много са защотата?
4.
Qwo
30.07.2020 20:25:23
0
12
А миразчийски кой ще разследва,за ремонта в най-голямата жега,цялата болница е в прах и мръсотия,без климатици,жега,жега...жега !!!!
3.
Агент на ГРУ
30.07.2020 20:11:46
6
25
„При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство“.

С това тълкуване КС на практика затвърждава, че всяко престъпление трябва да се разследва, включително и ако е извършено от държавния глава.
2.
John Doe
30.07.2020 20:08:30
3
11
Кратко, точно и ясно!
1.
Разследване
30.07.2020 20:04:47
16
17
А ББ,кога???
Според прокурорите всички доказателства в разследването сочат, че Борисов е замесен в прането на пари в Испания и затова той е призован на разпит.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Д-р Ангел Кунчев прогнозира бум на заразени в Добрич заради екскурзия в Копривщица Д-р Ангел Кунчев прогнозира бум на заразени в Добрич заради екскурзия в Копривщица

Лекарят от старческия дом във Варна работи и на летището и не се знае къде се е заразил, каза главният държавен здравен инспектор 

Ямболско Ауди прати в реанимация 56-годишна бургазлийка Ямболско Ауди прати в реанимация 56-годишна бургазлийка

Водачът отнел предимството на жената и я блъснал на пешеходна пътека

Чака ни слънчево и топло време днес, валежи - само на запад Чака ни слънчево и топло време днес, валежи - само на запад

Прогноза за времето - вторник, 4 август 2020 г.

Жена от Бургас моли да не й крадат цветята Жена от Бургас моли да не й крадат цветята

Нека тази, която всяка сутрин между 6:05 и 6:08 часа къса по едно от моите растения, да се засрами, казва Дарина 

Блокираха кръстовището пред общината във Варна, протестиращите искат разпускане на парламента Блокираха кръстовището пред общината във Варна, протестиращите искат разпускане на парламента

 Недоволните опънаха палатки, заканиха се да останат там до оставките на правителството и на главният прокурор

264 излекувани от коронавирус 264 излекувани от коронавирус

Новите заразени са по-малко от оздравелите, но има нов антирекорд по починали

Неприятности за Овена, да внимава, защото това е деня на изкушенията! Неприятности за Овена, да внимава, защото това е деня на изкушенията!

Хороскоп за деня – 4 август 2020, вторник

Пламен Гьонев арестуван в Созопол с марихуана, Костадин Бисеров – в Несебър с коктейл от наркотици Пламен Гьонев арестуван в Созопол с марихуана, Костадин Бисеров – в Несебър с коктейл от наркотици Прокуратурата подхвана двамата, умува дали да ги обвини за наркоразпространение Коя е най-пренебрегваната мъжка ерогенна зона Коя е най-пренебрегваната мъжка ерогенна зона

Не сте особено сигурни как да процедирате с този вълшебен бутон на удоволствието

Видовете целувки, които са любими на мъжете Видовете целувки, които са любими на мъжете

Един от най-честите въпроси, които жените си задаваме е какво харесват мъжете в интимен план

Похотливци дебнат кърмещи жени в парка, правят им и сексуални намеци Похотливци дебнат кърмещи жени в парка, правят им и сексуални намеци

Всяка десета майка е била принуждавана в кафенета и ресторанти или да покрие гърдите си, или да напусне заведението

Папа Бенедикт XVI е тежко болен Папа Бенедикт XVI е тежко болен

Оттеглилият се 93-годишен папа страда от херпес зостер

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня - Жена, кат' умра не ми сваляй халката.
- Що бе, Гоше?
- Ем, нека ГОСПОД види, че съм бил в АДА вече...
Виц на деня Виц на деня - Брат, снощи много се напи!
- Не бях толкова пиян!
- Брат, ти попита майка си има ли деца...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В края на краищата, кафе, и нищо друго, за което да се сетиш. В кризисните ситуации кафето е просто незаменимо!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори