×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нарушен ли е законът при строежа край плажа на Обзор?


Нарушен ли е законът при строежа край плажа на Обзор?
Строежът на двуетажната сграда е в близост до плаж Обзор Юг. Край него е направено брегоукрепване
29 Юли 2020, Сряда, 09:21 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Юристът Марин Божков разкри, че бъдещата сграда, която сега прилича на 4-етажна, ще е двуетажна

Строежът на сграда в близост до плаж Обзор – юг има всички необходими разрешителни и не е в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това каза пред бТВ Веселин Андонов. Той застана пред камерата като представител на инвеститора.

Строителството на сградата е започнало през тази пролет.

Кметът на Обзор Христо Янев споделил пред репортера на бТВ Йордан Фотев, че в миналото преди да стане градоначалник, общинският терен е бил продаден на датски консорциум, който имал инвестиционни намерения. 

„Там има борова гора. Извършено е брегоукрепване. В последствие проектът е замразен. По-късно датският консорциум разпродава терена“, уточни Фотев. 

„Имаме всички необходими разрешителни. Строим законно. Извършена е проверка. През 2004 г. е одобрен ПУП. Всичко е подписано и подпечатано от Община Несебър. Имаме констативен протокол от 5 юни, че всичко е в съответствие с чертежите“, каза Андонов. 

Йордан Фотев обаче изтъкна, че според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие в Зона А е предвидено сградите да са до 7,5 метра високи, а строежът надвишава тази норма. 

Юристът Марин Божков пък обясни, че съгласно утвърденият подробен устройствен план през март 2005 г. са предвидени много по-големи норми за застроявене, защото тогава не е бил в сила законът. 

„С влизането в сила на Закона за черноморското крайбрежие, след като бившият датски собственик обявява несъстоятелност, проектът и разрешението за строеж са съобразени стриктно с новите изисквания, защото може по съдебен ред да бъдат обявени за нищожни и това би нанесло много по-големи щети за инвеститора, отколкото да се съгласи с тях“, каза Божков. 

„Затова проектът е строго съобразен с изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, като параметрите му са дори по-малки поради особености на имота от максимално допустимите. Височината на сградата се измерва от кота нула. В момента се виждат основите, които са под кота нула и минусовите етажи“, обясни юристът. 

„Сградата ще е двуетажна, а не четириетажна, както изглежда в момента. В противен случай ще трябва да се слиза странно. Не бих казал с парашут, но ще трябва да се слиза доста ниско, за да се стигне до покрива на сградата“, добави той.

Етажите, които са построени, ще са под кота 0, каза още той.

„Тази картина от Обзор много ми прилича поне визуално на случая в Алепу, но има друг вид подпорна стена, а не такава, която да е част от конструкция на бъдеща сграда“, коментира водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
 


В категории: Несебър


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
15
Коментара по темата
15.
Това е
29.07.2020 14:39:06
0
3
Това е типичен пример какво става по морето с благословият на управляващите в София.Това си беше борова гора.За да има някакво лице въпросният строеж изтупкаха алеята на пясъка.Сега всяка година морето я разбива което е нормално все пак е на пясъка и се дават едни луди пари за ремонти.Нормално е като морето е стигало до там пак да стига.Въпросният парцел се продаде мисля за под 1 лев на квадрат някъде.Сделката мина по добре познатата схема местните вдигнаха шум но никой не ги чу.Съветниците в общината също си взеха комисионните.Аве нищо ново под слънцето.
14.
free
29.07.2020 13:14:08
0
3
Какво означава “кота нула” за строежите?
“Кота нула” или “кота цокъл”, това е нивото на пода на първия надземен етаж /първия или приземен етаж/" - това е отговора от сайта на ДНСК! Тези балкони от снимката под земята ли ще се намират?
13.
Петър
29.07.2020 12:48:02
1
6
Кога 0 на снимката, и кота 0 в горната част са две различни коти! Нима кота 0 на плажната ивица е под земята?
И другото важно нещо е, че според ЗЧК където се извършва брегоукрепване е забранено строителство, и всякаква дейност!
Държавните институции погазват най-брутално Законите, които налагат над гражданите, налагат им ограничения, налагат рестрикции, и глоби! В същото време никнат, като гъби на самия бряг хотели, които са брегоукрепване!
Това си е умишлено престъпление!
Деактува се публична държавна собственост в частна държавна, която става частна впоследствие, и от нея се акумулират приходи, които се укриват от Държавата. Това не е инвестиция, както го изтипосват "инвеститорите" на "шофьорския" плаж, а брутално унищожение на природа, и кражба на публична собсвтеност.
12.
Любопитен
29.07.2020 12:38:06
0
2
Какво става с достъпа до изключителната държавна собственост на Буджака.Нали щяха да почват с леките постройки.
11.
НЯМА МЪРДАНЕ
29.07.2020 11:51:58
0
7
ВИЖТЕ КОЙ Е АРКИТЕКТ НА СГРАДАТА И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО ВЕДНАГА КАК СЕ СЪГЛАСУВАТ ДОКУМЕНТИТЕ ПРИ ГЛ.АРХИТЕКТ ! ТОКУ ВИЖ ИЗЛЕЗНАЛИ РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ !
10.
t
29.07.2020 11:21:36
0
4
къде скрихте новината за пътя на доган и общинските съветници?
9.
Da
29.07.2020 10:53:05
3
8
Бяха го спряли в началото но си изчистиха нещата в София.Замесени са съветници също и хора от БСП.Всичко се знае кой го строи и на кой е.
8.
ХАйде сега, пак за баламурници ни взеха
29.07.2020 10:25:32
1
14
Дори и някои от етажите да са под кота нула, сградата пак ще е 4 етажна. Неправилно се изказвате. Но пък това, че през 2005 година имало други норми, не ми се струва редно да се водят по тях. Въведете давност от няколко години, за да може ако е започнат строеж да се довърши. Но като мине давността, да се спазват новите норми. Никой не им е виновен, че са топкали топката 15 годи без да строят. То така може да има някой на кота нула през 1991 година. Има нови устройствени планове и не върви всеки да си прави каквото иска
7.
наблюдателен
29.07.2020 10:25:15
0
17
Тези безобразия нямаше да се случват ако кметовете бяха приели общия устройствен план на градовете, които управляват. Това е порочна практика в Обзор, Несебър, Поморие, Царево и т.н. и е условие за корупция. За съжаление законът позволява да има подземни етажи и тук казуса е такъв. Инвеститора е прав, Кота нула не е плажната ивица, а започва от високата точка на пилотите. Това са просто четири "подземни" етажа. Всичко е законно и въпросът който трябва да се зададе е, кой е допуснал да бъде законно подобно тълкуване на строежа с четери подземни етажа , които са реално над нивото на земята в случая на плажа и реално не са подземни.
6.
Ех
29.07.2020 10:07:11
0
22
Много модерно стана брегоукрепване с хотелчета. И като по чудо всичко е законно. Гнусна крадлива мафия!!!
5.
Безобразията нямат край!
29.07.2020 10:03:49
0
13
Защо не заснехте 100 м. в южна посока изоставената дискотека "Антураж", която замърсява плажа, опасна е и трябва да се премахне!!! Когато я строиха, прекъснаха брега, засипаха с найлонови чували, натрупаха тетраподи и бетонни блокове, като съсипаха плажа.
4.
Възмутен
29.07.2020 09:58:44
1
17
Как от общинска борова гора, теренът става частен строеж???? Как, кой и с какви мотиви променя статута на гора в пустиня!!!! Но всичко е точно!!!! Алчни и безочливи мутри!!!
3.
Боко Методиев Тиквов
29.07.2020 09:50:27
1
18
Това е къщичка за птици ....
2.
Филия без мас
29.07.2020 09:48:39
0
24
На нос Калиакра може да си хванете кота нула на 70 метра над морското равнище и да укрепите ската в зона А с двадесет етажа забити в морето и в простотията.
1.
От Бургас
29.07.2020 09:47:52
1
27
Да, цялото българско крайбрежие е бетонирано "законно", благодарение на корумпирани чиновници, кметове и държавни служители!!!! А и защо измерват кота нула от горния скат, а не от нивото, където започва строежа??? Четат закона, както дявола - евангелието? И искат да им вярваме на лъжите, а не на очите си!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори