×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният архитект на Созопол иска промени в закона, за да спре застрояването на Алепу


Главният архитект на Созопол иска промени в закона, за да спре застрояването на Алепу
Никой няма интерес този труп на сграда да стои така в Алепу и затова се надявам на бързо решение от съда в Бургас, каза главният архитект на Созопол арх. Георгиева
27 Юли 2020, Понеделник, 09:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Моето притеснение е цялостния подробен устройствен план, в който са предвидени още три парцела за ваканционни комплекси, сподели арх. Георгиева

Главният архитект на Община Созопол арх. Радост Георгиева поиска промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, за да спре застрояването на плаж Алепу. 

„Моето притеснение е цялостния подробен устройствен план, в който са предвидени още три парцела за застрояване, което ще продължи по дължината на плажа и така да се заличи този природен ресурс“, каза тя пред бТВ. 

Административният съд в Бургас ще решава законно ли е брегоукрепването под формата на хотел на бившият шофьорски плаж, припомни пък водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Преди месец Окръжна прокуратура – Бургас оспори като нищожно решението за строежи с това спря строителството. Причина за това е издаденото разрешение само за укрепване на свлачището на Алепу, а в последствие било издадено ново, което включва и строежът на курортен комплекс. 

„Очаквам бързо и справедливо решение на съда и за възложителя, и за Община Созопол, и за цялата общественост, защото никой няма интерес този труп на сграда да стои така в следващите десет години“, заяви арх. Георгиева. 

„Строежът продължава да бъде покрит, но от вятъра част от т.нар. къщички за птици, започнаха да се откриват. Миналата седмица при проверка на спорните обекти по Черноморието прокурори от Върховната административна прокуратура откриха нарушения. Магистратите установиха на място, че страничната подпорна стена е изградена в несъответствие със строителните книжа“, каза репортерът Лора Стаматис. 

„По-късно днес съдът ще заседава по протеста на прокуратурата за това дали е законно строителното разрешение за опакования строеж, от който според инвеститорите е завършен само първия етап“, добави тя. 

Според общинският съветник Димитър Найденов обаче това не е толкова съществено нарушение. 

„Ако прокуратурата желае отмяна на издадените строителни разрешения е добре да се съсредоточи върху изследването на решението на директора на РИОСВ – Бургас, с което е нарушен материалния закон. При това положение, ако прокуратура поиска отмяна на издаденото незаконосъобразно решение, отпадат и строителните разрешение“, добави той. 

„В инвестиционното намерение през 2017 г. се появява т.нар. съпътстваща дейност по укрепване на регистрираното свлачище, чрез това геоложко съоръжение. Директорът на РИОСВ заявява, че за това не е необходима Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), защото така посочената дейност не попада в дейностите, изброени в приложение 1 и 2 на чл. 92 и 93 от Закона за опазването на околната среда, което не е вярно, тъй като това е т.нар. крайбрежна дейност за борба с ерозията“, обясни Найденов.  

„Това означава, че ако директорът на РИОСВ бе забелязала текстът в т. 10 в приложение 2, нямаше да се минава само по тази облекчена процедура, каквато е оценката за съвместимост по Закона за биологично разнообразие“, добави той.

Според него избягването с ОВОС цели да се избегне т.нар. обществено обсъждане.

„Оценката за въздействие върху околната среда не е някаква спирачка пред инвеститора да реализира своя проект. Така нареченият ОВОС има за цел да направи инвестицията съгласувана с всички нормативни изисквания и да сведе до минимум отрицателните въздействия върху околната среда“, каза пък Спас Узунов от Фондация „Биоразнообразие“.

„За жалост тази оценка въпреки, че има европейска директива за нея, е опорочена още в самото си начало при прилагането в България чрез участието на инвеститора при вземането на решения, т.е. той има възможност да оказва натиск по различни начини върху компетентния орган, който взема решения“, добави той.

От фирмата инвеститор отговориха, че от самото начало на започналите разрешителни процедури документацията съдържа ясните им инвестиционни намерения, които са изцяло съобразени с допустимите парламенти и процедури, заложени в нормативната уредба, съобщи Лора Стаматис. 

„В тази връзка приветстваме инициативата на съответните държавни институции да извършат проверка за законността на строежа, като от наша страна се оказва пълно съдействие на контролните органи. Уверени сме, че съдът ще установи отсъствието на нарушения“, обявиха инвеститорите. 

„Липсата на обществено обсъждане за много проекти е една от основните причини за голямото презастрояване по нашето Черноморие. Очаквам да се случи това, което трябваше да се случи и с други обекти, които са незаконни или полузакони“, каза пък председател на Обществения съвет Димитър Бишков.
 


В категории: Созопол


13
Коментара по темата
13.
Созополчанин
27.07.2020 12:04:33
6
8
Созопол за созополчани.Отказваме се от данъците и таксите,които плащат разни софиянци,руснаци и всякакви други.Да се събори всичко построено през 21век на по малко от 100 метра от морето.Да живее Созопол.
12.
Сив кардинал
27.07.2020 12:02:30
1
15
Тихо за Бишков той е от наще. Неговите строежи са от слама:)))) и на 5 км от морето:))))))
11.
Отегчен
27.07.2020 11:58:25
1
16
Лорче,разходи се мила до Буджака и направи репортажче оттам .Бишков има много да разкаже.Нотариалните му актове са публични и лесно могат да се проверят.
10.
Сикаджийска проста мутра до 4
27.07.2020 11:36:31
2
4
Който слуша и изпълнява - папка! Останалите дружно да духат супата! Докато не ме изринете от властта, и мен, и Каскета, и антуража ни, все така ще я карате!
9.
Фен
27.07.2020 11:20:32
0
10
лора стаматис -fake news No 1
8.
Христо
27.07.2020 11:11:43
3
13
Аман от демагози като Бишков!
7.
Еко
27.07.2020 10:56:38
2
13
В палатки и колиби ли живеете,с каруци ли се придвижвате,тиквеници ...зелени,да съборим всички морски градове на първа линия за да са ок зелените шопи
6.
в очите
27.07.2020 10:46:57
6
14
"Да променим Законът, защото по сегашният Закон" незаконият" строежа на Алепу е законен" - из мъдростите на арх. Радост Георгиева ! Бижков, твоите комплекси в защитена местност Колокита на Буджака от еко-бетон ли са ?
5.
Сив кардинал
27.07.2020 09:53:08
3
16
На Бишков строежите не са ли от бетон? Не са ли до море:))))))
4.
Бургазлия
27.07.2020 09:31:16
0
18
Като за награда-от директор на РИОСВ-Бургас ставаш Директор на РИОСВ-Хасково и всичко се забравя. А разбира се и едно апратаменче в Бургас, че селянията от Хасковско няма да плаща за квартира я. А пък Нелито като се уреди за държавен служител в РИОСВ -Бургас няма вече да те приема в къщата си.
3.
Marinero
27.07.2020 09:30:10
2
14
Играят по свирката на ГБС. Това им е била и целта - изтряскали са вече железобетона, от тук нататък държавата е в цуг-цванг. Сега са сигурни, че рано или късно ще си имат хотела. Сега най- справедливо е да бъдат секвестирани поне 1/3 от сградата в полза на държавата и тя да си получава приходите от там или да използва нейната част от имота както намери за добре. Но това може да стане само ако има държава, а то няма.
2.
Сетила се Мара да се побара!
27.07.2020 09:21:50
1
11
Или пък - След дъжд, качулка!!!
1.
Късно е либе за китка
27.07.2020 09:12:17
2
12
Те парите са раздадени вече и никой не иска да му се връщат. Дет се вика откупуването ще е по-скъпо, отколкото някой си го представя.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори