×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Шестима пияни шофьори хванати през уикенда, рекордът - 2,7 промила
  • Циганин от кв. Победа отмъкна 1200 лева от апартамент в центъра и загази здраво
  • Задържаха криминално проявени мъж и жена в такси в Равда, държали 1 торба с марихуана
  • 200 пожарникари и доброволци се борят с огнения ад в Хасковско, спасиха няколко села
  • Голяма жега и днес - повече тук
  • 54 оздравели от коронавирус, а новите заразени са 53
  • Две жертви на мъртвото вълнение за уикенда - внимавайте с морето през август
  • За 72 ч са регистрирани 6 кражби, 2 други криминални престъпления и 4 ПТП. Образувани са 25 бързи производства, разкрити са 44 престъпления
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургас
НА ЖИВО

Кървавата графиня-вампир Елизабет Батори e най-жестокият сериен убиец в света


26 Юли 2020, Неделя, 12:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Историята на нейната психопатия може да се проследи до времето на ранното й детство

Унгарската графиня Елизабет (Ержебет) Батори (1560 - 1614 г.) е най-жестокият сериен убиец, който светът познава, и е получила заслужено прозвището „Кървавата графиня". Графиня Ержебет Батори си осигурява челно място в раздел “Най-кръвожадните серийни убийци” в Книгата на рекордите “Гинес”, измъчвайки и отнемайки живота на над 600 млади жени. На нейната забележителна “производителност” биха завидели дори такива видни изверги на нашето време като Тед Бънди, Андрей Чикатило и Джефри Дамър. И дори колумбийските главорези Даниел Барбоса и Педро Алонсо Лопес изглеждат като първокласници със своите съответно 150 и 300 убийства в сравнение с Кървавата Батори.

Нейният чичо Стефан Батори бил крал на Полша, а брат й Стефан – принц на Трансилвания.

Смята се, че Елизабет е убила в замъка си около 600 млади момичета. Няма доказателства за мотивите за убийствата, но се предполага, че е клиничен случай на садист, като едновременно е вярвала в местни поверия, че къпането в кръв запазва младостта. Усилията, които полагаме днес, за да заличим отпечатъците от времето по лицето си, са само аматьорски козметични напъни в сравнение с технологията за подмладяване, разработена от унгарската благородничка, живяла през втората половина на 16-и век.

Историята на нейната психопатия може да се проследи до времето на ранното й детство. Още като много малка тя става свидетел на мъченията, на които подлагат крепостните селяни в семейното имение в Карпатите. Една от лелите й я научава всичко, което една млада девойка трябва да знае за садомазохизма, а друга един роднина я посвещава в тъмните практики на сатанизма.

Едва 15-годишна Ержебет се омъжва за граф Ференц Надажди и заживява в изолирания в полите на Карпатите замък Шейде. Съпругът й бил изключително жесток, имал специална стая за мъчения в замъка, която с удоволствие използвал при всеки удобен случай.
 

В началото на кариерата си на сериен убиец Ержебета започва да експериментира с различни техники на мъчение. През зимните месеци нарежда на някоя от слугините да излезе навън в снега и заповядва да я заливат с кофи леденостудена вода, докато тялото й се вкочени. Друга предпочитана техника включва разсъбличане на слугинята, обилно намазване на тялото й с мед и връзването й за дърво – за радост на мравките, пчелите и другите жилещи и хапещи насекоми. Разбира се, Батори не се отказва и от класическия бой с камшик, който изглежда й доставя особено удоволствие – гледката и миризмата на прясна кръв й доставя умопомрачителна наслада. Често Батори изпраща две от прислужниците си да “ловуват” вместо нея за свежа плът извън границите на замъка. Жертвите в повечето случаи са 13-14-годишни момичета, късове от плътта на които графинята изрязва и се угощава, докато са все още живи.

Във времето, когато граф Надажди не се сражава храбро на бойното поле в битките за спиране на турската експанзия в северната част на страната, той е активен съучастник в садистичните занимания на жена си. Междувременно им се раждат четири деца. Надажди умира в начало на 17 век и тогава нещата излизат извън контрол. Ержбета е на 44 години и усеща, че хубостта й започва да вехне. Доколко е истина, историците не могат да кажат, но най-разпространената легенда твърди, че графинята започва да избива млади жени, за източва кръвта им и после да се къпе в нея, защото е убедена, че кръвта на девствени жени ще възвърне отново младежкия вид на кожата й. С течение на времето убийствата стават все по-дръзки и по-начесто, защото графинята изпитва все по-голяма нужда от нестандартните си козметични процедури. Предполага се, че за отвличанията и убийствата Батори е ползвала услугите на доверен слуга.

В един момент изчезването на момичета от близките села се превръща в същинска епидемия. Въпреки, че изглежда абсурдно толкова дълго време никой да не се усъмни в деянията на графинята, факт е, че едва през 1610 г., около 25 години след първите убийства, крал Матиас разпорежда на граф Грегори Турзо да проведе разследване, за да се разбере какво, по дяволите, се случва в замъка Шейде и околностите. На 30 декември Турзо и хората му се промъкват тайно в замъка, където намират труп на младо момиче, както и още едно, все още живо, но на предела на силите си.

Мъжете разбрали, че е късно да помогнат на момичето и навлезли още по-навътре в замъка. До обонянието им достигнала ужасната миризма на разлагаща се плът. Миризмата се носела от още един женски труп, вързан с вериги за една колона. По тялото имало следи от побой и изгаряния, и тя също била обезкървена.

Шокирани от находките, мъжете заслизали пипнешком по каменните стълби, водещи към тъмниците на замъка. Не след дълго чули шум от движение в мрака, последвано от жаловит плач. Тръгнали по посока на звука и се натъкнали на затворнически килии с жени и деца, повечето от които едва се движели от липсата на кръв. Смъртта им била неизбежна, но извадили късмет да бъдат намерени и спасени.

Мъжете извели пленничките навън и продължили претърсването на по-горните етажи. Там, в една голяма, осветена с факли зала, открили следи от чудовищна садо-мазо оргия. Властите задържали всички отговорни за безнравствените деяния в замъка, отвели протестиращата графиня в една стая в нейния собствен замък, където я затворили, докато вземат решение за съдбата й.

Братът на Елизабет, Стефан, също бил известен с жестокостта си и не било безопасно около него да се навъртат жени и деца. Затова се предполага, че умствените разстройства при него и сестра му са генетично онаследени.

Лелята на Елизабет Батори, изтъкната дама от кралския двор, била известна като лезбийка и вещица. Вещерските учения придобила от чичо си-алхимик и поклонник на дявола.

За капак и дойката на Елизбает, Илона Джу – практикувала черна магия, ритуалите на която изисквали жертвоприношения с костите и кръвта на деца.

Елизабет започва да води полов живот доста рано и забременява на 14-годишна възраст от някакъв селянин, след което е изпратена в уединение, за да се избегне скандала.

На 15 години я омъжват за граф Ференц Надажди, велик воин, който често отсъствал от дома. Тя се премества в замъка Сарвар и се прочува с издевателствата си над прислугата. Въпреки че по онова време било нормално аристократите да бият до смърт слугите и графиня, Елизабет отбелязала своеобразен рекорд по измисляне на мъчения.

Докато Елизабет очаквала началото на процеса, в замъка й били открити кости и други човешки останки, както и дрехи и лични вещи, принадлежащи на изчезналите момичета. По време на обиска разследващите се се натъквали на мъртво момиче зад всеки ъгъл в замъка. Много от телата били с липсващи ръце или очи, а в камината намерили един почернял труп. В плитки гробове около замъка също били намерени тела.

Свидетелствата на оцелелите жертви и пълните признания от съучастниците обещавали тежка присъда за Елизабет Батори . Самата графиня не се явила на делото, останала в килията на замъка си и упорито твърдяла, че е невинна.

Заседанията на специалния трибунал от 21 съдии започват на 2 януари 1611 г., председателствани от съдия Теодосиус де Жуло от Кралския върховен съд. Те призовали много свидетели, понякога по 35 на ден, включително и семействата на изчезналите момичета и оцелелите жертви. Съучастниците на графинята били разпитвани кого точно са убили, кой е довел жертвите в замъка, разказвали с потресаващи подробности за участието на графинята в престъпленията. Разказите им поставят Елизабет Батори на първо място сред най-жестоките хора в историята.

Дойката на Елизабет признава за убийството на около 50 момичета. Използвала нагорещена до червено маша за мъчения, като я завирали в устата на някоя от жертвите. Самата господарка принуждавала отвлечените жени да участват в сексуални перверзии с нея. И при отказ, и при съгласие ги измъчвала до смърт: на едно момиче разчекнала устата, на други забивала игли по цялото тяло или разкъсвала плътта им с остри щипци. Понякога хапела момичетата до смърт и карала мъжете от прислугата да ядат от плътта им.

Илона Джу разказала още, че господарката й обичала да слага намаслена хартия между краката на момичетата и да я подпалва. Около леглото на графинята се леела такова количество кръв, че се наложило да посипват пода с пепел, за да се абсорбира.

Съдиите били ужасени от чутото, особено от разказите на оцелелите жертви. А с всеки изминал ден свидетелите добавяли нови и нови ужасяващи подробности за изтезания и трупове. Въз основа на откритите скелети и човешки останки, както и на показанията на очевидците, графиня Батори и нейните съучастници били осъдени за 80 убийства. Във втората част от процеса било представено новооткрито доказателство- списък, в който с почерка на Батори били записани имената на повече от 650 жени.

Съучастници на Батори получи адекватна съдебна присъда – били измъчвани и екзекутирани по също толкова ужасяващи начини, с каквито ти умъртвявали момичета. На някои от тях изтръгнали пръстите, други погребали живи, а трети обезглавили.

Крал Матиас настоявал за екзекуцията и на Елизабет Батори, но се изисквал специален указ, чрез който да бъде снет кралския й имунитет. Но нейният роднина, премиер-министърът Турзо, се изказал в нейна защита: не била състояние да разбере чудовищността на деянията си.

В крайна сметка графиня Батори била осъдена на доживотен затвор в нейния замък Чахтице, с право да обитава няколко стаи. Но прозорците и вратите били зазидани, оставили само малки процепи, през които да й дават храна.

След три и половина години, през лятото на 1614 (или 1613 г.), Елизабет умира на 54-годишна възраст. Пазачите забелязали, че тя не е докоснала вечерята си и когато погледнали през отворите я видели просната по очи на пода.

Източник: Chronikle Превод: Соня Георгиева, viapontika.com
В категории: Животът


10/08/2020, Понеделник 17:59 0
Явор Дачков, журналист Кога Димитър Ламбовски е свидетел и кога е провокатор Кога Димитър Ламбовски е свидетел и кога е провокатор 10/08/2020, Понеделник 17:10 0
Деян Донков се спуска в пещери
Деян Донков се спуска в пещери 10/08/2020, Понеделник 16:40 0
4
Коментара по темата
4.
ТАЯ
26.07.2020 21:00:50
0
4
Е ТРЯБВАЛО ДА Я МАНДРЪСАТ ДВАМА НЕГРИ С ГОЛЕМИ ***** НОН-СТОП...
ТОГАВА ЩЕШЕ ДА МИРЯСА И НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГА ДО ТЕЗИ УБИЙСТВА......
3.
Виртуален крепостен селянин
26.07.2020 16:05:53
1
5
Нямало е как да си набави адренохром по-друг начин в онея години.Иначе и сега тези изпълнения си продължават.Джефри Епщайн и Гислейн Максуел да не би да правеха нещо по-различно или пък безследно изчезналите деца и младежи да са намаляли.
2.
Wow
26.07.2020 15:16:07
1
5
Егати историята. Направи се пренесах във филма докато четях. Супер интересна история! Hollywood вие сте на ход!
1.
И в момента е така
26.07.2020 14:38:50
4
8
Американските и европейските лидери ходят на лов за хора в Африка и други бедни държави
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как се рекламираше Небостъргачът в „Меден рудник“ – закрит басейн, джакузи, сауна… Как се рекламираше Небостъргачът в „Меден рудник“ – закрит басейн, джакузи, сауна…

Днес сградата още не е завършена, а собствениците на жилища мечтаят просто за асансьори и стълбищно осветление

Двама уволнени от НСО и четирима наказани за случката с Христо Иванов в парк "Росенец" Двама уволнени от НСО и четирима наказани за случката с Христо Иванов в парк "Росенец"

Проверката на НСО приключи в срок, взети са необходимите мерки, подчертават от Националната служба

 

Кирил Радев, човекът с въпросите, недоволен от отговорите: Христо, кажи си Кирил Радев, човекът с въпросите, недоволен от отговорите: Христо, кажи си

Ако на мястото на Иванов беше Борисов или Гешев, Мая Манолова, какво щеше да последва от същите тези хора? Става въпрос за различен стандарт. Когато някой е от нашите, ние го защитаваме, но когато е някой друг, ние сме първите, които палим фитила, констатира симпатизантът на "Демократична България"

 

Стоян Божев убил госта си, защото бил много нахален Стоян Божев убил госта си, защото бил много нахален

Живко не искал да си тръгва от квартирата на Стоян Божев, дори легнал в леглото му

 

„Метро“ спечели делото с „Лидл“ и се размина с глоба за 15 милиона лева „Метро“ спечели делото с „Лидл“ и се размина с глоба за 15 милиона лева

Спорът между двете вериги започна след рекламата: „Не сменяй вкуса, смени магазина“

Ако случаен познат ми каже: „Тоя се е обадил на Маджо“, бих попитала: „Кой? За какво ми говориш?“ Ако случаен познат ми каже: „Тоя се е обадил на Маджо“, бих попитала: „Кой? За какво ми говориш?“

Нещо във версията на Христо Иванов не се връзва. Защо случаен познат ще му говори за Маджо?

 

Докога ще останат палатковите лагери и за какво намекна днес Бойко Борисов Докога ще останат палатковите лагери и за какво намекна днес Бойко Борисов

Със сила няма да бъдат премахнати, има процедури в страната, каза премиерът

 

С „Лебедово езеро“ отбелязваме юбилей на проф. Хикмет Мехмедов С „Лебедово езеро“ отбелязваме юбилей на проф. Хикмет Мехмедов В ролята на Одета/ Одилия дебютира младата примабалерина Иванина Иванова Състезатели от Балканите пристигат в Бургас за турнир по плажно ръгби Състезатели от Балканите пристигат в Бургас за турнир по плажно ръгби

На 14, 15 и 16-и август ще се проведе третото издание на Международния турнир

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов Соросоидни НПО-та искат да се докопат до властта Виц на деня Виц на деня - Кире, ти детектор на лъжата виждал ли си?
- Еееее, как бе... Аз съм женен за него!
Виц на деня Виц на деня - Имам страхотни лидерски качества!
- Какви???
-Кажа ли наздраве, всички пият!!!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинска любов е, когато край теб мине красива жена, а ти си помислиш: "Хубаво палто има тая, трябва да купя и на моята такова.".
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори