×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Протестите са обречени, ще затихнат по естествен път – хаотични са и нямат сериозна мотивация


Протестите са обречени, ще затихнат по естествен път – хаотични са и нямат сериозна мотивация
Въпросът за оставка на Борисов беше обсъждан доста остро, но надделя мнението да остане премиер, казва Валери Симеонов
24 Юли 2020, Петък, 19:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

И аз много пъти съм чувал за свързаност на Борисов с Доган и Пеевски, но лично не съм я видял и констатирал, казва лидерът на НФСБ

Валери Симеонов е зам.-председател на Народното събрание и лидер на партия НФСБ – част от коалицията „Обединени партньори“, която управлява от 2017 г. заедно с ГЕРБ. Днес парламентът одобри пет промени в правителството. Те са провокирани от протестите срещу кабинета и главния прокурор Иван Гешев, които продължават вече 15 дни. Потърсихме г-н Симеонов за коментар на политическата ситуация.

- Г-н Симеонов, лансира се тезата, че Вие сте наложили отстраняването на Николина Ангелкова като министър на туризма. Това вярно ли е?

- Не желая да коментирам кадрови промени, които са решени на Коалиционен съвет. Следващият въпрос вероятно ще бъде кой поиска оставката на Горанов, кой сложи Ангелов на мястото на Ананиев... Не мога да влизам в такива детайли и аз не мисля, че това е нужно и интересно за публиката.

- Говори се, че едва ли не сте рекетирал премиера и е имало ултиматум от Ваша страна.

- Това може да го каже човек, който не познава моята изтънчена и деликатна душевност. Аз не мога да рекетирам. Кой може да си позволи такъв упрек? Това може да е човек, който не ме познава.

- Освен това Вашите отношения с Ангелкова през последните месеци бяха доста подобрени.

- В това няма спор, но с това ли ще занимаваме читателите на „Флагман“?

- Добре, да питам тогава – трябва ли според Вас да има още промени в правителството, достатъчно ли е това, което се направи?

- Днес казах, че за мен това е предостатъчно. Аз продължавам да не одобрявам, примерно, отстраняването на министъра на финансите Владислав Горанов. Но не мога да попреча, защото това е квота на ГЕРБ по първоначалното споразумение между двете политически сили. Ние можем да изразим позиция и мнение, но не можем да възпрепятстваме смяната. В случая смяната на Горанов за мен е абсолютно безсмислена и държавата България няма полза от нея. Не подценявам експертизата на Кирил Ананиев, но Владислав Горанов за мен бе най-успешният финансов министър на целия преход.

- Емил Караниколов беше от квотата на „Атака“. Новият министър Лъчезар Борисов от кого е излъчен, чия квота е?

- Не е от ничия квота. Това е професионалист, който е 20 години в Министерството на икономиката (МИ). Експерименти и компромис с тази изключително отговорна дейност не може да има. И аз мисля, че по отношение на този избор никой не може да ни упрекне. Това е човек, който изнасяше на гърба си огромна част от дейността на Министерството. Аз съм работил с него в различни комисии – той е работлив, диалогичен и достатъчно компетентен. В МИ по-компетентен човек от него не познавам.

- А Министерството на туризма вече квота на НФСБ ли е?

- На този етап да говорим за квоти вече няма смисъл. Мина третата година, останаха 4-5 месеца реално управление на държавата. Не става въпрос за квоти. Ако си спомняте, в началото на епидемията имаше доста силни настроения срещу Ангелкова. Лично аз предпочетох диалог, за да може да вървят нещата. Даже неведнъж съм заявявал, че в период на криза не е време за оставки, за смяна на министри и т.н. И сега, след като вече туризмът тръгва към възстановяване - дай Боже, редно е все пак да се обърне внимание на мащабните претенции и искания на бранша.

- Стара Ваша теза е, че Бойко Борисов не трябва да е премиер. Каква е позицията Ви в контекста на сегашната ситуация?

- Няма да кажа каква ми е позицията - това може да създаде вътрешно напрежение в коалицията. Сега тъкмо ги позакрепихме нещата. Аз не искам да съм Херострат. Мога да кажа в тази връзка следното: че въпросът за неговата оставка също беше обсъждан доста сериозно и остро, бих казал. Но общото мнение, което надделя, беше, че е по-добре да не се извършва тази смяна. Освен това много силно влияние върху нашето решение имаше и подкрепата, която той е получил в Европейския съюз от премиерите на по-голямата част от държавите, особено от Германия, Франция, Унгария и т.н. Всичко друго може да се постави под съмнение и на площади, и в студия, но едно е безспорно – че Борисов има талант и усет във външно-политическите си контакти и с това е много полезен за България. Той беше човекът, който осигури доста средства и то не само сега. Мога да припомня, че благодарение на личните си контакти и влияние той успя да издейства финансиране и за охраната по границата. Така че безспорен факт е, че Борисов представя много добре България на външно-политическата сцена.

- Каква е прогнозата Ви за протестите? Ще утихнат ли през август?

- Да, мисля, че протестите ще утихнат по естествен път, защото не виждам да са обединени от обща добре мотивирана кауза. Второ, липсва обща координация на действията им. Доста са хаотични и разнородни, не виждаме обединяващи фигури на тези протести. Безспорно е правото на гражданите да протестират, но аз някак си продължавам да се бунтувам вътрешно срещу тези анархистични и терористични, бих казал, действия по отношение блокирането на кръстовища без предварително уведомление. Това показва, че протестът е абсолютно стихиен, неорганизиран и хаотичен. По тази причина не виждам начин протестиращите да постигнат исканията си. Няма и сериозна мотивация. Всяко искане трябва да бъде мотивирано. Не става с общи и кухи фрази от рода на „смяна на системата“, „борба с мутрите“ и т.н. Какво иска Мая Манолова, какво търсят там Настимир Ананиев, Румен Петков и т.н.? Това са политически мъртъвци, които търсят реабилитация и докопване до властта. И виждаме как се включват към тях и други, маргинални групи, фен-клубове, провинциални мераклии за власт и слава... Това всичко прави протеста обречен за мен. Но на основния ви въпрос – да, смятам, че по естествен път протестите ще затихнат. Мисля и че това вече се наблюдава последните вечери. И тъй като протестът затихва, започнаха да се появяват разнородни екстремистки лидери и групички, които тръгват да блокират кръстовища. Извинявайте, но онази нощ беше блокирано едно от кръстовищата до НДК от 4-5 човека. Това е повече от безобразие. Това е анархия. Тези хора, които си позволяват да блокират кръстовища, просто трябва да бъдат подложени под ударите на закона такъв, какъвто е. Това не се коментира, но всички тези протести не само че не са разрешени, но те не са и декларирани. Това ги прави абсолютно незаконни. Да не говорим, че самите хора не изглежда да са протестиращи – там виждаме мъже и жени, които си разхождат кучетата, бебета в колички... Впечатлен съм и от огромния брой велосипедисти. Гледам и хора с чадъри, някои с пешкири бяха налягали по плочките. Това е една разнородна маса, която не виждам да е носител на някаква обща идея, като сравнявам с протестите в началото на 90-те години на СДС и т.н. Нищо общо няма. Но очаквах да ми зададете някакъв въпрос и за Пеевски.

- Да, същественият въпрос от тези протести е няма ли някакво голямо задкулисие, от което е зависим включително и Бойко Борисов. И което трябва да се премахне в крайна сметка.

- Мога да говоря какво съм видял лично аз през тези години. Такова задкулисие не съм видял. Бил съм свидетел на злоупотреби при борсовите сделки, свързани с дейността на „Мариците“. За това нещо съм пуснал сигнал до прокуратурата. Бил съм свидетел и на други закононарушения, за които също съм подавал сигнали. Бил съм свидетел и на олигархични въздействия и прочее, но директната връзка, за която ме питате, не съм я констатирал. И аз много пъти съм чувал това като вас. Но последните действия на правителството мисля, че категорично показват, че и да е имало някаква свързаност между Борисов и Доган или Пеевски, то това вече е минало. Вижда се, че се действа доста категорично, не знам дали го оценяте.

- Правосъдният министър Данаил Кирилов остана.

- Че какво общо има Данаил Кирилов? Да не го свържете и него с Пеевски и Доган?

- Определено го свързвам с Пеевски и Доган...

- И как така?

- Защитава техните тези във Висшия съдебен съвет, в парламента правеше същото.

- Кои са те?

- Примерно, в защита на прокуратурата и главния прокурор.

- Данаил го познавам много добре. Откъде накъде ще има връзка с Доган и Пеевски? Кирилов е един от най-верните войници на ГЕРБ – и като депутат беше такъв, и като министър. Много лесно се приписват на някого свързаности. И по мой адрес дори имаше някакви намеци. Айде кажете сега какво стана, като взехме бизнеса на Божков - защото всички „красиви, млади и умни“ веднага изфабрикуваха тезата, че той се взимал, за да се даде на Пеевски и на Домусчиев. Я да видим сега – къде са, нещо не ги виждам? Лотариите ги взехме и ги дадохме на държавата. Така ли е? Много конспиративни теории има. Същото се отнасяше и за приватизационния договор на „Българския морски флот“. Нека сега някой да стане и да каже „ето, покриха го“. Нищо подобно! Констатирани са разминавания, наложени са санкции от арбитражния съд. В момента има дело, но всичко замълча. А някой забеляза ли, че след промените в хазарта навсякъде бяха затворени обектите на Lafka?

- Да, така е.

- А всички знаем, че са на Пеевски. Това не нанесе ли загуби на собственика? Някъде да сте чули реакция?

- Не знам, не мога да преценя...

- Нямам нищо против всякакви версии, но нека те да бъдат аргументирани и подкрепени с факти, а не да се хвърлят обвинения към всеки. Така че и аз може да съм чувал, но не съм бил лично свидетел досега на някаква обвързаност с Доган или с Пеевски. А особено с последните действия – когато трима министри изгоряха едва ли не с презумпцията, че по някакъв начин са свързани с Пеевски... Вижда се, че се предприемат крайни действия само и само за да се докаже на обществеността, че изпълнителната власт не зависи от тези лица.


В категории: Политика


26
Коментара по темата
26.
Българин
26.07.2020 23:25:40
1
5
Това нали е циганин?Няма грешка.
25.
Не разбирам
25.07.2020 18:21:14
0
8
Точно разнородността на протестите трябва да безпокои един добър политик !
Това означава, че различни хора , от различни партии или просто безпартийни са се обединили за постигане на една цел ...
В случая тя е отстраняване на Боко и Гешев- хора възпитаници на едно "школо", което е имало за цел да обучи полицейски кадри на не много високо ниво !
Когато Мин.председателя, Министъра на МВР и Гл. прокурор са ти възпитаници на това школо, задаването на въпроси доколко качествено ни е държавното управление е съвсем основателно !И не е задължително тези въпроси да ги задават хора само от една партия, класа или каста !
24.
Ската
25.07.2020 17:27:21
0
14
А нали Валерката мушморока яростно нападаше Герб? Кво стана борсук мръсен само приказваш пък нищо не правиш фурнаджийска лопата си ти маймуно мръсна.
В.Симеонов-2014 г.ГЕРБ, БСП и ДПС са партии на статуквото според Валери Симеонов
23.
*********
25.07.2020 17:24:03
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22.
Perata
25.07.2020 16:32:59
0
5
Ave ei izmislen patriot ne se pravi nagoliam politik selianin prost tup si kato smotanata ti televizia ot kude na kude si v parlamenta iskas oste dalgo da si tam no tazi greska na horata edva li ste se obarkat pak mizarnik prost i vnimavai che moge I boi da iades ce ste gi niama nso
21.
Хахаха
25.07.2020 16:28:46
0
8
Къде малкият паралакс Касабов?
Касабов имат страхотен блог в нета :))
20.
знаеш го
25.07.2020 15:33:23
0
13
Ти си обречен.
19.
?!?!?
25.07.2020 14:13:43
0
14
Лидерът на “Ние, Гражданите” и бивш началник на „Охранителна полиция“ в СДВР ген. Валери Григоров:
"Последните 7-8 години ние виждаме, че министри са хора, които нямат собствена стратегия за развитие на институцията, нямат собствена политика и приоритети. Ако Валентин Радев се бе досетил да направи функционален анализ на министерството, то беше не с цел да посреди основните структурни звена, а по-скоро да усвои 1,5 млн. лв.
Тази тенденция за усвояване на бюджетни средства и разбира се пари от ЕС, е трайна. Още не сме забравили много скъпата и прескъпата ограда, изградена от министър Румяна Бъчварова, струваща повече от 300 млн. лв. на данъкоплатците. В същото време повече от 40 км. на границата все още няма ограда. А тази, която бе изградена, е вече на земята, с много ниска ефективност и похарчени много пари."
Как ви се струва, а? Има ли право "усвоителят" Симеонов да се прави на ментор и да дава заключения?
Нагъл, арогантен, непочтен, певец в хора на мафията - Доган, Пеевски, Борисов, Гешев, Цацаров ....!
Флагман и да триете коментарите не можете да спасите идолите си от народната любов!
18.
Обречен политик
25.07.2020 11:05:34
0
17
Г-н Симеонов, протестите ще бъдат обречени, когато Вашето обречено правителство подаде оставка. Тъй като управлението Ви е обречено на провал от самото начало!
17.
възмутена
25.07.2020 08:26:28
1
22
Валери ела си в Бургас.Разкажи ни на живо, това, което си написал тук.Иска ти се да останеш докрая, но забрави.Ехото на тези протести дълго ще ехти в главата ти.Сега Флагман като го прочетете, може да го триете.
16.
дядо
25.07.2020 08:20:18
1
20
Има един френски филм-"Един идиот в Париж" ...
Българския е-един напълнозавършен идиот в Парламента.
15.
Vinkel
25.07.2020 08:07:46
1
13
И ти така, само естественото ще е по-различно.
14.
Един въпрос?
25.07.2020 07:06:49
2
34
Вярно ли е, че Пеевски и Доган са напуснали страната? Иначе с такива нагли изказвания, г-н Симеонов, мотивирате още повече хората да излязат на улицата. И да, няма как да са организирани протестите, защото не са платени. Това е само началото. А то винаги е трудно. Важното е, че хората имат смелостта да излязат на улицата. И най-сетне да ви потърсят отговорност, след като толкова години търпяха.
13.
Георгиев
25.07.2020 02:03:53
2
24
Борисов под карантина, началникът на кабинета му е с Ковид-19 и след като минава питането....тоест вече е 12 часа и никой в народното събрание не може да пита ...от ......СЛЕД ПОВТОРНИ ПРОБИ: Бойко Борисов и началникът на кабинета му нямат COVID-19....Е ТОВА АКО НЕ Е ДАЛАВЕРА...ЗНАЧИ МИНИСТЪРА НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВАРЯ.....ТОЙ ПОД КАРАНТИНА....!
12.
Камелия
24.07.2020 21:56:13
5
50
Този човек няма ли подръжници и симпатизанти , всички ли го мразят. Не се ли намери един да напише две хубави думи . Малеее смятай
11.
Бъдещото е в младите
24.07.2020 21:21:01
2
32
Политиците са партизани в България(организирани шайки от примати с материалистични интереси)
Абривиатурите им са различни (малки букви) бсп, герб, дпс, сдс... и др. 30 години грабиха МАЙКА МИ БЪЛГАРИЯ
изгониха интелекта... Създадоха си различни защитни пашкули, за да не влязат в затворите.... Но е време нещата да се променят..... 31 години вече.... Искам да са в затворите... Ако не са достатъчни да строят, като са вътре.... НЕ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ... НАЙ БЕДНА В EU съюз..... а партизаните едни от най богатите...
10.
Ганчо от Несебър
24.07.2020 21:09:35
1
33
Валери и други са барали късото ръкавче на Доган тое ясно ,тв се знаят!!!
9.
бивш симпатизант на нфсб
24.07.2020 20:58:52
4
50
иска му се на Валери обаче няма как да стане протестите ще стават все повече и повече големи
8.
Георгиев
24.07.2020 20:56:09
2
45
- Не желая да коментирам кадрови промени, които са решени на Коалиционен съвет. Следващият въпрос вероятно ще бъде кой поиска оставката на Горанов, кой сложи Ангелов на мястото на Ананиев... Не мога да влизам в такива детайли и аз не мисля, че това е нужно и интересно за публиката.

ТОЗИ ЯВНО СЕ ПРАВИ НА ЛУД, А БЕ БАЙО,КОЙ ТЕ ИЗБРА И ПОСТАВИ В ПАРЛАМЕНТА ? ‘’НЕ БИЛО ИНТЕРЕСНО НА ПУБЛИКАТА’’ АМИ НА КОГО АКО НЕ Е ПУБЛИКАТА ? НА ВАС НА ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ.
СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ГО ГЛЕДАШ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!
7.
Само
24.07.2020 20:52:57
3
42
лъжи и шикалки в интервюто, ще остане в историята като , УЖ политик, демек

Карикатура

Кой как го нареди
Честито
6.
Херострат
24.07.2020 20:41:31
5
47
Като ми каже някой, че без Бойко и този парламент свършва света и ме избива на смях- при избори сега нито НФСБ, нито ВМРо, Нито Атака влизат...любимец13 Марешки е аут, Герб- наполовина...и ми казват:"ми то нишщо няма да се промени"...малоумници
5.
Стамат
24.07.2020 20:33:10
3
55
Този в политиката е дотук. Няма как да влезе отново във властта. Чао хобит!
4.
Пламен
24.07.2020 20:32:53
4
56
Валерка,Дани Кирилов е карикатура!Хората протестират,защото им писна от простотиите ви!Нямате достойнство,нищо нямате!Дори от Бог не ви е страх!Толкова невежи,нещастни и жалки сте!
3.
...
24.07.2020 20:26:20
5
42
Абе, този се разхожда постоянно в морската, толкова ли няма някой да го сложи на място?
2.
Dna facts
24.07.2020 20:06:09
6
39
Go back to Mongolia
1.
демократ
24.07.2020 20:04:28
9
72
Ненужен Глупендер ! Подлога на мафията ! Никога повече няма да видиш власт !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Седмица започва със слънце, но посрещаме есента със захлаждане Седмица започва със слънце, но посрещаме есента със захлаждане Времето днес ще е слънчево, но в часовете до вечерта с усилването на вятъра от запад-северозапад температурите ще се понижат Кирил Петков и Асен Василев съсипват партиите на протеста Кирил Петков и Асен Василев съсипват партиите на протеста  Възможно е да вземат гласове и от левицата, но несъществена част, коментира политологът Анастас Стефанов Наръганият с нож таксиметров шофьор: Нападателят беше неадекватен, искаше да ходим на Луната Наръганият с нож таксиметров шофьор: Нападателят беше неадекватен, искаше да ходим на Луната Дали беше пиян или дрогиран, не мога да кажа, сподели пострадалият Кой ще бъде мандатоносител на Петков и Василев Кой ще бъде мандатоносител на Петков и Василев Проектът носи името "Продължаваме промяната" Протест в Айтос, блокират пак пътя на смъртта Протест в Айтос, блокират пак пътя на смъртта  До напрежението се стигна, след като преди дни катастрофа причини смъртта на трима души Взривен апартамент във Варна заради наркотици? Взривен апартамент във Варна заради наркотици? Разследващите работят по всички версии 458 са новите заразени с COVID-19, 43 починали 458 са новите заразени с COVID-19, 43 починали 4750 от леглата в COVID отделенията вече са заети Гонка в Бургас, полицаи на лов за каналджии и мигранти Гонка в Бургас, полицаи на лов за каналджии и мигранти  Част от колите били спрени край бургаския квартал Крайморие, но шофьорите на други две не се подчинили да спрат за проверка Рибите да не ровят в миналото, въглените от раздялата с любим човек, ще ги опарят! Рибите да не ровят в миналото, въглените от раздялата с любим човек, ще ги опарят! Хороскоп за деня – 20 септември 2021, понеделник "Градинарят" Валентин от с. Трояново завъди коноп в двора на къщата си "Градинарят" Валентин от с. Трояново завъди коноп в двора на къщата си Младежът се озова в ареста заради канабисовите растения
Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Северна Македония започна премахването на визите със САЩ Министърът на външните работи Буяр Османи е сформирал работна група Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Укрепването на катедралатата Нотр Дам завърши Реконструкцията се очаква да започне след около година Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия COVID-сертификат ще се изисква от всички работници в Италия Предложението вероятно ще остане в сила до края на годината Кои са най-богатите семейства в света? Кои са най-богатите семейства в света? Фамилията на дребен търговец оглавява класацията Гърция започва доставки на лекарства с дронове Гърция започва доставки на лекарства с дронове С дронове ще се извършват доставки при спешност и на граждани, които имат ограничен достъп до аптеки Две жертви и 20 ранени, сред които деца, при три експлозии в Афганистан Две жертви и 20 ранени, сред които деца, при три експлозии в Афганистан В ход е разследване за установяване на размера на щетите и причината за експлозиите Изследване показва, че "Модерна" е най-ефективна Изследване показва, че "Модерна" е най-ефективна Прeпaрaтът нa Pfizеr ocигурявa 88% зaщитa cрeщу тeжкo прoтичaнe нa зaбoлявaнeтo, a eфeктивнocттa нa Mоdеrnа e 93%   Швейцария въвежда задължителен тест за COVID-19 при влизане в страната Швейцария въвежда задължителен тест за COVID-19 при влизане в страната Гражданите ще бъдат тествани повторно между 4-ия и 7-ия ден от влизането им в страната
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ С увеличението на пенсиите помогнахме на пенсионерите да не умрат от глад Виц на деня Виц на деня - Колко ме искаш?
- Колкото ананас на пица.
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо не си лягаш?
- Чакам пералнята да свърши, за да просна прането.
- Лягай, аз ще изчакам.
- Благодаря.
- За нищо. Като свърши пералнята, ще те събудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато гледаш парламента, виждаш, че има и по-безсмислени неща от живота ти.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори