×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски професионални гимназии


Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски професионални гимназии
Голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град
23 Юли 2020, Четвъртък, 16:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев

След среща с притеснени родители кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев. Вследствие на него бе изпратено официално писмо от Бургас, въз основа на което се разрешава приемът на осмокласници за учебната 2020/2021 г. да бъде увеличен с 10 % в 6 тукашни професионални гимназии.

Причината е тази, че голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град. От една страна това е заради неправилно подредени при кандидатстването предпочитания. Но всъщност големият "проблем" са препълнените училища в Бургас. За разлика от други градове, тук не се затварят училища. Напротив, строят се нови, които също вече са пълни. Пълни са и всички нови паралелки, които Община Бургас, РУО и МОН разкриха в Автото, Механото, Електрото, Компютърната гимназия, Морското училище. Голяма част от новите ученици са от други градове. Те идват тук, привлечени от качественото образование и материална база, в които се инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Но всичко това доведе до феномена тази година за малко да не останат места за десетки бургаски деца, изкарали на изпитите оценки много добър и добър. Този проблем вече е разрешен и кметът Димитър Николов благодари за компетентната и справедлива намеса на министър Красимир Вълчев.  

Нека родителите на неприетите ученици знаят, че ще могат да се възползват от увеличения с 10 % прием в 35 паралелки в следните училища:

- Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации;

- Професионална търговска гимназия;

- Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето";

- Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

- Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов";

- Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Община Бургас остава фокусирана върху образованието като един от своите главни приоритети. Защото всеки лев, инвестиран днес в детската градина - училището - университета, ще се изплати стократно утре.

В момента се подготвят техническите проекти за разширяване сградния фонд на 4 бургаски училища.

 

Ето и текста на официалното писма от кмета Димитър Николов:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

През последните години Община Бургас реализира значителен брой успешни проекти в областта на средното образование, като се използваха всички възможности да се осигурят финансови средства за строеж и обновяване на професионални училища. Преди две години Община Бургас откри най-модерното иновативно технологично училище в страната - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Друг мащабен инфраструктурен проект в областта на средното образование бе Проект "Подобряване качеството на професионалното образование, чрез модернизиране на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в Бургас", по процедура BG16RFOP001-3.002 "Подкрепа за професионалните училища в Република България", благодарение на който бе извършена реконструкция и доставка на оборудване на шест обекта от образователната инфраструктура в Община Бургас - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионална търговска гимназия, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" и Професионална гимназия по транспорт.

Почти всички професионални гимназии в града ни са общински. Благодарение на вложените в последните години инвестиции в професионалното образование в Бургас, професионалните гимназии в града се превърнаха в по-модерни, предпочитани и привлекателни за учениците. Обновената материално-техническа база е важна предпоставка за по-добри резултати в процеса на обучение и оказва голямо влияние върху избора на училище, в резултат на което изключително много се е увеличил  броят на учениците от други области на страната, както и от други градове от областта, които избират Бургас, за да завършат тук средното си образование.

Вследствие на изброените фактори, след първите два етапа на класиране за прием в VIII клас, е налице много голям брой бургаски деца, които не са класирани в нито едно училище. Това означава, че в рамките на града ще има недостиг на места в средните училища. Свободни места ще има в други градове от областта, но за учениците, които живеят в град Бургас, шансовете за класиране в гимназия след VII клас значително намаляват. Броят на неприетите ученици след второ класиране е над 200.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас с молба да разрешите, съгласно чл. 3, ал. 4 (ал. 6) на действащата към момента Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на МОН за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена, увеличаване с десет на сто над норматива на броя на учениците в VIII клас в професионалните гимназии в Бургас.

Уважаеми г-н Министър, убеден съм, че ще се съгласите с изложените аргументи и разчитам на Вашето съдействие за увеличаване на приема след VII клас в община Бургас.

С уважение,

 

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС


В категории: Просвета


13
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
13
Коментара по темата
13.
Хаха
30.07.2020 14:58:41
0
0
Хайде честито! Балът на новоприетите ученици след 10% увеличение на приема в професионалните гимназии е зашеметяващ. По-зле едва ли може да бъде. Интересно ще е да се разбере заради чий син или дъщеря се извърши това безумие...
12.
Възмутен
24.07.2020 14:59:26
0
4
Как не ги е срам! Ще натъпчат децата в стаите като сардели заради някои връзкари! На това ли учат родителите децата си, че всичко е възможно с връзки! Какво качество на образованието очакваме тогава? В Търговска и без това стаите са като кутийки, къде ще ги поберат тези деца? И ще искат после социална дистанция! Повече от 20 деца в клас води до ниско качество на образованието.
11.
777
24.07.2020 09:32:41
0
5
ъъъъ, що пришълците от другите градове не са оставен в списък на изчакващи? В крайна сметка местните трябва да са с предимство! Ехоооо!
10.
!!!
24.07.2020 09:03:49
0
6
За какви елитни училища ми говорите ,знаем колко са елитни в настоящия момент.В закона няма такова понятие.Просто обучението в сегашните училища не е това , което беше от преди 10-15 години.В класовете имаше по 2-3 -ма ,на които не им се четеше,а сега е обратното.Жалко за умните деца със стремеж към знание.Разсипахме всичко с лошите учебници ,не до там подготвени млади учители,делегираните бюджети , изискващата се на никому ненужна документация ,липсата на домашно възпитание.Затрихме цели поколения и още говорят за реформи.
9.
Син талисман
24.07.2020 08:10:33
0
9
Божеее, такива глупости не бях чела скоро. Нямало места. Има официална статистика, публикувана на сайта на РУО Бургас, където детайлно са изнесени всички незапълнени места за всяко училище, след сегашното второ класиране.

https://0201.nccdn.net/4_2/000/000/06b/a1b/svobodni_mesta_sled_vtori_etap_ruo-burgas.pdf

В Автото нямало места! Дрън-дрън-дрън! Само за паралелката за електрически автомобили има незаето 13 места! Тоест половината. Дори в Немската гимназия има свободно място. Проблемът в образованието за мен е огромните паралелки, които се сформират. По мое мнение, децата в клас трябва да са не повече от 20! И за какво я построиха тази огромна библиотека, а не предвидиха да има, например, ново училище, така и не ми стана ясно.
8.
Хм
24.07.2020 08:07:40
0
8
На децата от селата госпожите надуват оценките да не им закрият училищата.На матурите имат тройки и четворки и се борят с децата, на които не са подарявали оценки.Факт- познавам 3 такива случая, а за още колко не знаем....не може да имаш 6 по математика годишна оценка и да си изкарал 3 на матура.
7.
Tinker Bell
23.07.2020 18:23:30
2
24
Никак не е радостно, че населението на града се увеличава количествено , за сметка на качеството. Прииждащите няма скоро да се цивилизоват, да не говорим за изграждане и поддържане на градския дух и култура. От всяка цепеница не става цигулка, а идват главно такива - кърски и горски. Лошо няма, но бургазлиите в Бургас намаляват. Има значение къде си се родил и какви хора са те отгледали. Ако си свикнал да плюеш на тротоара и да си залепяш дъвката в автобуса , едва ли ще станеш гражданин през този век. Нищо лично, флагмани.
6.
Гергана
23.07.2020 17:44:08
1
11
Увеличават се банковите сметки в ДПСарската Дбанк на учителките по Матматика
5.
до 4
23.07.2020 17:05:55
1
19
Напротив, винаги е имало свободни места, това което е в писмото е просто формалност към МОН. Ако си пращаш детето или то само решава да се запише в гимназия само защото бала е висок или пък гледа че излизат хора с високи оценки, то по добре да не го прави. Ако няма интерес към професията която се изучава, или интерес към ученето като цяло. И да гледа и да не гледа успехите на другите, няма шанс да ги достигне. Бала е на учениците, а не на училището. Училището ще научи всеки който иска. Цялата идея с бала и елитните училища е повърхностна.
4.
Her Fliick
23.07.2020 16:36:29
3
19
Ето това се нарича девалвация на образованието. Кмета не си ли прави сметката че по този начин нивото на самото училище пада рязко и утре никой няма да иска да ходи в него защото резултата ще е Слаб 2. Типично по български се решава 1 проблем, но той ще доведе до N други, ама карай, ние така работим вече 11 години и пак сме на власт, общината си е наша, по-добре е от бащиния, защото не плащаме с парите на общ. служители, а на гражданите. Гарантирано от ГЕРБ!
3.
Родител
23.07.2020 16:30:09
1
18
Във всички гимназии има свободни места след 2 класиране това са глупости
2.
Как пък едно време го нямаше тоя проблем
23.07.2020 16:17:47
4
29
Преди 30 години, когато училищата си бяха същият брой, а децата двойно повече защо го нямаше този проблем. Как така остават деца, които не могат да бъдат класирани за 8 клас. Обаче не може и всички деца да са в 3-4 училища. Тези с по-слабият бал просто няма да се класират в елитните гимназии и това е. И кои са ви новите училища? Сигурно броите машиностроенето, което беше затворено и го пресонирахте в някаква измислена IT гимназия? Добре, че през соца се строеше, щото сега със пари от бюджета не можете да боядисате сградите само. Добре че са еврофондовете, че санирате на поразия. Но пък ние санировка и асфалт не ядем. Кмета да се размърда, че има малко време до края на мандата и да си изпълни обещанието, което даде на бургазлии, че ще доведе много и мощни инвеститори, щото без тях ще станем гето на фона на развиващите се Ямбол, Сливен и Стара Загора
1.
xaxaxa
23.07.2020 16:11:55
3
41
за да може малоумното дете на някой общински съветник или бизнесмен, спонсор на герп да си намести детето в желаната гимназия ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори