×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Броят на обявите за работа това лято се свива с 40% спрямо 2019 г.
  • Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с китайска подкрепа
  • 297 са новодиагностицираните с COVID-19, направените PCR тестове са 6 433
НА ЖИВО

Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски професионални гимназии


Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски професионални гимназии
Голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град
23 Юли 2020, Четвъртък, 16:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев

След среща с притеснени родители кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев. Вследствие на него бе изпратено официално писмо от Бургас, въз основа на което се разрешава приемът на осмокласници за учебната 2020/2021 г. да бъде увеличен с 10 % в 6 тукашни професионални гимназии.

Причината е тази, че голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град. От една страна това е заради неправилно подредени при кандидатстването предпочитания. Но всъщност големият "проблем" са препълнените училища в Бургас. За разлика от други градове, тук не се затварят училища. Напротив, строят се нови, които също вече са пълни. Пълни са и всички нови паралелки, които Община Бургас, РУО и МОН разкриха в Автото, Механото, Електрото, Компютърната гимназия, Морското училище. Голяма част от новите ученици са от други градове. Те идват тук, привлечени от качественото образование и материална база, в които се инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Но всичко това доведе до феномена тази година за малко да не останат места за десетки бургаски деца, изкарали на изпитите оценки много добър и добър. Този проблем вече е разрешен и кметът Димитър Николов благодари за компетентната и справедлива намеса на министър Красимир Вълчев.  

Нека родителите на неприетите ученици знаят, че ще могат да се възползват от увеличения с 10 % прием в 35 паралелки в следните училища:

- Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации;

- Професионална търговска гимназия;

- Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето";

- Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

- Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов";

- Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Община Бургас остава фокусирана върху образованието като един от своите главни приоритети. Защото всеки лев, инвестиран днес в детската градина - училището - университета, ще се изплати стократно утре.

В момента се подготвят техническите проекти за разширяване сградния фонд на 4 бургаски училища.

 

Ето и текста на официалното писма от кмета Димитър Николов:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

През последните години Община Бургас реализира значителен брой успешни проекти в областта на средното образование, като се използваха всички възможности да се осигурят финансови средства за строеж и обновяване на професионални училища. Преди две години Община Бургас откри най-модерното иновативно технологично училище в страната - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Друг мащабен инфраструктурен проект в областта на средното образование бе Проект "Подобряване качеството на професионалното образование, чрез модернизиране на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в Бургас", по процедура BG16RFOP001-3.002 "Подкрепа за професионалните училища в Република България", благодарение на който бе извършена реконструкция и доставка на оборудване на шест обекта от образователната инфраструктура в Община Бургас - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионална търговска гимназия, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" и Професионална гимназия по транспорт.

Почти всички професионални гимназии в града ни са общински. Благодарение на вложените в последните години инвестиции в професионалното образование в Бургас, професионалните гимназии в града се превърнаха в по-модерни, предпочитани и привлекателни за учениците. Обновената материално-техническа база е важна предпоставка за по-добри резултати в процеса на обучение и оказва голямо влияние върху избора на училище, в резултат на което изключително много се е увеличил  броят на учениците от други области на страната, както и от други градове от областта, които избират Бургас, за да завършат тук средното си образование.

Вследствие на изброените фактори, след първите два етапа на класиране за прием в VIII клас, е налице много голям брой бургаски деца, които не са класирани в нито едно училище. Това означава, че в рамките на града ще има недостиг на места в средните училища. Свободни места ще има в други градове от областта, но за учениците, които живеят в град Бургас, шансовете за класиране в гимназия след VII клас значително намаляват. Броят на неприетите ученици след второ класиране е над 200.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас с молба да разрешите, съгласно чл. 3, ал. 4 (ал. 6) на действащата към момента Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на МОН за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена, увеличаване с десет на сто над норматива на броя на учениците в VIII клас в професионалните гимназии в Бургас.

Уважаеми г-н Министър, убеден съм, че ще се съгласите с изложените аргументи и разчитам на Вашето съдействие за увеличаване на приема след VII клас в община Бургас.

С уважение,

 

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС


В категории: Просвета


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Хаха
30.07.2020 14:58:41
0
0
Хайде честито! Балът на новоприетите ученици след 10% увеличение на приема в професионалните гимназии е зашеметяващ. По-зле едва ли може да бъде. Интересно ще е да се разбере заради чий син или дъщеря се извърши това безумие...
12.
Възмутен
24.07.2020 14:59:26
0
4
Как не ги е срам! Ще натъпчат децата в стаите като сардели заради някои връзкари! На това ли учат родителите децата си, че всичко е възможно с връзки! Какво качество на образованието очакваме тогава? В Търговска и без това стаите са като кутийки, къде ще ги поберат тези деца? И ще искат после социална дистанция! Повече от 20 деца в клас води до ниско качество на образованието.
11.
777
24.07.2020 09:32:41
0
5
ъъъъ, що пришълците от другите градове не са оставен в списък на изчакващи? В крайна сметка местните трябва да са с предимство! Ехоооо!
10.
!!!
24.07.2020 09:03:49
0
6
За какви елитни училища ми говорите ,знаем колко са елитни в настоящия момент.В закона няма такова понятие.Просто обучението в сегашните училища не е това , което беше от преди 10-15 години.В класовете имаше по 2-3 -ма ,на които не им се четеше,а сега е обратното.Жалко за умните деца със стремеж към знание.Разсипахме всичко с лошите учебници ,не до там подготвени млади учители,делегираните бюджети , изискващата се на никому ненужна документация ,липсата на домашно възпитание.Затрихме цели поколения и още говорят за реформи.
9.
Син талисман
24.07.2020 08:10:33
0
9
Божеее, такива глупости не бях чела скоро. Нямало места. Има официална статистика, публикувана на сайта на РУО Бургас, където детайлно са изнесени всички незапълнени места за всяко училище, след сегашното второ класиране.

https://0201.nccdn.net/4_2/000/000/06b/a1b/svobodni_mesta_sled_vtori_etap_ruo-burgas.pdf

В Автото нямало места! Дрън-дрън-дрън! Само за паралелката за електрически автомобили има незаето 13 места! Тоест половината. Дори в Немската гимназия има свободно място. Проблемът в образованието за мен е огромните паралелки, които се сформират. По мое мнение, децата в клас трябва да са не повече от 20! И за какво я построиха тази огромна библиотека, а не предвидиха да има, например, ново училище, така и не ми стана ясно.
8.
Хм
24.07.2020 08:07:40
0
8
На децата от селата госпожите надуват оценките да не им закрият училищата.На матурите имат тройки и четворки и се борят с децата, на които не са подарявали оценки.Факт- познавам 3 такива случая, а за още колко не знаем....не може да имаш 6 по математика годишна оценка и да си изкарал 3 на матура.
7.
Tinker Bell
23.07.2020 18:23:30
2
24
Никак не е радостно, че населението на града се увеличава количествено , за сметка на качеството. Прииждащите няма скоро да се цивилизоват, да не говорим за изграждане и поддържане на градския дух и култура. От всяка цепеница не става цигулка, а идват главно такива - кърски и горски. Лошо няма, но бургазлиите в Бургас намаляват. Има значение къде си се родил и какви хора са те отгледали. Ако си свикнал да плюеш на тротоара и да си залепяш дъвката в автобуса , едва ли ще станеш гражданин през този век. Нищо лично, флагмани.
6.
Гергана
23.07.2020 17:44:08
1
11
Увеличават се банковите сметки в ДПСарската Дбанк на учителките по Матматика
5.
до 4
23.07.2020 17:05:55
1
19
Напротив, винаги е имало свободни места, това което е в писмото е просто формалност към МОН. Ако си пращаш детето или то само решава да се запише в гимназия само защото бала е висок или пък гледа че излизат хора с високи оценки, то по добре да не го прави. Ако няма интерес към професията която се изучава, или интерес към ученето като цяло. И да гледа и да не гледа успехите на другите, няма шанс да ги достигне. Бала е на учениците, а не на училището. Училището ще научи всеки който иска. Цялата идея с бала и елитните училища е повърхностна.
4.
Her Fliick
23.07.2020 16:36:29
3
19
Ето това се нарича девалвация на образованието. Кмета не си ли прави сметката че по този начин нивото на самото училище пада рязко и утре никой няма да иска да ходи в него защото резултата ще е Слаб 2. Типично по български се решава 1 проблем, но той ще доведе до N други, ама карай, ние така работим вече 11 години и пак сме на власт, общината си е наша, по-добре е от бащиния, защото не плащаме с парите на общ. служители, а на гражданите. Гарантирано от ГЕРБ!
3.
Родител
23.07.2020 16:30:09
1
18
Във всички гимназии има свободни места след 2 класиране това са глупости
2.
Как пък едно време го нямаше тоя проблем
23.07.2020 16:17:47
4
29
Преди 30 години, когато училищата си бяха същият брой, а децата двойно повече защо го нямаше този проблем. Как така остават деца, които не могат да бъдат класирани за 8 клас. Обаче не може и всички деца да са в 3-4 училища. Тези с по-слабият бал просто няма да се класират в елитните гимназии и това е. И кои са ви новите училища? Сигурно броите машиностроенето, което беше затворено и го пресонирахте в някаква измислена IT гимназия? Добре, че през соца се строеше, щото сега със пари от бюджета не можете да боядисате сградите само. Добре че са еврофондовете, че санирате на поразия. Но пък ние санировка и асфалт не ядем. Кмета да се размърда, че има малко време до края на мандата и да си изпълни обещанието, което даде на бургазлии, че ще доведе много и мощни инвеститори, щото без тях ще станем гето на фона на развиващите се Ямбол, Сливен и Стара Загора
1.
xaxaxa
23.07.2020 16:11:55
3
41
за да може малоумното дете на някой общински съветник или бизнесмен, спонсор на герп да си намести детето в желаната гимназия ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
СДВР: Продължаваме разговорите за възстановяване на обществения ред СДВР: Продължаваме разговорите за възстановяване на обществения ред

Няма арестувани през нощта, съобщи гл. инспектор Красимира Стоядинова

Всеки втори българин пуши и няма намерение да се отказва Всеки втори българин пуши и няма намерение да се отказва

Нужна е спешно нова държавна политика и мерки, призовават от Националната пациентска организация

Ще вали и ще гърми в Западна и Централна България Ще вали и ще гърми в Западна и Централна България

Прогноза за времето - 8 август 2020 г.

Днес е голям празник! Черпят любими имена за светец, пратен в заточение Днес е голям празник! Черпят любими имена за светец, пратен в заточение

Православната църква чества Свети Емилиян изповедник

195 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали за денонощие 195 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали за денонощие

857 пациенти са в лечебни заведения за болнична помощ

Демонстрантите затвориха и кръстовището при Софийския университет, барикадират се с кофи за боклук и камъни Демонстрантите затвориха и кръстовището при Софийския университет, барикадират се с кофи за боклук и камъни

Затворен е и бул."Дондуков"

 

Закопчаха крадци, задигнали скъпи джанти на БМВ и катализаторите на Тойота Приус и Хонда Закопчаха крадци, задигнали скъпи джанти на БМВ и катализаторите на Тойота Приус и Хонда

Емил Стоянов, Деян Славов и Самуил Желев са предадени на прокуратурата

Орлов мост отново е блокиран, протестиращите поставиха палатките Орлов мост отново е блокиран, протестиращите поставиха палатките

От СДВР предупредиха, че няма да допуснат отново затваряне на булеварди, но на този етап полицаи не се намесват, за да не ескалира напрежението

 

3 зодии сред мъжете, които са студени като лед 3 зодии сред мъжете, които са студени като лед

Вижте кои са те

Велико! Las Ketchup разбиха от кеф меломаните в Бургас Велико! Las Ketchup разбиха от кеф меломаните в Бургас

SPICE Music Festival 2020 събра над 8000 на Морска гара в Бургас

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан Джордж Клуни дарява 100 000 долара за Ливан

Съпругата на актьора Амал е с ливански произход

Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи

Служителите им ще работят така и след пандемията

Влизането в Гърция по суша през нощта - само през „Кулата” Влизането в Гърция по суша през нощта - само през „Кулата”

Това става ясно от нова забрана, която страната въвежда

Гардове в турския курорт Чешме пребиха красива моделка Гардове в турския курорт Чешме пребиха красива моделка

Преди дни брюнетката публикува снимка в социалната мрежа, показваща окървавеното ѝ лице, заснета кратко след инцидента, развил се в последния ден на месец юли на крайбрежната ивица в курортния град Чешме

Сравняват взрива в Бейрут с атомната бомба в Хирошима, щетите са за 5 млрд. долара Сравняват взрива в Бейрут с атомната бомба в Хирошима, щетите са за 5 млрд. долара

Досега е потвърдена смъртта на 135 души, а повече от 4 000 бяха ранени

Експлозии разтърсиха и Северна Корея, 15 души са загинали Експлозии разтърсиха и Северна Корея, 15 души са загинали

Смята се, че експлозиите са възникнали в резултат от подпалване на газови цистерни в град Хестан

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори