×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Курорти с природа - без шум и без мръсотия - такива са били плановете през миналия век


Курорти с природа - без шум и без мръсотия - такива са били плановете през миналия век
Курорти с природа - без шум и без мръсотия - такива са били плановете през миналия век
22 Юли 2020, Сряда, 08:36 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето как всъщност са били замислени градоустройствата и плановете на хотели

Днес мащаба по отношение на планираната бройка легла е достигнат но базиран на хаотично презастрояване без визия и синхронизация с природата. В отчаяни опити за спешно запазване останалата все още не хаотично презастроена природа - неправителствените организации често са обвинявани в крайност и фанатизъм а те може би просто се борят за правилно планиране на строителство и природа. 

Когато дойде време за ваканция на море по време на пандемия от Ковид 19, все повече от нас започнаха да оценяват необходимостта от наличие на курорти с природа - без шум, без много хора и без мръсотия. Именно това е причината всеки от подрастващото поколение неизменно да се сети за някой от неразвитите природни курорти, планирани през 70-те години на миналия век - за дивото Южно Черноморие, за дюните, за тополите и опънатите под тях палатки, пише "Труд".

За съжаление българското Черноморие през последните години се застрои изключително хаотично, а природата не успя да се съчетае с курортите така, както са били планирани.

Разлиствайки книгата „Архитектурата на нашите черноморски курорти” от арх. Г. Стоилов и арх. А. Шарлиев, издадена през 1975 г., може да видим как всъщност са били замислени градоустройствата и плановете на хотели в Слънчев бряг, Несебър, Созопол и Приморско. Мащабът по отношение на броя легла е планиран да бъде същият в годините, но не толкова  безразборно приложен.

Ако погледнем на юг от Бургас, предвиждането е било там да започне ново строителство с нови хотели, почивни станции, лагери, къмпинги, мотели. С общо 175 000 легла. Старите гори трябвало да бъдат подновени и превърнати в паркове и резервати. Предвидено е да се застрои около плажовете Каваци, Аркутино, устието на Ропотамо и Стамополо.

 

Разлиствайки книгата „Архитектурата на нашите черноморски курорти” от арх. Г. Стоилов и арх. А. Шарлиев, издадена през 1975 г., може да видим как всъщност са били замислени градоустройствата и плановете на хотели

Каваци е трябвало да бъде нисък комплекс, наподобяващ близкия Созопол. Днес там има множество единични сгради с различна височина и липса на идентичност и обща визия.

Къмпинг „Градина“ е планиран да посреща само каравани, с тотално отсъствие на каквито и да е сгради. Днес там има множество 5 и 6-етажни постройки без ландшафт, без паркове и алеи. Налице е дори и строителство върху дюни. А на единственият къмпинг до скоро нямаше тоалетна.

По план Аркутино е трябвало да бъде с луксозни хотели, а устието на Ропотамо — с групи високоетажни хотели. Днес мащабът по отношение на планираната бройка легла е достигнат, но базиран на хаотично презастрояване, без визия и синхронизация с природата. 

Местност Аркутино – правилното съчетаване на природа и туризъм

В местността е въведен в експлоатация комплекс -  ,,Фемили Ризорт Аркутино, построен през 2008 година с разрешение за строеж за вилни сгради.

Съществува груб строеж на бившия комплекс ,,Знаме на мира‘‘, изграден през 1986 г., мотел измежду дюните в Приморско, заедно с няколко малки къщи и ресторант, а ново строителство не се допуска и не се планира.

Аркутино е единственото място в България, където паралелно в един сезон могат да се видят защитените от закона водни и пясъчни лилии.

През 1981 г. Министерският съвет взима решение да се изключат общо 1877 декара от държавен горски фонд и да се предоставят за изграждане на творчески екологичен комплекс ,,Ропотамо’’ към център „Знаме на мира“. По онова време звеното е част от Комитета по култура. Само две години по късно, на 16 декември 1983 г. приключва и архитектурният проект на комплекса, изработен от държавната ,,Главпроект“.

Книгата от 1975 г. ,,Архитектурата на нашите черноморски курорти“ първа разказва за плановете за строителството на център ,,Знаме на мира“. В нея са описани и плановете за развитие на ,,Дружба’’, ,,Златни пясъци’’, ,,Слънчев бряг’’ и още много други курорти. Тоест стартът на всички тези комплекси е бил равен през 80-те години, но Аркутино така и не стига до своето финално развитие. От една страна това е добре, защото може би днес няма да бъдат повторени грешките с презастрояването в останалите български курорти.

През 1986 г. за над 600 декара се издават строителни разрешения за строителство на комплекс жилищна група ,,Знаме на мира‘‘. Няколко години по-късно изграждането спира до етап груб строеж поради липса на финансиране от Министерството на културата. В търсене на решение за довършване, Министерски съвет го прехвърля от Министерството на културата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но за други цели, поради отпаднала необходимост от изграждане на такъв център.

През 1986 г. за над 600 декара се издават строителни разрешения за строителство на комплекс жилищна група ,,Знаме на мира‘‘. Няколко години по-късно изграждането спира до етап груб строеж поради липса на финансиране от Министерството на културата. В търсене на решение за довършване, Министерски съвет го прехвърля от Министерството на културата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но за други цели, поради отпаднала необходимост от изграждане на такъв център. 

Структурите на постройките от страната на община Приморско в местност Аркутино  напомнят на бунгала, разположени вертикално - открита комуникация и общи зони за релакс с възможност да си паркираш колата „под око“. Но до сега постройките ,,Знаме на мира’’ в стоят замразени, потънали в забрава, напомняйки за една мечта, която остава неосъществена.

След промените през 1989 г. имотите се прехвърлят между Министерството на културата, Министерството на образованието, частни строителни фирми и дори чуждестранни инвеститори. Междувременно се водят поредица от дела за установяване на границите на буферната зона на резерват „Ропотамо“, непозволяваща извършване на каквото и да е ново строителство извън съществуващото. От едната страна са собствениците на имоти, а от другата  държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите.
В крайна сметка битката е спечелена от държавата със съдебно решение 2236 от 2018 г.,  като границите на буферната зона на резерват „Ропотамо“ включват почти всички частни имоти в Аркутино. Така на практика ново застрояване извън съществуващото не се позволява и не се планира, а всички стари Подробни устройствени планове (ПУП) за ново строителство се обезсилват.

По този начин местността Аркутино има своя шанс с довършителни дейности зданията да добият нов облик и да се изпълнят с живот.

От фактите до тук следва този случай да е първия позитивен в новата ни история на симбиоза между развитие на туризъм и съхраняване на природата. 

Резиденция „Перла“ – борба между инвеститор и екологични организации за ново строителство в защитена местност 

През 90-те години, преди имотът да бъде приватизиран, интериорът на сградата е бил впечатляващ за онова време. А покрай нея е имало гигантски папури, растящи по пътя. Днес няма и следа от папури, а резиденцията е оградена, не се използва и вътре не може да се влезе. Подходите са занемарени и буренясали. Такава е съдбата на бившата лятна вила на Тодор Живков край Приморско. Преди години тя беше превърната в оазис за избрани, а днес е затънала в разруха.

Нищо от сегашните руини не напомня за красивата сграда на брега на морето, която е била  предназначена единствено и само за най-приближените на Тато. Гората около резиденцията вече „завладява“ останките от сградата. Изкъртени прозорци, рушащи се тераси, мухъл и боклуци - това е само част от пейзажа на вече занемареното и изоставено място. Единствено табелите „Частна собственост“ показват, че то поне на хартия има стопанин.

А собственик на целия терен от близо 130 декара е дъщерното дружество на бившата корпорация на покойния Илия Павлов „Мултигруп“ - „Балкантурист" (чрез компанията си „Перла Г").

Идеите за оползотворяването на имота бяха много и различни, но след смъртта на Илия Павлов през 2003-а, империята му започна да се разпада.

Основната наследничка на простреляния олигарх -  Дарина Павлова, започна да крои големи планове за наследеното имущество.

Преди години се заговори, че резиденция „Перла“ е обявена за продан срещу 38 млн. евро. Уж се бяха появили и кандидати от Изток. Според слуховете богати индийци пожелали да купят западналата резиденция. Амбицията им обаче била да изградят там свръхлуксозно ваканционно селище - сиреч да излеят още бетон на този красив морски бряг. Проблемът с екологичната мрежа „Натура 2000“ обаче попарил мераците им.

Самата Дарина Павлова обаче категорично отрече да е обявявала имота за продажба и дори посочи, че има сериозни планове за развитието на комплекса.

Инвеститор поискал да построи хотелски комплекс и курортни сгради с места за общо 2000 посетители. Сега обаче този проект очевидно е леко редуциран, тъй като реализацията на градежа е предвидена в местността „Беглик Таш“. Тя е в две защитени зони по Закона за биологичното разнообразие - „Ропотамо“, за опазване на местообитанията на дивата флора и фауна, и „Комплекс Ропотамо“, за опазване на дивите птици. Освен това е в границите на защита и по линия на Рамсарската конвенция, която има за цел опазване на влажните зони. В непосредствена близост са и защитените местности „Пясъчни дюни Перла“ и „Стамополу“.

Планът за инвестиция се появява в началото на 2009-а, когато документалният стопанин на имота „Перла Г“ внася инвестиционно предложение в община Приморско, на базата на което да бъде разработен ПУП и да се смени статутът на горските територии около резиденцията за да се реализира ново строителство.

Проектът предвижда обособяване на общо пет урегулирани поземлени имота, върху които да бъдат изградени постройки с места за 2000 туристи. Плановете са недостроеният хотел край резиденцията да бъде завършен и в района около него да бъдат вдигнати още 15 курортни сгради с апартаменти. Към тях трябва да бъдат направени и прилежащата инфраструктура, басейни, ресторанти, паркинг и магазини.

Проектът е атакуван в съда от екоорганизации, като процесът продължава до днес. Към настоящия момент процедурата по съгласуване по реда на екологичното законодателство на изменението на Общия устройствен план на община Приморско все още не е приключила.

Може би за да се развие днешната разруха, собствениците трябва да намалят мераците си за ново застрояване и да се ограничат в реконструкция на съществуващото, или да се изчака съдът да прецени правилното прилагане на закона по този казус.

Засега единственото сигурно е, че „перлата“ на родното ни Черноморие се е превърнала в бунище, оставено на волята на природата. А успокоението е, че змиите не се задържат на мръсно.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
10
Коментара по темата
10.
До 8
22.07.2020 19:56:23
0
0
Изключително ограничен човечец.Наред с тези и много обикновенни хора правят бизнес.Такива неудачнеци като теб могад да прикриват неуспеха си само като слагат всички под общ знаменател.Земи направи нещо сам да видиш какво е,некадърник.С диви плажове ли ще правите туризъм,какви пари ще остави тоя човек на дивия плаж??Къде ще серат,пикаят,паркират,спат,ядат??
9.
Тогава
22.07.2020 14:25:41
0
2
И продажбите флегми ги нямаше
8.
Нормално!
22.07.2020 13:35:38
1
4
Политика и бизнес се прави от децата и внуците на най-нисшата и долна прослойка в БКП, както и от борчета, каратистчета, боксьорчета и разни селски тарикатчета
7.
!
22.07.2020 12:23:23
3
2
Да не забравяме кой почиваше на Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дружба. Там почти нямаше място за българи (освен за някои избрани "другари").
6.
Трол
22.07.2020 10:01:10
2
14
Господата "хотелиери" и "бизнесмени" не ги интересува има ли природа, пътища и инфраструктура. Важното е да има бетонни мастодонти, които да напълнят с пияни западнали западняци и да се лее кеш. В малките градчета е същия кошмар от коли, хора и сергии.
5.
През миналият век......
22.07.2020 09:33:48
17
5
Алоуууууу в този век живеем технологичният век!

Тези времена които пишете са минало и ще си останат в миналото!

Светът се променя!

Другият век ще е друго!

Все едно да напиша така беше преди векове когато имаше рицари и принцеси истински... Еми да имало е едно време и никога няма да се върне отново това е!

Гледайте актуалното не какво било!

Вие да не сте Хистори Чанел?
4.
строителен предприемач
22.07.2020 09:31:40
2
10
истина е . всъщност проблема с алепу може би беше породен от това че се изгавриха с народа че това е подпорна стена а всички виждахме че е хотел. ако беше излязъл ГБС - Симеон Пашов да каже да хотел ще е и имам тези и тези разрешения може би негодуването нямаше да е такова
3.
зелен
22.07.2020 09:28:08
0
12
,,Днес мащаба по отношение на планираната бройка легла е достигнат но базиран на хаотично презастрояване без визия и синхронизация с природата. В отчаяни опити за спешно запазване останалата все още не хаотично презастроена природа - неправителствените организации често са обвинявани в крайност и фанатизъм а те може би просто се борят за правилно планиране на строителство и природа. ''

Всъщност много правилно. Никой от нас не се бори да спира бизнеса или развитието на икономиката на държавата в частност туризъм. Просто се опитваме да съчетаем природата в строителството и да не допускаме това което стана в Сл.Бряг. и Златни пясъци.
2.
Bs highlife
22.07.2020 08:55:19
1
16
Ся пуснете статия, колко ще е хубаво на Алепу.
Лицемери!!!
И да не забравите да изтриете коментара :))
1.
_nib_
22.07.2020 08:46:45
0
17
Събаряй.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори