×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рициново масло – 7 доказани ползи от употребата му


21 Юли 2020, Вторник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Успокояващо средство, което се грижи за кожата и косата

Рициновото масло е много ефективно средство, което хората използват от хиляди години. Извлича се от семената на растението Ricinus communis, които са известни още като рицинов боб и съдържат токсичния ензим рицин. 

Процесът на нагряване обаче, на който е подложено рициновото масло, деактивира токсичните ефекти и това позволява безопасното му използване от хората. То има редица медицински, промишлени и фармацевтични приложения. Обикновено се използва като добавка в храни, лекарства и продукти за грижа за кожата, както и като индустриален смазочен и биодизелов компонент за гориво. 

В древен Египет рициновото масло се използвало като гориво за лампи и като естествено лекарство за лечение на заболявания като дразнене на очите. То дори се давало на бременните жени за стимулиране на раждането. Днес рициновото масло си остава популярно средство за лечение на общи състояния като запек и кожни неразположения. Също така често се използва и в продуктите за красота.

Ето 7 доказани ползи от употребата на рициново масло
Мощен лаксатив
Може би една от най-известните лекарствени употреби на рициновото масло е като естествено слабително. Това означава, че засилва движението на мускулите и помага за пречистване на червата. Мощните лаксативи действат бързо и обикновено се използват за облекчаването на запек.

Когато се консумира през устата, рициновото масло се разгражда в тънките черва, освобождавайки основната си мастна киселина – рициноловата. След това тя се абсорбира от червата и се задейства неговият слабителен ефект. Макар маслото да се счита за безопасно в малки дози, по-големите количества могат да причинят коремни спазми, гадене, повръщане и диария.

Лекарите не препоръчват рициновото масло за дългосрочно лечение.

Овлажнител
Рициновото масло е богато на рицинолова киселина – мононенаситена мастна киселина. Тя действа като овлажнител и може да се използва от хората. Хюмектантите задържат влагата, като предотвратяват загубата на вода през външния слой на кожата. Рициновото масло често се използва в козметиката като се добавя в стоки като лосиони, гримове и почистващи продукти.

Освен това може да използвате маслото като естествена алтернатива на търговските овлажнители или лосиони. Много от популярните хидратиращи продукти, намиращи се в магазините, съдържат потенциално вредни съставки, които биха могли да раздразнят кожата и да навредят на здравето ѝ.

Замяната на тези стоки с рициново масло може да помогне за намаляването на тези проблеми. Плюс това, то е достъпно и е подходящо за употреба върху лицето и тялото. Рициновото масло е гъсто, така че може да се смесва с други подходящи масла като бадемово, маслиново или кокосово.

Въпреки че прилагането на рициново масло върху кожата се счита за безопасно за повечето хора, при някои то може да предизвика алергична реакция. Затова е редно да се свържете с вашия лекар, за да получите съвет за употребата му.

Лекува рани
Прилагането на рициново масло върху рани създава влажна среда, която насърчава заздравяването и предотвратява изсъхването на засегнатата зона. То може да стимулира растежа на тъканите, така че да се образува бариера между раната и околната среда, намалявайки риска от инфекции.

Освен това намалява сухотата и предотвратява натрупването на мъртви кожни клетки, които могат да забавят зарастването. Проучванията са установили, че мехлемите с рициново масло са особено полезни при язви под налягане. 

Противовъзпалително средство
Рициноловата киселина – основната мастна киселина в рициновото масло, има впечатляващи противовъзпалителни свойства. Проучванията доказват, че когато се прилага локално, това масло намалява възпалението и облекчава болката. Тези свойства са особено полезни при заболявания като артрит или псориазис.

Освен че рициновото масло може да намали възпалението, то помага и за облекчаване на сухата, раздразнена кожа, благодарение на хидратиращите си свойства. 

Намалява акнето
Акнето е състояние на кожата, което може да причини появата на черни точки, пъпки и други проблеми. Най-често се среща при тийнейджъри и млади хора, което влияе негативно на тяхното самочувствие. 

Рициновото масло има няколко качества, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на акне. Смята се, че възпалението е основният фактор за появата на този проблем, така че прилагането на маслото може да подейства благоприятно върху кожата. То има и антимикробни свойства, които се борят с бактериалния растеж. 

Рициновото масло е и естествен овлажнител, така че може да помогне за успокояване на възпалената и раздразнена кожа. 

Бори се с гъбичките
Candida albicans са вид гъбички, които често причиняват проблеми със зъбите като срастване на плака, инфекции на венците и на кореновите канали. 

Рициновото масло има противогъбични свойства и може да помогне за борбата с Candida и да поддържа устата здрава и чиста. Проучване показва, че то премахва бактерията от замърсените корени на зъба. Маслото също така помага и за лечението на стоматит – състояние, често срещано при възрастни хора, които носят протези.

Изследване показва, че миенето и накисването на протези в разтвор, съдържащ рициново масло, води до значително намаляване на бактерията.

Грижи се за здравето на косата и скалпа
Много хора използват рициновото масло като естествен балсам за коса. То е особено полезно за сухия и увреден косъм, тъй като помага за смазването, увеличава гъвкавостта и намалява вероятността от начупване. 

Рициновото масло може да е от полза за тези, които страдат от пърхот, който често е свързван със себореен дерматит. Поради способността на маслото да намалява възпалението, то може да се окаже ефективно лекарство за тези проблеми. Освен това, по този начин може да се овлажни сухата и раздразнена кожа на скалпа, което ще помогне за намаляване на лющенето. 

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори