×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сред най-богатите и бедни страни в ЕС България е...


19 Юли 2020, Неделя, 13:00 ч.

Известно е, че разликите в жизнения стандарт в Европейския съюз са големи
 

Известно е, че разликите в жизнения стандарт в Европейския съюз (ЕС) са големи. Но не липсват и изненади: Германците например имат високи доходи, но два пъти по-малко лично състояние, отколкото италианците. Това съобщава "Дойче Веле" в анализ на тема "Кои са богатите и кои са бедните в ЕС?".

Ето къде се нарежда България по богатство сред останалите европейски страни:

България: ниски заплати и ниски доходи

България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС през 2007 година насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани, пише "Дойче Веле".

Румъния: на предпоследно място в Общността
Идилията заблуждава: много от живописните стари градове в Трансилвания - като например Брашов, са реставрирани грижливо. Страната е в по-добра позиция от България - с брутен вътрешен продукт на глава от населението в размер на 11 440 евро (8 680 в България). По данни на Европейската комисия, през 2019-а година средната брутна заплата в Румъния е била 1050 евро. В Германия - 3 994.

Гърция: от една криза в друга
Страната бе на път да се съвземе от последиците от дълговата криза, за което в последните години най-много допринесе туризмът. Но заради пандемията Гърция отново е изправена пред затруднения и разчита на помощите на ЕС. В сравнение с Германия страната е по-скоро бедна, но брутният вътрешен продукт на човек от 17 500 евро е двойно по-голям от този в България.

Франция: значението на собствения дом
Ако става дума за средното материално състояние на французите, те значително изпреварват германците - един французин разполага със средно 10 000 евро повече от един германец или около 26 500 евро. Една от причините: в Германия хората, които притежават собствено жилище, са много по-малко. Докато във Франция мнозина имат и втори имот в провинцията.

Италия: липса на растеж и реформи за сметка на големи дългове
Италия е сред европейските държави, които пострадаха особено силно от коронавируса - Бергамо се превърна в един от епицентровете на пандемията. След 20 години икономическа стагнация Италия сега разчита много на очакваните помощи от ЕС за преодоляване на кризата. Брутният вътрешен продукт от 29 610 евро на човек (по данни от 2018-а) я класира под средното равнище за Европа.

Испания: големият страх от втората вълна
След големия ръст на новозаразените от Ковид-19 през юли, властите в Каталуния отново наложиха ограничения . Страната е много зависима от туризма, който формира 15 процента от брутния вътрешен продукт. На глава от населението БВП възлиза на 26 440 евро (по данни от 2018-а), т.е. малко по-малко от средния за Европа - 31 000 евро.

Швеция: благосъстояние, високи данъци и никакви ограничения
Швеция се опита да се справи с пандемията без да въвежда ограничения. Това обаче доведе до много смъртни случаи. С брутен вътрешен продукт от 46 180 евро на човек страната заема пето място в Европа след Люксембург, Ирландия, Дания и Нидерландия. Въпреки високите данъци, нетното благосъстояние на шведите в размер на 27 511 евро е малко по-високо от това на французите.

Нидерландия: висок брутен вътрешен продукт и благосъстоятелност
Заедно със Швеция, Дания и Австрия, Нидерландия се числи към "спестовната четворка", която е против отпускането на милиардна помощ на държави като Италия, ако в тях не бъдат проведени реформи. БВП от 46 800 евро на човек (по данни от 2019-а) подрежда страната сред най-благосъстоятелните в Общността. Тя е на челно място и що се отнася до личното състояние - над 60 000 евро на човек.

Германия: богата държава, не толкова богати граждани
До момента страната се справя добре с пандемията. Но на висока цена в икономически план: износът се срина, много предприятия се борят за оцеляване. Брутният вътрешен продукт но човек възлиза на 41 340 евро, но нетното лично състояние на германците не е голямо - 16 800 евро, или два пъти по-малко, отколкото в Италия.
 

Източник: Блиц


В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
живял и в двете епохи
19.07.2020 17:06:19
1
7
Свободата няма цена...отделен е въпроса дали не се превръща в свободия..това е друго...Но да смятаме...70те години един среден апартамент струваше 7000лв при средна заплата от 170 лв или 41 заплати...сега същият струва 85 000 Евро при 580 Е средна заплата или 146 заплати..за транспорта да не говорим там разликата е смазваща...храната е горе долу на същата цена спрямо доходите...а лекари , зъболекари , адвокати , такси , данъци..несъпоставими са..за тока кво ще речете...плащаха се смешни пари а водата пък си беше без направо...1-2 лв на месец..
Да имаме възможност да пътуваме така е..но благодарение точно на тая възможност 2млн от най-добрите и можещите не работят за страната...а ако бяха тук..Филипините имат точно тоя проблем и тяхното правителство излезе тая година със становище че 25 те млн филипинци в чужбина всъщност са национална загуба въпреки парите които пращат...Така че не всичко е черно или бяло....сиво е..
3.
Реалист
19.07.2020 16:02:10
8
6
България категорично повиши много стандарта си на живот след влизането в Европейският съюз.
При нас дойдоха големите европейски вериги магазини с по добри стоки и по ниски цени и по голям избор на стоки.
Бизнесите се разрастнаха благодарение на чуждите компании които отвориха офиси и наеха български служители от там се вдига и стандарта на живот.
Заведенията като цяло барове, дискотеки, ресторанти станаха по лъскави и по Европейско изглеждащи.
Пътищата се пооправиха.
И може би едно от най важните неща паднаха визовите ограничения за целият свят за нас българите сега можем да си пътуваме къде ли не стига пари да има, преди да влезем в Европейският съюз никой българин даже не беше сънувал дестинации като Дубай, Бали, Малдивите и тн. Сега сме свободни и можем да ги посещаване.
Също толкова важно отвори се целият Европейски пазар за работна ръка за Българи.
Дойдоха много Евро пари много се вдигна стандарта на много градове като Бургас, Поморие много неща се подобриха в тези градове и дръпнаха много силно пред други градове в България.
За съжаление обаче с всичкото това добро и просперитет и по висок стандарт идва и по високата корупция и крадене на европари... Много пари = много корупция... Някой станаха супер богати с имоти в Монако!!!! С коли за милиони и частни самолети. За сметка на масата българи които обедняха.
Така че не всичко е лошо има много много добро не трябва да гледаме само лошото. Но винаги може и по добре да не крадат управляващите толкова да няма толкова корупция и да има повече за обикновеният българин и нещата ще станат по добре. От моите думи в божиите уши!
2.
Раята
19.07.2020 14:41:46
0
12
Нищо чудно в Булгаристан където мафията си има държава да е най-бедна. Българи ходят в Гърция на почивка но до преди години ходеха и да работят там. Но никой от гърците не е дошъл да мие чинии в наш ресторант.
1.
Топър
19.07.2020 13:08:23
0
29
Средната заплата в Румъния е твърдо 1000 евро , а тука е 650 лв ( тоест 300 и нещо евро ) ! ? ! ? ! ? Как може един обикновен българин,или българка да създаде семейство с такива пари !?! Дори и двамата да работят на 1,2 работи ??? Преди не знам колко години,но Бг беше по добре от Руминия и дори Албания, а сега е по зле и от двете страни взети заедно + Албания има УНИКАЛНИ плажове и т.н. и т.н. "както и да е" ! ............. пълна лудница !!! Тези които живеем на морето и СМЕ от Морето сме горе/долу добре ( дори въобще нямам право да се оплаквам) ,но във някои градове тоест в много такива в Бг буквално хората нямат какво да ядат! ... дълга тема.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори