×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Под наем, нов дом... Време ли е за купуване на ново жилище?


18 Юли 2020, Събота, 09:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Плащането по ипотеката може да изглежда подобно на плащането на наем, но не е така

Чудите се: „Сега ли е момента за купуване на жилище?" Вижте следния списък с въпроси и преценете в зависимост от вашите отговори.

Дали въпросът „Трябва ли да си купя жилище или да живея под наем?“ ви тормози от години или за първи път си го задавате. Ако е второто, отложете покупката. Купуването на нов дом е голямо, вълнуващо събитие, което трябва да разгледате внимателно и да го реализирате, когато сте наистина готови. Ако откриете, че кимате утвърдително на твърденията по-долу, това време може да е сега. Прочетете, за да си отговорите на въпроса „трябва ли да си купя жилище?“ Може би моментът е настъпил или се е приближил доста.

Искате ли да притежавате дом?
Да станеш собственик на дом е сериозна промяна в начина на живот, която идва и с много повече отговорности. Грижата за собствен имот и допълнителните разходи за поддръжката му са част от сделката за придобиването му. Но предимствата да бъдете единственият или поне основният човек, който взема решение какво може да се прави в него, е важно.

Искате ли да имате контрол върху вашето жизнено пространство?
Когато притежавате свой собствен дом, това пространство става изцяло ваше. Можете да боядисате стените оранжево, можете да премахнете стени, може да изградите нови. Важно ли е това за вас?

Искате ли да имате възможността да превърнете квартала във ваш дом?
Притежаването на жилище ви позволява да пуснете корени на едно място и да създадете връзки със съседи. Вие контролирате колко дълго ще останете на това място. Можете да се установите в квартала и да не се притеснявате дали наемодателят ви ще продаде жилището или ще вдигне наема. От вас зависи да участвате в живота на квартала и той да се превръща в по-добро място за живеене.

Готови ли сте да изградите собствен капитал?
Плащането по ипотеката може да изглежда подобно на плащането на наем, но не е така. Всеки месец малко повече от този дом се превръща във ваш финансов актив. Това се нарича изграждане на собствен капитал чрез вашето жилище. След като този капитал е достатъчно натрупан, той повишава вашето богатство и кредитоспособност.

Когато притежавате собствен дом, разходите за него стават по-предвидими. Наемът може да се колебае, но ипотеката с фиксирана лихва прави разходите ви за жилище по-ясни. Подобрената стойност на дома, данъците върху имота и застрахователните вноски могат да повлияят на разходите, но не както при наема. Интересува ли ви това?

Можете ли да си позволите да си купите дом?
Има доста разходи, които трябва да вземете предвид, когато решавате дали наистина можете да си купите жилище. Онлайн калкулаторите на ипотечните кредити са добро начало, но има и други разходи, които не трябва да пренебрегвате. Например, ще ви трябват пари за авансовото плащане и за финализиращите разходи. Добре е да предвидите от 6 до 10% за затваряне на сделката. Обмислете и колко сигурна е работата ви. Можете ли да разчитате на сегашните доходи и в следващите няколко години? Също така, помислете и за текущите разходи за стопанисване на имота. В допълнение към главницата и лихвата за вашата ипотека, ще имате няколко застраховки, данъци върху собствеността, такси за поддръжка на общите части в имота. Ремонтите и поддръжката ще варират значително, но можете да очаквате да изразходвате още около 1% - 2% от продажната цена на жилището всяка година.

Дори и с цялата изброена информация, може пак да бъде трудно да направите сравнение на разходите за собственост на дома с текущите ви разходи за наем.

Можете ли да се класирате за ипотечно кредитиране с ниска лихва?
Много е важно да разгледате внимателно условията за кредитиране на повече банки и да обмислите кои предимства са важни - ниска лихва сега или гъвкави условия в бъдеще? В зависимост от резултата, може да изберете да изчакате. Отлагането поради тази причина може да ви спести много проблеми по-нататък.

Намерили ли сте квартал/район, който отговаря на вашите нужди?
Когато сте собственик на дом, се ангажирате да живеете на едно място по-дълго време. Готови ли сте да направите някои компромиси в жилището за сметка на района, в който предпочитате да живеете? Казват, че "не се купува къща, а съсед; така животът е по-лесен". Ако не гледаме буквално на това твърдение, то е ясно, че районът/кварталът е доста важен и към каква общност ще се причисли човек е от огромно значение за начина му на живот.

Да имаш собствен дом е част от българската култура. Хората приемат, че това е най-умното финансово решение и за много хора наистина е така. Но дали трябва да купите жилище или да наемете зависи и от това къде искате да купите. С повишаване на цените на жилищата в някои градове е по-евтино да се плаща наем, отколкото да се плащат всички разходи за собственост на жилището. Експерти прогнозират, че във време на криза при продажба на жилище няма голяма печалба. Това не прави собствеността на жилище лоша сделка, но в етап на рецесия не е сделка за голяма печалба. Това просто означава, че причината ви за покупка трябва да е свързана с това, че искате да сте собственик на жилище, а не за това какво ще се случи, когато продавате.

И така,готови ли сте за най-важната покупка? Независимо дали реакцията ви е: „Да, веднага!“ или „Мисля, че ще бъда доста скоро“, разгледайте обявите за продажба на в имоти.нет, за да намерите своя нов дом или за да се ориентирате в цените.

Източник: Investor.bg


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори